×

بهترین سن بارداری چه سنی است؟

1
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

سن بارداری مناسب، از نکات مهمی است که در سلامت مادر و جنین تأثیر می‌گذارد. اما بهترین سن بارداری چه سنی است؟ و زنان تا چه سنی می‌توانند باردار شوند؟ در این مقاله از مجله سلامت دکتر ساینا به بررسی بهترین سن برای بارداری و عوارض احتمالی بارداری در سن بالا می‌پردازیم و نحوه محاسبه سن بارداری برای زنان و مردان را نیز به اختصار توضیح می‌دهیم.

بهترین سن بارداری در زنان

به‌لحاظ نظری، سن بارداری در زنان از زمان رسیدن به بلوغ تا زمان یائسگی ادامه دارد. تخمین سن بارداری زنان به‌طور متوسط از ۱۲ تا ۵۱ سالگی است؛ اما به‌این معنا نیست که در تمامی این بازه زنان آمادگی و توانایی بارداری دارند. با افزایش سن قدرت باروری به‌طور طبیعی کاهش پیدا می‌کند و تولد نوزاد در سنین بالا را با مشکل روبرو می‌کند.

متخصصین معتقدند که بهترین سن برای بارداری اواخر دهه ۲۰ تا اوایل دهه ۳۰ زندگی است. توجه کنید که سن تنها یکی از عوامل مهم است که در تصمیم برای بارداری نقش دارد. آمادگی عاطفی، بلوغ روانی، وضعیت مالی و خانوادگی از عوامل مهمی هستند که به هیچ وجه نباید نادیده گرفته شوند.

بهترین سن بارداری مردان

تاکنون مطالعات بسیاری اثرات سن زنان را بر باروری بررسی کرده اند؛ اما مطالعات اخیر نشان داده‌اند که سن مردان نیز در احتمال بارداری و سلامت آن تأثیر بسیاری دارد.

به‌طور طبیعی قدرت باروری مردان در سنین ۴۰ تا ۴۵ سال شروع به کاهش می‌کند. با افزایش سن در مردان کیفیت و مقدار اسپرم در مایع منی کاهش می‌یابد.

همچنین احتمال بروز مشکلات روحی و روانی در فرزندانِ پدران مسن بیشتر است. کودکان پدران ۴۰ سال به بالا در مقایسه با پدران ۳۰ ساله بیشتر در معرض اختلالات طیف اوتیسم قرار دارند. احتمال بروز اسکیزوفرنی و سایر مشکلات سلامت روان با افزایش سن بارداری بیشتر می‌شود.

عوارض بارداری در سن پایین

بارداری در سنین پایین مشکلاتی را برای مادر و جنین ایجاد می‌کند. زنان زیر ۲۰ سال به‌طور قابل‌توجهی بیشتر از سایر زنان در معرض خطرات و عوارض دوران بارداری هستند. عوارض احتمالی بارداری در مادران نوجوان عبارت‌اند از:

  • زایمان زودرس
  • وزن کم هنگام تولد
  • فشارخون بارداری
  • کمبودهای تغذیه ای
  • مشکل در زایمان به‌دلیل عدم رشد کافی لگن (لگن در دختران جوان رشد کافی نکرده است)
  • نوزاد نارس

بارداری بعد از چهل سالگی

درحال‌حاضر با توجه به شرایط جوامع، بسیاری از زوج‌ها در سنین بالا اقدام به بارداری می‌کنند. بارداری در سنین بالا این فرصت را به همسران می‌دهد که از نظر عاطفی و مالی آمادگی بیشتری پیدا کنند.

با‌این‌حال بالا رفتن سن به‌ویژه در زنان قدرت باروری را کاهش می‌دهد.

آیا بارداری بعد از ۴۰ سالگی خطرناک است؟

امروزه با پیشرفت تکنولوژی به‌ویژه در زمینة پزشکیِ باروری، امکان بارداری و زایمان در دهة ۴۰ سالگی وجود دارد. بااین‌حال بارداری در سن بالای ۴۰ سال با خطراتی مواجه است. از جمله خطرات احتمالی بارداری در سن بالا عبارت‌اند از:

  • فشارخون بالا
  • پره اکلامپسی
  • دیابت بارداری
  • سقط جنین
  • نقایص مادرزادی مانند سندرم داون
  • وزن کم هنگام تولد
  • حاملگی خارج رحمی
تخمین سن بارداری

محاسبه سن بارداری چگونه است؟

تاریخ دقیق و قطعی بارور شدن تخمک برای انسان‌ها هنوز شناخته نشده است. بنابراین تاریخ شروع آخرین پریود را برای تعیین طول حاملگی و تاریخ احتمالی زایمان در نظر می‌گیرند. سن حاملگی را از اولین روز آخرین قاعدگی و براساس هفته حساب می‌کنند.

درواقع آخرین قاعدگی شما بخشی از دوران بارداری شما محسوب می‌شود. قاعدگی نشان‌دهندة آمادگی بدن برای بارداری است. رشد جنین بلافاصله بعد از لقاح شروع نمی‌شود.  انجام سونوگرافی توسط پزشک به تعیین سن بارداری کمک می‌کند.

کلام آخر دکترساینا

سن بارداری یکی از عوامل تاثیرگذار در سلامت مادر و جنین است. توصیه دکتر ساینا این است که برای در نظر گرفتن همة جوانب و اطمینان از سلامت خود و فرزندتان پیش از اقدام به بارداری با یک دکتر زنان مشورت کنید و از خطرات احتمالی و مراقبت‌های موردنیاز مطلع شوید.

سؤالات متداول

مشاوره با پزشک

برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانه‌ی دکتر ساینا می‌توانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روان‌شناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.

شاید بپسندید
دیدگاه 1
  1. زهرااسلامی

    منم فکر میکنم زود باشه اما دودلم امروز رفتم برا بارداری اقدام کنم ۲ سال ۳ ماه عروسی کردم سن خودم ۲۱ شوهرم۳۲ از همین میترسم ک دیر بشه 😥😥 و سنش بیشتر بشه😢😢😭 اما خودمونم ی کوچلو بچه دوس دارم خدا را شکر معاینم کردن و سونو همه میم عالیی بود حالا جیکار کنم ….. قرصهامو بگیرم بخورم منظورم اسید فولیک و ویتامین

نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید