علائم فیبروم رحم و عوارض ناشی از آن
فیبروم یا میوم رحم از مشکلات نسبتاً شایع در زنان است. علائم فیبروم رحم همیشه یکسان نیست و در بسیاری از موارد هیچ علائمی ندارد؛ اما در صورت بروز علائم، میتواند بسیار آزاردهنده باشد. در این مقاله از مجله سلامت دکتر ساینا برای شما شرح میدهیم که فیبرم رحم یا میوم چیست و چه علائم یا خطراتی را با خود به دنبال دارد. پیش از هرچیز از شما دعوت میکنیم نظر دکتر فرشته سیمری از پزشکان متخصص زنان، زایمان و نازایی دکترساینا را در این باره مشاهده کنید.
فهرست آنچه میخوانید:
میوم رحم یا فیبروم چیست؟
فیبروم رحم یا میوم رحم شایعترین توده خوشخیم رحمی استکه معمولاً در سنین باروری ظاهر میشود. فیبروم رحم تقریباً هیچوقت به سلولهای سرطانی تبدیل نمیشود.
فیبرومها ممکن است در اندازههای مختلف ظاهر شوند برخی بهقدری کوچک هستند که با چشم دیده نمیشوند و برخی دیگر باعث بزرگ و حجیم شدن رحم میشوند.
فیبروم رحم ممکن است علائمی نداشته باشد و معمولاً حین معاینهی لگن یا معاینههای دوران بارداری تشخیص داده میشود.
علائم فیبروم رحم چیست؟
علائم فیبروم با توجه به اندازه و محل قرارگیری آن ممکن است متفاوت باشد. برای مثال فیبروم ساب موکوزال اغلب باعث خونریزیهای شدید قاعدگی یا مشکلات باروری میشود.
علایم فیبروم یا میوم رحم عبارتاند از:
- درد لگن یا کمر
- خونریزی شدید قاعدگی همراه با دفع لخته
- افزایش گرفتگی در زمان پریود (گرفتگی شکمی یا عضلانی)
- درد حین نزدیکی
- احساس پری یا فشار در پایین شکم
- تورم یا بزرگ شدن شکم
- تکرر ادرار
- یبوست
بسیار مهم است که خانمها درصورت مشاهده هریک از علائم بالا با پزشک زنان مشورت کنند.
اندازه فیبروم رحم چقدر است؟
فیبرومها ممکن است در اندازههای مختلف و بهصورت تک یا خوشهای ظاهر شوند. اندازه فیبروم ممکن است از ۱ میلیمتر تا ۲۰ سانتیمتر یا حتی بیشتر باشد.
میوم میتواند در داخل دیوارهی رحم، در حفرهی اصلی رحم یا بخش خارجی آن رشد کند و اندازه میوم میتواند از یک نخود تا یک خربزه متفاوت باشد.
انواع فیبروم رحم
فیبرومها میتوانند در هرجایی از رحم رشد کنند و ازنظر اندازه متفاوت هستند. گاهی به اندازهی یک نخود و گاهی به اندازهی یک خربزه ظاهر میشوند.
- فیبروم یا ميوم ساب سروزال
- فیبروم ساب موکوزال
- میوم یا فیبروم داخلی
عوامل زمینهساز ابتلا به فیبروم رحم
در صورت داشتن شرایط زیر ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به فیبروم باشید:
- بارداری
- سن بالای ۳۰ سال
- سابقهی خانوادگی فیبروم
- افزایش وزن
تشخیص فیبروم رحم
برای تشخیص فیبروم رحم علاوه بر علائم فیبروم از روشهای زیر نیز استفاده میشود:
- سونوگرافی شکم و واژینال
- ام آر آی (MRI)
- هیسترسکوپی
- لاپاراسکوپی
عوارض فیبروم رحم
اگرچه فیبروم رحم معمولاً خطرناک نیست؛ اما میتواند به علت از دست دادن خون باعث کمخونی و احساس خستگی شود. گاهی ممکن است بیمار نیاز به تزریق خون پیدا کند.
برخی فیبرومها بهویژه فیبروم ساب موکوزال ممکن است باعث ناباروری یا مشکلات دوران بارداری شوند.
فیبروم همچنین ممکن است خطر جدا شدن جفت، تأخیر رشد جنین و زایمان زودرس را افزایش دهند. درصورتیکه قصد بارداری دارید بهتر است قبل از اقدام به بارداری ازنظر فیبروم یا میوم رحم بررسی شوید.
برای مشاهده لیست بهترین متخصص زنان و زایمان کلیک کنید:
ارتباط تلفنی با متخصص زنان ارتباط آنلاین با متخصص زناندرمان فیبروم رحم
در بعضی افراد نیازی به درمان فیبروم رحم وجود ندارد، درحالیکه برخی زنان باید حتماً برای درمان فیبروم رحم اقدام کنند. این موضوع بستگی به این دارد که آیا فیبروم مشکلی برای شما ایجاد کرده است یا خیر. برای درمان فیبروم از روشهای دارویی یا جراحی استفاده میشود. برای آشنایی با روشهای درمانی میتوانید به مقاله درمان فیبروم رحم رجوع کنید.
کلام آخر دکتر ساینا
فیبروم رحم عارضهی خطرناکی نیست؛ اما میتواند منجر به درد یا خونریزی شدید قاعدگی شود یا در روند بارداری اختلال ایجاد کند. این عارضه قابلدرمان است. چنانچه پریودهای بیشازحد دردناکی تجربه میکنید حتماً با دکتر زنان دربارهی علائم خود صحبت کنید.
برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانهی دکتر ساینا میتوانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روانشناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.
سؤالات متداول
فیبرومها ممکن است با تغییرات هورمونی همراه باشند و بنابراین باعث عقب افتادن پریود یا مختل شدن سیکل قاعدگی شوند.
به دلیل تغییرات هورمونی و سایز فیبروم ممکن است بیمار دچار افزایش وزن شود. فیبرومهایی که اندازهی بزرگی دارند باعث بزرگ شدن شکم و افزایش وزن میشوند.
برای ورزش باید تواناییهای جسمی خود را در نظر بگیرید. بهترین ورزش ترکیبی از ورزشهای هوازی، استقامتی، فولبادی و اینتروال برای بهبود تعادل هورمونی است.
فیبروم و کیست با هم متفاوت هستند. فیبروم در رحم رشد میکند؛ اما کیستها معمولاً در تخمدان ظاهر میشود.
کیستها کیسههای پر از مایع هستند که در تخمدان یا خارج از آن ایجاد میشوند؛ اما فیبرومها تودههای خوشخیم در بافت عضلانی رحم هستند.
فیبرومها بسته به مکانی که رشد میکنند ممکن است علائم و عوارض متفاوتی داشته باشند. برای مثال فیبروم ساب موکوزال که در زیر بافت مخاطی رحم رشد میکند باعث خونریزیهای شدید و مشکلات در باروری و حین بارداری میشود.