۵ علت پف زیر چشم که شاید ندانید
۵ علت پف زیر چشم که شاید ندانید
پف زیر چشم به دنبال تجمع مایعات در اطراف پلک و زیر چشم به وجود میآید. کمخوابی و مصرف زیاد نمک میتوانند علت پف زیر چشم باشند. گاهی اوقات ممکن است پف زیر چشم با تورم اشتباه گرفته شود؛ اما باید بدانید که تورم چشم در اثر پاسخ التهابی به عفونت، آلرژی یا آسیب ایجاد میشود: درحالیکه علت پف زیر چشم معمولاً ناشی از احتباس مایعات، کمخوابی یا مشکلات ژنتیکی است. در این مقاله از مجله سلامت دکتر ساینا به بررسی دلایل پف زیر چشم و راههای پیشگیری از آن میپردازیم و در انتها سؤالات شما را پاسخ میدهیم.
فهرست آنچه میخوانید:
پف زیر چشم نشانه چیست؟
پف زیر چشم اغلب مسئله نگرانکنندهای نیست و بیشتر جنبهی زیبایی را تحت تأثیر قرار میدهد؛ اما اگر علاوه بر پف چشم، دچار خارش، قرمزی، تورم یا درد در چشمها شدهاید حتماً با چشم پزشک مشورت کنید. گاهی برخی از بیماریها و شرایط پزشکی علت پف زیر چشم هستند؛ ازجمله:
- آلرژی به مواد غذایی یا شیمیایی
- عفونت چشم
- آسیب یا ضربه
- سرطان چشم
- بیماری گریوز
- اختلالات تیروئیدی
- گلمژه
- ورم ملتحمه
اگر پف زیرچشم با علائم دیگری مانند قرمزی، درد، خارش و … همراه است حتماً با یک چشمپزشک مشورت کنید.
برای مشاهده لیست بهترین متخصص چشم پزشکی کلیک کنید:
ارتباط تلفنی با متخصص چشم ارتباط آنلاین با متخصص چشم۵ علت پف زیر چشم
اصلیترین دلایل پف زیر چشم عبارتند از:
کمخوابی
مطالعات نشان میدهند[۱] که کمخوابی میتواند باعث پف زیر چشم، قرمزی، افتادگی پلک و سیاهی زیر چشم شود. کمخوابی باعث ضعیف شدن عضلات اطراف چشم شده که منجربه کاهش کلاژن و قدرت کشسانی بافت زیر چشم میشود. این ضعف قدرت عضلانی و کاهش کلاژن باعث تجمع آب در زیر چشم و پف و تورم آن میشود. پف زیر چشم ناشی از کمخوابی ممکن تا ۲۴ ساعت هم ادامه داشته باشد. اگر کمخوابی یک عادت همیشگی باشد ممکن است پف زیر چشم به صورت دائمی دیده شود.
مصرف نمک زیاد
یکی از علتهای پف زیر چشم مصرف بیشازحد نمک است. نمک باعث تجمع آب در بدن شده و زیر چشم و صورت دچار پف کردگی میشود. پف زیر چشم به ویژه صبح بعد از یک وعده غذایی حاوی نمک زیاد شایع است.
پوست اطراف چشم به علت نازک بودن بیشتر در معرض پفکردگی قرار دارد. معمولاً بدن بهطورطبیعی تورم و پف زیر چشم را برطرف میکند؛ که ممکن است چند ساعت طول بکشد.
برای کاهش تورم و پف زیر چشم مصرف نمک در رژیم غذایی خود را به حداقل برسانید و سعی کنید در طی روز آب کافی بنوشید.
آلرژی
مواد آلرژن مانند گردوغبار، گردهی گیاهان، دود، آلودگی، کپک قارچها باعث بروز آلرژی در برخی افراد میشوند. آلرژی باعث تجمع مایعات در سینوسها و اطراف چشم و پف کردن چشم میشود.
آلرژی یکی از علتهای شایع پف زیر چشم است. در هنگام ورود آلرژن، سلولهای ایمنی هیستامین تولید میکنند که باعث آبریزش و قرمزی و همچنین پف زیر چشم میشود. با استفاده از آنتیهیستامین و شستشوی چشم با اشک مصنوعی میتوان آلرژی و پف زیر چشم را بهبود بخشید.
استعمال دخانیات و سیگار کشیدن
سیگار کشیدن باعث تحریک و آزردگی چشم میشود. همچنین استعمال دخانیات ممکن است باعث واکنش آلرژیک شده و منجر به پف زیر چشم و تورم شود. برای جلوگیری از پف چشم بهتر است از انواع دخانیات خودداری کنید و از قرار گرفتن در معرض دود سیگار دوری کنید.
اگر به باقی ماندن دود سیگار حساس هستید، حتماً سطح وسایل خانه یا ماشین را تمیز کنید و موها و لباسهای خود را بشویید.
بیماری گریوز
بیماری گریوز زمانی رخ میدهد که غدهی تیروئید به درستی عمل نمیکند و تعادل هورمونهای تیروئیدی به هم میریزد. گاهی اوقات مصرف بیشازحد داروهای تیروئیدی باعث بیماری گریوز میشود.
تقریباً ۳۰ درصد افراد مبتلا به گریوز دچار علائم چشمی مانند برآمدگی چشم یا پف زیر چشم هستند.
سایر علائم چشمی گریوز عبارتاند از درد و فشار در چشم، قرمزی، حساسیت به نور، تاری دید، احساس وجود شن در چشم.
علت پف زیر چشم در صبح
یک دلیل پف زیر چشم در صبح، پلک نزدن در خواب است. پلک زدن برای چشم مانند قدم زدن برای پاها ضروری است. هنگامیکه برای مدتی راه نمیروید پاها دچار تورم میشوند و حرکت و قدم زدن باعث میشود مایعات جمع شده در پاها دوباره به گردش خون برگردند و ورم از بین برود. پلک زدن برای چشمها نیز به همین صورت عمل میکند.
عدم پلک زدن طی شب باعث تجمع مایعات در اطراف چشم و پف کردن چشم میشود؛ مدتی پس از بیدار شدن از خواب و شروع پلک زدن، پف برطرف میشود.
پف کردن چشم در صبح معمولاً طبیعی است و پس از مدت کمی از بین میرود؛ اما اگر پف چشم پس از گذشت چند ساعت برطرف نمیشود با پزشک صحبت کنید.
چگونه از پف زیر چشم پیشگیری کنیم؟
اولین قدم در پیشگیری از پف کردن چشم، شناخت علت پف چشم است. برای این منظور باید با پزشک مشورت کنید. پزشک پس از گرفتن شرح حال، ممکن است انجام آزمایش را تجویز کند. با انجام آزمایش خون، از وجود یا عدم وجود بیماریهای هورمونی، مشکلات کلیه و … مطمئن میشوید.
علاوهبرآن میتوانید در کنار درمانهایی که پزشک تجویز میکند از روشهای زیر نیز برای بهبود یا پیشگیری از پف زیر چشم استفاده کنید:
- شستشو با قطرههای چشمی
- نوشیدن مایعات و آب کافی طی روز
- استفاده از کمپرس سرد
- استفاده از محصولات و کرمهای مخصوص برای اطراف چشم
- کاهش مصرف نمک در رژیم غذایی
- مصرف منابع پتاسیم مانند موز و گوجه فرنگی
- خواب کافی
- شستشوی صورت با آب سرد
برای آشنایی بیشتر مقاله روشهای درمان خانگی پف زیر چشم را مطالعه کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
درصورتیکه پف زیر چشم بعد از ۲۴ تا ۴۸ ساعت از بین نرود باید به چشمپزشک یا متخصص داخلی مراجعه کنید. اگر پف زیر چشم ناشی از عفونت باشد باید درمان شود. در صورت مشاهدة علائم زیر حتماً به پزشک مراجعه کنید.
- قرمزی
- درد
- خروج مایع سفید یا چرکمانند از چشم
- تورم در یک چشم
- تاری دید
- تب
- از دست دادن بینایی
- کاهش وزن
- ریزش اشک
کلام آخر دکتر ساینا
علت پف زیر چشم در بسیاری موارد نگرانکننده نیست؛ اما گاهی نیز میتواند ناشی از بیماریهای هورمونی یا بیماریهای کلیوی باشد. دکتر ساینا به شما توصیه میکند جهت حفظ سلامت خود در درجة اول برای تشخیص علت پف زیر چشم با پزشک مشورت کنید و خوددرمانی در مرحلة اول بپرهیزید.
سؤالات متداول
بیخوابی، مصرف نمک زیاد، آلرژی، عفونت، برخی بیماریها و سیگار کشیدن از عوامل تأثیرگذار در ایجاد پف زیر چشم هستند.
خواب کافی، نوشیدن آب و مایعات، مصرف کرمهای دور چشم، کمپرس سرد، شستشو با قطرههای اشک مصنوعی و همچنین رژیم غذایی حاوی پتاسیم به کاهش پف زیر چشم کمک میکند. برای آشنایی با روشهای خانگی درمان پف زیر چشم کلیک کنید.
متخصص چشمپزشکی بهترین گزینه برای درمان پف کردگی چشم است.
برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! با خدمات مشاوره آنلاین پزشکی دکتر ساینا میتوانید در هر زمان و هر کجا از بهترین متخصص چشم پزشکی تماس فوری متنی، صوتی یا ویدیویی برقرار کنید.
با سلام
من مرد و ۵۰ ساله هستم زیر چشمهام پف داره برای درمان باید به چه متخصصی مراجعه کنم؟
سلام. ابتدا از متخصص داخلی کمک بگیرید تا امکان ادم یا ورم بررسی بشه.