بهترین درمان گرگرفتگی یائسگی چیست؟
گرگرفتگی از شایعترین علائم یائسگی است که معمولاً برای فرد آزاردهنده است. روشهایی از جمله مصرف دارو و قرص برای درمان گرگرفتگی یائسگی وجود دارند که میتوانند علائم را تخفیف دهند. در این مقاله از مجله سلامت دکتر ساینا به معرفی این روشهای درمانی میپردازیم.
فهرست آنچه میخوانید:
گرگرفتگی یائسگی چیست؟
گرگرفتگی یائسگی یک علامت شایع و ناخوشایند در زنان یائسه است که معمولاً با تعریق شبانه همراه است و گاهی اوقات بهقدری شدید است که زندگی روزمرهی فرد را مختل میکند.
گر گرفتگی زمانی اتفاق میافتد که عروق نزدیک به سطح پوست برای کاهش دمای بدن (خنک شدن) متسع (باز) میشوند و به این ترتیب به خنک شدن بدن کمک میکنند.
طول مدت گرگرفتگی بین ۳۰ ثانیه تا ۱۰ دقیقه است. این زمان از فردی به فرد دیگر ممکن است متفاوت باشد.
روش های درمان گرگرفتگی
اگر گرگرفتگی خفیف باشد ممکن است نیازی به درمان نباشد؛ اما درصورتیکه زندگی روزمرهی فرد را مختل کند و باعث احساس خجالت شود نیاز به درمان گرگرفتگی است. در ادامه با روش های درمان گرگرفتگی آشنا خواهید شد:
قرص گرگرفتگی یائسگی
داروهای مختلفی برای کاهش و درمان گرگرفتگی یائسگی به کار میروند. برخی از داروهای گرگرفتگی یائسگی عبارتاند از:
- داروهای مهارکنندهی بازجذب سروتونین: این داروها برای درمان افسردگی هستند. داروی پاروکستین یک داروی ضدافسردگی است که باعث کاهش و درمان گر گرفتگی یائسگی و تعریق شبانه در زنان یائسه میشود.
- کلونیدین: یک داروی ضد فشارخون است که در برخی زنان یائسه باعث برطرف شدن گرگرفتگی میشود.
- گاباپنتین: یک داروی ضدتشنج است که ممکن است در کاهش گرگرفتگی مؤثر باشد.
- مگسترول استات و مدروکسی پروژسترون: یک داروی حاوی پروژستین است که گاهی بهعنوان داروی گرگرفتگی یائسگی برای مدت کوتاه تجویز میشود. افزایش وزن از عوارض این داروهاست.
جدیدترین روش درمان گرگرفتگی در یائسگی
هورموندرمانی یکی از روشهای درمانی در کاهش گرگرفتگی در زنان یائسه است؛ اما برای همهی زنان به ویژه زنان مبتلا به سرطانهای وابسته به استروژن مناسب نیست و خطرات بسیاری بههمراه دارد.
محققان در مطالعات جدید خود متوجه یک مسیر شیمیایی شده اند که در ایجاد گرگرفتگی نقش دارد. این مسیر شیمیایی شامل گیرندههایی است که با کنترل دمای بدن مرتبط هستند.
کاهش سطح هورمون استروژن در یائسگی باعث فعال شدن این گیرندهها شده و فرد دچار برافروختگی، گرگرفتگی و تعریق میشود.
محققان دریافتند که با سرکوب کردن این گیرندهها گرگرفتگی کاهش مییابد. عامل سرکوبکننده (آنتاگونیست) به نام NT-814 نتایج امیدوارکنندهای داشته است.
یک مطالعه تصادفی نشان داد که استفاده از داروی جدید باعث کاهش گرگرفتگی و کاهش تعریق شبانه به ترتیب به میزان ۸۴ درصد و 81 درصد شده است.[i]
درمان به روش CBT (شناخت درمانی)
یکی از روشهای کاهش علائم یائسگی استفاده از روش رفتاردرمانی شناختی (CBT) است. به نظر میرسد این روش در درمان گرگرفتگی یائسگی و تعریق شبانه مؤثر است.
CBT نوعی رواندرمانی است که بر اصلاح الگوهای رفتاری و فکری منفی تمرکز دارد.
این روش درمان افراد را متوجه افکار منفیشان میکند و افراد را تشویق میکند تا پاسخ مناسبی به چالش پیش رو بدهند.
رفتاردرمانی شناختی در درمان اضطراب و افسردگی مؤثر است و مطالعات نشان دادهاند که در درمان گرگرفتگی یائسگی نیز اثربخش است.
کلام آخر دکتر ساینا
درمان قطعی گرگرفتگی یائسگی در حال حاضر ممکن نیست؛ بلکه میتوان علائم آن را تخفیف داد. چنانچه گرگرفتگی به حدی شدید است که زندگی شما را مختل میکند، با کمک دکتر زنان میتوانید بهترین دارو برای گرگرفتگی یائسگی را با توجه به شرایطتان انتخاب کنید.
همراهان مجله سلامت دکتر ساینا، شما عزیزان نیز میتوانید سوالات خود را در رابطه با موضوع این مقاله در بخش نظرات بنویسید. متخصصان ما در تلاش هستند تا در کوتاهترین زمان ممکن به پرسشهای شما پاسخ دهند.
[i] Trower, M., Anderson, R. A., Ballantyne, E., Joffe, H., Kerr, M., & Pawsey, S. (2020). Effects of NT-814, a dual neurokinin 1 and 3 receptor antagonist, on vasomotor symptoms in postmenopausal women: a placebo-controlled, randomized trial. Menopause (New York, N.Y.), ۲۷(۵), ۴۹۸–۵۰۵. https://doi.org/10.1097/GME.0000000000001500
سلام میشه منو راهنمایی کنید