×

درمان فیبروم چگونه است؟ | راه کوچک شدن فیبروم رحم

2
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

درمان فیبروم رحم روش‌های مختلفی دارد که با توجه به شرایط بیمار تجویز می‌شوند. بسیاری از این روش‌های درمانی شامل انواع دارو و قرص برای فیبروم رحم اند که به کوچک شدن فیبروم کمک می‌کنند. گاهی نیز ممکن است نیاز به مداخلاتی مانند جراحی‌های سرپایی باشد. در این مقاله از مجله سلامت دکتر ساینا به بررسی انواع روش‌های درمان فیبروم رحم می‌پردازیم.

راه درمان فیبروم رحم چیست؟

برخی زنان باید حتماً برای درمان فیبروم رحم خود اقدام کنند؛ ولی در بعضی افراد نیازی به درمان فیبروم رحم وجود ندارد. این موضوع بستگی به این دارد که آیا فیبروم مشکلی برای شما ایجاد کرده است یا خیر.

همه‌ی فیبروم‌ها رشد نمی‌کنند و حتی ممکن است فیبروم‌های بزرگ نیز هیچ علامتی در فرد ایجاد نکنند. در اکثر موارد فیبروم رحم پس از یائسگی کوچک می‌شود. دکتر ساینا در مقاله فیبروم رحم چیست و چه علائمی دارد به طور کامل به بررسی این عارضه پرداخته است.

در ادامه به روش‌های درمان فیبروم رحم می‌پردازیم.

خانم‌های عزیز دقت داشته باشید که اطلاعات این مقاله صرفاً برای افزایش آگاهی شماست. به هیچ عنوان بدون مشورت با پزشک خوددرمانی نکنید.

روش‌های درمان فیبروم رحم

برای تسکین درد ناشی از فیبروم می‌توانید قرص‌های مسکن بدون نیاز به نسخه نظیر ایبوپروفن را مصرف کنید؛ امّا هرگز این داروها را بیشتر از مقدار مجاز استفاده نکنید. به خاطر داشته باشید که مسکن‌ها فقط درد ناشی از فیبروم را برطرف می‌کنند؛ ولی برای درمان این عارضه باید حتماً با دکتر زنان مشورت کنید.

پزشکان معمولاً برای درمان فیبروم، داروهای زیر را تجویز می‌کنند:

درمان فیبروم با قرص ضد بارداری (هورمون درمانی)

اغلب قرص‌های جلوگیری از بارداری با اثر گذاشتن بر هورمون‌ها عمل می‌کنند؛ به همین علت مصرف چنین قرص‌هایی باید حتماً تحت نظر پزشک باشد..

ازآنجایی‌که فیبروم می‌تواند باعث افزایش خون‌ریزی و درنتیجه کم‌خونی شود، ممکن است پزشک با تجویز برخی داروهای ضدبارداری و استفاده از اثر هورمونی آن‌ها مقدار خون‌ریزی را کنترل کند.

یادتان باشد اگر از قبل به علت بیماری دیگری تحت هورمون‌درمانی هستید این مسئله را با پزشک خود در میان بگذارید.

درمان فیبروم با قرص ضد بارداری

آگونیست‌های هورمون آزاد کننده گونادوتروپین (GnRH)

GnRH هورمونی است که بدن شما به‌طور طبیعی تولید می‌کند و با سرکوب هورمون استروژن، بدن را در حالت یائسگی نگه می‌دارد و از رشد فیبروم جلوگیری می‌کند.

پزشک ممکن است داروهایی برای شما تجویز کند که اثر این هورمون را در بدن تقلید می‌کنند و همان اثر را دارند. به این نوع داروها، آگونیست‌های هورمون آزادکننده گونادوتروپین گفته می‌شود. این دارو با کوچک کردن فیبروم‌ها و پیشگیری از کم‌خونی ناشی از خونریزی فیبروم، به درمان کمک می‌کند.

توجه

این نوع داروها معمولاً هزینه بالایی دارند و طول دوره‌ی مصرف آن‌ها نباید بیش از ۶ ماه باشد؛ زیرا می‌توانند احتمال ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهند و باعث ضعف شدید استخوان‌ها شوند.

ممکن است پزشک برای جلوگیری از این عارضه مقدار کمی پروژستین، یا ترکیبی از استروژن و پروژستین را برای شما تجویز کند. امکان دارد هنگامی‌که مصرف آگونیست GnRH را متوقف کنید، فیبروم دوباره رشد کند.

تعدیل‌کننده‌های انتخابی گیرنده‌ی استروژن

تعدیل‌کننده‌های انتخابی گیرنده‌ی استروژن (SERM) نوعی از داروها هستند که بر سطح استروژن خون اثر می‌گذارند. ممکن است این داروها بتوانند بدون ایجاد علائم یائسگی، فیبروم‌ها را کوچک کنند؛ امّا محققان هنوز مطمئن نیستند که این داروها چقدر برای درمان فیبروم رحم قابل استفاده‌اند.

بسته به شرایط بیمار و اندازه و علائم فیبروم، داروهای هورمونی مختلفی برای درمان ممکن است تجویز شود.بهترین توضیه این است که برای درمان فیبروم رحم باید حتماً با دکتر زنان مشورت کنید تا بهترین گزینه درمانی را به شما ارائه دهد.

درمان تخریبی فیبروم

در ادامه با روش‌های تخریبی که به کوچک شدن فیبروم کمک می‌کنند آشنا می‌شوید:

آمبولیزاسیون فیبروم

در آمبولیزاسیون فیبروم، پزشک ماده‌ای به نام پلی وینیل الکل (Polyvinyl Alcohol: PVA) را در شریان‌هایی که فیبروم از آن‌ها تغذیه می‌کنند، تزریق می‌کند. PVA خون‌رسانی به فیبروم را مسدود می‌کند و باعث کوچک شدن آن می‌شود. آمبولیزاسیون جراحی محسوب نمی‌شود؛ امّا ممکن است تا چند روز بعد از انجام آن حالت تهوع، استفراغ و درد داشته باشید و به‌همین دلیل لازم باشد چند شب را در بیمارستان بگذرانید.

تخریب آندومتر

فرسایش آندومتر نوعی درمان فیبروم های کوچک رحمی است و در آن پزشک به منظور کاهش خون‌ریزی ناشی از فیبروم، جداره‌ی رحم را تخریب می‌کند.

میومکتومی

در این روش درمان فیبروم رحم، پزشک از طریق جراحی فیبروم را از رحم خارج می‌کند. در افرادی که  قصد بارداری دارند، پزشک ممکن است میومکتومی را نسبت به سایر روش‌ها ترجیح دهد؛ ولی این روش نیز ممکن است باعث ایجاد زخم و ناباروری شود. باید در حدود ۴ تا ۶ ماه بین عمل میومکتومی و اقدام به بارداری صبر کنید.

در بیش‌تر زنان، علائم فیبروم پس از انجام میومکتومی از بین می‌روند؛ امّا در برخی زنان فیبروم مجدداً عود می‌کند. موفقیت این جراحی تا حدودی به تعداد فیبروم‌ها و توانایی جراح در برداشتن همه‌ی آن‌ها بستگی دارد.

میومکتومی ممکن است همراه با عمل جراحی باز شکمی باشد (میومکتومی شکمی)، یا این‌که جراح از هیستروسکوپ (میومکتومی هیستروسکوپیک) یا لاپاروسکوپ (میومکتومی لاپاراسکوپیک) برای از بین بردن فیبروم‌ها استفاده کند که در این دو روش جراح بدون نیاز به ایجاد برش برروی شکم فیبروم‌ها را خارج می‌کند.

در جدیدترین روش میومکتومی از دستگاه سونوگرافی با انرژی بالا استفاده می‌شود و امواجِ ارسال‌شده فیبروم را کوچک می‌کنند یا کاملاً از بین می‌برند.

هیسترکتومی

در جراحی هیسترکتومی رحم به‌طور کامل از بدن خارج می‌شود. اغلب زنان مبتلا به فیبروم رحم به چنین درمانی نیاز ندارند؛ ولی در موارد بسیار پیشرفته یا برخی شرایط خاص ممکن است پزشکان از این روش استفاده کنند.

ازآن‌جایی‌که رحم در این جراحی برداشته می‌شود، طبیعتاً پس از هیسترکتومی امکان باردار شدن وجود ندارد.

کلام آخر دکترساینا

در این مقاله انواع قرص برای فیبروم رحم و انواع راه‌های دارویی و جراحی برای کوچک کردن فیبروم را معرفی کردیم. به‌یاد داشته باشید انتخاب روش درمانی و نحوة مصرف دارو به وضعیت جسمی شما، اندازة فیبروم و علائم شما بستگی دارد. دکتر ساینا به شما توصیه می کند برای هرگونه اقدام درمانی حتماً با پزشک زنان مشورت کنید و از مصرف خودسرانة داروها پرهیز کنید.

سؤالات متداول

مشاوره با پزشک

برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانه‌ی دکتر ساینا می‌توانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روان‌شناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.

شاید بپسندید
2 دیدگاه‌ها
  1. فولادی

    سلام من دکتر زنان رفتم میوم و کیست دارم برام قرص سیپروترون کامپاند یا همان اتیسترون تجویز کرده امروز خوندم نگران شدم چون ریزش مو دارم وآیا این قرصی که تجویز کردن کیست و میوم من از بین میبره یا باید دارو دیگری تجویز میکرد میوم و کیستم کوچک هست آیا تاثیری در باردار شدنم داره چون بعد مصرف این قرص میخوام یه فرزند بیارم تاثیر در جنسیت بچه ایجاد میکنه این قرص بعد از خوب شدن و اقدام به بارداری

    1. پروین دهقانی

      سلام سوال شما دقیقا سوال من هست جواب گرفتین به من هم خبر بدین ممنون میشم

نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید