×

۹ روش عالی برای کاهش استرس قبل سزارین

0
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

به طور کلی دوره‌ی بارداری و زایمان دوره‌ی سخت و استرس‌زایی است. اما روش‌های بسیار زیادی وجود دارد که به مادر کمک می‌کند تا برای کاهش استرس زایمان سزارین خود از آن‌ها بهره‌مند شود. در ادامه با ۹ روش‌ مؤثر برای کاهش استرس سزارین و دوره‌ی بارداری آشنا خوهید شد.

برای مطالعه بخش موردنظر خود می‌توانید بر تیتر آن در فهرست کلیک کنید. اگر در موبایل می‌خوانید، تیتر را لمس کنید.

با پزشک خود در ارتباط باشید

در ابتدا باید بگوییم که قبل از این که تصمیم به بارداری داشته باشید، باید با پزشک متخصص زنان و زایمان صحبت کنید. او شما را از لحاظ جسمی و روحی برای بارداری آماده می‌کند تا استرس شما در این رابطه کاهش یابد. برای مثال، پزشک زنان با شما در مورد روند بارداری و زایمان صحبت کرده و با بررسی وضعیت بدنی شما مکمل‌های تقویتی را برای شما تجویز می‌کند تا هم از لحاظ جسمی و هم روحی، برای بارداری آماده شوید. این فرآیند آماده‌سازی قبل از بارداری تأثیر به سزایی در کاهش استرس زایمان سزارین و بارداری دارد.

۱. به موسیقی مورد علاقه‌اتان گوش کنید

یکی از مهم‌ترین عواملی که باعث تشدید استرس در دوره‌ی بارداری می‌شود، مسائل روحی است. هر چقدر مادر باردار به روحیه‌ی خود بیش‌تر رسیدگی کند و آرامش خاطر داشته باشد، دوره‌ی بارداری و در نتیجه عمل سزارین را راحت‌تر پشت سر می‌گذارد. یکی از این روش‌ها، گوش دادن مداوم به موسیقی مورد علاقه است. سعی کنید هر روز در محیط خانه، موسیقی مورد علاقه‌اتان را پخش کنید و به آن گوش دهید.

۲. تمارین ذهنی انجام دهید

برخی از مادران باردار از افکار منفی رنج می‌برند، بدین صورت که مدام در حال فکر کردن به اتفاقات بد هستند؛ برخی از آن‌ها نیز روحیه‌ی بسیار حساسی دارند. این ویژگی در دوره‌ی بارداریشان تشدید می‌شود، زیرا در دوره‌ی بارداری به دلیل تفاوت میزان ترشح هورمون‌ها نسبت به دوره‌ی قبل از آن، فرد خلق و خوی جدیدی پیدا می‌کند. این افکار و حالات می‌توانند باعث افزایش استرس زایمان سزارین در مادر و در نتیجه سزارین سخت‌تر شوند.

در چنین شرایطی بهتر است از تکنیک‌های ذهنی استفاده کنید؛ برای مثال:

  • سعی کنید مدام به نکات مثبت فکر کنید.
  • هنگامی که افکار منفی به سر شما هجوم می‌آورند، خود را با چیزی سرگرم کنید تا کم‌تر فکر کنید.
  • از کسانی که در خانه با شما زندگی می‌کنند بخواهید که محیطی آرام و به دور از تنش در خانه ایجاد کنند تا حساسیت‌های شما برانگیخته نشود.
  • هنگام عصبانیت یا ناراحتی سعی کنید نفس عمیق بکشید. بدین صورت که عمل دم را به مدت ۳ ثانیه انجام داده و نگه دارید، سپس عمل بازدم را انجام دهید.

در صورتی که در انجام روش‌های فوق موفق نبودید و یا حالات روحی شما تشدید پیدا کرد، بهتر است با متخصصان روان‌شناس جلسات مشاوره‌ای داشته باشید.

۳. تمارین ورزشی انجام دهید

یکی از مهم‌ترین عواملی که زایمان سزارین با مشکل مواجه می‌سازد، ضعف جسمی مادر است. تمارین تخصصی ورزشی بسیار زیادی وجود دارند که می‌توانند به شما کمک کنند تا سزارین بدون استرسی را پشت سر بگذارید. حتما قبل از شروع ورزش در این دوران با پزشک خود مشورت کنید

می‌توانید در مورد این تمرین‌های ورزشی از پزشک خود سؤال کنید و یا در اینترنت به جستجوی آن‌ها بپردازید. این تمرین‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که نه تنها هیچ آسیب و فشاری به شما و فرزندتان وارد نمی‌کنند، بلکه باعث تقویت هر دوی شما می‌شود.

از طرفی ظرفیت تنفس مناسب در دوره‌ی بارداری و نیز طی زایمان سزارین یک فاکتور بسیار مهم است و در صورت ضعف در آن موجب خطراتی برای مادر می‌شود. انجام تمارین ورزشی علاوه بر تقویت جسمی بدن شما باعث تقویت ظرفیت تنفسی شما و کاهش استرس سزارین نیز می‌شود.

۴. در کلاس‌های یوگا شرکت کنید

یوگا علاوه بر ورزش، نوعی روش برای تقویت روحیه و ذهن محسوب می‌شود. تمارین ویژه‌ای در یوگا برای زنان باردار وجود دارند که با انجام آن‌ها نه تنها قوای فیزیکی شما تقویت می‌شود، بلکه باعث افزایش روحیه، تقویت افکار و ذهن و کاهش استرس سزارین نیز می‌شود.

۵. هرگونه ترس را از خود دور کنید

ترس در دوره‌ی بارداری مانند سم عمل می‌کند، زیرا ترس زیاد باعث ترشح هورمون‌هایی می‌شود که می‌توانند موجب زایمان زودرس شوند. بنابراین هر آن چه را که از آن هراس دارید، از خود دور کنید. همچنین اگر از زایمان سزارین ترس دارید، برای کاهش استرس سزارین می‌توانید روش‌های زیر را دنبال کنید:

  • هرگز منتظر فرا رسیدن تاریخ زایمان سزارین نباشید، زیرا همین موضوع باعث ترس و استرس می‌شود.
  • در سایت‌های مختلف در مورد عمل جراحی سزارین بخوانید تا برای شما تبدیل به یک فرآیند عادی شود.
  • اگر از دیدن عمل جراحی هراس ندارید، می‌توانید فیلم‌های زایمان سزارین را در اینترنت جستجو کرده و مراحل آن را ببینید.
  • می‌توانید مدتی قبل از موعد زایمان سزارین به بیمارستانی که قصد زایمان در آن را دارید سر بزنید تا با محیط آن آشنا شوید.

۶. رژیم غذایی مناسب داشته باشید

یکی از اصلی‌ترین فاکتورها برای کاهش استرس -چه در دوره‌ی بارداری و چه در طی سزارین- داشتن تغذیه‌ی مناسب است. بدین منظور با پزشک متخصص خود مشورت کنید تا با توجه به نیازهای بدنی شما، بهترین رژیم غذایی را در اختیارتان قرار دهد. سعی کنید از مصرف کافئین، الکل، دخانیات و غذاهای پرچرب طی دوره‌ی بارداری جداً خودداری کنید، زیرا این مواد می‌توانند باعث افزایش ضربان قلب و در نتیجه افزایش استرس شما طی سزارین شوند.

۷. برای کاهش استرس سزارین پیاده‌روی کنید

بی‌تحرکی در دوره‌ی بارداری بسیار زیان‌آور است و موجب سختی بیش‌تر عمل سزارین نیز می‌شود. سعی کنید روزی نیم ساعت الی یک ساعت در پارک محله یا نزدیکی خانه خود پیاده‌روی کنید تا عضلات رحم و لگن شما تقویت شوند و بتوانند حین سزارین شما را یاری دهند. استرس زایمان سزارین با پیاده‌روی کاهش می‌یابد.

۸. از پوشیدن لباس‌های تنگ خودداری کنید

پوشیدن لباس‌های تنگ می‌تواند موجب آسیب دیدن اندام‌های داخلی شما -به ویژه رحم- طی دوره‌ی بارداری شود. از طرفی لباس‌های تنگ مانع جریان خون مناسب در قسمت‌های مختلف بدنتان می‌شود. همین موضوع می‌تواند به فرزند شما و نیز اندام‌های داخلی بدنتان -به ویژه رحم- آسیب وارد کند. بنابراین در صورت مواجه شدن با آسیب بدنی خود یا فرزندتان، استرس زیادی به شما وارد خواهد شد.

۹. خواب کافی و مرتب داشته باشید

مغز انسان دارای ریتم شبانه‌روزی خاص خود است. در صورتی که با کمبود خواب و یا پرخوابی این ریتم را بر هم بزنید، باعث تشویش و پریشانی، بی‌حالی، بی‌حوصلگی و استرس‌ بی‌دلیل می‌شود. بنابراین برای کاهش استرس سزارین سعی کنید شب به موقع بخوابید تا استرس خود را کم کنید. لازم است بدانید که نباید بیش از ۸ الی ۹ ساعت در شبانه‌روز بخوابید.

مشاوره با پزشک

برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانه‌ی دکتر ساینا می‌توانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روان‌شناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.

شاید بپسندید
نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید