روشهای درمان کیست تخمدان
درمان کیست تخمدان در همهی موارد لازم نیست؛ اما پیگیری وضعیت کیست ضرورت دارد. در این مقاله به بررسی انواع روشهای درمان کیست تخمدان میپردازیم.
فهرست آنچه میخوانید:
کیست تخمدان چیست؟
کیستهای تخمدان کیسههای کوچکی هستند که با مایع پر شدهاند و درون تخمدان قرار دارند و در اغلب موارد در سنین باروری بروز پیدا میکند؛ اما میتواند در هر سنی دیده شود. در اکثر مواقع کیست تخمدان خوشخیم است و حتی ممکن است بهطور خودبهخودی از بین برود.
کیستهای تخمدان دو نوع اصلی دارد:
- کیست عملکردی یا فانکشنال تخمدان؛ شایعترین نوع کیست تخمدان است که به عنوان بخشی از عادت ماهانه تشکیل میشوند و اغلب بیخطر هستند.
- کیست پاتولوژیک تخمدان؛ این نوع از کیست تخمدان شیوع کمتری دارد و در بعضی موارد میتواند بدخیم باشد.
کیست تخمدان در اغلب موارد علائمی ندارد و مشکلی هم ایجاد نمیکند؛ اما کیستهای بزرگ یا پاره شدن کیست با علائم همراه است و ممکن است نیاز به درمان داشته باشد.
دکترساینا در مقالهی کیست تخمدان بهطور کامل به انواع کیست تخمدان و علائم و نشانههای آنها پرداخته است.
روش های درمان کیست تخمدان
روش درمانی مناسب به عوامل مختلفی بستگی دارد. پزشک با در نظر گرفتن موارد زیر ممکن است یکی از درمانهای موجود را به شما پیشنهاد دهد:
- سن بیمار
- آیا بیمار در دوران یائسگی (پساقاعدگی) است؟
- شکل ظاهری کیست
- علائم بالینی بیمار
تحت نظر داشتن کیست تخمدان
پیشتر گفتیم که کیست تخمدان انواع مختلفی دارد. بعضی از کیستهای تخمدان به هیچگونه درمانی نیاز ندارند و بهطور خودبهخودی برطرف میشوند؛ بههمیندلیل در بسیاری از مواقع پزشکان توصیه میکنند درصورت تشخیص کیست تخمدان، تا چند هفته هیچ درمان یا دارویی را شروع نکنید و فقط از طریق تصویربرداری با دستگاه سونوگرافی وضعیت کیست را تحت نظر داشته باشید.
اگر در این مدت کیست بزرگتر شد پزشک اقدامات جدیتری را در پیش میگیرد؛ ولی درصورتیکه کیست کوچک شود و از بین برود نیازی به مصرف دارو نیست.
درمان دارویی
تغییرات هورمونی از علل بروز کیست تخمدان هستند؛ ازاینرو یکی از درمانهای مناسب برای کسانی که بهطور مکرر به کیست تخمدان دچار میشوند قرصهای جلوگیری از بارداری هستند. این قرصها با اثرگذاری بر هورمونهای بدن زنان، از بارداری جلوگیری میکنند و میتوانند احتمال بروز کیست و سرطان تخمدان را کاهش دهند.
قرصهای جلوگیری از بارداری بر سطح هورمونها اثر میگذارند و مصرف خودسرانهی آنها میتواند عوارض بسیاری جدی به دنبال داشته باشد.
جراحی کیست تخمدان
پزشکان ممکن است در مواقعی که اندازهی کیست بهمرور بزرگتر شود، کیست از نوع پاتولوژیک باشد یا پس از دو یا سه دورهی قاعدگی برطرف نشود درمان با جراحی را پیشنهاد دهند.
جراحی کیست تخمدان براساس نحوهی انجام آن به دو دسته تقسیمبندی میشود:
- لاپاراسکوپی: در این عمل جراحی پزشک ابتدا برش بسیار کوچکی ایجاد کرده و سپس با استفاده از وسایل بسیار ظریف و کوچک، کیست تخمدان را از بدن خارج میکند.
- لاپراتومی: این جراحی اغلب در مواقعی که کیست تخمدان سرطانی شده باشد انجام میشود. در جراحی لاپاراتومی برشی در قسمت لگن ایجاد میشود و کیست از بدن خارج میشود.
برای مشاهده لیست بهترین متخصص زنان و زایمان کلیک کنید:
ارتباط تلفنی با متخصص زنان ارتباط آنلاین با متخصص زناندرمان خانگی
برخی از تغییرات در عادتهای روزمره میتوانند به درمان کیست تخمدان و بهبود علائم ناشی از آن کمک کنند:
- ورزش و فعالیت روزانه: ورزش کردن و انجام حرکات کششی به بهبود علائم ناشی از کیست تخمدان مانند درد شکم و گرفتگی ماهیچهها کمک میکند. ورزش همچنین به شما کمک میکند به تناسب اندام دستپیدا کنید.
- وزن متعادل: اضافهوزن یکی از علل بروز کیست تخمدان است. تناسب اندام و داشتن وزن متعادل میتواند خطر ابتلا به بیماریهای جدیتری نظیر دیابت و سرطان تخمدان را نیز کاهش دهد.
- آرامش و دوری از استرس: استرس و اضطراب میتوانند بر احساس درد اثر گذاشته و علائم بالینی کیست تخمدان را تشدید کنند.
در مقالهی درمان خانگی کیست تخمدان انواع درمانهای خانگی این عارضه و میزان اثربخشی آنها را شرح دادهایم؛ پیشنهاد میکنیم برای اطلاعات کاملتر این مقاله را مطالعه کنید.
درمان کیست تخمدان چقدر طول میکشد؟
در اکثر مواقع کیست تخمدان بدون مصرف دارو و درمان، پس از حدوداً یک تا سه ماه برطرف میشود. پیشنهاد میشود در این مدت با پزشک خود در تماس باشید و با انجام منظم سونوگرافی وضعیت کیست تخمدان را کنترل کنید.
درصورتیکه کیست بزرگ شود یا پس از سه ماه از بین نرود، پزشک ممکن است با توجه به علائم بالینی شما یکی از روشهای درمانی ذکر شده را تجویز کند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
درصورتی که متوجه علائم کیست تخمدان شدهاید بهتر است با پزشک زنان و زایمان مشورت کنید. شایعترین علائم کیست تخمدان عبارتاند از:
- درد لگن؛ که ممکن است بهصورت گنگ یا تیز و شدید احساس شود.
- احساس درد هنگام برقراری رابطهی جنسی
- دشواری در دفع مدفوع
- تکرر ادرار
- خونریزی شدید در عادت ماهانه یا قاعدگیهای نامنظم یا ملایمتر از حالت معمول
- نفخ یا ورم کردن شکم
- احساس سیری پس از مقدار کمی غذا خوردن
- ناباروری
کلام آخر دکترساینا
درمان کیست تخمدان همیشه ضروری نیست؛ اما اگر کیست شما با علائم همراه است، بزرگ است، خودبهخود از بین نمیرود یا از نوع پاتولوژیک است، باید درمان صورت بگیرد. بنابراین، اگر علائم ابتلا به کیست تخمدان را در خود مشاهده میکنید حتماً با پزشک زنان مشورت کنید. شما میتوانید در سامانه دکترساینا در اسرع وقت از بهترین پزشکان متخصص زنان و زایمان مشاوره آنلاین دریافت کنید.
سؤالات متداول
هرچند بسیاری از کیستهای تخمدان به درمان نیاز ندارند و پس از چند هفته خودبهخود برطرف میشوند؛ ولی بعضی از انواع کیست تخمدان میتوانند عوارض جدی نظیر ناباروری و سرطان تخمدان را به همراه داشته باشند.
توصیه میشود اگر علائمی مبنی بر وجود کیست تخمدان را در خود مشاهده میکنید حتماً با دکتر زنان و زایمان مشورت کنید.
برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانهی دکتر ساینا میتوانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روانشناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.