×

دیکلوفناک (قرص، شیاف و آمپول)؛ از کاربرد تا عوارض

0

یکی از داروهایی که تقریبا در جعبه داروهای تمام خانه‌های ایرانی یافت می‌شود، دیکلوفناک است. این داروی ضدالتهابی غیراستروئیدی علاج دردهای خفیف تا متوسط است و به‌محض استفاده، مثل آب روی آتش، التهاب، تورم و درد را آرام می‌کند، فارغ از اینکه این درد ناشی از آرتریت یا همان التهاب مفصلی است یا از کوفتگی عضلانی، کشیدگی رباط، درد قاعدگی، میگرن یا نقرس سرچشمه می‌گیرد. اگر مشتاقید این داروی تسکین درد و التهاب را بهتر بشناسید و با کاربردها، مزایا، عوارض جانبی و نکات مهم استفاده از این داروی مؤثر آشنا شوید، راهنمای کامل را در این مقاله بخوانید.

دیکلوفناک در یک نگاه

جدول اطلاعات دارویی دیکلوفناک

نام علمی دیکلوفناک سدیم، دیکلوفناک پتاسیم.
نام‌های تجاری کاتافلام، ولتارن، آلفن ایکس، کامبیا، زورولکس، زیپسور، سولاراز. کپسول دیکلوتارد، کپسول آهسته رهش کمیفناک، آمپول دیکلورن، قرص دیکلوفناک-اکسیر.
شرکت‌های سازنده نوارتیس (سوئیس)، هگزال (آلمان)، مداوا، کیمیدارو، داروپخش، ابوریحان، کاسپین تأمین، تولیددارو، ایران ناژو، البرز دارو، سبحان دارو، حکیم، اکسیر، جالینوس، بهوزان، عماد درمان پارس، ایران آوند فر، راموفارمین، روز دارو، رها، زهراوی، نیل فارمد، رازک، فارابی، ایران دارو، شفا، ایران هورمون، تسنیم، تهران شیمی.
اشکال قرص، شیاف، آمپول، ژل موضعی، قطره چشمی، چسب پوستی.
کاربرد کاهش التهاب و تسکین درد.
نحوه مصرف مصرف خوراکی، رکتال یا تزریق.
حداکثر دُز مجاز ۱۵۰ میلی‌گرم در روز (در دُزهای تقسیم‌شده).
عوارض جانبی خواب‌آلودگی، حساسیت به نور آفتاب، سردرد و سرگیجه، تپش قلب، تاکی‌کاردی، درد قفسه سینه، نفس تنگی، لکوپنی، آگرانولوسیتوز، کاهش هموگلوبین، یبوست یا اسهال، راش و خارش پوستی، احتباس مایعات، تورم لب، وزوز گوش، زخم‌های گوارشی، ضعف کلی و غیره.
موارد منع مصرف هفته ۲۰ بارداری به بعد، سابقه ابتلا به زخم معده، بیماری‌های قلبی و عروقی، سابقه حمله آسم، سابقه واکنش آلرژیک شدید، قبل یا بعد از جراحی بای‌پس قلب، سابقه حساسیت به پروتئین گاوی، حساسیت دارویی به آسپرین و غیره.
هشدارهای مهم غیرقابل‌تزریق برای کودکان زیر ۱۳ سال.خطر مصرف همزمان با استعمال دخانیات و مشروبات الکلی.
بارداری و شیردهی فقط با مشورت پزشک مصرف شود.
تداخلات دارویی آسپرین، استامینوفن، لیتیوم، پروبنسید، متوترکسات، وراپامیل، انسولین، داروهای ضدانعقادی خوراکی، داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی، داروهای  خوراکی پایین‌آورنده قند خون، داروهای ضد فشار خون و غیره.
وضعیت نیاز به نسخه ندارد.

دیکلوفناک چیست و چه کاربردی دارد؟

دیکلوفناک یکی از پرمصرف‌ترین داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی است که فعالیت عوامل التهاب‌زا در بدن را مهار و با ایجاد التهاب و درد مقابله می‌کند. این دارو به‌صورت دو ملح دیکلوفناک سدیم و پتاسیم در بازار موجود است: دیکلوفناک سدیم با شروع اثر آهسته و طول اثر بیشتر و دیکلوفناک پتاسیم با شروع اثر سریع و طول اثر کوتاه. این دارو در اشکال دارویی قرص، کپسول، پماد، شیاف و آمپول برای استفاده خوراکی یا موضعی در تمام داروخانه‌ها یافت می‌شود و به‌محض استفاده، دردهای حاد و ناگهانی نیازمند تسکین سریع درد را آرام می‌سازد.

کاربرد شیاف دیکلوفناک

از کاربردهای شیاف مسکن دیکلوفناک می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • تسکین سردرد و میگرن: این شیاف جلوی حملات میگرن را نمی‌گیرد، اما از درد طاقت‌فرسای آن می‌کاهد.
  • دندان‌درد: بهترین مسکن موقتی برای تسکین درد ناشی عفونت یا کشیدن دندان، شیاف دیکلوفناک ۱۰۰ است.
  • زانودرد و درد مفاصل: کلیه علائم آرتریت مفاصل شامل درد، التهاب، تورم و سفتی با شیاف دیکلوفناک به‌طور موقت قابل‌تسکین است.
  • گلودرد و تب: شیاف دیکلوفناک اثر ضد درد و تب‌بری دارد و دُزهای مناسب آن در کودکان و بزرگ‌سالان قابل‌استفاده است.
  • درد قاعدگی: یکی از موارد مصرف شیاف دیکلوفناک تسکین درد قاعدگی است و ظرف ۱۰ دقیقه این درد را آرام می‌کند.
شیاف دیکلوفناک برای انواع درد خفیف تا شدید استفاده می‌شود.
شیاف دیکلوفناک برای انواع درد خفیف تا شدید استفاده می‌شود.

کاربرد آمپول دیکلوفناک

آمپول دیکلوفناک به‌عنوان مسکن ضدالتهابی با ترکیبات مشابه قرص، کپسول و شیاف همین دارو، می‌تواند درد، تورم و خشکی مفصل ناشی از آرتروز و علائم سایر بیماری‌های روماتیسمی را آرام کند. دُز بالای این آمپول به‌عنوان قوی‌ترین مسکن غیرمخدر شناخته می‌شود و انواع سردرد، درد‌های عضلانی، درد قاعدگی، درد پس از جراحی، تب و زایمان را در نطفه خفه می‌کند.


نحوه عملکرد دیکلوفناک

دیکلوفناک به‌عنوان یک داروی ضدالتهابی غیراستروئیدی، تولید آنزیم التهاب‌ساز «سیکلواکسیژناز» را مهار می‌کند. این آنزیم با تولید ماده شیمیایی «پروستاگلاندين» موجب درد و التهاب ناحیه آسیب‌دیده می‌شود. به این ترتیب با کاهش میزان مواد شیمیایی التهابی در بدن، درد و التهاب و تب ضعیف‌تر و ضعیف‌تر خواهد شد.


نحوه مصرف دیکلوفناک

پزشک معالج بعد از تجویز دیکلوفناک دستورالعمل استفاده از این دارو را به بیمار می‌دهد اما اگر قصد دارید شکل‌های مختلف این دارو را بدون تجویز پزشک استفاده کنید، نحوه استفاده و میزان دُز مجاز روزانه را در این بخش بخوانید.

۱. قرص، کپسول و شیاف دیکلوفناک

پزشک برای تسکین درد طاقت‌فرسای بیماران مبتلا به آرتریت یا دیگر شرایط دردناک جسمی، قرص، کپسول یا شیاف دیکلوفناک را تجویز می‌کند. مقدار دُز روزانه هر بیمار بین ۷۵ تا ۱۵۰ میلی‌گرم است و توسط پزشک تعیین می‌شود.

مقدار مصرف

معمولا ۱ تا ۲ بار در روز با فاصله زمانی ۱۰ تا ۱۲ ساعت. میزان دقیق مصرف به وضعیت پزشکی و دیگر داروهای مصرفی بیمار بستگی دارد.

نحوه مصرف قرص و کپسول

قرص یا کپسول دیکلوفناک را با نوشیدنی شیر ببلعید تا کمتر موجب ناراحتی و تحریک معده شود. می‌توانید این قرص را یک ساعت قبل یا دو ساعت بعد از غذا با یک لیوان آب هم بخورید. فقط مراقب باشید که آن را در دهان نشکنید، نجوید یا له نکنید تا پوشش محافظ دارو از بین نرود. بعد از مصرف حداقل تا ۱۰ دقیقه دراز نکشید.

نحوه استفاده از شیاف

شیاف را به‌آرامی به داخل مقعد فشار دهید و مطمئن شوید یک‌ حدود ۲ سانتی‌متر داخل شود. دست‌ها را بشویید و حدود ۱۵ دقیقه بی‌حرکت بنشینید یا دراز بکشید تا دارو در بدن کاملا ذوب و جذب شود.

۲. پماد دیکلوفناک

پماد دیکلوفناک به‌عنوان مسکن قوی برای آرام‌سازی دردهای عضلانی، درد و التهاب ناشی از آرتریت، جراحی، رگ‌به‌رگ‌شدگی و مشکلات مفصلی روی پوست ناحیه آسیب‌دیده استعمال می‌شود.

مقدار مصرف

معمولا ۲ تا ۴ بار در روز به‌اندازه ۲ تا ۴ گرم با فاصله زمانی ۴ ساعت.

نحوه استفاده از پماد

ناحیه مورد نظر با به‌خوبی شست‌وشو دهید و مقداری از پماد را روی آن قسمت ماساژ دهید. بعد از اعمال پماد مجددا دست‌ها را بشویید و صبر کنید تا پماد به‌طور کامل جذب پوست شود. این دارو فقط برای استعمال خارجی است و نباید با چشم، دهان یا سایر غشاهای مخاطی تماس پیدا کند.

۳. آمپول دیکلوفناک

آمپول دیکلوفناک تنها با تجویز پزشک و در مراکز درمانی قابل‌دریافت است. پزشک با بررسی وضعیت بیمار و نحوه پاسخ‌دهی بدن او به داروی دریافتی، دُز روزانه را بین ۷۵ تا ۱۵۰ میلی‌گرم تعیین می‌کند، آن‌هم فقط به‌صورت تزریق عمیق عضلانی.

نحوه مصرف دیکلوفناک با توجه به مشکل متفاوت است.
نحوه مصرف دیکلوفناک با توجه به مشکل متفاوت است.

دُز مصرفی برای کودکان و بزرگ‌سالان

اختلاف فاحشی که در دُز مصرفی مجاز دیکلوفناک برای بزرگ‌سالان و کودکان می‌بینید به‌خاطر عوارض جانبی شدیدتر این دارو در کودکان خردسال است. مصرف روزانه ۷۵ تا ۱۵۰ میلی‌گرم دیکلوفناک برای بزرگ‌سالان مجاز است؛ اما برای تعیین دُز مناسب کودکان، از وزن آنها استفاده می‌شود. در مورد تعداد قرص‌ها و دفعات مصرف قرص در روز، توصیه‌های پزشک را جدی بگیرید و با دقت دنبال کنید.


عوارض جانبی قرص دیکلوفناک

در بسته‌بندی داروی دیکلوفناک یک برگه راهنما شامل نکات مربوط به مصرف دارو و عوارض جانبی آن وجود دارد. در تمام شکل‌های دارویی شامل قرص، آمپول و شیاف دیکلوفناک، از هر ۱۰۰ نفر مصرف‌کننده احتمالا ۱ نفر با این عوارض دست‌و‌پنجه نرم می‌کند. 

عوارض جانبی رایج

به‌طور کلی رایج‌ترین عوارض داروی دیکلوفناک‌ عبارت‌اند از:

  • احساس تهوع؛
  • اسهال یا یبوست؛
  • استفراغ؛
  • سردرد و سرگیجه؛
  • خارش و عرق کردن؛
  • خواب‌آلودگی؛
  • بالا رفتن فشار خون؛
  • معده درد یا باد معده؛
  • بی‌اشتهایی؛
  • راش خفیف؛
  • گرفتگی بینی؛
  • درد و تورم در ناحیه بازو یا پا.
از عوارض جانبی دیکلوفناک، بلا رفتن فشار خون است.
از عوارض جانبی دیکلوفناک، بلا رفتن فشار خون است.

عوارض جانبی جدی‌تر دیکلوفناک

داروی دیکلوفناک عوارض جدی‌تری هم دارد. این عوارض از هر ۱۰۰۰ نفر مصرف‌کننده تنها برای ۱ نفر اتفاق می‌افتند و درصد خطر بالایی دارند. در صورت مشاهده هریک از این علائم، خیلی زود پزشک را در جریان قرار دهید:

  • مدفوع خونی یا قیری، سرفه خونی یا استفراغ شبیه تفاله قهوه نشانه خون‌ریزی معده یا روده؛
  • سوء هاضمه، سوزش سر دل یا درد معده نشانه زخم یا التهاب در معده یا روده؛
  • خون‌ریزی لثه، خون‌ریزی غیرطبیعی واژن و کبودی بی‌علت بدن؛
  • سفیدی چشم یا زردی پوست تهوع، اسهال، درد معده، خستگی، خارش و تیرگی ادرار نشانه مشکلات کبدی؛
  • ضعف در یک سمت بدن، دشواری در صحبت و تفکر، تغییرات تعادل، افتادگی یک سمت صورت، تاری دید؛
  • بثورات برجسته و خارشی، پوست متورم و پف نشانه کهیر یا ادم؛
  • تنگی نفس، خستگی و تورم پاها یا مچ پا نشانه نارسایی قلبی؛
  • ادرار کم یا عدم تخلیه ادرار، ادرار دردناک؛
  • در موارد بسیار نادر، واکنش آلرژیک جدی (آنافیلاکسی) به دیکلوفناک.
از عوارض جانبی جدی‌تر دیکلوفناک، آنافیلاکسی است.
از عوارض جانبی جدی‌تر دیکلوفناک، آنافیلاکسی است.

عوارض جانبی پماد دیکلوفناک

پماد مثل قرص در تمام بدن پخش و به‌طور کامل جذب نمی‌شود؛ بنابراین عوارض جانبی احتمالی آن نسبت به قرص، شیاف و آمپول دیکلوفناک کمتر و ضعیف‌تر است. اما اگر هر روز مقدار زیادی از پماد دیکلوفناک را روی سطح وسیعی از پوست‌تان پخش کنید، احتمال بروز این عوارض در بدن را بالا می‌برید:

  • پوست‌تان نسبت به نور خورشید حساس‌تر از همیشه می‌شود؛
  • در محل استفاده از پماد، جوش و بثورات می‌بینید؛
  • پوست‌تان خشک و دچار اگزما می‌شود؛
  • دچار علائم درماتیت مثل خارش یا التهاب می‌شوید.

عوارض جانبی سایر شکل‌های دارویی دیکلوفناک

عوارض جانبی آمپول و شیاف دیکلوفناک فرق چندانی با شکل قرص و کپسول این دارو ندارد. یعنی بعد از تزریق آمپول یا مصرف شیاف نیز احتمال واکنش آلرژیک، خون‌ریزی، مشکلات کلیوی، کبدی، قلبی و ضعف بدنی وجود دارد. علاوه‌بر اینها، در محل تزریق آمپول دیکلوفناک احتمال درد و صدمات بافتی و در محل مصرف شیاف، احتمال تحریک موضعی وجود دارد. قطره چشمی نیز می‌تواند باعث قرمزی، سوزش و التهاب چشم شود.


موارد احتیاط و منع مصرف دیکلوفناک

اکنون که عوارض جدی و مهم داروی دیکلوفناک را می‌شناسید، بهتر است قبل از شروع مصرف به این چند هشدار دقت کنید. با رعایت این موارد احتیاط، احتمال بروز عوارض جانبی را کمتر می‌کنید.

  • «هشدار جعبه‌سیاه» سازمان غذا و دارو روی بسته‌بندی دیکلوفناک به‌ این معنی است که مصرف آن به‌عنوان داروی ضدافسردگی می‌تواند خطر خودکشی را در کودکان یا بزرگ‌سالان ۲ برابر کند.
  •  اگر سابقه زخم معده یا خون‌ریزی گوارشی دارید، دیکلوفناک را بدون تجویز پزشک مصرف نکنید. مصرف خودسرانه با خطر تشدید خون‌ریزی و سوراخ‌ شدن معده یا روده همراه است.
  • دیکلوفناک در افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی می‌تواند خطر حمله قلبی، نارسایی قلبی یا سکته را بالا ببرد. حتما قبل از استفاده با پزشک مشورت کنید.
  • افراد قبل از جراحی بای‌پس قلب به‌هیچ‌وجه مجاز به مصرف دیکلوفناک نیستند.
  • در صورت ابتلا به آسم، حساسیت به آسپرین یا دیگر داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی مثل ایبوپروفن یا ناپروکسن، احتمال واکنش آلرژیک به دیکلوفناک زیاد است.
  • در طول دوره مصرف دیکلوفناک از نوشیدن الکل و استعمال دخانیات خودداری کنید.
  • اگر فشار خون بالا یا سابقه احتباس مایعات دارید، با مصرف دیکلوفناک حجم کار قلب را بیشتر و سخت‌تر می‌کنید.
  • این دارو بعد از هفته ۳۰‌ام بارداری (در بعضی از منابع حتی هفته ۲۰‌ام به‌ بعد) در دسته داروهای «D» قرار می‌گیرد یعنی مصرف آن می‌تواند برای جنین خطرناک باشد.
  • در صورت مصرف طولانی‌مدت انواع دیکلوفناک باید تحت نظارت مستقیم پزشک بمانید و آزمایش‌ها و معاینات دوره‌ای لازم را انجام دهید.
  • در صورت مصرف دیکلوفناک قبل از هرگونه عمل جراحی یا درمان دندان‌پزشکی، پزشک را مطلع سازید.
  • در صورت ابتلا به بیماری مزمن کرون (التهاب دیواره روده)، لوپوس و اختلال انعقاد خون، بدون مشورت با پزشک به‌هیچ‌وجه هیچ‌یک از اشکال دارویی دیکلوفناک را مصرف نکنید.
  • خواب‌آلودگی و سرگیجه یکی از عوارض جانبی رایج اشکال دارویی مختلف دیکلوفناک است. بنابراین بعد از مصرف، تا زمان اثربخشی کامل دارو، رانندگی و سایر امور نیازمند هوشیاری را به تعویق بیندازید.
  • بعد از مصرف دیکلوفناک با نوشیدن مایعات از کم‌آبی بدن و تغییر مقدار ادرار جلوگیری کنید.
پیش از مصرف دیکلوفناک، حتما با پزشک درخصوص منع مصرف صحبت کنید.
پیش از مصرف دیکلوفناک، حتما با پزشک درخصوص منع مصرف صحبت کنید.

تداخلات دارویی دیکلوفناک

داروهای زیادی بر نحوه عملکرد دیکلوفناک در بدن تأثیر منفی می‌گذارند؛ بنابراین بهتر است قبل از مصرف، درباره تداخل آن با سایر داروهای مصرفی تحقیق و با پزشک مشورت کنید. در جدول زیر برخی از تداخلات دارویی خطرناک دیکلوفناک را مشاهده می‌کنید.

تداخلات دارویی خطرناک دیکلوفناک

نوع دارو نمونه دارو
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی ناپروکسن، ایبوپروفن، سلکوکسیب، ایندومتاسین، ملوکسیکام.
آنتی‌بیوتیک‌ها سیپروفلوکساسین، لووفلوکساسین، نورفلوکساسین، موکسی‌فلوکساسین، نالیدیکسیک اسید، یا افلوکساسین.
داروهای رقیق‌کننده خون وارفارین، آپیکسابان، کومادین، جانتووِن.
داروهای ضدپلاکت آسپرین، کلوپیدوگرل.
مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین (ضدافسردگی) سیتالوپرام، سرترالین.
مهارکننده‌های بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین دولوکستین، ونلافاکسین.
مهارکننده‌های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (داروهای فشارخون) لیزینوپریل، بنازپریل، کاپتوپریل، انالاپریل.
مسدودکننده‌های گیرنده آنژیوتانسین نوع ۲ لوزارتان، والزارتان، کاندزارتان، ایربزارتان.
مسدودکننده‌های بتا متوپرولول، پروپرانولول.
داروهای مشکلات قلبی دیگوکسین.
داروهای کاهش کلسترول کلستیپول، کلستیرامین.
دیورتیک‌ها (داروهای ادرارآور) فوروزماید، بومتانید، هیدروکلروتیازید.
داروهای درمان تشنج فنی توئین.
سرکوب‌کننده‌های سیستم ایمنی سیکلوسپورین، تاکرولیموس.
داروهای استروئیدی هیدروکورتیزون یا پردنیزولون.
داروهای مشکلات روانی لیتیوم.
داروی بیماری‌های التهابی و سرطان متوترکسات.
سقط جنین میفپریستون.
داروی ایدز زیدوودین.
وریکونازول -

این جدول شامل تمام تداخلات دارویی دیکلوفناک نیست. به همین خاطر اکیدا توصیه می‌کنیم قبل از مصرف شکل‌های مختلف این دارو، در مورد جزئیات تداخل آن با داروهای تجویزی یا بدون نسخه، ویتامین‌ها و محصولات گیاهی‌ای که در حال‌ مصرف‌شان هستید، با پزشک صحبت کنید.


دیکلوفناک در بارداری و شیردهی

پزشک باید در جریان مصرف دیکلوفناک در دوران بارداری و شیردهی مادر باشد. حتی اگر در تلاش برای بارداری هستید، برای جلوگیری از عوارض دیکلوفناک حتما قبل از مصرف با پزشک صحبت کنید.

مصرف دیکلوفناک در دوران بارداری

دیکلوفناک یکی از داروهای پرخطر در دوران بارداری است و معمولا به مادران باردار توصیه نمی‌شود. خطر اصلی احتمال آسیب جنین است. ورود این دارو به بدن مادر می‌تواند بر گردش خون کودک نیز تأثیر بگذارد و حجم مایع آمنیوتیک اطراف جنین در رحم را کمتر کند. پزشک فقط در صورتی قرص یا آمپول دیکلوفناک را برای مادر باردار تجویز می‌کند که فایده مصرف آن به‌وضوح بیشتر از خطرات احتمالی باشد.

توصیه اکثر پزشکان برای تسکین درد و التهاب در دوران حساس بارداری، داروهای امن‌تر و کم‌خطر‌تر مثل پاراستامول است: بهترین و امن‌ترین مسکن برای مادران بارداری که از دردهای طاقت‌فرسا رنج می‌برند.

مصرف دیکلوفناک در دوران شیردهی

تاکنون هیچ مسئله جدی‌ای درباره مصرف دیکلوفناک در دوران شیردهی گزارش نشده است. مصرف شکل‌های مختلف این دارو برای مادران شیرده مجاز است. فقط باید بدانید که مقادیر بسیاری کمی از آن وارد شیر مادر می‌شود و به‌ندرت امکان بروز عوارض جانبی وجود دارد. اگر بعد از مصرف دیکلوفناک متوجه بی‌میلی کودک به شیر و تغذیه کامل شدید، در اسرع وقت پزشک را در جریان بگذارید.

پماد دیکلوفناک.
پماد دیکلوفناک.

داروی جایگزین دیکلوفناک

چنانچه به‌دنبال یک جایگزین مؤثر برای داروی دیکلوفناک می‌گردید، بعد از مشاوره با پزشک ترجیحا سراغ داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مثل ایبوپروفن و ناپروکسن بروید، به‌ویژه اگر از دردهای مزمن رنج می‌برید و دارویی برای استفاده طولانی‌مدت می‌خواهید. احتمال بروز مشکلات قلبی در صورت مصرف طولانی‌مدت این دو دارو نسبت به سایر جایگزین‌های دیکلوفناک کمتر است. 

از دیگر جایگزین‌های مؤثر دیکلوفناک می‌توان به آسپرین، سلکوکسیب، ایندومتاسین، کتوپروفن، کتورولاک، مفنامیک اسید، ملوکسیکام، پیروکسیکام و سالیسیلات اشاره کرد.


نحوه نگهداری دیکلوفناک

تمام شکل‌های دارویی دیکلوفناک را در دمای اتاق، دور از حرارت، رطوبت، نور مستقیم و انجماد نگهداری کنید. دقت کنید که تمام شکل‌های دارویی دیکلوفناک باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شود. اگر زمان خرید دارو را به‌ خاطر نمی‌آورید، قبل از استفاده، تاریخ انقضای حک‌شده پشت ورق دارو را بخوانید و از سلامت آن مطمئن شوید. تاریخ مصرف دیکلوفناک معمولا بین ۱۲ تا ۶۰ ماه بعد از تولید است.


نکات خرید دیکلوفناک

قرص دیکلوفناک در اشکال دارویی و دُزهای زیر در بازار ایران موجود است و درحال‌حاضر یکی از قوی‌ترین مسکن‌های غیرمخدر به‌شمار می‌رود:

New wpDataTable

شیاف قرص قرص کپسول
شیاف دیکلوفناک بهوزان ۵۰ و ۱۰۰ میلی‌گرم قرص دیکلوفناک روزدارو ۲۵ میلی‌گرم قرص دیکلوفناک پتاسیم امین ۵۰ میلی‌گرم کپسول دیکلوتارد ۱۰۰ میلی گرم
شیاف دیکلوفناک دی پی ۵۰ و ۱۰۰ میلی‌گرم قرص دیکلوفناک تهران شیمی ۵۰ میلی‌گرم قرص دیکلورامین ۲۵ میلی‌گرم کپسول آهسته رهش پین آف ۱۰۰
شیاف دیکلوفناک ابوریحان ۵۰ و ۱۰۰میلی‌گرم قرص روکش‌دار کموفناک ۵۰ میلی‌گرم قرص روکش‌دار حکیم ۵۰ میلی‌گرم کپسول آهسته رهش کمیفناک ۱۰۰ میلی‌گرم
شیاف دیکلوفناک حکیم ۵۰ و ۱۰۰ میلی‌گرم قرص دیکلوفناک شهردارو ۵۰ میلی گرم قرص پیوسته رهش ولتادک ۷۵، ۱۰۰ و ۱۵۰ میلی‌گرم کپسول آهسته رهش مدافناک ۱۰۰ میلی‌گرم
شیاف دیکلوفناک عماد ۵۰ و ۱۰۰ میلی‌گرم قرص دیکلوفناک جالینوس ۲۵ و  ۵۰ میلی‌گرم قرص پیوسته رهش رتافناک، فناکر، ناژو، نیل فارمد ۱۰۰ میلی‌گرم کپسول آهسته رهش رازوفناک ۱۰۰ میلی‌گرم
شیاف آفیکلوناک ۵۰ و ۱۰۰ میلی‌گرم قرص دیکلوفناک زهراوی و اکسیر ۲۵ میلی‌گرم قرص پیوسته رهش دیکلوتان ۱۰۰ میلی‌گرم کپسول آهسته رهش ولتادک ۱۰۰ میلی‌گرم
شیاف دیکلوفناک آرنیکا ۵۰ و ۱۰۰ میلی‌گرم قرص ولدیک ۵۰ میلی‌گرم قرص پیوسته رهش دیکلورن ۱۰۰ میلی‌گرم کپسول پلت آهسته رهش دیکلوفناک سدیم فارابی ۱۰۰ میلی‌گرم
شیاف لوفدیک و دیکلوزان ۵۰ میلی‌گرم قرص روکش‌دار دیکلوکیم ۲۵ میلی‌گرم قرص دیکلوفناک شفا ۷۵ و ۱۰۰ میلی‌گرم کپسول آهسته رهش آلفن-اس آر ۱۰۰ میلی‌گرم
شیاف دیکلوفناک ناژو و تی‌دی ۱۰۰ میلی‌گرم قرص دیکلوفناک سبحان ۲۵ و ۵۰ و ۱۰۰ میلی‌گرم قرص آهسته رهش دیکلوکیم، ولدیک، آلفن ایکس ال ۱۰۰ میلی‌گرم کپسول پیوسته رهش راموفارمین ۱۰۰ میلی‌گرم
- قرص آهسته رهش دیکلوفناک هگزال ۷۵ میلی‌گرم قرص دیکوتارد، امین و دیکلوویشار ۱۰۰ میلی‌گرم کپسول جالینوس ۱۰۰ میلی‌گرم
- قرص آهسته رهش ولتارن ۷۵ و ۱۰۰ میلی‌گرم قرص لوفناک، آویفناک، پتافناک، کاتافلیم، دیکلوتان، البرز دارو ۵۰ میلی‌گرم کپسول پیوسته رهش دیکلوپلت ۱۰۰ میلی‌گرم
- قرص ولتارن ۲۵ و ۵۰ میلی‌گرم - کپسول کموفناک ۱۰۰ میلی‌گرم

آمپول عضلانی دیکلورن، دیکلوژین، لوفدیک و کمیفناک ۷۵ میلی‌گرم در ۳ میلی‌لیتر، آمپول آلفن ۲۵ میلی‌گرم در ۳ میلی‌لیتر و پماد دیکلوفناک ۱درصد، ۲درصد و غیره نیز به‌عنوان سایر شکل‌های دارویی دیکلوفناک در بازار ایران موجود و قابل خرید هستند.


دیکلوفناک بهتر است یا ایبوپروفن؟

دیکلوفناک و ایبوپروفن هر دو در صورت استفاده صحیح و در دُزهای مناسب، داروهای مؤثری هستند. دیکلوفناک در کل قوی‌تر از ایبوپروفن است و مصرف آن ۲ تا ۳ بار در روز درد آرتریت را به‌طور کامل تسکین می‌دهد؛ درحالی‌که برای درمان درد مفاصل با ایبوپروفن، دُزهای بالاتر این دارو مورد نیاز است. 

داروی ایبوپروفن در درمان دردهای شدید و مداوم به‌اندازه دیکلوفناک قوی نیست؛ البته مصرف آن عوارض جانبی کمتری دارد و برای عموم مردم، انتخاب امن‌تری نسبت به قرص دیکلوفناک است.


کلام آخر دکترساینا

شکل‌های دارویی مختلف دیکلوفناک مسکن‌های مؤثر و قدرتمندی هستند که انواع دردها و کوفتگی‌های عضلانی، تورم شدید، علائم آرتریت، درد قاعدگی، رگ‌به‌رگ شدگی و دردهای پس از جراحی را آرام می‌سازند. اگرچه این داروی پرمصرف به‌صورت غیرتجویزی در داروخانه‌ها یافت می‌شود، بهتر است قبل از مصرف قرص، کپسول، آمپول یا شیاف دیکلوفناک درباره نحوه مصرف و تداخل‌های دارویی آن با یک پزشک حاذق صحبت کنید. چنانچه پرسشی در مورد مصرف این دارو یا سایر داروهای مصرفی دارید، در سایت دکترساینا بهترین مشاوران و پزشکان کشور آماده ارائه مشاوره و راهنمایی‌های لازم به شما هستند.


سؤالات متداول

شاید بپسندید
نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید