×

برای تنبلی تخمدان چه بخوریم؟ | رژیم غذایی تنبلی تخمدان

10
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

درست است که هیچ درمان قطعی برای تنبلی تخمدان وجود ندارد؛ اما بر اساس توصیه‌ی پزشکان، می‌توان با پیروی از یک رژیم غذایی سالم و تغییر سبک زندگی، عوارض آن را تا‌حدزیادی کاهش داد. در این مقاله توضیح می‌دهیم که از بین مواد غذایی چه چیزی برای تنبلی تخمدان خوب است و برای تنبلی تخمدان چه بخوریم. با ما همراه باشید.

تنبلی تخمدان چیست؟

تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلی‌کیستیک یکی از شایع‌ترین عارضه‌ها در میان زنان است و حداقل ۶ تا ۱۲٪ زنان دچار آن هستند. علت اصلی این مشکل عدم تعادل میان هورمون‌های بدن زنان است.

تعدد کیست‌ها در تخمدان را با نام سندرم تخمدان پلی‌کیستیک می‌شناسند. این مشکل منجر به عوارضی مانند آکنه، رویش موهای زائد در بدن، ریزش مو، به هم خوردن قاعدگی، افزایش وزن و افسردگی می‌شود. درصورت عدم درمان حتی ممکن است مشکلات جدی‌تری مانند مشکلات باروری، بیماری‌های قلبی، سرطان آندومتر، دیابت و فشار خون بالا را ایجاد کند.

در مقاله‌ی تنبلی تخمدان می‌توانید با علل و علائم این بیماری بیشتر آشنا شوید.

رابطه تنبلی تخمدان و رژیم غذایی

تغذیه و سبک زندگی اثرات شدید و عمیقی بر بدن و عملکرد آن دارند؛ مطالعات نشان داده‌اند که رعایت رژیم غذایی مناسب می‌تواند بر تنبلی تخمدان اثر مثبت گذاشته و در درمان آن مؤثر باشد.

اغلب زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک نسبت به انسولین مقاومت نسبی دارند و این مسئله، احتمال بروز ‌دیابت نوع ۲ را افزایش می‌دهد. کاهش مصرف روزانه‌ی کربوهیدارت‌ها با اثر بر سطح انسولین در طولانی‌مدت به بهبود تنبلی تخمدان کمک می‌کند.[i]

درصورت ابتلا به تنبلی تخمدان، علاوه بر رعایت رژیم تغذیه‌ای، حتماً با پزشک زنان نیز مشورت کنید.

رژیم غذایی مناسب برای تنبلی تخمدان

بیشتر خانم‌ها به‌دنبال پاسخ این پرسش هستند که برای تنبلی تخمدان چه بخوریم؟ قبل از هرچیز باید بدانید که در اکثر افراد رژیم غذایی به‌تنهایی نمی‌تواند با تنبلی تخمدان مقابله کند؛ ولی تغذیه‌ی مناسب تنبلی تخمدان در کنار داروهای مناسب می‌تواند اثربخشی درمان را دوچندان کند. در ادامه به رژیم غذایی مناسب تنبلی تخمدان می‌پردازیم:

انتخاب مواد غذایی با شاخص گلایسمی (GI) پایین

شاخص گلایسمی معیاری است برای سنجیدن میزان افزایش قند خون پس از مصرف هر نوع غذا. بدن، غذاهای با شاخص گلایسمی پایین را با سرعت کمتری هضم و جذب می‌کند؛ درنتیجه سطح انسولین به میزان کمتری افزایش پیدا می‌کند. همان‌طورکه گفتیم سطح انسولین و میزان هورمون آندروژن ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند. بنابراین خوردن این غذاها برای بهبود تنبلی تخمدان بهتر است.

غلات کامل، حبوبات، آجیل، دانه‌ها، میوه‌ها و سبزیجات نشاسته‌ای و مواد غذایی حاوی کربوهیدرات کم و فرآوری‌نشده از جمله غذاهای با شاخص گلایسمی پایین هستند.

برای درمان تنبلی تخمدان چی بخوریم

خوردن غذاهای ضدالتهاب

زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک به یک التهاب مزمن سطح پایین دچار هستند. چنین التهابی مقاومت بدن نسبت به انسولین را افزایش می‌دهد. اضافه کردن غذاهای ضدالتهاب به رژیم غذایی روزانه می‌تواند به بهبود علائم این بیماری کمک کند. رژیم مدیترانه‌ای نمونه‌ی مناسبی از یک رژیم غذایی ضدالتهاب است:

  • سبزیجات برگ‌دار و سبز تیره
  • گیلاس و آلبالو
  • گل‌کلم و بروکلی
  • لوبیا و عدس
  • چای سبز
  • روغن زیتون
  • گوجه‌فرنگی
  • ماهی‌های چرب (ماهی خال‌خالی و ماهی تن)
  • آجیل بدون نمک

خوردن صبحانه را جدی بگیرید

سعی کنید وعده‌های غذایی منظمی داشته باشید. همچنین اگر صبحانه را به بزرگ‌ترین وعده‌ی غذایی و شام را به کوچک‌ترین وعده غذایی خود تبدیل کنید، باعث تعادل هورمون‌های بدنتان می‌شود. این شرایط به بهبود تنبلی تخمدان نیز کمک می‌کند. بنابراین توصیه می‌شود که تقریباً نیمی از کالری‌ مورد نیاز روزانه‌ی خود را در وعده‌ی صبحانه مصرف کنید. یادتان باشد که اگر هم‌زمان با افزایش حجم صبحانه، حجم شام را کاهش ندهید دچار اضافه وزن می‌شوید و شرایط بیماری شما از قبل بدتر می‌شود.

چربی‌های سالم بخورید

مصرف چربی‌های سالم نظیر اسیدهای چرب امگا ۳، به متعادل کردن هورمون‌های بدن و سلامت عمومی بدن کمک می‌کند. بهترین منابع غذایی برای چربی‌های سالم شامل ماهی‌های روغنی‌، آووکادو‌، روغن زیتون، آجیل و دانه‌های بدون نمک است.

بااین‌حال‌، با توجه به اینکه همه‌ی چربی‌ها کالری بالایی دارند و باعث افزایش وزن می‌شوند، سعی کنید چربی های ناسالم را با چربی‌های سالم جایگزین کنید؛ نه اینکه هم‌زمان از هردوی آنها استفاده کنید!

کربوهیدرات مصرفی خود را کاهش دهید

سطح انسولین در بدن اغلب زنانی که به تنبلی تخمدان دچار هستند بالاتر از حد معمول است. کربوهیدرات‌ها، مخصوصاً کربوهیدرات‌های فرآوری‌شده بر سطح انسولین اثر می‌گذارند و آن را افزایش می‌دهند؛ به‌همین‌دلیل توصیه می‌شود زنانی که تنبلی تخمدان دارند از خوردن کربوهیدرات خودداری کنند. نان سفید، خمیر پیتزا، پاستا و برنج سفید از غذاهای با سطح کربوهیدرات بالا هستند.

برای تنبلی تخمدان پروتئین‌های کم چربی بخورید

مواد غذای پروتئینی با سطح چربی پایین مانند مرغ، غذاهای دریایی (سالمون، میگو، ماهی تن و ماهی کاد)، بوقلمون و پروتئین‌های گیاهی (سویا، توفو و لوبیا) هم در داشتن وزن متعادل و مناسب به شما کمک می‌کنند و هم به علت روند هضم آهسته‌ای که دارند برای مدت طولانی‌تری احساس سیری را القا می‌کنند.

درمان تنبلی تخمدان با خوردن فیبر

غذاهای غنی از فیبر سطح انسولین را کاهش می‌دهند و به علت میزان بالای آنتی‌اکسیدان در مهار و سرکوب التهاب نیز مؤثر هستند. حبوبات، دانه‌های خوراکی مانند تخمه آفتاب‌گردان، خانواده بری‌ها (توت، آلبالو، بلوبری و …) و غلات کامل (جو و برنج قهوه‌ای) حاوی فیبر بسیار بالا هستند و خوردن آن‌ها برای تنبلی تخمدان مفید است.

بسیاری از گیاهان نیز خواص دارویی متعددی دارند که به بهبود تنبلی تخمدان کمک می‌کنند. در مقاله‌ی درمان گیاهی تنبلی تخمدان به چنین گیاهانی پرداخته‌ایم.

چه غذاهایی برای تنبلی تخمدان مضر است؟

همان‌طور که خوردن بعضی غذاها در درمان تنبلی تخمدان مؤثر است؛ پرهیز از خوردن بعضی غذاها نیز می‌تواند به بهبود تنبلی تخمدان کمک کند:

  • کربوهیدرات‌های فرآوری‌شده
  • غذاهای سرخ‌شده و فست‌فود
  • نوشیدنی‌های شیرین، مانند نوشابه و نوشیدنی‌های انرژی‌زا
  • محصولات گوشتی فرآوری‌شده مانند سوسیس و کالباس
  • چربی‌های حیوانی و جامد مانند دنبه
  • وعده‌های حاوی مقادیر زیاد گوشت قرمز، مانند استیک و همبرگر
میوه های مفید برای تنبلی تخمدان

تغییر در سبک زندگی

درست مانند رژیم غذایی، سبک زندگی و عادت‌های روزمره نیز در درمان بیماری‌ها اثرگذار هستند. شاید جالب باشد بدانید ورزش روزانه بر مقاومت بدن نسبت به انسولین اثر مثبت می‌گذارد. توصیه می‌شود زنان مبتلا به تنبلی تخمدان در هفته ۱۵۰ دقیقه ورزش هوازی داشته باشند.

فعالیت روزانه همراه با کاهش مصرف قند و کربوهیدرات می‌تواند به کاهش وزن نیز کمک کند. به نظر می‌رسد وزن متناسب، با افزایش احتمال باروری و تخمک‌گذاری رابطه‌ی مستقیم داشته باشد.

ورزش کردن همچنین با کاهش سطح استرس برای بهبود سلامت عمومی بدن مفید است.

کلام آخر دکترساینا

برای کنترل عوارض ناشی از تنبلی تخمدان باید بدانیم که برای تنبلی تخمدان چه بخوریم. رعایت رژیم غذایی مدیترانه‌ای مملو از سبزیجات و چربی‌های مفید و همچنین پرهیز از غذاهای با کربوهیدرات بالا و فرآوری‌شده در کنار ورزش و رعایت سبک زندگی سالم می‌تواند در بهبود علائم نقش بسیاری داشته باشد. مشورت با پزشک زنان را فراموش نکنید.

مشاوره با پزشک

برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانه‌ی دکتر ساینا می‌توانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روان‌شناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.

شاید بپسندید
10 دیدگاه‌ها
  1. سمیرا

    سلام من تنبلی تخمدان و تیروئید کم کار دارم از امروز پیاده روی شروع کردم و تغذیه سالم.من خیلی لاغرم چی بخورم ک یکم به وزنم اضافه بشه .یا اگه اضافه بشه مشکلی نداره

    1. مریم حسینی - کارشناس علمی دکتر ساینا

      سلام. اگر شاخص توده بدنی شما در محدوده طبیعی هست جای نگرانی وجود نداره. اما اگر به هر حال از وزن خودتون راضی نیستید می‌تونید با یک متخصص تغذیه مشورت کنید. برای محاسبه شاخص توده بدنی می‌تونید از اپلیکیشن دکترساینا استفاده کنید.

  2. عسکری

    من تنبلی تخمدان گرفتم کسی هست اینجورشده باشه حامله نشده باشه یا بعدا مریضی چیزی میگیره

    1. الهام جلدی ـ کارشناس علمی دکترساینا

      سلام وقت بخیر
      بله تنبلی تخمدان می‌تونه زمینه‌ساز ناباروری بشه. با‌این‌حال درمان‌های فعلی نازایی کمک زیادی به رفع این مشکل می‌کنند و بسیاری از خانم‌اای مبتلا به تنبلی تخمدان می‌تونن بدون مشکل باردار بشوند.

  3. امرائی

    سلام بستنی برای تنلی تخمدان بده

    1. الهام جلدی ـ کارشناس علمی دکترساینا

      سلام وقت بخیر
      ارتباطی ندارند

  4. زهرا

    دکترم گفته تنبلی تخمدان داری یعنی من حامله نمیشم

    1. تیم محتوای دکترساینا

      سلام. درسته که تنبلی تخمدان می‌تونه بارداری رو کمی سخت کنه اما به این معنا نیست که نمی‌تونید باردار بشید. بلکه برای بارداری باید تحت نظر پزشک باشید و ممکنه نیاز باشه از درمان‌های کمکی استفاده کنید.

  5. صدیقه

    با عرض سلام وخسته نباشید
    من خیلی نگران برای کیستهای سینه ام هستم خواهش میکنم من را راهنمایی کنید،چه داروی استفاده کنم

    1. تیم محتوای دکترساینا

      سلام. درمان بستگی به نوع و اندازه کیست متفاوته. از متخصص زنان کمک بگیرید.

نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید