عفونت قارچی واژن: علت، علائم، پیشگیری و درمان
عفونت قارچی واژن یکی از عفونتهای بسیار شایع زنان است و حدود 75% از زنان در طول زندگی خود حداقل یکبار به این عفونت دچار میشوند. قارچ واژن بهندرت سلامت و حیات فرد را تهدید میکند؛ اما با علائمی همچون خارش، سوزش و ترشحات غیرطبیعی آسایش فرد را به هم میزند. به علاوه، عفونت قارچی واژن در مواردی مانند بارداری، دیابت، نقص سیستم ایمنی و… میتواند مشکلات جدیتری رقم بزند. در این مقاله به معرفی علائم، روشهای تشخیص و راههای درمان قارچ واژن میپردازیم.
فهرست آنچه میخوانید:
- عفونت قارچی واژن چیست؟
- انواع عفونت قارچی واژن
- عفونت های قارچی واژن چقدر شایع است؟
- علائم عفونت قارچی واژن
- علت عفونت قارچی واژن
- چه کسانی در معرض ابتلا به عفونت قارچی واژن هستند؟
- تشخیص عفونت قارچی واژن
- درمان عفونت قارچی واژن
- درمان خانگی عفونت قارچی واژن
- درمان دارویی عفونت قارچی واژن
- نحوه استفاده از قرص و پماد برای عفونت قارچی واژن
- پیشگیری از عفونت قارچی واژن
- مشکلات و عوارض عفونت قارچی واژن
- آیا عفونت مخمری واژن یک بیماری مقاربتی است؟
- آیا عفونت قارچی واژن خطرناک است؟
- چه زمانی از پزشک کمک بگیریم؟
- کلام آخر دکترساینا
- سؤالات متداول
عفونت قارچی واژن چیست؟
عفونت قارچی واژن در اثر رشد بیرویه یکی از قارچهای طبیعی روی سطح بدن به نام کاندیدا آلبیکنس ایجاد میشود. به این نوع از عفونت واژینیت قارچی، واژینیت کاندیدایی، عفونت قارچی واژن یا عفونت مخمری واژن گفته میشود. عفونت قارچی واژن میتواند باعث احساس سوزش، خارش و قرمزی در ناحیه بیرونی دستگاه تناسلی زنانه و تغییر در ترشحات واژن شوند.
به گفته وبسایت Mayo Clinic:
عفونت قارچی واژن که عفونت مخمری یا عفونت کاندیدایی هم نامیده میشود، عفونتی شایع است که از چهار نفر، سه نفر را در دورهای از زندگیاش درگیر میکند. بسیاری از زنان در طول زندگیشان حداقل دوبار این عفونت را تجربه میکنند. عفونت قارچی باعث تحریک، ترشحات غیرطبیعی و خارش شدید واژن و بخش بیرونی ناحیه تناسلی زنانه میشود. بااینکه این مشکل یک عفونت مقاربتی محسوب نمیشود، اما شانس ابتلا به آن در اولین دوره فعالیت جنسی منظم افزایش مییابد.
عفونت قارچی واژن زمانی رخ میدهد که تعادل بین میزان مخمر و میزان باکتری به هم بخورد و مخمرها بتوانند بیشازحد رشد کنند. مخمرها میتواند در طی رابطهی جنسی منتقل شوند. البته ازآنجاییکه این مخمر میتواند در واژن فرد سالم هم حضور داشته باشد، میتواند زنانی را که به لحاظ جنسی فعال نیستند نیز مبتلا کند. ازاینروی عفونت قارچی واژن بهعنوان بیماری های مقاربتی در نظر گرفته نمیشود.
انواع عفونت قارچی واژن
عفونت مخمری واژن به دو دسته تقسیم میشود:
۱. عفونت قارچی واژن ساده
درصورتیکه تمام شرطهای زیر صادق باشند، عفونت مخمری واژن ساده در نظر گرفته میشود:
- عفونت بهندرت رخ دهد.
- علائم خفیف تا متوسط باشند.
- عفونت در اثر کاندیدا آلبیکنس باشد.
- فرد مشکلات ایمنی نداشته باشد.
۲. عفونت قارچی واژن پیچیده
در صورت وجود یکی از حالتهای زیر، عفونت پیچیده محسوب میشود:
- عفونت تکرارشونده باشد. (بیش از ۳ بار در سال)
- علائم شدید باشد.
- عفونت در اثر قارچی به جز کاندیدا آلبیکنس باشد.
- فرد مبتلا به دیابت یا مشکلات ضعف یا نقص سیستم ایمنی (مثل ویروس HIV) باشد یا تحت درمان با داروهای تضعیفکننده سیستم ایمنی باشد.
عفونت های قارچی واژن چقدر شایع است؟
قارچ واژن یا قارچ واژینال بسیار شایع است و حدود سهچهارم از زنان حداقل یکبار در زندگی خود به عفونت قارچی واژن مبتلا میشوند. ازاینمیان، نیمی از آنها عفونت مخمری را بیش از دو بار تجربه میکنند (منبع: Cleveland Clinic).
آیا عفونت مخمری مسری است؟
هرچند این عفونت اغلب در اثر رشد بیرویه قارچهای موجود در سطح پوست همان فرد ایجاد میشوند، اما این عفونت میتواند از فردی به فرد دیگر نیز منتقل شود. این عفونت ممکن است بتواند از طریق راههای زیر به فرد دیگر منتقل شود:
- رابطه جنسی دهانی یا واژینال
- اسباببازیهای جنسی
- انتقال به نوزاد هنگام زایمان
علائم عفونت قارچی واژن
عفونت مخمری واژن اغلب موجب علائم زیر میشود:
- حساسیت و خارش واژن و مهبل
- قرمزی و التهاب اطراف واژن
- احساس سوزش هنگام دفع ادرار یا برقراری رابطه جنسی
- احساس درد هنگام برقراری رابطه جنسی
- بثورات پوستی
- ترشحات زرد واژن
- ترشحات پنیری واژن
- ترشحات آبکی واژن
علت عفونت قارچی واژن
قارچ مخمری کاندیدا آلبیکنس مسئول ۹۰ ٪ از عفونتهای مخمری واژن است. ۱۰ ٪ بقیه توسط انواع دیگری از قارچ کاندیدا ایجاد میشوند. ترکیبی متعادل از مخمرها شامل مخمر کاندیدا و باکتریها در محیط واژن زندگی میکنند. باکتری خاصی به نام باسیسلوس مسئول جلوگیری از رشد بیرویه قارچها است؛ اما گاهی ممکن است این تعادل به هم بخورد.
رشد بیرویه قارچها یا نفوذ این قارچها به لایههای عمقیتر واژن میتواند باعث بروز عفونت قارچی واژن شود.
چه کسانی در معرض ابتلا به عفونت قارچی واژن هستند؟
در اغلب زنان هیچ مشکل یا بیماری دیگری منجر به عفونت مخمری نمیشود؛ اما عوامل خطر متعددی وجود دارند که شانس ابتلا به عفونت را افزایش میدهند. ازجمله:
۱. مصرف بیرویهی آنتیبیوتیک
اغلب آنتیبیوتیکها طیف گستردهای از باکتریها، ازجمله باکتریهای طبیعی واژن را از بین میبرند. این باکتریها از واژن در برابر رشد بیرویهی قارچ واژن حفاظت میکنند. درنتیجه با مصرف بیرویه آنتیبیوتیک این باکتریها از بین میروند و شرایط برای رشد بیرویه قارچها فراهم میشود.
۲. افزایش سطح استروژن
شانس ابتلا به عفونت قارچی واژن در کسانی که سطح استروژن بالاتری دارند بیشتر است:
- استفاده از روشهای هورمونی پیشگیری از بارداری
- هورموندرمانی برای افزایش سطح استروژن
- بارداری
۳. سیستم ایمنی تضعیفشده
عفونت قارچی واژن در افرادی که به دلیل ابتلا به HIV یا مصرف برخی داروها (استروئیدها، شیمیدرمانی، داروهایی که پس از پیوند اعضا مصرف میشوند) شایعتر هستند.
۴. دیابت کنترلنشده
زنان مبتلا به دیابت بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت قارچی واژن هستند؛ بهخصوص اگر سطح قند خون خود را کنترل نکنند.
۵. فعالیت جنسی
عفونت قارچی واژن بیماری مقاربتی نیست. این عفونت حتی در زنانی که هرگز فعالیت جنسی نداشتهاند نیز رخ میدهد؛ اما در زنانی که به لحاظ جنسی فعالاند شایعتر است.
تشخیص عفونت قارچی واژن
تشخیص عفونت قارچی واژن ساده است. پزشک دربارهی تاریخچهی پزشکی شما سؤال میکند. ممکن است بپرسد که آیا قبلاً به قارچ واژن مبتلا شدهاید یا خیر. همچنین ممکن است بپرسد که آیا تاکنون به یکی از انواع بیماریهای مقاربتی مبتلا شدهاید.
مرحلهی بعدی معاینهی لگن است. پزشک دیوارهی واژن و دهانهی رحم را بررسی میکند. در بافتهای اطراف نیز به دنبال نشانههای عفونت میگردد.
بسته به مشاهدهی پزشک، ممکن است در مرحلهی بعد از سلولهای واژن شما نمونهبرداری کنند. این نمونه به آزمایشگاه فرستاده میشود. انجام آزمایش برای عفونت قارچی واژنی عفونتهایی که بهبود نمییابند معمول است.
درمان عفونت قارچی واژن
عفونتهای قارچی با هم متفاوتاند؛ پزشک در مورد بهترین درمان برای شما تصمیم میگیرد. معمولاً درمان بر اساس شدت علائم انتخاب میشود.
۱. درمان عفونتهای قارچی ساده
عفونتهای قارچی ساده واژن معمولاً بهسادگی درمان میشوند:
- پماد واژینال: مصرف بین ۳ تا ۷ روز پمادهای واژینال برای درمان عفونتهای واژینال ساده کافی است. اگر از نوع عفونت خود مطمئناید، میتوانید این پمادها را از داروخانه و بدون نیاز به نسخه پزشک تهیه کنید. پمادهای واژینال را بیش از ۷ روز استفاده نکنید و در صورت عدم بهبود علائم پس از ۷ روز یا بازگشت علايم از پزشک کمک بگیرید.
- قرص تکدوز: پزشک ممکن است برای درمان عفونت شما یک دوز از قرص فلوکونازول را تجویز کند. درصورتیکه علائم شدیدتر است، ممکن است نیاز به مصرف دو دوز به فاصله سه روز داشته باشید.
مصرف قرصهای ضدقارچ در دوران بارداری توصیه نمیشود.
۲. درمان عفونت قارچی واژن پیچیده
درمانهای ممکن برای عفونت قارچی واژن پیچیده عبارتاند از:
- درمان واژینال طولانیمدت: ممکن است پزشک مصرف روزانه پماد یا شیافهای ضدقارچ را برای دو هفته تجویز کند و پس از آن از شما بخواهد تا ۶ ماه هفتهای یکبار پماد را مصرف کنید.
- داروی خوراکی چنددوز: ممکن است پزشک به شما توصیه کند ۲ یا ۳ دوز دارو را به صورت خوراکی مصرف کنید. مصرف این داروها در دوران بارداری توصیه نمیشود.
- درمان مقاوم به آزول: ممکن است پزشک از شما بخواهد کپسول اسید بوریک را به صورت شیاف داخل واژن استفاده کنید. دقت کنید که مصرف خوراکی این دارو میتواند کشنده باشد. این دارو تنها برای قارچهایی تجویز میشود که به درمانهای روتین پاسخ نمیدهند.
اگر عفونت شما تکرار شونده است، باید مطمئن شوید شریک جنسی شما آلوده به قارچ نیست. وقتی احتمالاً میدهید شما یا شریک جنسی شما به عفونت قارچی مبتلا است حتماً هنگام رابطه از کاندوم استفاده کنید.
درمان خانگی عفونت قارچی واژن
۱. پماد واژینال بدون نیاز به نسخه
یکی از روشهای درمان خانگی عفونت واژن، استفاده از پمادهای ضد قارچ واژینال است. پمادهای ضدقارچ واژینال در داروخانهها بدون نیاز به نسخه پزشک ارائه میشوند.
۲. مصرف پروبیوتیکها
عفونت قارچی واژن تنها با داروهای ضدقارچ قابل درمان است؛ اما مصرف پروبیوتیکها به حفظ تعادل باکتری های مفید واژن کمک میکند. این باکتریها جلوی رشد بیرویه قارچهای واژینال را میگیرند و به درمان سریعتر عفونت کمک میکنند. محصولات پربیوتیک به اشکال مختلفی در دسترساند:
- مکملهای پروبیوتیک
- لبنیات پروبیوتیک
۳. درمان گیاهی عفونت قارچی واژن
پژوهشهای مختلفی بر اثر داروهای گیاهی بر مخمر عامل عفونت قارچی واژن انجام شده است. برخی پژوهشها نشان دادهاند که برخی گیاهان در محیط آزمایشگاه دارای اثرات ضدقارچاند؛ اما اثرات مثبت و منفی آنها بر بدن انسان هنوز بهدرستی شناسایی نشده و باید تحقیقات بیشتری انجام شود.
- روغن درخت چای: پژوهشهای مختلفی نشان دادهاند که این روغن ویژگیهای ضدقارچی دارد؛ اما این استفاده موضعی از این روغن میتواند باعث التهاب دیوارههای واژن یا بروز واکنشهای آلرژی شود.
- روغن نارگیل: روغن نارگیل در محیط آزمایشگاه میتواند مخمر کاندیدا را از بین ببرد. برخی منابع مصرف واژینال این روغن را توصیه کردهاند.
- سیر: سیر هم جزو موادی است که خواص ضدعفونیکننده دارد؛ اما مصرف موضعی این ماده میتواند باعث ایجاد حساسیت و التهاب در ناحیه واژن شود.
درمان دارویی عفونت قارچی واژن
داروهای ضدقارچ مختلفی به صورت پماد، شیاف واژینال و قرص برای درمان عفونت قارچی واژن موجود است. رایجترین داروهای ضدقارچ عبارتاند از:
- کلوتریمازول
- فلوکونازول
- میکونازول
- تیوکونازول
- بوتوکونازول
- ترکونازول
نحوه استفاده از قرص و پماد برای عفونت قارچی واژن
میکونازول ازجمله داروهایی است که برای درمان عفونت قارچی واژن استفاده میشود. میکونازول سوزش، خارش و ترشحات غیرطبیعی واژن را کاهش میدهد. این دارو یک ضدقارچ آزول است که با توقف رشد قارچ مخمر عمل میکند. این دارو به دو شکل پماد واژینال و قرص در دسترس است. برخی محصولات در قالب کرم پوستی هم تولید میشوند تا در ناحیهی اطراف و بیرون واژن استفاده شوند.
نکات مهم:
- حتماً از پماد مخصوص داخل واژن و نه از پماد پوستی استفاده کنید.
- این دارو تنها برای عفونت قارچی واژن کاربرد دارد و اگر دچار عفونت دیگری (بهعنوانمثال عفونت باکتریایی) شدهاید نیاز به درمان دیگری دارید.
- اگر اولین بار است که به قارچ واژنمبتلا میشوید، حتماً پیش از خوددرمانی با پزشک زنان مشورت کنید.
- اگر سابقه حساسیت به دارو یا ماده غذایی خاصی را دارید با پزشک مشورت کنید.
- اگر در طول یک ماه برای دومین بار دچار عفونت قارچی واژن شدهاید یا در طول یکسال برای چهارمین بار این عفونت را تجربه میکنید با پزشک مشورت کنید.
- در صورت بارداری، شیردهی، ابتلا به دیابت یا ضعف سیستم ایمنی حتماً با پزشک مشورت کنید.
نکات استفاده از پماد قارچ واژن
اگر میخواهید با استفاده از داروهای بدون نیاز به نسخه اقدام به خوددرمانی کنید؛ پیش از مصرف حتماً توضیحات داخل بسته را کامل بخوانید. اگر سؤالی دارید از داروخانه بپرسید. اگر پزشک دارو را تجویز کرده است، دقیقاً مطابق تجویز پزشک مصرف کنید.
این محصول تنها برای استفادهی واژینال است. پیش از استفاده دستهای خود را بشویید. از تماس این محصول با چشمها خودداری کنید. اگر تصادفاً پماد قارچ واژن به چشمهایتان برخورد کرد، بلافاصله چشمهایتان را با آب فراوان بشویید. اگر تحریکشدگی چشمانتان ادامه پیدا کرد حتماً با پزشک مشورت کنید.
نحوه استفاده از کرم یا پماد واژینال
دستورات داخل بسته را درباره نحوه استفاده از اپلیکاتور کامل بخوانید.
- دستهای خود را بشویید.
- اپلیکاتور را پر کنید.
- به پشت دراز بکشید و زانوهای خود را به سمت سینه بیاورید.
- اپلیکاتور پرشده با پماد را درون واژن قرار داده و آن را تا جای که بهراحتی پیش میرود داخل کنید.
- بهآرامی پیستون اپلیکاتور را فشار دهید تا پماد خارج شود.
دوز و دورهی مصرف
- پماد را بیش از ۷ روز استفاده نکنید و در صورت عدم بهبودی پس از این زمان با پزشک مشورت کنید.
- در طول دورهی درمان از تامپونها، دوشهای واژینال، اسپرمکشها یا دیگر محصولات واژینال استفاده نکنید.
- اگر دچار تب، لرز، علائم شبه سرماخوردگی، درد معده یا شکم یا ترشحات بدبوی واژن شدهاید از این دارو استفاده نکنید و بلافاصله با یک پزشک مشورت کنید.
اهمیت تکمیل دوره درمان
حتی اگر علائم عفونت قارچی واژن پس از چند روز برطرف شد یا اگر عادت ماهیانهی شما آغاز شد، بازهم مصرف دارو را برای مدتزمان تجویزشده ادامه دهید. اگر درمان را پیش از زمان تجویزشده قطع کنید ممکن است عفونت قارچی مجدداً بازگردد.
پیشگیری از عفونت قارچی واژن
پیشگیری کامل از ابتلا به قارچ واژن برای تمام زنان ممکن نیست و همانطور که پیشتر اشاره شد این عفونت بسیار شایع است. اما با انجام کارهایی میتوان شانس ابتلا یا ابتلای مجدد را کاهش داد:
- لباسزیری بپوشید که هوا از آن عبور کند. پنبه بهترین انتخاب است چراکه دما و رطوبت را در خود نگه نمیدارد و کمک میکند که اندام تناسلی شما خشک بماند.
- لباسهای آزاد بپوشید. شلوار جین، دامن، لباسزیر، شلوار یوگا، ساپورت، جورابشلواری و… نباید زیاد چسبان باشند. چراکه در این صورت دمای بدن شما را بالا برده و میزان رطوبت را در ناحیهی تناسلی افزایش میدهند. افزایش رطوبت شانس ابتلا به قارچ واژن را افزایش میدهد.
- از دوش واژینال استفاده نکنید. محصولات بهداشت بانوان همچون دوشهای واژینال با حذف باکتریهای مفید ناحیهی واژن تعادل باکتریایی این ناحیه را بر هم زده و شانس ابتلا به عفونت را افزایش میدهند.
- از محصولات معطر بانوان استفاده نکنید: شامل شویندهها، صابونها، اسپریها، تامپونها و پد یا نوار بهداشتی.
- از وان آب داغ و حمام بیشازحد داغ اجتناب کنید. محیطهای داغ و مرطوب همیشه مضر هستند.
- لباسهای خیس خود را عوض کنید. پس از شنا کردن مایوی خیس خود را عوض کنید. همچنین پس از ورزش لباس خود را که در اثر تعریق خیس شده بلافاصله عوض کنید.
- در توالت همیشه ابتدا بخش جلوی خود و سپس پشت را بشویید.
- در طی عادت ماهیانه تامپون یا پد خود را مرتبط عوض کنید.
- اگر مبتلا به دیابت هستید، میزان قند خونتان را تحت کنترل داشته باشید.
- فقط زمانی که لازم است آنتیبیوتیک مصرف کنید. برای مسائلی مانند سرماخوردگی به آنتیبیوتیک نیاز ندارید؛ چراکه سرماخوردگیها ناشی از ویروس هستند.
مشکلات و عوارض عفونت قارچی واژن
قارچ واژن مثل هر مشکل دیگری، عوارض خاص خودش را دارد؛ در ادامه شما را با عوارض عفونت قارچی واژن آشنا میکنیم:
۱. التهاب واژن بر اثر عفونت قارچی
عفونت مخمری واژن باعث ایجاد التهاب در بافت واژن میشود. اگر این عفونت درمان نشود، التهاب تشدید شده و منجربه بروز مشکلات مختلفی شود:
- خونریزی و ایجاد زخمهای باز
- عفونی شدن زخمها
۲. مشکلات باروری
کاندیدیازیس میتواند پوست ناحیه واژن و دهانه رحم و ترشحات آن را طوری تغییر دهد که اسپرمها نتوانند خود را به لولههای فالوپ برسانند؛ بهخصوص اگر عفونت شما عودکننده باشد. این مشکل اغلب با درمان رفع میشود.
۳. انتقال به شریک جنسی
هرچند قارچ کاندیدا یک عفونت مقاربتی یا حتی مسری (به شکلی که ویروسها هستند) نیست؛ اما شما میتوانید آن را به شریک جنسی خود منتقل کنید. البته انتقال قارچ کاندیدا به شریک جنسی، به معنای ابتلای او به بیماری نیست؛ اما اگر شریک جنسی شما مستعد بروز عفونت باشد (مثلاً ابتلا به دیابت، ضعف سیستم ایمنی، عدم رعایت بهداشت)، میتواند عفونت را از شما بگیرد.
۴. عفونت قارچی در بارداری
ازآنجاییکه تغییرات هورمونی دوران بارداری میتواند تعادل اسیدی محیط واژن را بر هم بزند، احتمال ابتلا به عفونت مخمری واژن در دوران بارداری بیشتر است.
برخی پژوهشها نشان میدهند عفونت قارچی واژن گاهی میتواند در بارداری مشکلاتی ایجاد کند. زنان بارداری که به عفونت قارچی واژن مبتلا هستند بیشتر در معرض زایمان زودرس، پارگی کیسهی آب زودرس و دیگر مشکلات هستند. بااینحال، تحقیقات در این زمینه جامع نیست.
از طرفی مصرف داروهای خوراکی ضدقارچ در دوران بارداری چندان توصیه نمیشوند؛ بنابراین خیلی وقتها پزشکان ترجیح میدهند به درمان با پمادها اکتفا کنند.
۵. عفونت قارچی و پریود
به دلیل نوسانات هورمونی طی چرخه قاعدگی، ابتلا به عفونت قارچی واژن در حدود زمان پریود بسیار رایج است. روشهای درمانی در این دوره تفاوت خاصی با درمان عفونت قارچی در روزهای دیگر چرخه قاعدگی ندارد؛ بااینتفاوتکه مصرف پمادهای واژینال در این دوران ممکن است دشوار باشد. بهتر است در این دوران برای درمان عفونت خود از پزشک کمک بگیرید تا قرص خوراکی برای شما تجویز کند.
۶. قارچ واژن و عفونتهای تکرارشونده
بیشترین مشکل ناشی از عفونت قارچی واژن یک عفونت دیگر است. پژوهشها تخمین میزنند که حدود یکپنجم از زنانی که یکبار به عفونت قارچی واژن مبتلا شدهاند، در عرض یک سال دوباره به این عفونت دچار میشوند و حدود ۹% از زنانی که به قارچ واژن مبتلا شدهاند دچار عفونتهای تکرارشونده بیش از ۴ بار میشوند.
عفونت قارچی واژن تکرارشونده میتواند بر حال عمومی فرد و احساس فرد نسبت به خود و بدنش تأثیر منفی بگذارد. همچنین اگر این عفونت فعالیت جنسی را تحت تأثیر قرار دهد میتواند منجر به مشکلاتی در رابطه شود.
آیا عفونت مخمری واژن یک بیماری مقاربتی است؟
خیر. عفونت قارچی واژن بیماری مقاربتی در نظر گرفته نمیشود. بسیاری افراد این قارچ مخمری را در حالت طبیعی روی سطح پوست خود دارند. از طرف دیگر، کسانی که هنوز فعالیت جنسی خود را آغاز نکردهاند هم میتوانند به این عفونت مبتلا شوند. اما در نظر داشته باشید با این که واژینیت کاندیدایی یک عفونت مقاربتی در نظر گرفته نمیشود، اما افراد مبتلا به این عفونت میتوانند عفونت را به شریک جنسی خود نیز منتقل کنند.
آیا عفونت قارچی واژن خطرناک است؟
بااینکه عفونت قارچی واژن میتواند علائم بسیار ناخوشایندی را ایجاد کند، اما در اغلب موارد خطرناک محسوب نمیشود و بهسادگی قابل درمان است؛ اما در موارد خاصی مثل ضعف سیستم ایمنی و در صورت عدم درمان میتواند گسترش پیدا کرده و مشکلات جدیتری ایجاد کند.
چه زمانی از پزشک کمک بگیریم؟
- برای اولین بار دچار عفونت قارچی واژن شدهاید.
- در طی یک ماه دو بار دچار عفونت شدهاید.
- در طی یک سال ۴ بار یا بیشتر دچار عفونت شدهاید.
- دچار عفونت شدهاید و در وضعیتهای خاصی مثل بارداری، شیردهی، دیابت یا ضعف سیستم ایمنی هستید.
- پس از طی دوره درمان علائم برطرف نشده یا طی کمتر از یک ماه برگشته است.
- با شروع درمان علائم تشدید شده است.
- علائم غیرطبیعی مثل تب، لرز، بوی بد واژن، خونریزی غیرطبیعی و… دارید یا ترشحات به رنگ دیگری به جز سفید یا بیرنگ درآمدهاند.
برای مشاهده لیست بهترین متخصص زنان و زایمان کلیک کنید:
ارتباط تلفنی با متخصص زنان ارتباط آنلاین با متخصص زنانکلام آخر دکترساینا
عفونت قارچی واژن یکی از شایعترین عفونتهاست که اغلب بانوان حداقل یکبار در زندگی خود آن را تجربه میکنند. آغاز سریع درمان در روند بهبود این بیماری نقش حیاتی دارد؛ بنابراین لازم است خانمها با علائم عفونت قارچی واژن آشنا بوده و بهمحض مشاهدهی علائم برای درمان اقدام کنند. بااینکه برخی از پمادها درمانی قارچ واژن بدون نیاز به نسخه در دسترس هستند، اما اگر بار اول است که به این عفونت مبتلا میشوید یا اگر شرایط خاصی دارید حتماً پیش از هر اقدامی با پزشک مشورت کنید.
سؤالات متداول
رشد بیشازحد قارچهای مخمر در واژن میتواند منجر به ایجاد بویی شیرین شبیه بوی عسل یا کلوچه شود. همچنین ممکن است بو شبیه آبجو، آرد یا نان به نظر برسد. گاهی ممکن است بوی ترش احساس شود. عفونت قارچی واژن معمولاً با سوزش، خارش یا احساس خشکی همراه است.
عفونتهای قارچی واژن خفیف اغلب در عرض چند روز برطرف میشوند؛ اما عفونتهای شدیدتر ممکن است تا دو هفته ادامه داشته باشند. علائم این عفونتها معمولاً شامل: خارش واژن، درد و تحریک است. سوزش هنگام ادرار یا رابطهی جنسی از دیگر علائم عفونت قارچی واژن است.
اغلب عفونتهای قارچی مسری نیستند. معمولاً عفونت قارچی زمانی رخ میدهد که گرما و رطوبت بیشازحد در پوست، دهان، واژن، آلت تناسلی مردانه ایجاد شده باشد. همچنین عفونت قارچی معمولاً در زمان ضعف یا سرکوب سیستم ایمنی ایجاد میشود.
بله، درصورتیکه از نوع عفونت خود مطمئناید، میتوانید پمادهای واژینال ضدقارچ را از داروخانه تهیه کرده و طبق دستورالعمل داخل بستهبندی استفاده کنید.
عفونت قارچی بهندرت خودبهخود از بین میرود و اغلب نیاز به درمان دارد؛ البته درمان این عفونت معمولاً ساده است و با مصرف ۳-۷ روز پماد واژینال یا مصرف تک دوز قرص ضدقارچ درمان میشود.
در اغلب موارد خیر. این عفونت با وجود علائم آزاردهندهاش بهسادگی درمان میشود و مشکل خاصی برای فرد ایجاد نمیکند؛ اما اگر دچار عفونت مکرر شدهاید یا وضعیت خاصی مثل بارداری، شیردهی، دیابت یا ضعف سیستم ایمنی دارید، حتماً با متخصص زنان مشورت کنید.
برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانهی دکتر ساینا میتوانید در هر زمان و هر کجا از بیش از u003ca href=u0022https://www.drsaina.com/consultationu0022u003e۲۵۰۰ پزشک و روانشناسu003c/au003e متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.
نام بیماری | عفونت قارچی واژن |
نامهای دیگر | عفونت مخمری واژن، کاندیدیازیس واژن، واژینیت کاندیدایی |
تخصص مربوطه | زنان و زایمان |
علائم | خارش، سوزش، ترشحات سفید و پنیری بدون بو یا با بوی مخمر |
عوارض | ایجاد زخم و خونریزی در صورت عدم درمان |
علت | رشد بیرویه قارچ کاندیدا |
موارد ریسک بالای ابتلا | مصرف بیرویه آنتیبیوتیک، مصرف قرصهای ضدبارداری، دیابت کنترلنشده، دوران بارداری، ضعف سیستم ایمنی |
روشهای تشخیص | شرح حال، معاینه لگن، آزمایش نمونه ترشحات |
روشهای درمان | پماد، شیاف واژینال ضدقارچ، قرص ضدقارچ |
داروها | انواع آزولها مثل: میکونازول، کلوتریمازول، فلوکونازول |
پیشگیری | اجتناب از دوش واژینال، پوشیدن لباسهای نخی و آزاد، خشک و تمیز نگه داشتن واژن |
خطرات | اشتباه گرفتن عفونتهای جدیتر با عفونت قارچی و به تعویق افتادن درمان |
میزان شیوع | ۷۵٪ از زنان حداقل یکبار در طول زندگی آن را تجربه میکنند |