×

آموزش والدین برای پیشگیری از سوء استفاده جنسی کودکان

0
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

مهم ترین نکته برای آموزش روش های پیشگیری و مقابله سوء استفاده جنسی و جسمی کودکان این است که نقش فعالی در زندگی فرزندتان داشته باشید تا اگر مشکلی در زندگی برایش پیش آمد آن را به سرعت متوجه شوید و به او کمک کنید بر احساسات خود فائق بیاید. در ادامه توصیه هایی برای محافظت از فرزندان در مقابل آزار جنسی و جسمی کودکان آوردیم:

نکات ضروری برای پیشگیری از سوء استفاده جنسی کودکان

برای سوء استفاده جنسی و جسمی کودکان نکات زیر را رعایت کنید:

افرادی که در زندگی کودک وجود دارند را بشناسید

افرادی که در زندگی کودک وجود دارند را بشناسید. شناخت افرادی که با کودک وقت می گذرانند از جمله کودکان دیگر، معلم و سایر افراد برای والدین لازم است. از کودک در مورد دوستان و همکلاسی هایش سوال کنید. ببینید با چه افرادی در طی روز معاشرت دارد. احساسات کودک در مورد افراد مختلفی که می شناسد و با آنها تعامل دارد را جویا شوید. همچنین در انتخاب مربی، پرستار کودک یا معلم خصوصی دقت کنید.

با کودک خود راجع به اتفاقاتی که در شبکه مجازی مطرح می شود صحبت کنید

در مورد مطالبی که در شبکه های اجتماعی و تلویزیون منتشر می شود با کودک صحبت کنید. از کودک بپرسید آیا تا به حال در مورد خشونت جنسی در شبکه های اجتماعی شنیده است؟ یا آیا در چنین وضعیتی قرار گرفته است؟ یا از کودک بپرسید اگر در چنین موقعیت هایی قرار بگیرد، چه می کند؟ پاسخی که او به این سوالات می دهد می تواند اطلاعاتی در مورد کودک در اختیار شما قرار دهد. شایان ذکر است؛ مسائلی که با کودک مطرح می شود باید متناسب با سن کودک باشد.

علائم هشدار دهنده رفتاری و فیزیکی کودک آزاری را بشناسید

علائم هشدار دهنده رفتاری و فیزیکی سوء استفاده جنسی از کودکان را بشناسید. این نکته حائز اهمیت است که هر تغییری در کودک دیدید هر چند کوچک، به آن توجه کنید.

کودک را به بیان مخالفت با صدای بلند و دفاع از خود در شرایط اضطراری تشویق کنید

یک فرد در شرایطی که به نظرش عجیب و ترسناک می رسد، تنها زمانی احساس شجاعت می کند که صدایش با لحن بلند شنیده شده و جدی گرفته شود. حتما به کودک خود آموزش دهید در این شرایط بی پروا احساسات خود را بیان کند. معمولا والدین تمایلی به مطرح کردن موضوعات جنسی با کودکان خود ندارند، اگر نمی دانید چگونه راجع به مسائل جنسی با کودک خود صحبت کنید حتما از یک روانشناس کودک و نوجوان مشاوره و کمک بگیرید. یادتان باشد اگر تا به حال با کودک خود صحبت نکرده اید، تصور نکنید دیگر زمان از دست رفته و دیر شده، هرگز برای شروع دیر نیست.

مرزهای حریم خصوصی و شخصی کودک را به او یاد بدهید

باید به کودک بگویید هیچ کسی حق ندارد بدن او را لمس کرده و کاری با او بکند که احساس ناراحتی برای کودک شما به دنبال داشته باشد. حتی بغل کردن مادر بزرگ یا قلقلک دادن توسط والدین نیز در صورتی که کودک تمایل نداشته باشد، تجاوز به حریم شخصی او محسوب می شود. باید کودک بداند بدنش متعلق به خودش است . همچنین باید بداند فرد دیگری حق ندارد علیرغم میلش او را لمس کند یا در آغوش بگیرد.

به کودک بیاموزید چگونه در مورد بدن خود صحبت کند

از سنین پایین باید کودک نام اعضای بدن خود را بداند. یاد دادن اسامی اعضای بدن به او باعث می شود در صورتی که مشکلی پیش آمد، بتواند نزد شما آمده و در مورد آن صحبت کند. حواستان باشد در مورد آزار جنسی با کودک متناسب با سنش، صحبت کنید.

در دسترس کودک باشید

علاوه بر این که باید هر روز مدتی را با کودک وقت بگذرانید و به او توجه داشته باشید، باید کودک بداند اگر سوالی دارد یا کسی چیزی از او خواسته شده که نامناسب بوده و دوست نداشته است چگونه به شما دسترسی پیدا کرده و صحبت کند. اگر نگرانی یا سوالی دارد و به شما مراجعه می کند، کار های دیگر را رها کرده و تمام تمرکز خود را برای صحبت با او بگذارید.

کودک را آگاه کنید که اگر کسی به او آزار برساند

بسیاری از سوء استفاده های جنسی کودکان، با تهدید و ارعاب کودک صورت میگیرد. به کودک دائما باید یادآوری کنید هر موردی که برایش اتفاق افتاده را اگر برای شما بازگو کند، به دردسر نمی افتد و مشکلی پیش نخواهد آمد.  به خاطر داشته باشید که اگر نزد شما آمد و رازی را با شما در میان گذاشت، به قول خود عمل کنید و از تنبیه یا سرزنش او خودداری کنید.

با فرزند خود راجع به روزش صحبت کنید

به کارها و زندگی رومزه کودک علاقه نشان دهید. از کودک بپرسید در طول روز چه کارهایی انجام داده است و با چه افرادی در انجام این کارها، مشارکت کرده است. چه بازی هایی انجام داده، زنگ تفریح چه کارهایی کرده و پس از مدرسه چه فعالیت هایی داشته است. در نهایت آیا از فعالیت هایی که در طول روز داشته لذت برده و راضی بوده است یا خیر.

به کودک فرصت دهید در مورد موضوعات جدید صحبت کند

گاهی اوقات پرسیدن سوالات مستقیم مثل “بهت خوش گذشت؟” ، “خوب بود؟” و از این قبیل سوالات روتین، شما را به پاسخی که می خواهید نمی رساند. با پرسیدن سوالاتی مثل “در مورد چی دوست داری حرف بزنی؟” به کودک فرصت بدهید نگرانی ها و افکار خود را بیان کند.

برای دریافت مشاوره از روانشناس کودک کلیک کنید.

برای مشاوره بهتر می توانید از لیست سوال های زیر استفاده کنید: 

  • چه آموزش هایی برای جلوگیری از کودک آزاری به فرزندم بدهم؟
  • آیا فرزندم مورد آزار قرار گرفته است و به من نمیگوید؟
  • فرزندم مورد آزار و اذیت جنسی و روحی قرار گرفته است و اعتماد به نفسش به شدت کاهش پیدا کرده چکار کنم؟
  • کودکی در فامیل و اقوام تحت فشار و آزار و اذیت است من چه وظیفه ای دارم؟
  • در کودکی دچار آزار و اذیت روحی و جسمی قرار گرفتم، چجوری با این قضیه کنار بیام؟
  • همسرم فرزندم را آزار میدهد برای مقابله چکار کنم؟
  • احساس میکنم فرزندم در مدرسه مورد آزار و اذیت قرار گرفته ولی به من چیزی نمیگوید، چجوری از این قضیه خبردار شوم؟
  • فرزندم تحت آزار بوده، الان دیگه باهام حرف نمیزنه چکار کنم؟
  • و دیگر سوال و دغدغه هایی که راجع به کودک آزاری دارید.
شاید بپسندید
نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید