×

سکس دهانی یا اورال سکس چیست؟ آموزش رابطه دهانی ایمن

4
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

سکس دهانی یا اورال سکس (Oral Sex) به فعالیت جنسی گفته می‌شود که در آن آلت جنسی با استفاده از دهان، دندان، زبان و گلو تحریک شود. هرچند رابطه دهانی را نسبت به بعضی از روش‌های دیگر کم‌خطرتر می‌دانند، اما خطرات و ریسک‌های آن قابل‌چشم‌پوشی نیست و برای پیشگیری از خطرات آن لازم است تا نکات ایمنی و بهداشتی را در رابطه‌ دهانی را بشناسید. فراموش نکنید که بهترین پیشگیری از رفتار پرخطر جنسی اجتناب از آن است.

دکتر ساینا در راستای هدف ارتقای سلامت و بهداشت جامعه، در سلسله مقالاتی به روش‌های مختلف و متداول رابطه‌ی جنسی و نکات بهداشتی ضروری آنها می‌پردازد. در این مقاله، با آموزش سکس دهانی ایمن، نحوه‌ی رعایت بهداشت و پیشگیری از خطرات احتمالی آن آشنا می‌شوید. برای مطالعه بخش موردنظر خود می‌توانید بر تیتر آن در فهرست کلیک کنید. اگر در موبایل می‌خوانید، تیتر را لمس کنید.

اورال سکس چیست؟

اورال سکس یا سکس دهانی به فعالیت جنسی گفته می‌شود که در آن آلت جنسی با استفاده از دهان، دندان، زبان و گلو تحریک شود. در حال حاضر، چه درست و چه غلط، رابطه جنسی دهانی بین بسیاری از زوج‌ها رایج است. افراد ممکن است قبل از مقاربت جنسی به عنوان معاشقه، یا در حین رابطه یا پس از آن رابطه جنسی دهانی داشته باشند.

رابطه دهانی ممکن است توسط افراد با هر گرایش جنسی انجام شود. متاسفانه بخش قابل‌توجهی از نوجوانان فعالیت‌های جنسی غیردخولی از جمله اورال سکس یا رابطه دهانی دارند. این مسئله نشان می‌دهد که آگاهی‌بخشی به جوانان درخصوص خطرات این نوع رابطه چقدر اهمیت دارد. 

آمارها چه می‌گویند؟

طبق گزارشی که آماری سلامت ملی که مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا در سال ۲۰۱۲ منتشر کرده است[۱]، ۶۶% از دختران و ۶۵% از پسران بین سنین ۱۵ تا ۲۴ سال رابطه دهانی را تجربه کرده‌اند. مطالعات دیگر نرخ بالای تجربه‌‌ی رابطه دهانی را در بین جوانان تأیید کرده و از طرفی نشان می‌دهند که میزان استفاده از کاندوم در این نوع از رابطه بسیار پایین است. به‌عنوان‌مثال در مطالعه‌ای که در سال ۲۰۰۶ در کشور انگلیس انجام شده مشخص شده که تنها ۲% از جوانان برای برقراری رابطه دهانی به‌طور مداوم از کاندوم استفاده می‌کنند.[۲]

صحبتی با نوجوانان

نوجوانان و جوانان باید بدانند که وارد شدن در هرگونه رابطه جنسی بدون آگاهی کامل از عوارض و نکات بهداشتی آن می‌تواند عمری پشیمانی را به‌همراه داشته باشد. آموزش‌ توسط هم‌سالان، ویدیوهای اروتیک و مانند آن نمی‌تواند نقش آموزنده‌ای برای شما داشته باشد. فراموش نکنید که یک رابطه عاشقانه و رمانتیک بین دو نفر از رابطه جنسی آغاز نمی‌شود، بلکه از شناخت و پرورش یک رابطه عاطفی آگاهانه آغاز می‌شود.

در ادامه، با یک رویکرد بی‌طرفانه و علمی، موضوع رابطه جنسی دهانی را برای شما شرح می‌دهیم.

انواع اورال سکس

انواع مختلف رابطه جنسی دهانی عبارتند از:

  • کونیلینگوس (رابطه دهانی-واژینال): تحریک دهانی واژن زن به ویژه کلیتوریس توسط لب‌ها و زبان شریک جنسی
  • فلاشیو (رابطه دهانی-آلت تناسلی آقایان): تحریک آلت تناسلی مرد توسط دهان شریک جنسی – معمولاً با لیسیدن یا مکیدن.
  • آنالینگوس (رابطه دهانی- مقعدی): تحریک مقعد شریک جنسی با زبان یا لب

سکس دهانی، پرخطرتر از آنچه فکرش را می‌کنید

ما در مقاله‌ای جدا به عوارض رابطه دهانی پرداخته‌ایم. در اینجا فقط یادآوری می‌کنیم که هرچند سکس دهانی نسبت به بعضی از روش‌های دیگر مثل سکس مقعدی کم‌خطرتر است، اما خطرات و ریسک‌های آن قابل‌چشم‌پوشی نیست.

از عوارض جدی سکس دهانی خطر ابتلای بالا به انواع بیماری‌های مقاربتی، مانند زگیل تناسلی (دهانی)، هرپس تناسلی (دهانی)، کلامیدیا، سیفلیس، ویروس اچ پی وی، ایدز، سوزاک و هپاتیت ب است. توجه کنید برخی از این بیماری‌های مقاربتی مثل HPV زمینه‌ساز بیماری‌های جدی‌تر مثل سرطان گلو و دهان است.

برای آشنایی با خطرات سکس دهانی کافی‌ست مقاله «خطرناکترین عوارض سکس دهانی» را مطالعه کنید.

حتما بخوانید : خطرناک‌ترین عوارض رابطه دهانی

افزایش آگاهی مهمترین گام قبل از برقراری سکس دهانی

پیشنهاد دکتر ساینا به شما این است که در زندگی جنسی خود از رفتارها و روش‌های پرخطر و رابطه‌های جنسی محافظت‌نشده خودداری کنید. همچنین، پیش از تجربه هرگونه رابطه جنسی اعم از سکس دهانی، سکس مقعدی یا واژینال حتماً بایدها و نبایدها و نکات بهداشتی مربوطه را مطالعه کنید و درصورت نیاز از مشاوران جنسی کمک بخواهید. شرکای جنسی متعدد و روابط خارج از تعهد افراد بالغ، از رفتارهای پرخطر جنسی محسوب می‌شوند. 

آموزش سکس دهانی ایمن: چگونه عوارض سکس دهانی را کاهش دهیم؟

بهترین پیشگیری از خطرات رفتارهای پرخطر جنسی انجام ندادن آن است. در صورتی که برای رابطه دهانی با شریک جنسی خود برنامه‌ریزی دارید باید تمام نکات بهداشتی را رعایت کنید. روش‌های مختلفی برای جلوگیری و کاهش خطر انتقال عفونت‌های مقاربتی وجود دارد که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت.

عوارض سکس دهانی

استفاده از کاندوم

کاندوم‌های پوشش‌دهنده آلت جنسی آقایان معمول‌ترین روش پیشگیری از بارداری هستند.

این کاندوم‌ها با سه جنس لاتکس، پلاستیک و پوست برّه تولید می‌شوند. توجه داشته باشید:

  • کاندوم‌های ساخته‌شده از پوست حیوانات (گوسفند) فقط از بارداری جلوگیری می‌کنند، ولی دربرابر بیماری‌های مقاربتی محافظتی ارائه نمی‌دهند.
  • اما کاندوم‌های پلاستیکی و لاتکسی از طریق پوشاندن آلت جنسی مردان و جلوگیری از تماس مستقیم مایع منی با دهان، واژن یا مقعد، مانع انتقال بیماری‌های مقاربتی می‌شوند.
  • بهتر است افراد برای هر نوع رابطه جنسی از یک کاندوم جدید استفاده کنند. برای مثال اگر پس از سکس دهانی قصد برقرای رابطه واژینال دارید کاندوم خود را عوض کنید. همچنین تعویض کاندوم بین سکس واژینال و مقعدی ضروری است.

در صورت تغییر رابطه جنسی از واژینال به دهانی یا برعکس باید کاندوم خود را تعویض کنید و از کاندوم جدید استفاده کنید.

حتما بخوانید : فواید و عوارض استفاده از کاندوم در طول رابطه جنسی

کاندوم‌های زنانه (داخلی)

کاندوم‌های داخلی یا زنانه جایگزینی برای کاندوم‌های معمول هستند و مانند آن‌ها از انتقال بیماری‌ های آمیزشی جلوگیری می‌کنند. کاندوم‌ زنانه کیسه‌های پلاستیکی هستند که درون واژن قرار داده می‌شوند و اطراف واژن و معقد را می‌پوشانند. از این طریق احتمال تماس مایع منی با پوست که می‌تواند باعث انتقال بیماری ‌های مقاربتی شود به حداقل می‌رسد.

سکس دهانی با استفاده از محافظ دهانی یا سد دندانی

محافظ‍‌های دهانی تکه‌های لاتکس یا پلی‌اورتان هستند که از تماس دهان با آلت جنسی یا پوست شریک جنسی جلوگیری کرده و مانع انتقال بیماری‌ های آمیزشی می‌شوند.

در صورت موجود نبودن محافظ دهانی می‌توانید یک کاندوم لاتکسی یا پلاستیکی را از وسط برش داده و به عنوان یک محافظ دهانی استفاده کنید.

واکسن HPV

HPV از شایع‌ترین بیماری‌های آمیزشی است. انواعی از ویروس HPV می‌توانند سبب بروز زگیل تناسلی یا حتی سرطان شوند. خوشبختانه واکسن اچ پی وی نوع خطرناک اختراع شده و افراد ۹ تا ۴۵ ساله می‌توانند از آن استفاده کنند. بهتر است افراد قبل از شروع فعالیت جنسی این واکسن را دریافت کنند.

این واکسن ایمن بوده و شایع‌ترین عوارض جانبی آن درد موقتی و گرگرفتگی پوست در محل تزریق می‌باشند. 

لازم به ذکر است که این واکسن تنها جهت پیشگیری از ابتلا به HPV بوده و قادر به درمان افرادی که به یکی از انواع ویروس HPV آلوده شده‌اند نمی‌باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این نوع واکسن در ایران، مقاله «واکسن HPV» را مطالعه کنید. 

ویروس اچ پی وی یک عفونت آمیزشی شایع است که برخی از انواع آن خطر ابتلا به سرطان و زگیل تناسلی را افزایش می‌دهند. فراموش نکنید که حتی کاندوم هم نمی‌تواند مانع انتقال این ویروس شود.

پیشگیری قبل از مواجهه ویروس HIV (PrEP)

قرص‌های روزانه قبل از مواجهه -که فقط از طریق نسخه پزشک و برای افراد در معرض ابتلا تجویز می‌شود- به کاهش خطر ابتلا به ویروس  HIV کمک می‌کنند. در حقیقت استفاده هرروزه از قرص PrEP  می‌تواند خطر ابتلا به HIV از طریق رابطه جنسی را بیش از ۹۰ درصد کاهش دهد.

مصرف قرص قبل از مواجهه می‌تواند برای افرادی که در معرض خطر ابتلا به HIV از طریق رابطه جنسی هستند بسیار مفید باشد. در چه شرایطی قرص پیش از مواجهه برایتان مفید است:

  • به طور منظم از کاندوم استفاده نمی‌کنید
  • شریک جنسی شما به HIV مبتلا است
  • شریک جنسی شما در معرض ابتلا به HIV است
  • با چند شریک جنسی رابطه واژینال یا مقعدی، خصوصا بدون استفاده از کاندوم داشته‌اید
  • اخیراً به عفونت مقاربتی دیگری نظیر کلامیدیا یا سوزاک مبتلا شده‌اید
  • کارگر جنسی هستید و رابطه جنسی واژینال یا سکس مقعدی داشته‌اید
  • طی ۶ ماه گذشته از داروهای تزریقی یا سوزن‌های اشتراکی استفاده کرده‌اید یا برای برای سوء مصرف مواد تحت درمان قرار گرفته‌اید.

برای مطالعه‌ی بیشتر درباره ایدز، خطرات، راه‌های انتقال و پیشگیری و علائم اولیه آن، کافی‌ست تا مقاله‌ی دکتر ساینا درباره‌ی ایدز را بخوانید.

دکترساینا به شما توصیه می‌کند که از هرگونه رابطه خارج از عرف بپرهیزید. ذکر موارد فوق، به معنای تایید این روش‌ها توسط ما نیست؛ بلکه صرفاً برای پیشگیری و جلوگیری از آسیب بیشتر به اقشار مختلف جامعه ذکر شده‌اند.

کاندوم دهانی چیست؟

کاندوم دهانی، محافظ دهانی یا سد دندانی قطعه‌ای نازک و انعطاف‌پذیر از جنس لاتکس است که از تماس مستقیم دهان با دستگاه تناسلی یا مقعد در هنگام سكس دهاني محافظت می‌کند؛ به این طریق که این کاندوم‌ها هم امکان تحریک کلیتورال و مقعدی را به افراد می‌دهند و هم از خطر ابتلا به عفونت‌های مقاربتی (STI) می‌کاهند.

استفاده از کاندوم دهانی برای اورال سکس

بایدها و نبایدهای کاندوم‌های دهانی

  • برای هر رابطه دهانی کاندوم دهانی لاتکس یا پلی اورتان جدید استفاده کنید.
  • اطلاعات نوشته‌شده روی جعبه را بخوانید و تاریخ انقضا را بررسی کنید.
  • اطمینان حاصل کنید که هیچ پارگی و نقصی در کاندوم وجود ندارد.
  • قبل از شروع رابطه جنسی کاندوم دهانی را روی دهان خود گذاشته و تا پایان رابطه آن را برندارید.
  • برای جلوگیری از آسیب دیدن کاندوم دهانی از روان‌کننده‌های بر پایه آب یا سیلیکون استفاده کنید.
  • کاندوم‌های دهانی را در مکان خشک و خنک نگهداری کنید.
  • از یک کاندوم دهانی مجددا استفاده نکنید.
  • کاندوم دهانی را نکشید زیرا باعث پارگی آن می‌شود.
  • از ماده اسپرم‌کش (nonoxynol-9) استفاده نکنید زیرا باعث ایجاد حساسیت و تحریک پوست می‌شود.
  • از روان‌کننده‌های روغنی مانند روغن کودک، لوسیون، وازلین یا روغن پخت و پز استفاده نکنید زیرا باعث آسیب دیدن کاندوم دهانی می‌شود.
  • کاندوم‌های دهانی را در توالت فرنگی نیندازید زیرا ممکن است آن را مسدود کنند.

نحوه استفاده از کاندوم در اورال سکس

برای برقراری سکس دهانی می‌توان از کاندوم دهانی برای پوشاندن واژن و مقعد استفاده کرد. البته با استفاده از یک کاندوم معمولی نیز می‌توان یک کاندوم دهانی ساخت. در بخش بعدی با روش ساخت کاندوم دهانی آشنا خواهید شد.

کاندوم‌های دهانی به‌راحتی قابل استفاده هستند. با این حال مهم است که برای جلوگیری از پارگی یا سوراخ شدن کاندوم دهانی به‌آرامی و با احتیاط عمل کنید.

  • بسته‌ حاوی کاندوم را به‌آرامی پاره کنید. کاندوم دهانی را از پاکت محافظ بیرون بیاورید. آن را باز کنید و روی واژن یا مقعد شریک جنسی خود قرار دهید. قطعه مستطیل یا مربع شکل باید به اندازه‌ای بزرگ باشد که بتواند کل ناحیه واژن یا مقعد را پوشش دهد.
  • کاندوم دهانی را نکشید یا محکم به پوست فشار ندهید. در عوض بگذارید به‌طور طبیعی از طریق رطوبت به بدن بچسبد.
  • بگذارید کاندوم تا پایان سکس دهانی (رابطه دهانی) روی پوست بماند و سپس آن را در سطل آشغال بیندازید. اگر در حین رابطه کاندوم بلند شد یا مشکلی پیدا کرد آن را دور انداخته و یک کاندوم جدید استفاده کنید.
  • از هر کاندوم دهانی باید فقط یک‌بار استفاده شود و سپس دور انداخته شود.

هرگونه درد و ناراحتی در هنگام برقراری رابطه‌ی جنسی را جدی بگیرید؛ چرا که احساس درد هنگام برقراری رابطه جنسی می‌تواند علامتی از مشکلات ناحیه تناسلی از جمله عفونت ادراری باشد.

چگونه محافظ یا کاندوم دهانی بسازیم؟

اگر برای برقراری اورال سکس به کاندوم دهانی دسترسی ندارید، چاره‌ای نیست جز اینکه با لوازمی که در خانه موجود هستند یک کاندوم دهانی بسازید.

کاندوم‌های معمولی از بهترین لوازم برای ساخت کاندوم دهانی هستند.

طریقه ساخت کاندوم دهانی

  • پاکت کاندوم را باز کرده و آن را خارج کنید. کاندوم را باز کنید
  • قسمت حلقوی انتهای کاندوم و همچنین نوک آن را با قیچی ببرید
  • کاندوم را از طول برش دهید
  • کاندوم را باز کرده و به عنوان کاندوم دهانی استفاده کنید.

البته یادتان باشد که هرگز از کاندوم‌هایی که حاوی اسپرم‌کش هستند کاندوم دهانی نسازید، زیرا این ماده قابل خوردن و هضم شدن نیست.

در شرایط ضروری و درصورت عدم دسترسی به کاندوم می‌توانید از بسته‌بندی‌های پلاستیکی استفاده کنید، اما به‌خاطر داشته باشید که این کالا اصلاً برای این منظور در نظر گرفته نشده است. در حقیقت هیچ مطالعه‌ای وجود ندارد که ثابت کند این یک روش محافظتی مؤثر است. همچنین مواد ضخیم‌تر ممکن است لذت را کاهش دهند.

با این حال استفاده از چنین لوازمی بهتر از این است که از هیچ لایه محافظتی استفاده نشود. برای انجام این کار، کافی‌ست یک تکه پلاستیک را که به اندازه کافی بزرگ است تا ناحیه واژن و مقعد را بپوشاند پاره کنید. در ادامه همان روند معمول استفاده از کاندوم‌های دهانی را دنبال کنید.

رابطه دهانی در دوران بارداری

آیا منطقی است که از زنان بخواهیم برای جلوگیری از شیوع تبخال از رابطه دهانی در دوران بارداری دوری کنند؟

تبخال تناسلی یکی از عفونت‌های مقاربتی است که توسط دو نوع ویروس هرپس سیمپلکس نوع ۱ و نوع ۲ ایجاد می‌شود. براساس آمارهای سازمان کنترل و پیشگیری بیماری‌های آمریکا (CDC) یک نفر از هر ۶ آمریکایی بین ۱۴ تا ۴۹ سال به تبخال تناسلی مبتلاست.[۳] این بیماری همچنین می‌تواند در پروسه زایمان از زن باردار به نوزاد تازه‌متولدشده یا در برخی موارد از مادر به جنین منتقل شود. آلوده شدن جنین یا نوزاد تازه‌متولدشده به ویروس تبخال می‌تواند منجر به عوارض شدیدی مانند التهاب مغزی و حتی مرگ نوزاد شود.

اگر خانمی هنگام بارداری به تبخال تناسلی مبتلا شود، احتمال دارد ویروس را به جنین یا در حین زایمان به نوزاد خود منتقل کند. برای کاهش این خطر برخی از پزشکان به زنان توصیه می‌کنند که خانم‌ها در سه ماهه آخر بارداری از دریافت اورال سکس (سکس دهانی) به‌طور کامل خودداری کنند.

درصورتی‌که مادر از پیش از آغاز بارداری به هرپس تناسلی مبتلا باشد، شانس انتقال آن به نوزاد بسیار کمتر است؛ اما صفر نیست. برای جلوگیری از مشکلات احتمالی ناشی از این مسئله، ممکن است نیاز باشد با مشور پزشک داروهای ضدویروسی مصرف شود. 

رابطه دهانی در دوران بارداری

همچنین اگر مادر در زمان نزدیک به زایمان درگیر عفونت هرپس تناسلی فعال باشد، یعنی تبخال و بثورات پوستی داشته باشد، ممکن است پزشک انجام عمل سزارین را به‌جای زایمان طبیعی پیشنهاد کند.

اگرچه ممکن است رابطه جنسی دهانی در دوران بارداری نسبت به رابطه واژینال ایمن‌تر باشد، اما همچنان خطر ابتلا به هرپس یا تبخال تناسلی حین اورال سکس یا سکس دهانی وجود دارد. درصورت انتقال ویروس به جنین خطر التهاب مغزی و حتی مرگ نوزاد وجود دارد. بسیار مهم است که خانم‌ها قبل از برقراری رابطه جنسی در دوران بارداری حتما با دکتر زنان مشورت کنند.

کلام آخر دکترساینا

 همان‌طور که اشاره کردیم سکس دهانی یا اورال سکس بدون رعایت نکات بهداشتی، آسیب‌های جبران‌ناپذیری به همراه دارد. در این مقاله سعی کردیم در کنار آموزش سکس دهانی ایمن، شما را با خطرات و مشکلات احتمالی ناشی از رابطه دهانی آشنا کنیم.

شاید بپسندید
4 دیدگاه‌ها
  1. اسدی

    در اورال سکس خوردن ابی که واژن ترشح میکند مشکل ندارد ؟!

  2. Ashkan

    سلام ببخشید زمانی که همسرم رابطه دهانی برای من انجام میده طولی نمیکشه که به انزال میرسم (تقریبا دو سه دقیقه ) اما در موارد دیگر خیر دلیل این موضوع چیه؟؟؟

  3. Adel Hamdani

    بسیار جای تامل دارد که پزشکان متخصص وقت و انرژی میذارن وبه نسل جوان آموزش میدن…خسته نباشید…

    1. دکتر ساینا

      جناب حمدانی گرامی، ممنونیم از دلگرمی شما. حقیقتاً تلاش تیم دکتر ساینا پر کردن خلا مطالب علمی و پزشکی در زمینه بهداشت جنسیه. در ادامه سعی می‌کنیم مطالب بیشتری رو در این زمینه منتشر کنیم.

نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید