همهچیز درباره دیسمنوره یا قاعدگی دردناک
دیسمنوره یا قاعدگی دردناک، به درد شدید در زمان قاعدگی گفته میشود. این دردها معمولا دردهای ضرباندار یا گرفتگی در قسمت تحتانی شکم هستند که بر اثر انقباضات رحمی ایجاد میشود. بیش از نیمی از زنان چند روز قبل یا در طول دوره قاعدگی خود با دردهای نسبتا خفیف مواجه میشوند.
فهرست آنچه میخوانید:
- دیسمنوره چیست؟
- انواع دیسمنوره یا قاعدگی دردناک
- چه کسانی بیشتر در معرض قاعدگی دردناک هستند؟
- علائم دیسمنوره یا قاعدگی دردناک
- علت دیسمنوره یا درد شدید پریودی چیست؟
- دیسمنوره چطور تشخیص داده میشود؟
- درمان قاعدگی دردناک یا دیسمنوره
- آیا درد شدید پریود عوارض دارد؟
- چه زمانی از پزشک کمک بگیریم؟
- کلام آخر دکترساینا
- سوالات متداول
دیسمنوره چیست؟
اغلب زنان میزانی از درد را طی قاعدگی تجربه میکنند. در بعضی از زنان این ناراحتی صرفا آزاردهنده است؛ اما در برخی دیگر این دردها بهحدی شدید است که ماهانه فعالیتهای روزمرهشان برای چند روز متوقف میشود. دردهای شدید قاعدگی دیسمنوره (Dysmenorrhea) یا دُشدَشتانی نام دارند. در چنین شرایطی نیاز به درمان برای کاهش درد حس میشود.
نکته جالب توجه این است که دردهای نسبتا خفیف قاعدگی که براثر عواملی مثل بیماریها ایجاد نشدهاند، با افزایش سن یا زایمان کاهش مییابند.
به گفته وبسایت Mayoclinic:
قاعدگی دردناک یا دیسمنوره، دردهای ضرباندار یا گرفتگی در قسمت تحتانی شکم هستند، بسیاری از زنان درست قبل و در طول دورهی قاعدگی خود دچار دردهای قاعدگی میشوند. برای بسیاری از زنان صرفا این موضوع آزاردهنده است اما در برخی دیگر باعث وقفه در کار و زندگی روزمره میشود.
انواع دیسمنوره یا قاعدگی دردناک
قاعدگی دردناک به دو دسته دیسمنوره اولیه و ثانویه تقسیم میشود؛ در ادامه با انواع این بیماری آزاردهنده آشنا میشویم:
دیسمنوره اولیه
دیسمنوره اولیه یا دیسمنوره معمولی، به دردهای مکرر در زمان قاعدگی اشاره دارد که بهصورت مداوم تکرار میشود. این دردها ناشی از بیماری یا اختلال دیگری نیست و فقط به قاعدگی مربوط است. در این نوع قاعدگی دردها یک تا دو روز قبل از شروع خونریزی، یا بلافاصله همزمان با آن آغاز میشود و به صورت دردی خفیف تا شدید در قسمت تحتانی شکم و پشت یا ران حس میشود. دردها حدود ۱۲ تا ۷۳ ساعت طول میکشد. علائم دیگر دیسمنوره اولیه از این قرار است:
- تهوع
- استفراغ
- خستگی
- اسهال
- سردرد
دیسمنوره اولیه پس از اولین پریود آغاز میشود، بهمرور زمان با افزایش سن یا پس از اولین زایمان بهبود مییابد.
دیسمنوره ثانویه
دیسمنوره ثانویه به دردهایی اشاره دارد که ناشی از اختلالات یا عفونت دستگاه تناسلی است. عوامل زمینهای مثل تنبلی تخمدان، اندومتریوز، آدنومیوز، فیبروم رحم و… میتوانند باعث دیسمنوره ثانویه شوند. در بخش علت دیسمنوره، بیشتر به این عوامل پرداختهایم.
با این علائم میتوان دیسمنوره ثانویه را تشخیص داد:
- دردها زودتر از دیسمنوره اولیه آغاز میشود.
- انقباضات و دردها بیش از دیسمنوره اولیه طول میکشد.
- معمولا با علائم دیگر مثل تهوع، استفراغ، اسهال و خستگی همراه نیست.
چه کسانی بیشتر در معرض قاعدگی دردناک هستند؟
هر چند همهی زنان ممکن است به قاعدگی دردناک دچار شوند اما افراد زیر بیشتر در معرض این خطر هستند:
- زنان که زیر ۲۰ سال سن دارند.
- زنانی که سابقهی ارثی قاعدگیهای دردناک دارند.
- زنانی که در قاعدگی خونریزی زیاد دارند.
- زنانی که سیگار میکشند.
- زنانی که الکل مصرف میکنند.
- زنانی که اضافه وزن دارند.
- زنانی که اولین قاعدگی آنها قبل از ۱۱ سالگی بوده است.
- زنانی که هیچ وقت زایمان نکردهاند.
علائم دیسمنوره یا قاعدگی دردناک
علائم دیسمنوره شامل موارد زیر است:
- درد ضرباندار یا گرفتگی زیر ناحیهی شکم که میتواند شدید باشد.
- دردی که یک تا سه روز قبل از قاعدگی آغاز میشود، ۲۴ ساعت قبل از پریود به حداکثر خود میرسد و دو تا سه روز بعد فروکش میکند.
- دردی که به قسمتهای تحتانی کمر و ران سرایت میکند.
- درد مبهم و مداوم دارد.
- فشار در شکم احساس میشود.
در برخی زنان این علائم هم مشاهده میشود:
- حالت تهوع
- سردرد
- سرگیجه
- مدفوع شل یا اسهال
علت دیسمنوره یا درد شدید پریودی چیست؟
دیسمنوره علل مختلفی دارد. گاهی تنها ناشی از انقباضات رحمی است (مانند دیسمنوره اولیه)، گاهی ناشی از بیماری یا مشکلات دیگر است. به این حالت دوم، دیسمنوره ثانویه گفته میشود. در ادامه علل مختلف درد شدید پریودی را بررسی میکنیم:
۱. انقباضات رحم
دردهای قاعدگی در دیسمنوره اولیه زمانی رخ میدهد که مادهای به نام «پروستاگلاندین» باعث انقباضات رحم میشود (سفت شدن رحم). اگر این انقباضات خیلی شدید باشد، به رگهای خونی مجاور فشار میآورد و میتواند مانع رسیدن اکسیژن به بافت عضلانی شود. وقتی بخشی از ماهیچهها ذخیرهی اکسیژن خود را از دست میدهند درد آغاز میشود.
۲. سندروم پیش از قاعدگی (PMS)
سندروم نسبتا رایجی است که در آن حدود یک تا دو هفته قبل از شروع قاعدگی بر اثر تغییرات هورمونی، علائمی در بدن بروز میکند که ممکن است شامل دیسمنوره هم باشد. این علائم معمولا پس از شروع خونریزی از بین میرود.
۳. تنبلی تخمدان
سندرم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان به شرایطی گفته میشود که تعداد زیادی کیست در تخمدانها ساخته میشود. این وضعیت باعث به هم خوردن تعادل هورمونی میشود. این اتفاقات اثرات مختلفی بر بدن میگذارد؛ از جمله میتواند باعث اختلالات پریود مثل پریود نامنظم و پریود دردناک شود.
۴. اندمتریوز
اندومتریوز بهشرایطی گفته میشود که بافت پوششی داخل رحم در خارج رحم گسترش پیدا میکند. در زمان قاعدگی این بافتها هم خونریزی میکند و باعث تورم، زخم و درد میشوند.
۵. آدنومیوز
وضعیتی که بافت پوششی داخل عضلات رحم هم رشد میکند. این وضعیت میتواند باعث بزرگتر شدن رحم و خونریزی غیرطبیعی و درد شود.
۶. فیبروم رحم
فیبروم رحم، تومورهای خوشخیمی هستند که ممکن است داخل، خارج یا در دیواره رحم رشد کنند و باعث دردناک شدن پریود شوند.
۷. عفونت و بیماری التهابی لگن (PID)
عفونت باکتریایی رحم میتواند به سایر اندامهای تناسلی هم سرایت کند که به بیماری التهابی لگن موسوم است و باعث دلدرد یا درد در طول رابطهی جنسی میشود.
۸. پولیپ رحم
پولیپهای رحم برجستگیهایی هستند که در لایهی داخلی رحم رشد میکنند و باعث خونریزی شدید و دیسمنوره (انقباضات دردناک) میشوند.
۹. تنگی دهانه رحم
در این وضعیت مسیر ورودی به دهانهی رحم تنگتر از حد معمول است. این مسئله میتواند باعث تجمع خون و بافت در دهانه رحم و ایجاد درد شود.
۱۰. بیماری کرون
بیماری کرون یک بیماری التهابی دستگاه گوارش است که میتواند هرجایی از مسیر گوارشی، از دهان تا مقعد را درگیر کند؛ اما بیشتر در روده کوچک مشکلساز میشود. این بیماری میتواند باعث تغییراتی در سیکل قاعدگی شده و باعث باعث ایجاد دردهای شدید قاعدگی یا پریودهای نامنظم شود.
دیسمنوره چطور تشخیص داده میشود؟
ابتدا پزشک علائم ابتدایی را بررسی میکند. اگر این علائم برای تشخیص بیماری کافی نباشد، برخی اقدامات زیر را انجام میدهد:
معاینه لگن
پزشک با کمک ابزاری گیرهمانند به نام اسپکولوم، دهانه واژن را باز میکند تا بتواند داخل واژن و دهانه رحم را معاینه کند. در این معاینه ممکن است پزشک بتواند مواردی مثل عفونت، شواهدی از کیست تخمدان، فیبروم و تومور را تشخیص دهد.
هیستروسکوپی
هیستروسکوپی یک روش برای معاینه چشمی دهانه رحم است. هیستروسکوپی میتواند توسط پزشک و در مطب انجام شود. هیستروسکوپ وسیلهای باریک است که سر آن دوربین و چراغ تعبیه شده است. پزشک هیستروسکوپ را از طریق کانال واژن وارد رحم میکند و از این طریق میتواند داخل رحم را مشاهده کند. هیستروسکوپی نسبت به معاینه لگن دید بیشتری به پزشک میدهد.
سونوگرافی
سونوگرافی یک روش کاملاً بیخطر است که طی آن با کمک امواج صوتی، تصویری از اندامهای درونی روی صفحه مانیتور شکل میگیرد. این تصاویر میتواند وجود کیست، توده و سایر بافتهای غیرطبیعی را نشان دهد.
MRI
این آزمایش از آهنرباهای بزرگ، فرکانسهای رادیویی و یک کامپیوتر برای تهیه تصاویر دقیق از اندامها و ساختارهای بدن استفاده میکند. امآرآی در تشخیص مواردی مثل تومورها میتواند به پزشک کمک کند.
لاپاراسکوپی
در صورت نیاز به بررسی بیشتر، پزشکان عمل لاپاراسکوپی بر روی بیمار انجام میدهند. در لاپاراسکوپی روی نقطهی نسبتا کوچکی از شکم یک شکافی ایجاد کرده، دوربین کوچکی ازین شکاف وارد میکنند تا اندامهای داخل لگن بررسی شوند.
درمان قاعدگی دردناک یا دیسمنوره
درمان قاعدگی دردناک چندین روش دارد؛ در ادامه تک به تک روشها را بررسی میکنیم:
درمان دارویی دیسمنوره
- مسکنهای ضدالتهاب غیراستروئیدی: درمان دارویی نخستین مرحلهی درمان دیسمنوره است. بیشتر آنها مسکنهایی هستند که «پروستاگلاندین» را هدف قرار میدهد. کاهش پروستاگلاندینها باعث کاهش درد میشود. اکثر این داروها را بدون نسخه میشود خریداری کرد، مثل بروفن و ناپروکسن. بهترین زمان مصرف این داروها پس از اولین نشانهی درد پریود است. زنان مبتلا به اختلالات خونریزی، آسم، حساسیت به آسپرین، آسیب کبدی، اختلالات معده و دارای زخم نباید از این داروها استفاده کنند.
- داروهای هورمونی پیشگیری از بارداری: داروهای پیشگیری از بارداری دارای استروژن و پروژسترون، یا داروهای پیشگیری از بارداری که صرفا دارای پروژسترون هستند حتی IUD هایی که هورمون ترشح میکنند میتوانند برای درمان دیسمنوره استفاده شوند.
- سایر مسکنها مثل استامینوفن: اگر نمیتوانید مسکنهای ضدالتهابی غیراستروئیدی را مصرف کنید، مسکنهایی مثل استامینوفن میتوانند جایگزین مناسبی برای شما باشند.
- داروهای ضدافسردگی: اگر علائم شما ناشی از سندرم پیش از قاعدگی باشد، مصرف داروهای ضدافسردگی میتواند به بهبود علائم شما کمک کند.
زنان مبتلا به اختلالات خونریزی، آسم، حساسیت به آسپرین، آسیب کبدی، اختلالات معده و دارای زخم نباید از مسکنهاس ضدالتهاب غیراستروئیدی استفاده کنند.
درمان خانگی و طب سنتی
- ورزش منظم، به ویژه تمرینات هوازی مثل آهسته دویدن، پیادهروی، دوچرخهسواری و شنا به تولید مسکنهای طبیعی بدن کمک میکند.
- خواب کافی قبل از شروع پریود و هنگام آن اهمیت زیادی دارد.
- ویتامینهایی مثل ویتامین B1، ویتامین B6، ویتامین E، و مکملهایی مثل منیزیم و کلسیم و امگا ۳ می تواند در درمان این بیماری مفید باشد.
- استفاده از دوش آب گرم یا استفاده از کیسه آب گرم بر روی شکم، کمر و لگن مفید است.
- تغذیه مناسب با افزایش میزان پروتیئن و کاهش شکر، نمک، الکل و کافئین میتوانید درد را کنترل کنید.
- استراحت، ترجیحا با پاهایی که بالاتر از بدن قرار دارد یا با زانوان خم شده.
- یوگا و مدیتیشن به آرامش شما و کاهش درد و انقباض عضلات کمک میکند.
- ماساژ ناحیهی شکم و کمر میتواند به کاهش انقباض عضلات و درنتیجه کاهش درد کمک کند.
- دمنوشهای زنجبیل، بابونه و نعنا فلفلی میتوانند به کاهش درد کمک کنند.
- پژوهشهای مختلفی نشان دادهاند که طب سوزنی اثر مثبتی بر کاهش دردهای قاعدگی دارد.
بیوفیدبک
بیوفیدبک تکنیکی است که توسط متخصص طب فیزیکی برای بهبود برخی از عملکردهای بدن مثل ضربان قلب انجام میشود. این روش در زمینهی کاهش دردهای دیسمنوره هم کاربرد دارد.
جراحی
اگر سایر روشها در کاهش درد مفید نباشد، با جراحی درد را کاهش میدهند. نوع جراحی که انتخاب میشود به علت درد بستگی دارد. جمع بندی علتهای بیماری و روش پیشنهادی در جدول زیر خلاصه شده است:
آیا درد شدید پریود عوارض دارد؟
بهطورکلی میتوان گفت دیسمنوره به خودی خود خطرناک نیست، اما پزشک باید علت اصلی دیسمنوره را بیابد تا مطمئن شود خطر جدی بیمار را تهدید نمیکند. برای مثال گاهی علائم سندروم شوک سمی که برای بیمار خطر جانی دارد با علائم دیسمنورهی اولیه اشتباه گرفته میشود.
همچنین دیسمنوره میتواند زندگی روزمره شما را مختل کند و بر درس، کار، فعالیتهای اجتماعی و زندگی شخصی شما اثر منفی بگذارد.
چه زمانی از پزشک کمک بگیریم؟
در صورتی که قاعدگی دردناک دارید، در موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:
- این دردها هر ماه زندگی عادی شما را مختل میکند.
- دردهای شما مدام بدتر میشود.
- بعد از سن ۲۵ سالگی، تازه برای بار نخست با قاعدگی دردناک مواجه شدید.
برای مشاهده لیست بهترین متخصص زنان و زایمان کلیک کنید:
ارتباط تلفنی با متخصص زنان ارتباط آنلاین با متخصص زنانکلام آخر دکترساینا
قاعدگی یک موضوع طبیعی است. شما احتمالا در هر قاعدگی درد را تجربه میکنید، اما نیازی نیست در تنهایی خود این دردها را تحمل کنید. همانطورکه اشاره شد، گاهی قاعدگی دردناک ناشی از وجود مشکلات و بیماریهای دیگر است. پس اگر درد شدید پریود برایتان آزاردهنده است، توصیه میکنیم با کمک پزشک، علت مشکل خود را پیدا کرده و درمان مناسب را دریافت کنید.
سوالات متداول
همه پریودها تا حدی دردناک هستند؛ اما درد شدید در صورتی که باعث شود زندگی فرد مختل شود نیاز به پیگیری دارد.
بله، استرس میتواند باعث افزایش انقباضهای رحم و دردناکتر شدن پریود شود.
معمولا دردها یک تا دو روز قبل از پریود، یا همزمان با شروع خونریزی آغاز میشود و بین ۱۲ تا ۷۲ ساعت طول میکشد.
دیسمنوره اولیه میتواند از نوجوانی و همزمان با اولین پریودها آغاز شود.
میتوانید با اقدامات خانگی مثل گرم کردن موضع، دوش آب گرم، مصرف ایبوبروفن، ناپروکسن یا استامینوفن و… درد شدید پریود را کاهش دهید یا درصورتیکه درد شما خیلی شدید است، برای تشخیص علت و دریافت درمان مناسب از پزشک کمک بگیرید.
بله، ویتامینهایی مثل ویتامین B1، B6 و ویتامین E به کاهش درد قاعدگی کمک میکند.
درد قاعدگی معمولاً یک تا دو روز قبل از پریود یا هم زمان با شروع خونریزی آغاز میشود و طی دو سه روز پس از آغاز خونریزی فروکش میکند.
پاسخ «احتمالا نه» است. هرچند میتوان با اقدامات اشاره شده، از شدید و آزاردهنده شدن درد جلوگیری کرد.
برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانهی دکتر ساینا میتوانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روانشناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.
نام بیماری | دیسمنوره یا قاعدگی دردناک |
تخصص مربوطه | متخصص زنان و زایمان |
علائم | درد و انقباضات شدید از یک تا دو روز قبل یا هنگام شروع قاعدگی |
عوارض | خونریزی شدید، از دست دادن زندگی مفید در چندین روز از هر ماه |
علت | موادی به نام پروستوگلندین در بدن اختلالات دستگاه تناسلی مثل سندروم پیش از قاعدگی، کیست تخمدان، اندمتریوز، آدنومیوز، فیبروم رحم، عفونت و بیماری التهابی لگن، پولیپ رحم، تنگی دهانه رحم، بیماری کرون، سندروم شوک سمی |
موارد ریسک بالای ابتلا | زنان زیر ۲۰ سالزنان دارای سابقهی ارثی قاعدگیهای دردناکزنانی که در قاعدگی دردناک خونریزی زیاد دارند.زنانی که سیگار میکشند. زنانی که الکل مصرف میکنند. زنانی که اضافه وزن دارند.زنانی که اولین قاعدگی آنها قبل از ۱۱ سالگی بوده است.زنانی که هیچ وقت زایمان نکردهاند. |
روشهای تشخیص | سونوگرافی لاپاراسکوپی MRI هیستروسکوپی |
روشهای درمان | داروهایی مثل داروهای ضد التهاب استروئیدی و سایر مسکنها، همچنین داروهای ضد افسردگی. درمانهای خانگی مثل ورزش، رژیم غذایی مناسب، ریلکس کردن و ماساژ، گرم کردن موضع، سایر روشها مثل بیوفیدبک و جراحی |
داروها | ناپروکسن، ایبوبروفن، استامینوفن، داروهای ضد افسردگی |
میزان شیوع | بیش از ۵۰ درصد زنان |