معرفی بهترین قرص برای درمان کهیر: ۲۱ دارو که شما را نجات میدهد!
برجستگیهای قرمز رنگ و خارشدار امانتان را بردیده؟ دنبال یک راهحل سریع و موثر هستید؟ ما به شما بهترین قرص را برای درمان کهیر معرفی میکنیم! این قرصها باعث میشوند تا هرچه زودتر خارش و التهاب پوستتان تسکین پیدا کند و از شر تورم و قرمزی کهیر خلاص شوید؛ پس تا انتها همراه ما باشید!
فهرست آنچه میخوانید:
انواع قرص برای درمان کهیر
داروهای مختلفی ممکن است در درمان کهیر مؤثر باشند، اما معمولا آنتیهیستامینها خط اول در درمان هستند. اگر آنتیهیستامینها مؤثر نباشند، ممکن است پزشک یکی از داروهای کورتیکواستروئیدی را برای شما تجویز کند. البته تاثیر کورتیکواستروئیدها در درمان کهیر حاد بحثبرانگیز است و معمولا در درمان کهیر مزمن تجویز میشوند. در ادامه به معرفی این داروها میپردازیم:
۱. آنتیهیستامینها
آنتیهیستامینها جلوی ترشح مادهای به نام «هیستامین» را میگیرند. این ماده شیمیایی میتواند در پوست باعث بروز علائم حساسیت (آلرژی) شود. زمانیکه علت بروز کهیر حساسیت باشد، میتوان از آنتیهیستامینها برای تسکین علائمی مثل خارش بدن استفاده کرد. انواع مختلفی از آنتیهیستامینها (خوابآور و غیر خوابآور) در بازار دارویی موجود است که در ادامه درمورد هرکدام توضیح میدهیم:
۱-۱. دیفن هیدرامین
اگر کهیر شدید داشته باشید، ممکن است پزشک برای شما مصرف دیفن هیدرامین را توصیه کند. دیفن هیدرامین جزو آنتیهیستامینهای قدیمی یا نسل اول است که میتواند تورم و خارش ناشی از کهیر را تسکین دهد. باتوجهبه اینکه این دارو ممکن است شما را گیج و خوابآلود کند، مصرف شبانه آن بهتر خواهد بود. البته مصرف دیفن هیدرامین در کودکان کمتر از دو سال ممنوع است؛ همچنین بهتر است در سالمندان بهعلت ریسک بالاتر ایجاد گیجی، مصرف نشده یا با دوز کمتر مصرف شود.
۱-۲. سیتریزین
این دارو جزو آنتیهیستامینهای غیرخوابآور است که میتوانید آن را بدون نسخه از داروخانه تهیه کنید. سیتریزین برای درمان رینیت آلرژیک (آبریزش و التهاب بینی بهعلت آلرژی) و کهیر در بزرگسالان و کودکان بالای شش ماه بیخطر است. همچنین، از این دارو برای درمان آلرژی فصلی در بزرگسالان و کودکان دو سال به بالا استفاده میشود؛ استفاده از سیتریزین در سالمندان نیز بیخطر است.
۱-۳. لووستیریزین
این دارو معمولا برای درمان علائم حساسیت (آلرژی) و همچنین کهیرهای مزمن و ایدیوپاتیک (بدون دلیل مشخص) تجویز میشود. لووستیریزین اثر خوابآوری کمی دارد.
۱-۴. کلرفنیرامین
از جمله آنتیهیستامینهای قدیمیتر، کلرفنیرامین است که اثرات خوابآوری بیشتری دارد، اما در تسکین علائم التهاب و خارش کهیر پوستی نیز موثر است. این دارو نباید در کودکان کمتر از دو سال مصرف شود.
۱-۵. پرومتازین
پرومتازین علاوهبر تسکین علائم حساسیت و خارش ناشی از کهیر، برای جلوگیری از تهوع ناشی از بیماری حرکت یا motion sickness (تهوع ناشی از مسافرت با وسیله نقلیه)، سرگیجه و برخی مشکلات خواب نیز کاربرد دارد. پرومتازین جزو آنتیهیستامینهای خوابآور است. مصرف این دارو در کودکان کمتر از دو سال ممنوع است.
۱-۶. لوراتادین
این دارو نیز برای درمان خارش و قرمزی ناشی از کهیر یا سایر موارد بروز حساسیت استفاده میشود. بااینحال، لوراتادین از کهیر یا سایر واکنشهای پوستی آلرژیک جلوگیری نمیکند. لوراتادین جزو آنتیهیستامینهایی است که خوابآوری کمتری دارد. مصرف این دارو برای کودکان بالای دو سال مجاز است.
۱-۷. دسلوراتادین
دسلوراتادین (با نام تجاری نئوتادین) دارویی است که برای درمان علائم حساسیت و همینطور درمان کهیر مزمن ایدیوپاتیک (بدون دلیل مشخص) استفاده میشود. این دارو در کودکان بالای شش ماه قابل تجویز است، اما بهتر است در بارداری مصرف نشود. دسلوراتادین نسبت به لوراتادین در درمان کهیر مزمن بدون دلیل بهتر عمل میکند و همچنین مدت زمان بیشتری در بدن باقی میماند. این دارو نیز جزو آنتیهیستامینهایی است که خوابآوری کمتری دارد.
۱-۸. فکسوفنادین
فکسوفنادین در کنترل علائم آلرژیک مانند عطسه، آبریزش بینی، خارش چشمها و همینطور کهیر مزمن بدون علت شناختهشده استفاده میشود. طبق تحقیقات انجامشده، این آنتیهیستامین کمترین اثر خوابآوری را در میان آنتیهیستامینهای موجود دارد.
۲. کورتیکواستروئیدها
اگر آنتیهیستامینها مؤثر نباشند، پزشک ممکن است برای شما یکی از داروهای استروئیدی (کورتیکواستروئید یا کورتون) را تجویز کند. کورتیکواستروئیدها فعالیت سیستم ایمنی را کمتر میکنند و شدت کهیر را کاهش میدهند. بهطورکلی، تاثیر کورتیکواستروئیدها در درمان کهیر حاد بحثبرانگیز است و معمولا در درمان کهیر مزمن تجویز میشوند. کورتیکواستروئید ممکن است بهصورت تزریقی یا خوراکی برای شما تجویز شود. درهرصورت، مصرف این داروها ممکن است باعث بروز عوارض زیر شود:
- افزایش فشار خون
- افزایش وزن
- مشکلات خواب
- پوکی استخوان
- تاری دید
- افزایش دفع ادرار
- تشنگی
- احتباس مایعات (انباشته شدن مایعات اضافی در بدن که ممکن است منجر به ایجاد ورم شود)
- اثرات روانی
در ادامه انواع کورتیکواستروئیدها را به شما معرفی خواهیم کرد:
۲-۱. پردنیزون
پردنیزون، التهاب را در نواحی مختلف بدن تسکین میدهد. این دارو برای درمان شرایطی مثل آلرژیهای شدید، التهاب مفاصل (آرتریت)، آسم، مشکلات خون یا مغز استخوان و بسیاری موارد دیگر، تنها با تجویز پزشک استفاده میشود.
۲-۲. تریامسینولون
بهطورکلی، داروهای موضعی در درمان کهیر تاثیر کمتری نسبت به داروهای خوراکی دارند؛ بااینحال، برخی استروئیدهای موضعی مثل تریامسینولون ممکن است بر بهبود خارش کهیر موثر باشند.
۲-۳. هیدروکورتیزون
برای موارد خفیف کهیر میتوان از کرم هیدروکورتیزون OTC (بدون نسخه) جهت تسکین خارش استفاده کرد؛ هرچند آنتیهیستامینهای OTC هم خارش را بهسرعت کاهش میدهند و هم از بروز واکنشهای حساسیتی بیشتر جلوگیری میکنند. هیدروکورتیزون به شکل تزریقی نیز در بازار دارویی موجود است.
۲-۴. بتامتازون
این دارو برای درمان انواع بیماریهای پوستی (مانند اگزما، درماتیت، آلرژی و بثورات پوستی) استفاده میشود. پماد بتامتازون تورم، خارش و قرمزی ناشی از این بیماریهارا کاهش میدهد. این دارو یک کورتیکواستروئید با قدرت متوسط است.
۲-۵. دگزامتازون
دگزامتازون در اشکال خوراکی و تزریقی و با نسخه پزشک ممکن است برای شرایط التهابی، مشکلات مرتبط با فعالیت سیستم ایمنی یا نقایص هورمونی تجویز شود. طبق مطالعات، شواهدی مبنی بر بهبود خارش شدید ناشی از کهیر حاد با مصرف دگزامتازون تزریقی مشاهده نشده است، هرچند ممکن است گاهی برای کاهش التهاب کهیر تجویز شود. (منبع: Pubmed)
۲-۶. متیل پردنیزولون
متیل پردنیزولون نیز به اشکال خوراکی و تزریقی موجود بوده و پزشک ممکن است آن را در درمان واکنشهای آلرژیک شدید، مشکلات خونی، التهاب مفاصل و … تجویز کند. این دارو پاسخ سیستم ایمنی را کاهش میدهد.
۲-۷. کلوبتازول
این دارو برای درمان انواع بیماریهای پوستی (مانند اگزما، پسوریازیس، درماتیت، آلرژی و بثورات پوستی) استفاده میشود. کرم کلوبتازول تورم، خارش و قرمزی را در این بیماریها کاهش میدهد. این دارو یک کورتیکواستروئید بسیار قوی است. کلوبتازول را نباید روی پوست صورت، کشاله ران یا زیر بغل استفاده کنید (مگر در مواردی که پزشک تجویز کرده باشد.)
۲-۸. بکلومتازون
کرم و پماد بکلومتازون برای درمان خارش، تورم و تحریک پوست استفاده میشود. این دارو میتواند به بهبود علائم بیماریهایی مانند اگزما، پسوریازیس و درماتیت کمک کند. هنگامیکه پوستتان تحریک یا دچار واکنش آلرژیک شده است، برخی مواد شیمیایی در پوست ترشح میشود. کرم بکلومتازون از رسیدن این مواد شیمیایی به پوست جلوگیری و همچنین به کاهش تورم، قرمزی و خارش کمک میکند. این کرم قویتر از سایر کرمهای استروئیدی پوست مانند هیدروکورتیزون بوده و تنها با نسخه پزشک در دسترس است. اشکال استنشاقی بکلومتازون نیز وجود داشته که در درمان شرایطی مانند کهیر کاربردی ندارد.
۲-۹. فلوسینولون
کرم فلوسینولون برای درمان خارش، تورم و قرمزی ناشی از برخی بیماریهای پوستی مانند آلرژیها و اگزما استفاده میشود. فلوسینولون را تنها با تجویز پزشک و طبق دستور او مصرف کنید، چراکه استفاده نادرست آن میتواند منجر به بروز عوارض جدی از جمله نارسایی غده فوق کلیه شود.
۲-۱۰. فلوتیکازون
فلوتیکازون موضعی برای کمک به تسکین قرمزی، خارش، تورم یا سایر ناراحتیهای ناشی از بیماریهای پوستی (مانند درماتیت آتوپیک) استفاده میشود. این دارو فقط با تجویز پزشک در دسترس است. فلوتیکازون برای کهیر درمان ارجح نیست، اما اثرات ضدالتهابی دارد. اشکال استنشاقی آن نیز موجود است که برای درمان کهیر کاربردی ندارد.
۳. مسدودکنندههای H2
این داروها ممکن است در کنار سایر درمانهای کهیر برای شما تجویز شود. داروهای مسدودکننده گیرنده H2 برای تسکین سوزش سر دل نیز تجویز میشوند، اما در درمان کهیر نیز کاربرد دارند. این داروها با تنگ کردن عروق خونی باعث تسکین قرمزی پوست میشوند. عوارضی از جمله اسهال، سرگیجه و سردرد ممکن است با مصرف این داروها بروز کند. از جمله داروهای این دسته میتوان به سایمتیدین و فاموتیدین اشاره کرد.
۴. دوکسپین
دوکسپین، دارویی از دسته داروهای ضدافسردگی است که به نظر میرسد یک جایگزین معقول، کارآمد و مقرونبهصرفه برای درمان کهیر مزمن در بیمارانی است که به درمان آنتیهیستامین پاسخ ضعیفی میدهند. مصرف این دارو نیاز به نسخه پزشک دارد.
آمپول برای درمان کهیر
شکل تزریقی برخی داروها ممکن است برای درمان کهیر تجویز شود که شامل موارد زیر است:
- بتامتازون (Betamethasone): بتامتازون یک کورتیکواستروئید با قدرت متوسط است و میتواند به تسکین تورم، خارش و قرمزی ناشی از کهیر کمک کند.
- اومالیزوماب (Omalizumab): یک داروی تزریقی است که ایمونوگلوبولین E (مادهای که در بروز علائم حساسیت نقش دارد) را مسدود میکند. این دارو میتواند علائم کهیر مزمن خودبهخودی (نوعی کهیر با منشا ناشناخته) را کاهش دهد.
- اپینفرین (Epinephrine): اپینفرین یا آدرنالین، زمانی در درمان فوری کهیر و ورم حاد کاربرد دارد که شک قوی به واکنش آنافیلاکسی (یک واکنش شدید حساسیتی) وجود داشته باشد. در صورت وجود علائم آنافیلاکسی، اولین انتخاب، تزریق عضلانی اپینفرین است.
- کلرفنیرامین (Chlorpheniramine): همانطورکه پیشتر گفتیم، کلرفنیرامین یکی از آنتیهیستامینهای قدیمیتر است که میتواند در درمان کهیر و علائم آلرژیک مثل آبریزش بینی مؤثر باشد. این دارو علاوهبر قرص، به صورت آمپول نیز موجود است. همانند سایر آنتیهیستامینهای قدیمی یا نسل اول، کلرفنیرامین نیز اثر خوابآوری دارد.
- دگزامتازون (Dexamethasone): طبق برخی مطالعات، شواهدی مبنی بر پیشرفت در درمان خارش شدید ناشی از کهیر حاد با مصرف دگزامتازون تزریقی مشاهده نشده است. بااینحال، همچنان ممکن است گاهی برای کاهش التهاب و خارش کهیر تجویز شود.
- هیدروکورتیزون (Hydrocortisone): یک کورتیکواستروئید تزریقی که ممکن است برای درمان چندین بیماری مانند آسم، واکنشهای آلرژیک، آرتریت و بیماریهای التهابی روده تجویز شود. پزشک ممکن است این دارو را برای درمان کهیرهای شدید نیز تجویز کند.
بهترین پماد برای درمان کهیر
- هیدروکورتیزون (Hydrocortisone): برای موارد خفیف تا متوسط کهیر، میتوان از کرم هیدروکورتیزون OTC جهت تسکین خارش استفاده کرد.
- کالامین (Calamine): لوسیون کالامین میتواند خارش و التهاب ناشی از کهیر را تسکین دهد.
- منتول (Menthol): منتول حاوی عصاره نعناع است و از خواص ضددرد آن برای رفع دردهای عضلانی استفاده میشود؛ اما این پماد میتواند به تسکین خارش ناشی از کهیر نیز کمک کند.
- لیدوکایین (Lidocaine): کرم لیدوکائین نیز بهدلیل خاصیت بیحسکنندگی، میتواند به تسکین خارش کمک کند.
خلاصه انواع دارو مناسب برای کهیر
نام دارو | اشکال دارو | مناسب برای کهیر حاد/ مزمن |
دیفن هیدرامین | شربت، کپسول، آمپول | کهیر حاد |
سیتریزین | شربت، قرص، کپسول ژلاتینی | کهیر حاد/ کهیر مزمن |
لووسیتریزین | قرص | کهیر حاد/ کهیر مزمن |
کلرفنیرامین | شربت، قرص، آمپول | کهیر حاد/ کهیر مزمن |
پرومتازین | شربت، قرص، آمپول | کهیر حاد/ کهیر مزمن |
لوراتادین | شربت، قرص، کپسول | کهیر حاد/ کهیر مزمن |
دسلوراتادین | شربت، قرص | کهیر حاد/ کهیر مزمن |
فکسوفنادین | سوسپانسیون، قرص | کهیر حاد/ کهیر مزمن |
پردنیزون | قرص | کهیر مزمن |
تریامسینولون | پماد، آمپول | کهیر حاد/ کهیر مزمن |
هیدروکورتیزون | پماد، کرم، قرص، آمپول | کهیر حاد/ کهیر مزمن |
بتامتازون | پماد، کرم، لوسیون، قرص، آمپول | کهیر حاد/ کهیر مزمن |
دگزامتازون | قرص، آمپول | بدون اثربخشی زیاد |
متیل پردنیزولون | آمپول | کهیر مزمن |
کلوبتازول | پماد، کرم، لوسیون | کهیر حاد/ کهیر مزمن |
فلوسینولون | پماد، کرم | کهیر حاد/ کهیر مزمن |
سایمتیدین | شربت، قرص، آمپول | کهیر مزمن |
فاموتیدین | سوسپانسیون، قرص، آمپول | کهیر مزمن |
دوکسپین | قرص، کپسول | کهیر مزمن |
اومالیزوماب | آمپول | کهیر مزمن |
اپینفرین | آمپول | کهیر حاد (فقط آنافیلاکسی) |
کالامین | لوسیون | کهیر حاد/ کهیر مزمن |
منتول | کرم | کهیر حاد/ کهیر مزمن |
لیدوکائین | کرم، ژل، اسپری | کهیر حاد/ کهیر مزمن |
چه زمانی از پزشک کمک بگیریم؟
درصورتیکه هر یک از شرایط زیر را داشتید، از پزشک کمک بگیرید:
- کهیر یا تورمی که بیش از یک هفته طول کشیده
- برجستگیهای عفونی (قرمز، متورم یا پر از چرک)
- کهیرهای مکرر که هر چند ماه یکبار عود میکنند
- خارش شدید پوست
- کهیر همراه با علائم آنافیلاکسی (واکنش حساسیتی شدید) از جمله تورم لبها، زبان، صورت، گلو و مشکل در تنفس
- کهیر در حال انتشار در سایر نقاط بدن
- کهیر همراه با تب و احساس ناخوشی
برای مشاهده لیست بهترین متخصص پوست و مو کلیک کنید:
ارتباط تلفنی با متخصص پوست و مو ارتباط آنلاین با متخصص پوست و موکلام آخر دکترساینا
کهیر پوستی شرایط آزاردهندهای است، اما معمولا خطرناک نیست. در این مقاله داروهای مختلف برای درمان کهیر را معرفی کردیم؛ اما فراموش نکنید که این فهرست شامل تمام درمانهای احتمالی نیست. درمان کهیر بستگی به علت آن دارد و درصورتیکه پزشک یک بیماری زمینهای را بهعنوان علت کهیر تشخیص دهد، درمان اختصاصی آن را تجویز خواهد کرد.
سوالات متداول
مصرف آنتیبیوتیک در درمان بیماریهای پوستی آلرژیک جایگاهی ندارد. تنها میتوان در درمان عفونتهای باکتریایی از این دسته داروها استفاده کرد. حتی در برخی موارد، مصرف آنتیبیوتیکها ممکن است خود باعث بروز کهیر و واکنش آلرژیک در بدن شود.
هرچند کورتیکواستروئیدها خواص ضدالتهابی دارند، اما همه آنها برای درمان کهیر مؤثر نیستند. بهعنوانمثال، از فلودروکورتیزون بیشتر برای بیماری آدیسون و سندرمهایی که سدیم بیشازحد در ادرار دفع میکنند تجویز میشود. هرچند فلودروکورتیزون میتواند التهاب را کاهش دهد، اما در درمان کهیر کاربردی ندارد.
پماد یا کرم کلوتریمازول، یک داروی ضدقارچ است و در درمان عفونتهای قارچی کاربرد دارد. عفونت قارچی پوست نیز ممکن است مثل کهیر بسیار خارشدار باشد، اما علائم آن با کهیر تفاوت دارد. پزشک میتواند در صورت وجود این عفونت، آن را تشخیص دهد و درمان لازم را تجویز کند.
نام بیماری | کهیر |
تخصص مربوطه | پوست و مو – آسم و آلرژی |
انواع داروی خوراکی | آنتی هیستامینها
کورتیکواستروئیدها
مسدودکنندههای H2
دوکسپین |
انواع داروی تزریقی |
|
انواع داروی موضعی |
|