×

درمان هپاتیت ب؛ جدیدترین قرص و داروی هپاتیت ب

18
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

هپاتیت ب یک بیماری كاملا جدي است. با این وجود اگر به موقع تشخیص داده شود مدت زيادي طول نمی‌كشد تا فرد بهبود يابد؛ مشروط بر این که این درمان هپاتیت ب به موقع آغاز شده از روش‌های درمانی به‌درستی استفاده شود. در این مطلب درباره‌ی جدیدترین روش‌های درمان هپاتیت ب و داروهای آن توضیح داده‌ایم.

برای مطالعه بخش موردنظر خود می‌توانید بر تیتر آن در فهرست کلیک کنید. اگر در موبایل می‌خوانید، تیتر را لمس کنید.

آیا هپاتیت ب قابل درمان است؟

هپاتیت B نوعی بیماری ویروسی است که در بعضی افراد ممکن است مزمن شود و کبد را درگیر کند. هپاتیت مزمن خطر نارسایی کبدی، سرطان کبد و سیروز کبدی را افزایش می‌دهد و می‌تواند به کبد آسیب جدی وارد کند.

هپاتیت بی در اکثر بزرگسالان حتی در موارد شدید بیماری بهبود پیدا می‌کند؛ ولی هنوز داروی قطعی و مشخصی برای این عارضه وجود ندارد.

بهترین راه، پیشگیری از ابتلای به این بیماری با دریافت واکسن هپاتیت B است.

تزریق واکسن مهم‌ترین راه مقابله با بیماری هپاتیت ب است. اگر تاکنون واکسن هپاتیت B را دریافت نکرده‌اید، برای دریافت واکسن با پزشک مشورت کنید.

پروتکل پیشگیری

بهترین راه برای پیشگیری از ابتلا به هپاتیت ‌B تزریق واکسن است. طرح واکسیناسیون کودکان در ایران از سال ۱۳۷۲ شروع شد و نوزادانی که پس از سال ۷۲ متولد شده‌اند این واکسن را در بدو تولد و در بیمارستان دریافت کرده‌اند. در طرح‌های بعدی واکسناسیون متولدین سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۲ نیز در طرح واکسیناسیون قرار گرفته‌اند.

پزشکان توصیه می‌کنند افراد بالای ۱۸ سالی که در بدو تولد واکسن دریافت کرده‌اند با انجام تست آنتی‌بادی میزان مقاومت بدن خود نسبت به این ویروس را بسنجند؛ ممکن است به علت گذر زمان مقاومت بدن شما نسبت به این ویروس کاهش پیدا کرده باشد. در این صورت بهتر است برای تجدید واکسیناسیون به مراکز مربوطه مراجعه کنید.

توجه: واکسن بهترین راه مقابله در برابر بیماری است. هپاتیت B مزمن درمانی ندارد و می‌تواند منجر به مرگ شود. بنابراین توصیه می‌شود اگر تاکنون واکسن هپاتیت B را دریافت نکرده‌اید، پس از هماهنگی با پزشک به مراکز مربوطه مراجعه کرده و واکسینه شوید.

درمان دارویی هپاتیت ب

در صورت ابتلا به هپاتیت ب ممکن است پزشک برخی از داروهای زیر را برای درمان شما تجویز کند. به‌طور کلی از دو نوع داروی ضدویروس و اینترفرون به عنوان داروی هپاتیت ب استفاده می‌شود. در ادامه به انواع داروهای مورد استفاده در درمان هپاتیت B می‌پردازیم.

توجه داشته باشید که معرفی این داروها برای آشنایی کلی شما با درمان هپاتیت ب است. شما به‌هیچ‌وجه نمی‌توانید به صورت سر خود از این داروها استفاده کنید و باید حتماً با یک پزشک متخصص کبد و گوارش مشورت کنید.

داروهای آنتی‌وایرال (ضدویروسی)

داروهای ضدویروس انواع مختلف و عملکردهای متنوعی دارند؛ ولی به‌طور کلی این داروها با مقابله با ویروس هپاتیت B روند بیماری را متوقف یا کند می‌کنند. دارهای ضدویروس اغلب به‌صورت خوراکی مصرف می‌شوند. در ادامه، شناخته‌شده‌ترین داروهای ضدویروسی هپاتیت B را معرفی کرده‌ایم.

انتکاویر (باراکلود)

قرص انتکاویر (Entecavir) که با نام باراکلود (Baraclude) نیز شناخته می‌شود از بهترین داروهای مؤثر در درمان و کنترل هپاتیت B و از داروهای خط اول درمان است. این دارو عوارض جانبی کمی دارد و به صورت یک بار در روز مورد استفاده قرار می‌گیرد.[i]

تنوفوویر دیسوپروکسیل (ویریاد)

تنوفوویر دیسوپروکسیل (Tenofovir disoproxil) که با نام تجاری ویریاد (Viread) هم عرضه می‌شود از دیگر داروهای شناخته‌شده برای هپاتیت B است. این دارو به صورت قرص روزانه و به‌مدت یک سال یا بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد و اغلب عوارض جانبی محدودی دارد. تنوفوویر دیسوپروکسیل نیز از داروهای خط اول درمان هپاتیت ب محسوب می‌شود.[ii]

داروی هپاتیت ب

درمان هپاتیت ب با تنوفوویر آلافنامید

تنوفوویر آلافنامید (Tenofovir alafenamide) از دیگر داروهای مورد استفاده در درمان دارویی هپاتیت B و از داروهای خط اول درمان است و خوشبختانه عوارض جانبی کمی دارد.

تلبیوودین

تلبیوودین (Telbivudine) یا همان تیزِکا (Tyzeka) از داروهای خط دوم درمان هپاتیت بی است. این دارو اغلب به صورت قرص و یک بار در روز به مدت حداقل یک سال مصرف می‌شود.

لامیوودین

داروی لامیوودین (Lamivudine) با نام‌های مختلفی از جمله Epivir-HBV،  Zeffixو Heptodin نیز در بازار موجود است از داروهای نسبتاً قدیمی به حساب می‌آید. این دارو در سال ۱۹۹۸ توسط سازمان غذا و داروی آمریکا مورد تأیید قرار گرفت؛ ولی چون اثربخشی آن از داروهای جدید کمتر است معمولاً پزشکان آن را تجویز نمی‌کنند.

آدفوویر دیپیوکسیل 

آدفوویر دیپیوکسیل (Adefovir Dipivoxil) که اغلب با نام هپسرا (Hepsera) شناخته می‌شود نیز از داروهای خط دوم درمان هپاتیت B است. این دارو می‌تواند بر کلیه اثر منفی بگذارد؛ به همین دلیل افرادی که از این دارو استفاده می‌کنند باید به‌طور مداوم با انجام آزمایش‌های مخصوص عملکرد کلیه‌های خود را بسنجند.

اینترفرون‌ها

اینترفرون‌ها پروتئین‌هایی هستند که درحالت‌طبیعی توسط سلول‌های سیستم ایمنی ترشح می‌شوند و به بدن کمک می‌کنند با عامل بیماری‌زا مقابله کند. داروهای اینترفرون پروتئین‌هایی هستند که به‌صورت آزمایشگاهی تولید می‌شوند و عملکرد نسبتاً مشابهی دارند. این داروها سیستم ایمنی را تقویت کرده و از تکثیر ویروس در بدن جلوگیری می‌کنند. اینترفرون‌ها عمدتاً تزریقی هستند.

درمان هپاتیت با با اینترفرون آلفا 

اینترفرون آلفا (Interferon Alpha) از داروهای تزریقی هپاتیت B‌ است و به مدت شش ماه تا یک سال، چندبار در هفته به بیماران تزریق می‌شود. اینترفرون آلفا نیز از داروهای نسبتاً قدیمی است و در سال ۱۹۹۱ توسط سازمان غذا و داروی آمریکا تأیید شد.[iii] عوارض جانبی این دارو علائمی مشابه آنفولانزا، افسردگی و سردرد را شامل می‌شود.

اینترفرون پگیله

آمپول پگاسیس (Pegasys) یا همان اینترفرون پگیله (Pegylated Interferon) به صورت یک بار در هفته و به مدت شش ماه تا یک سال مورد استفاده قرار می‌گیرد. علائمی مشابه سرماخوردگی و افسردگی از عوارض جانبی این دارو هستند.

کلام آخر دکترساینا

داروهای مختلفی برای درمان هپاتیت ب در دسترس هستند. انتخاب نوع درمان با توجه به شدت بیماری و علائم بیمار صورت می‌گیرد. برای مصرف هر نوع داروی هپاتیت ب یا هر تغییری در روند درمان، حتماً با پزشک مشورت کنید.

مشاوره با پزشک

برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانه‌ی دکتر ساینا می‌توانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روان‌شناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.

شاید بپسندید
18 دیدگاه‌ها
  1. میم

    من ۱۰ساله مبتلا شدم از اون اول تنوفویر ۳۰۰میخورم هرروز میرم دکتر فوق تخصص… میگن مشکلی نداری ولی خیلی خیلی درد دارم

  2. فاطمه

    سلام من ۳ساله متوجه شدم هپاتیت بی مزمن دارم آزمایش دادم ویروس ۲۵۰بودکه دکترقرص تنوفوویردیسوپروکسیل فومارات ۳۰۰دادن سه ماه استفاده کردم بعدسه ماه آزمایش مجدددادم که ویروس اومده بودپایین به ۳۵ رسیدرفتم پیش دکترم دوباره همین قرص دادن دوزقرص پایین نیاوردن مشکلی نداره…؟واینکه پیش دکترعفونی برم بهتره یادکترگوارش وکبد؟…..یک سوال دیگه داشتم ممنون میشم پاسخ بدین من خانم هستم وبه خاطراین مشکل ترس داشتم بارداربشم خواستم یه راهنمایی بکنین…باتشکر

    1. تیم پزشکی دکترساینا

      سلام
      درمان خودتون رو زیر نظر پزشک گوارش ادامه بدید، در مورد بارداری هم انتقال به جنین زیر نظر پزشک قابل پیشگیری هست

  3. مسعود

    باسلام خواهشا بهم بگین که من مدتی بود ویروسام بالا بود بعدبا قرص تنوفوویر۳۰۰الان ویروسا اومده پایین بعد دکتر تنوفوویر۲۵رو برام تجویز کرد الان هم میخورم
    خواستم بدونم ضعیفتر رو برام انتخاب کردن دیگه طبق اومدن پایینه ویروسا ،درسته؟
    تنوفوویر۳۰۰قوی تر از۲۵ هستش دیگه درست عرض میکنم؟؟ببخشید
    باتشکراز شما وهمگی

  4. احمد

    سلام. یک ماهه فهمیدیم مادرم هپاتیت b داره .البته دکترگفتن سرطان معده دارن وبرای شیمی درمانی گفتن آزمایش هپاتیت انجام بدید ومتاسفانه مثبت شدوگفتن همیشه بایدقرص بخورن . مادرم مشکل بلع داره ونمیتونه راحت غذاودارو بخوره . اولا قرص خارجی هست که کوچیکترباشه یاساشه ای باشه یامیشه دارو حل کرد؟

  5. روح الله

    سلام امید خوب باسنی
    یک.ماه میشه خبر شدیم هپیتایت b دارم
    البته فعال میباشد pcr کدم باز درجه اش ۸۳۸۶۳ بود
    داکتر برم یک ویتامین e و یک ادویه دکه به نام tacavir گفت و استفاده میکنم میشه بگوین ایا از مه پیشرفته اس یا خیر
    آیا همی تدوای که انجام میتم درسته یا خیر
    لطفن جواب بتین تشکر

    1. تیم محتوای دکترساینا

      سلام. باید جواب کامل آزمایش شما رو ببینیم و شرح حال شما رو بپرسیم. اما به‌طورکلی بله این دارو می‌تونه برای درمان هپاتیت ب مناسب باشه. برای اطمینان بیشتر می‌تونید با یک متخصص کبد مشاوره آنلاین انجام بدید.

  6. Fatemeh

    سلام خسته نباشید
    من مامانم ۴ ساله هپاتیت B داره الن چند ماهه وقتی می‌ره دکتر ، بهش دارو داده قبلا اصلا دارو نداشت الن خیلی قرص داره تقریبا روزی ۱۵ تا قرص باید بخوره!! این یعنی هپاتیت ش فعال شده؟! آخه چیزی ب من نمیگه

    1. تیم محتوای دکترساینا

      سلام. متاسفانه بدون اطلاع از پرونده ایشون امکان اظهار نظر نیست.

  7. Jamshid

    جمشید هستم حدود چهل پنج سال است به هپاتیت بی مبتلا هستم چندین بار معاینات در افغانستان پاکستان هم کردیم حال مقیم ایران هستم از ندارم دارو ها استفاده کنم

    1. تیم محتوای دکترساینا

      سلام. آیا مدارک پزشکی و معاینات رو همراهتون دارید؟ از طریق صفحه مشاوره دکترساینا با یک متخصص کبد و گوارش مشورت کنید؛ مدارک پزشکی‌تون رو برای متخصص بفرستید تا درمان مناسب رو براتون تجویز کنند.

  8. جمشید عبدالهی نوروزلو

    رپلیکات بجای تنو فوویر ۳۰۰ مصرف میکنم ، اشکال ندارد ؟ ،
    با توجه به اینکه روماتیسم ، مشکل کلیه ، پوکی استخوان و میلوفیبروز مغز استخوان دارم احتمالا تنوفوویر برام عوارض داشته باشه ، آیا قرص تاف در داروخانه‌ها موجود و تحت پوشش بیمه است ؟

    1. تیم محتوای دکترساینا

      دوست گرامی، برای چنین مواردی حتماً با متخصص مشورت کنید. می‌تونید از پزشکان فوق تخصص کبد و گوارش دکترساینا راهنمایی بگیرید.

      1. سخی رسولی

        سلام سخی رسولی هستم خانوم من ۲۲ ساله هستن هپاتیت bدارند چه باید کرد

        1. تیم محتوای دکترساینا

          دوست گرامی، درمان این بیماری بستگی به نوع و شدت علائم داره. حتماً با متخصص کبد مشورت کنید.

        2. علی

          سلام من درسال ۸۲ بعداز ازدواجم متوجه شدم هپاتیت B:دارم ونمونه بیویسی دادم گفت دارو بیویدین ۱۰۰ استفاده کن همان زمان یکسالی استفاده کردم درمشهد توسط پزشک دیگه گفت شما نیاز به دارو نداری بیماری شما ناقل هستین دیگه قرص استفاده نکن ولی وزنم بالاهست کبدم چرب گرید۲ هست باید چکار کنم که هپاتیت پیش رفت نکنه آزمایش دادم گربد کبد بالا پایین میشود ازدکترساینا تقاضا راهنمای دارم

          1. تیم محتوای دکترساینا

            دوست عزیز، کسانی که هپاتیت ب مزمن دارند یا ناقل هستند، معمولاً می‌تونن با رعایت یک‌سری نکات زندگی طبیعی داشته باشند. چیزی که پزشک چند سال پیش به شما گفته، لزوماً درباره وضعیت فعلی شما صدق نمی‌کنه. لازمه که هر ۶ ماه یا یکسال چکاپ انجام بدید تا میزان ویروس در بدن شما و همچنین وضعیت کبد شما بررسی بشه. این بررسی نشون میده که آیا نیاز به دارو دارید یا خیر.
            همچنین نکات ایمنی رو هم باید رعایت کنید تا بیماری رو به اطرافیانتون منتقل نکنید.
            همچنین رعایت نکاتی که به سلامت کبد کمک می‌کنه می‌تونه مفید باشه. مثل نگه داشتن وزن در محدوده طبیعی، ورزش یا پیاده‌روی روزانه، رژیم غذایی سالم، مصرف روزانه میوه و سبزی‌ها، عدم مصرف دخانیات و الکل

  9. جمشید عبدالهی نوروزلو

    رپلیکات بجای تنو فوویر ۳۰۰ مصرف میکنم ، اشکال ندارد

نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید