×

قرص اورژانسی چیست؟| بهترین نوع و نحوه استفاده

2
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

قرص اورژانسی یکی از روش‌های بسیار موثر در پیشگیری از بارداری ناخواسته، بعد از رابطه محافظت نشده است. البته این قرص‌ها همیشه هم نمی‌توانند از بارداری جلوگیری کنند. در واقع زمان و نحوه مصرف قرص اورژانسی عامل مهمی در میزان موفقیت آن در جلوگیری از بارداری است. در این مطلب درباره انواع قرص اورژانسی، نحوه و زمان مصرف و عوارض آن‌ها صحبت می‌کنیم.

قرص اورژانسی چیست؟

قرص اورژانسی یکی از انواع روش‌های پیشگیری از بارداری است. فرق این روش با سایر روش‌ها در این است که فقط بعد از رابطه جنسی محافظت‌نشده (بدون کاندوم یا قرص‌های ضدبارداری) به‌کار می‌رود. درصورتی‌که رابطه جنسی محافظت‌نشده داشته‌اید، یا فکر می‌کنید روش جلوگیری‌تان مشکل داشته، مثلا کاندوم حین رابطه پاره شده یا لیز خورده است یا قرص‌های جلوگیری را منظم مصرف نکرده‌اید. به کمک قرص‌های اورژانسی می‌توانید از بارداری پیشگیری کنید.

قرص اورژانسی چگونه عمل می‌کند؟

وقتی رابطه جنسی برقرار می‌کنید و اسپرم وارد بدن می‌شود بلافاصله باردار نمی‌شوید. در واقع اسپرم‌ها ممکن است تا ۶ روز هم در محیط لوله‌های رحم منتظر ورود یک تخمک بمانند. ورود تخمک به لوله‌های رحم در روزهای تخمک‌گذاری (رها شدن تخمک از تخمدان) اتفاق می‌افتد.

قرص‌های اورژانسی از رها کردن تخمک توسط تخمدان‌ها جلوگیری می‌کنند. در نتیجه دیگر تخمکی وارد لوله رحم نمی‌شود که اسپرم بتواند آن را بارور کند. دقیقاً به همین دلیل است که رعایت زمان مناسب برای خوردن قرص اورژانسی بسیار مهم است؛ چرا که هرچه سریع‌تر از تخمک‌گذاری پیشگیری کنید احتمال بارداری هم کمتر می‌شود.

چه زمانی از قرص اورژانسی استفاده کنم؟

تحت شرایط زیر، بعد از برقراری رابطه قرص اورژانسی مصرف کنید:

  • از هیچ روش جلوگیری استفاده نکرده‌اید.
  • مورد تجاوز جنسی قرار گرفته‌اید و حین رابطه هیچ وسیله پیشگیری وجود نداشته است. هم‌چنین هنگامی که این اتفاق افتاده است قرص‌های جلوگیری مصرف نمی‌کردید.
  • کاندوم در طول رابطه پاره شده یا سر خورده است یا از آن به‌درستی استفاده نکرده‌اید.
  • حداقل ۳ دوز پشت‌سرهم قرص‌های ضد‌بارداری را مصرف نکرده‌اید.
  • مصرف قرص‌های جلوگیری را در هفته اول چرخه قاعدگی، حداقل ۳ روز دیرتر شروع کرده‌اید.
  • قرص‌های پروژسترونی (مینی پیل) مصرف می‌کنید و از ساعت موعد مصرف آن بیشتر از ۳ ساعت گذشته است. (بیشتر از ۲۷ ساعت از آخرین مصرف گذشته است.)
  • قرص‌های حاوی دزوژسترل (۷۵/۰ میلی‌گرم) مصرف می‌کنید و از ساعت موعد مصرف آن‌ها بیشتر از ۱۲ ساعت گذشته است. (بیشتر از ۳۶ ساعت از آخرین مصرف گذشته است.)
  • تاریخ تزریق آمپول پروژسترونی «نورتیسترون» بیشتر از ۲ هفته عقب افتاده است.
  • تاریخ تزریق آمپول پروژسترونی «مدروکسی پروژسترون استات» بیشتر از ۴ هفته عقب افتاده است.
  • تاریخ تزریق آمپول‌های ضدبارداری ترکیبی بیشتر از ۷ روز عقب افتاده است.
  • هنگام رابطه از کلاهک‌های ضدبارداری دهانه رحم یا دیافراگم استفاده کرده‌اید؛ اما حین رابطه خراب یا پاره شده است، از جای خود خارج شده است یا آن را زودتر از زمان مجاز بیرون آورده‌اید.
  • از روش جلوگیری طبیعی (بیرون‌کشیدن آلت تناسلی قبل از انزال) استفاده می‌کنید و مایع منی داخل واژن یا روی ناحیه بیرونی آن ریخته است.
  • از قرص‌ها یا فیلم‌های مخصوص اسپرم کش استفاده می‌کنید؛ اما محصول به‌درستی داخل واژن ذوب نشده است.
  • از روش جلوگیری طبیعی استفاده می‌کنید، (عدم استفاده از وسایل جلوگیری در روزهایی که شانس باروری وجود ندارد.) اما در محاسبه روزها دچار خطا شده‌اید یا به‌اشتباه در روزهایی که احتمال بارداری زیاد است رابطه محافظت نشده داشته‌اید.
  • IUD یا ایمپلنت ضدبارداری از بدنتان بیرون افتاده است.

انواع قرص اورژانسی

سه نوع اصلی این قرص‌ها عبارت‌اند از:

قرص‌های پروژستینی (لوونورژسترول یا قرص تنسی)

پروژستین نام هورمونی است که در کارخانه تولید می‌شود و دقیقاً مشابه هورمون پروژسترون طبیعی است که تخمدان‌ها تولید می‌کنند. قرص‌های حاوی این هورمون از تخمک‌گذاری جلوگیری می‌کنند یا آن را به تعویق مي‌اندازند.

قرص‌ اولیپریستال (قرص الا)

این قرص‌ها روی فعالیت هورمون پروژسترون در بدن اثر می‌گذارند و از این طریق باعث قطع‌شدن یا تعویق تخمک‌گذاری می‌شوند. بعضی پژوهش‌ها نشان داده‌اند که قرص اولیپریستال روی بافت دیواره رحم هم اثر می‌گذارد و از این طریق نیز فرایند لانه‌گزینی و شروع بارداری را ناممکن می‌کند.

قرص‌های ترکیبی

در قرص‌های ضدبارداری ترکیبی، هم استروژن و هم پروژستین وجود دارد. این قرص‌ها درواقع همان قرص‌های جلوگیری معمولی هستند که در موارد استثنا از آن‌ها به‌صورت اورژانسی و در ۲ دوز استفاده می‌شود.

هرگز قبل از مشورت با پزشک، دوز داروی جلوگیری خود را برای پیشگیری اورژانسی از بارداری بالا نبرید.

انواع قرص اورژانسی

به گفته WebMD:

از قرص «لوونورژسترل» برای پیشگیری از بارداری خانم‌هایی استفاده می‌شود که رابطه جنسی بدون جلوگیری داشته‌اند یا روش جلوگیری آن‌ها با شکست مواجه شده است. (مثلاً کاندوم پاره شده است.) این دارو یک روش پیشگیری اورژانسی است و نباید از آن به‌عنوان روش جلوگیری دائمی استفاده شود. این دارو باعث خاتمه بارداری یا محافظت شما و شریک جنسی‌تان از بیماری‌های مقاربتی (مثل ایدز، گنوره و کلامیدیا) نمی‌شود. این دارو در خانم‌هایی که وزن بالایی دارند (برای مثال بالاتر از ۷۴ کیلوگرم) یا طی ماه گذشته برخی داروهای خاص را مصرف کرده‌اند، ممکن است اثر کافی نداشته باشد. این موضوع باعث می‌شود فرد با وجود مصرف قرص، باردار شود. برای اینکه اطلاعات بیشتری درباره این قرص به دست آورید و بفهمید که مناسب شما است یا نه با پزشک صحبت کنید. حتی اگر قبلاً هم این دارو را مصرف کرده‌اید، برچسب اطلاعات روی آن را مطالعه کنید؛ چرا که ممکن است کارخانه سازنده مواد تشکیل‌دهنده آن را تغییر داده باشد. همچنین ممکن است یک داروی دیگر با کاربرد متفاوت، نامی مشابه با این دارو داشته باشد. مصرف داروی اشتباه می‌تواند به شما آسیب بزند.

کدام قرص برای من مناسب‌تر است؟

انتخاب قرص اورژانسی مناسب به عوامل مختلفی مثل سن، وزن، میزان اثربخشی دارو، عوارض و مدت زمانی که از رابطه جنسی گذشته است بستگی دارد. برای مثال بعضی از قرص‌ها باید تا حداکثر ۳ روز بعد از رابطه جنسی مصرف شوند و برخی دیگر تا ۵ روز بعد هم قابل‌مصرف هستند. اگر درباره انتخاب قرص اورژانسی مناسب شک دارید بهتر است با پزشک متخصص مشورت کنید.

نام قرص اورژانسینام تجاریمیزان اثربخشیعوارضنحوه مصرف
پروژستینیلونژیلاووسیزتنسی۹/۹۶ تا ۴/۹۹ درصدخون‌ریزی یا لکه‌بینی بین دو پریود
بی‌نظمی یا عقب افتادن پریود
حالت تهوع
استفراغ و اسهال
حساس شدن سینه‌ها
سردرد
خستگی
ضعف و سرگیجه
تا حداکثر ۳ روز (۷۲ ساعت) بعد از رابطه جنسی
به‌صورت تک دوز ۵/۱ میلی‌گرم یا دو دوز ۷۵/۰ میلی‌گرم به فاصله ۱۲ ساعت
اولیپریستالالا۹/۹۷ تا ۱/۹۹ درصدخون‌ریزی یا لکه‌بینی بین دو پریود
بی‌نظمی یا عقب افتادن پریود
حالت تهوع
استفراغ و اسهال
حساس شدن سینه‌ها
سردرد
خستگی
ضعف و سرگیجه
تا حداکثر ۵ روز (۱۲۰ ساعت) بعد از رابطه جنسی تک‌دوز ۳۰ میلی‌گرم
ترکیبی«اوسپت-اچ دی –اووسپت»
«اووستاپ-اچ» (HD)«اوسپت-ال دی –اووسپت»
«اووستاپ-ال»
«لویتود» (LD)
۵/۹۶ تا ۹۸ درصد
 خون‌ریزی یا لکه‌بینی بین دو پریود
بی‌نظمی یا عقب افتادن پریود
حالت تهوع
استفراغ و اسه
الحساس شدن سینه‌ها
سردرد
خستگی
ضعف و سرگیجه
در اولین فرصت بعد از رابطه جنسی (حداکثر ۵ روز بعد)دوز و تعداد مناسب مصرف این قرص را پزشک یا داروساز مشخص می‌کند.

نحوه مصرف قرص اورژانسی

  • قرص اورژانسی تک دوز: قرص اورژانسی تک دوز پروژستینی (لونژیل) باید طی حداکثر ۷۲ ساعت اول بعد از رابطه جنسی مصرف شود. همچنین قرص تک‌دوز «الا» باید طی حداکثر ۵ روز (۱۲۰ ساعت) اول بعد از رابطه جنسی مصرف شود.
  • قرص اورژانسی دو دوز: قرص‌های اورژانسی پروژستینی دو دوز باید به فاصله ۱۲ ساعت از یکدیگر مصرف شوند.
حتما بخوانید : بهترین زمان و روش مصرف قرص اورژانسی

چه مدت بعد از رابطه جنسی باید قرص اورژانسی مصرف کنم؟

اگر رابطه جنسی بدون جلوگیری داشته‌اید بهتر است در اولین فرصت قرص اورژانسی را مصرف کنید؛ چرا که هرچه زمان بیشتری بگذرد، احتمال اینکه قرص تاثیر مثبت داشته باشد کمتر می‌شود. اگر قرص‌های اورژانسی را بعد از گذشت حداکثر زمان مجاز مصرف‌شان بخورید تاثیر خیلی کمی در پیشگیری از بارداری خواهند داشت.

نوع قرص اورژانسیحداکثر فاصله مصرف با رابطه محافظت‌نشده
پروژستینی۳ روز
اولیپریستال۵ روز
ترکیبی۵ روز

مصرف چه تعداد قرص اورژانسی مجاز است؟

اکثر متخصصان معتقد هستند چند بار مصرف قرص اورژانسی در طول یک چرخه قاعدگی یا در طول سال مشکلی ندارد؛ اما بهتر است بدانید پژوهش‌های علمی در این زمینه هنوز خیلی محدود و ضدونقیض هستند. برای مثال نتیجه بعضی از پژوهش‌ها نشان داده است که قرص «الا» نباید بیشتر از سه بار در سال و بیشتر از یک بار در هر چرخه قاعدگی مصرف نشود. همچنین یک پژوهش دیگر نشان داده است که قرص «لوونورژسترول» نباید بیشتر از یک بار در یک چرخه قاعدگی مصرف شود.

قرص‌های اورژانسی – همان‌طور که از اسم آن‌ها معلوم است. – فقط برای مصرف در زمان‌های اضطراری طراحی شده‌اند. مصرف درازمدت و مکرر این قرص‌ها باعث بی‌نظمی پریود و پیش‌بینی‌ناپذیر شدن موعد آن می‌شود. 

درباره عوارض احتمالی استفاده مکرر از قرص‌های اورژانسی هنوز تحقیق کافی انجام نشده است؛ بنابراین اگر به‌صورت مکرر نیاز به مصرف این قرص‌ها دارید، بهتر است از روش‌های جلوگیری قابل‌اعتمادتر (مثل کاندوم یا قرص ضدبارداری) استفاده کنید.

موارد منع مصرف قرص‌های اورژانسی

  • حساسیت دارویی به مواد تشکیل‌دهنده این قرص‌ها
  • ابتلا به آسم شدید
  • مصرف داروهایی که با قرص اورژانسی تداخل دارند.

از جمله داروهایی که با قرص‌های اورژانسی تداخل دارند و اثر آن‌ها را از بین می‌برند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • داروی گیاهی گل راعی (علف چای)
  • برخی از داروهایی که برای درمان صرع، HIV و عفونت سل تجویز می‌شوند.
  • داروهایی که به کاهش اسید معده کمک می‌کنند. (مثل امپرازول)
  • برخی آنتی‌بیوتیک‌های خاص (مثل ریفابوتین و ریفامپیسین)

اگر این داروها را مصرف می‌کنید، قبل از مصرف قرص اورژانسی باید با پزشک درباره انتخاب نوع و دوز مناسب داروی اورژانسی خود مشورت کنید. هرگز بدون مشورت با پزشک مصرف داروی خود را قطع نکنید.

قرص اورژانسی چقدر در جلوگیری از بارداری موثر است؟

اگر قرص‌های اورژانسی در بازه زمانی مناسب و با دوز درست مصرف شوند اثربخشی بالایی در پیشگیری از بارداری دارند. 

زمان مصرف قرص‌های اضطراریاثربخشی
طی ۷۲ ساعت (۳ روز)۹۵% موثر
بین ۷۲ تا ۱۲۰ ساعت (۵ روز)۸۵% موثر
بین ۱۲۰ تا ۱۶۸ ساعت (۷ روز)۵۸% موثر
بعد از ۱۶۸ ساعت (۷ روز)موثر نیست

چه عواملی اثر قرص اورژانسی را کم می‌کند؟

اثربخشی قرص‌های اورژانسی هیچ‌وقت ۱۰۰ درصد نیست و همچنان احتمال بارداری (هرچند خیلی کم) وجود دارد.

قرص اورژانسی چه زمانی اثر نمی‌کند؟

  • تخمک‌گذاری قبل از مصرف قرص اتفاق افتاده باشد: هیچکس نمی‌تواند به‌طور دقیق بگوید چه زمانی تخمک‌گذاری اتفاق افتاده است. به همین دلیل است که توصیه می‌شود بلافاصله بعد از رابطه جنسی بدون جلوگیری، قرص را مصرف کنید. درصورتی‌که رابطه جنسی بعد از تخمک‌گذاری یا حین آن انجام شده باشد قرص اورژانسی تاثیری در پیشگیری از بارداری نخواهد داشت.
  • بعد از مصرف قرص اورژانسی در یک دوره قاعدگی، دوباره رابطه جنسی محافظت‌نشده برقرار کنید: اگر در یک دوره قاعدگی قرص اورژانسی مصرف کرده باشید و بعد از آن دوباره رابطه جنسی بدون جلوگیری برقرار کنید از بارداری پیشگیری نمی‌شود. در واقع این قرص‌ها فقط تا چند روز اثربخشی دارند.
  • چاقی با شاخص توده بدنی (BMI) بالاتر از ۳۰: قرص‌های اورژانسی در خانم‌هایی که شاخص توده بدنی آن‌ها بیشتر از ۳۰ است تاثیر کمتری دارند. البته این بدان معنا نیست که در این شرایط نباید قرص را مصرف کنید.
  • داروهایی را که با قرص اورژانسی تداخل دارند مصرف می‌کنید.
  • کمتر از ۲ ساعت بعد از مصرف قرص اورژانسی استفراغ کرده‌اید: در این شرایط با مشورت پزشک باید دوباره قرص مصرف کنید.
  • باردار باشید. در این شرایط قرص اورژانسی باعث خاتمه بارداری نمی‌شود.
  • قرص را بعد از گذشت حداکثر زمان مجاز مصرف بخورید.
حتما بخوانید : از کجا بفهمیم قرص اورژانسی اثر کرده یا نکرده؟

چگونه می‌توان تاثیر قرص اورژانسی را افزایش داد؟

هرچه زودتر قرص اورژانسی را مصرف کنید تاثیر آن بیشتر می‌شود. قرص اورژانسی را باید در بازه زمانی مجاز آن مصرف کنید؛ درغیراین‌صورت دیگر اثری در پیشگیری از بارداری نخواهد داشت.

آیا افزایش دوز قرص اورژانسی اثربخشی آن را بیشتر می‌کند؟

خیر. افزایش دوز و تعداد قرص اورژانسی تاثیری در افزایش اثربخشی آن ندارد.

آیا قرص‌ اورژانسی از بیماری‌های مقاربتی محافظت می‌کند؟

خیر. قرص‌های اورژانسی تاثیری در جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های مقاربتی ندارند. برای پیشگیری از انتقال این بیماری‌ها باید از کاندوم استفاده کنید.

عوارض قرص اورژانسی

از جمله عوارض شایع بعد از خوردن قرص‌های اورژانسی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفراغ یا حالت تهوع
  • سرگیجه
  • خستگی
  • سردرد
  • حساس شدن سینه‌ها
  • خون‌ریزی یا لکه‌بینی بین دو پریود
  • شدید شدن خون‌ریزی پریود
  • درد در قسمت پایین شکم و انقباض
عوارض قرص اورژانسی

تاثیر قرص اورژانسی بر پریود و چرخه قاعدگی

از جمله عوارض رایج قرص‌های اورژانسی روی چرخه قاعدگی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شدید یا خیلی خفیف شدن خون‌ریزی پریود
  • لکه‌بینی بین دو قاعدگی
  • عقب یا جلو افتادن پریود
حتما بخوانید : آیا دو بار پریود شدن در یک ماه طبیعی است؟ علت آن چیست؟

عوارض مصرف دوبار قرص اورژانسی در یک ماه

مصرف مکرر قرص‌های اورژانسی باعث بدترشدن عوارض شایع آن‌ها (مثل بی‌نظمی پریود) می‌شود.

تاثیر قرص‌های اورژانسی بر شیردهی

مصرف قرص لوونورژسترول در دوران شیردهی مشکلی ندارد. البته مقادیر کمی از هورمون‌های تشکیل‌دهنده این دارو ممکن است وارد شیر شوند؛ اما این هورمون‌ها به اندازه‌ای نیستند که روی نوزاد اثر بگذارند.

درباره تاثیر قرص الا در دوره شیردهی پژوهش کافی انجام نشده است. کارخانه تولیدکننده قرص الا توصیه می‌کند بعد از مصرف این دارو، حداقل یک هفته شیردهی را قطع کنید.

در‌صورت باردار بودن مصرف قرص اورژانسی چه تاثیراتی دارد؟

اگر از بارداربودن خود اطلاع نداشته‌اید و قرص اورژانسی مصرف کرده‌اید نباید نگران شوید؛ چرا که این قرص‌ها معمولاً به جنین آسیبی نمی‌رسانند. همچنین این قرص‌ها باعث نازایی هم نمی‌شوند.

بهتر است بدانید که قرص اورژانسی فقط به پیشگیری از بارداری کمک می‌کند و مصرف آن باعث خاتمه بارداری یا سقط‌جنین نمی‌شود. درصورتی‌که باردار هستید از مصرف این قرص‌ها (به‌خصوص قرص الا) پرهیز کنید.

عوارض قرص اورژانسی کی شروع می‌شود و تا چند روز ادامه دارد؟

عوارض قرص اورژانسی چند ساعت بعد از مصرف ظاهر می‌شوند و ۱ الی ۲ روز بعد از بین می‌روند.

چگونه عوارض قرص اورژانسی را مدیریت کنم؟

اگر بعد از خوردن قرص دچار سردرد شده‌اید می‌توان از مسکن‌هایی مثل ایبوپروفن یا ناپروکسن استفاده کنید. همچنین برای بهبود علائم گوارشی مثل حالت تهوع و استفراغ، بهتر است وعده‌های غذایی خود را کوچک‌تر اما بیشتر کنید. خوردن آب‌نبات‌های بدون قند نیز می‌تواند به کاهش حالت تهوع کمک کند.

درصورتی‌که حالت تهوع خیلی شدید دارید به پزشک مراجعه کنید. اگر طی ۲ ساعت اول بعد از خوردن قرص اورژانسی استفراغ کرده‌اید باید دوباره آن را تکرار کنید؛ اما قبل از مصرف مجدد قرص، به پزشک مراجعه کنید تا برایتان داروی ضد تهوع تجویز کنید.

روش‌های جایگزین قرص اورژانسی و مقایسه آن با قرص‌های اورژانسی

علاوه بر قرص‌های اورژانسی، از IUD مسی و قرص‌های ضدبارداری معمولی نیز می‌توان به‌عنوان روش جلوگیری اورژانسی استفاده کرد.

IUD مسی

IUD وسیله‌ای کوچک به شکل T است که داخل رحم قرار می‌گیرد. درصورتی‌که IUD طی حداکثر ۵ روز بعد از رابطه جنسی داخل رحم قرار بگیرد، می‌تواند درست مانند قرص اورژانسی از بارداری جلوگیری کند. این وسیله به مدت حداکثر ۱۰ سال داخل رحم قابل نگهداری است و در طول این زمان از بارداری پیشگیری می‌کند.

قرص ضدبارداری (ال دی)

از قرص‌های ضدبارداری، می‌توان در شرایطی که قرص اورژانسی در دسترس نباشد استفاده کرد. این روش تاثیر کمتری نسبت به قرص‌های اورژانسی دارد و حالت تهوع ناشی از آن نیز بیشتر است.

برخی افراد به‌اشتباه تصور می‌کنند با خوردن چند قرص ال دی به‌صورت یک‌جا می‌توانند از بارداری جلوگیری کنند. باید گفت که مصرف این قرص‌ها به‌عنوان قرص اورژانسی باید با دوز خاصی انجام شود؛ بنابراین باید ابتدا با پزشک درباره نحوه مصرف آن‌ها صحبت کنید.

روش پیشگیری از بارداریفوایدعوارض
قرص‌های اورژانسیاثرگذاری بالامعمولاً نیاز به نسخه ندارند.حالت تهوع و استفراغ
بی‌نظمی پریود
لکه‌بینی
سردرد و سرگیجه
IUDتاثیر بلندمدت (۱۰ سال) در پیشگیری از باردارینیاز به مراجعه به پزشک برای قراردادن آن داخل رحم
برای افرادی که به عفونت لگن مبتلا هستند یا زودبه‌زود عفونت می‌گیرند مناسب نیست.
قرص ال دیپیشگیری کافی در زمانی که داروی اورژانسی در دسترس نیست.نیاز به نسخه پزشک
باید با دوز مناسب تجویزشده توسط پزشک مصرف شود.
حالت تهوع و استفراغ
بی‌نظمی پریود
سردرد و سرگیجه

بعد از مصرف قرص اورژانسی چه کار کنم؟

اگر قرص اورژانسی را به‌درستی مصرف کرده‌اید نیازی نیست به پزشک مراجعه کنید. درصورتی‌که سوال یا نگرانی درباره عوارض این قرص یا اثربخشی آن دارید می‌توانید از پزشک راهنمایی بگیرید.

انجام تست بارداری

اگر بعد از مصرف قرص اورژانسی، پریود بعدی‌تان بیشتر از یک هفته عقب افتاد باید تست بارداری بدهید. برای انجام این تست می‌توانید از بی‌بی چک استفاده کنید. بهتر است بدانید که تست‌های بارداری خانگی کمی خطا دارند و ممکن است گاهی به‌اشتباه منفی یا مثبت شوند؛ بنابراین اگر علائم بارداری را دارید؛ ولی بی‌بی چکتان منفی شده است، بهتر است برای اطمینان بیشتر یک هفته بعد دوباره آن را تکرار کنید.

غربالگری بیماری‌های مقاربتی

برقراری رابطه جنسی بدون استفاده از کاندوم، خطر انتقال بیماری‌های مقاربتی را بالا می‌برد. اگر چنین رابطه جنسی را تجربه کرده‌اید یا مورد سوءاستفاده جنسی قرار گرفته‌اید، بعد از مصرف قرص اورژانسی به پزشک مراجعه کنید تا آزمایش‌های غربالگری بیماری‌های مقاربتی را انجام دهید.

همچنین درصورتی‌که خطر ابتلا به HIV وجود داشته باشد، می‌توانید طی حداکثر ۷۲ ساعت اول بعد از رابطه از ابتلا به آن پیشگیری کنید. کافی است در این ۷۲ ساعت طلایی، به مراکز مشاوره بیماری‌های رفتاری در شهر خود مراجعه کرده و داروهای مخصوص پیشگیری بعد از مواجهه را دریافت کنید.

استفاده منظم از قرص‌های ضدبارداری

درصورتی‌که به‌صورت مکرر به قرص‌های اورژانسی نیاز پیدا می‌کنید، بهتر است از روش‌های جلوگیری مناسب‌تری استفاده کنید. استفاده از کاندوم یکی از ساده‌ترین و موثرترین روش‌های پیشگیری از بارداری است. همچنین می‌توانید با تجویز پزشک قرص‌های ضدبارداری را به‌صورت مرتب مصرف کنید. با مصرف این قرص‌ها تخمک‌گذاری قطع می‌شود و دیگر باردار نمی‌شوید.

چه زمانی از پزشک کمک بگیریم؟

  • درصورتی‌که مشکوک به ابتلا به بیماری مقاربتی هستید.
  • داروی خاصی مصرف می‌کنید که با قرص اورژانسی تداخل دارد.
  • قصد دارید از قرص‌های ضدبارداری به‌عنوان داروی اورژانسی استفاده کنید.
  • بعد از مصرف قرص اورژانسی دچار علائم حساسیت دارویی مثل خارش شدید، کهیر، ورم یا مشکل تنفسی شده‌اید.

کلام آخر دکترساینا

مصرف قرص اورژانسی از جمله روش‌های پیشگیری از بارداری است. این روش پیشگیری، زمانی اثرگذار است که به‌موقع از آن استفاده کنید. هرکدام از قرص‌ها دارای یک پنجره زمانی هستند. درصورتی‌که قرص در پنجره زمانی مخصوص آن مصرف نشود دیگر تاثیری در جلوگیری از بارداری ندارد.

به یاد داشته باشید که این قرص‌ها باید به‌صورت محدود و فقط درصورتی‌که واقعاً به آن‌ها احتیاج دارید مصرف شوند. برای پیشگیری از بارداری بهتر است از کاندوم و قرص‌های ضدبارداری استفاده کنید.

سوالات متداول

خلاصه مقاله قرص‌های اورژانسی

منابع

شاید بپسندید
2 دیدگاه‌ها
  1. Mono

    سلام خسته نباشید قرص اورژانسی بلا فاصله بعد از رابطه محافظت نشده مصرف کردم و بعد از ۱۰ روز پریود نشدم قبلا مصرف کرده بودم پریود میشدم ولی این دفعه اصلا پریود نشدم علتش از چیه؟ میشه راهنماییم کنیم🙏🏻🙏🏻

    1. تیم پزشکی دکترساینا

      سلام
      با توجه به شرایط گفته شده و مصرف قرص اورژانسی احتمال بارداری کم است، در صورت تمایل می توانید از بی بی چک استفاده کنید

نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید