بلفاروپلاستی چیست؟ | همهچیز درباره عمل لیفت پلک
بلفاروپلاستی (Blepharoplasty) نوعی عمل جراحی پلک است که با برداشتن پوست اضافی، چربی یا عضلات اضافی اطراف چشم، به درمان و رفع چین و چروک، پف چشم و پلکهای افتاده کمک میکند. برای تصمیمگیری درباره عمل بلفاروپلاستی یا لیفت پلک، باید درباره آن آگاهی کامل داشته باشید.
دکتر ساینا در این مقاله برای شما شرح میدهد که بلفاروپلاستی چیست و چه عوارض احتمالی دارد. سپس به بررسی توصیههای پزشکی مربوط به عمل بلفاروپلاستی پلک بالا و پلک پایین میپردازد. با ما همراه باشید.
فهرست آنچه میخوانید:
- بلفاروپلاستی چیست؟
- انواع بلفاروپلاستی
- عمل لیفت پلک برای چه کسانی لازم است؟
- عمل بلفاروپلاستی چگونه انجام میشود؟
- بلفاروپلاستی پلک بالا
- بلفاروپلاستی پلک پایین
- عوارض بلفاروپلاستی
- اقدامات قبل از عمل لیفت پلک
- چه کسانی نباید بلفاروپلاستی انجام دهند؟
- مراقبتهای بعد از عمل
- بلفاروپلاستی چقدر موثر است؟
- کلام آخر دکترساینا
بلفاروپلاستی چیست؟
بلفاروپلاستی تا حد زیادی به درمان و رفع چین و چروک، پف چشم و پلکهای افتاده کمک میکند.با بالا رفتن سن، عضلات حمایتکننده از پلک، ضعیف شده و در نتیجه پلکها دچار افتادگی میشوند. در این شرایط چربیهای اضافه در بالا و پایین پلکها تجمع یافته و اثرات خود را در تغییر حالت چشمها به صورت افتادگی پلک بالا، پف چشم و تغییر حالت ابروها و ظهور کیستهای ریز در زیر چشم نشان میدهد.
انواع بلفاروپلاستی
بلفاروپلاستی در دو نوع کاربردی (با اهداف پزشکی و درمانی) و زیبایی انجام میگیرد که در ادامه با آنها آشنا خواهید شد:
عمل بلفاروپلاستی زیبایی
این نوع جراحی زیبایی پلک یا لیفت پلک ضرورت پزشکی ندارد و صرفا به جهت بهبود ظاهر و زیبایی شخص تقاضاکننده انجام میشود.
با افزایش سن، پلک بالا یا پلک پایین دچار افتادگی یا چین و چروک شده و یا ابروهای شما حالت ایستای خود را از دست داده و به پایین متمایل به پایین میشوند. درچنین شرایطی عمل لیفت پلک به بهبود شرایط کمک میکند.
در بعضی از افراد نیز افتادگی پلک بهصورت ارثی ظهور مییابد و قابل پیشگیری نیست. از نظر زیبایی چنین شرایطی ممکن است از جذابیت کلی چشم و اجزای صورت شما بکاهد و ظاهری خسته و مسنتر را ایجاد نماید.
جراحان متفاوتی ممکن است این عمل را برای شما انجام بدهند. جراحان پلاستیک چشم (فوق تخصص جراحی چشم)، جراحان عمومی، جراحان فک و صورت و همچنین جراحان گوش و حلق و بینی میتوانند عمل بلفاروپلاستی را انجام دهند.
بلفاروپلاستی کاربردی با اهداف پزشکی و درمانی
بلفاروپلاستی کاربردی جراحی پلک بالا یا پایین است که با اهداف پزشکی انجام میشود. در صورتی که پوست پلک بر اثر شل شدن باعث کاهش میدان دید شخص شود، عمل بلفاروپلاستی پلک بالا بر روی شخص انجام میشود تا بتوانند کارهایی مثل رانندگی و سایر وظایف بصری را انجام بدهد.
سایر مشکلات پزشکی که نیاز به عمل دارند
مشکلات پزشکی دیگری که انجام عمل بلفاروپلاستی کاربردی را ضروری میکنند شامل موارد زیر است:
- اختلال در استفاده از عینک و لنزهای تماسی، به دلیل افتادن پلکهای پایین و بالا
- آزردگی چشمی ناشی از مالیدن چینهای اضافی موجود بر روی پلک روی هم
- ناراحتی در عضلات پیشانی که به دلیل جلوگیری از افتادگی پوست ناحیه پلک، تحت فشار قرار میگیرد.
همانند بلفاروپلاستی زیبایی، بلفاروپلاستی کاربردی نیز اغلب توسط جراحان پلاستیک چشم (فوق تخصص جراحی چشم)، جراحان عمومی انجام میگیرد.
برای مشاهده لیست بهترین متخصص چشم پزشکی کلیک کنید:
ارتباط تلفنی با متخصص چشم ارتباط آنلاین با متخصص چشمعمل لیفت پلک برای چه کسانی لازم است؟
اگر تغییر حالت پلکها باعث شود که چشمان شما کاملا باز نشود و یا پلکهای پایین دچار کشیدگی غیرعادی شوند، میتوان برای انجام عمل بلفاروپلاستی اقدام نمود. برداشتن بافت اضافی از پلکهای بالایی میتواند موجب بهبودی بینایی شما شود. از طرفی لیفت پلک بالا و پایین در بسیاری از موارد شما را جوانتر و جذابتر نشان میدهد.
اگر یکی از این موارد را داشته باشید بلفاروپلاستی پلک بالا و پلک پایین، گزینه مناسبی برای شما خواهد بود:
- وجود ورم، پف یا افتادگی در پلکهای بالا
- پوست کشیده و شلشده پلک بالا که موجب اختلال در دید محیطی شما میشود
- پوست اضافی و شلشدهی پلکهای پایین
- وجود تودههای چربی در زیر چشم
در برخی از موارد با تشخیص پزشک جراح ممکن است همزمان با عمل بلفاروپلاستی پلک بالا یا پلک پایین، جراحیهای دیگری مانند لیفت ابرو، لیفت صورت یا پیوند پوست نیز میتواند انجام بگیرد.
عمل بلفاروپلاستی چگونه انجام میشود؟
عمل بلفاروپلاستی معمولا تحت بیحسی موضعی و یا بیهوشی (آرامبخش خوراکی) انجام میشود و اگر برای هر دو پلک نیاز به عمل باشد، طی مدت جراحی، بلفاروپلاستی پلک بالا و پلک پایین همزمان انجام میشود. این عمل حدود ۲ ساعت به طول میانجامد. اگر این جراحی در بیمارستان و یا مرکز جراحی انجام گیرد، آرامبخش (وریدی) IV دریافت خواهید کرد.
اگر به طور کامل قصد انجام بلفاروپلاستی پلک بالا و پلک پایین را داشته باشید، جراح ابتدا پلکهای بالا را جراحی میکند. برش پوست اضافی در امتداد خطوط طبیعی پلکهای شما صورت میگیرد و از این طریق، جراح پوست اضافه را از بافت زیرین جدا کرده و چربیها یا پوستهای شل شده و اضافه را برطرف میکند.
در مرحله بعد، جراح محل برشها را با بخیههای بسیار کوچکی میبندد.بخیههای ایجاد شده بر روی پلک بالا ۳ تا ۶ روز باقی میمانند و برای پلکهای پایین بر اساس تکنیک مورد استفاده جراح در هنگام عمل، ممکن است بخیه داشته یا نداشته باشند.
در بلفاروپلاستی پلکهای پایین میتوان از چندین روش استفاده نمود. پس از انجام عمل ممکن است جراح برای از بین بردن خطوط برش خورده حین جراحی، انجام لیزر را به شما پیشنهاد کند.
بلفاروپلاستی پلک بالا
برای انجام این عمل از بیحسی موضعی یا بیهوشی عمومی کمک گرفته میشود. بلفاروپلاستی پلک بالا به جهت بهبود چین و چروک پلک بالایی و از طریق ایجاد یک برش پوستی با لیزر انجام میگیرد که پس از آن پوست اضافی برداشته شده تا مشکل تا حدودی برطرف شود و به عملکرد باز و بسته شدن طبیعی پلک آسیبی وارد نگردد.
در برخی از موارد بلفاروپلاستی پلک بالا، بخش کوچکی از اوربیکولاریس چشم (عضلهای که پلک را می بندد) برداشته می شود. تودههای چربی اطراف چشم که حرکت عضلات چشم را امکانپذیر میکنند، با افزایش سن حالت شلشدگی پیدا کرده و پف چشم را سبب میشوند. در بلفاروپلاستی پلک بالا با برداشتن چربی اضافی به ایجاد خط زیبایی پلک کمک میشود.
پس از اتمام عمل، شکاف ایجادشده در پلک با بخیههای کوچکی بسته میشود و این شیار باید در چین و چروک طبیعی پلک بالا قرار داشته باشد که پس از ترمیم و گذراندن دوران نقاهت، کمتر دیده شود.
بلفاروپلاستی پلک پایین
بلفاروپلاستی پلک پایین یا جراحی پلک پایین نوعی عمل زیبایی است که وظیفه جوانسازی پلک پایین و رفع چین و چروک و پف زیر چشم را بر عهده دارد. در این روش از طریق حذف پوست، عضله و چربی اضافی پلک پایین، عملکرد و ظاهر پلک بهبود مییابد. هر فردی که به دلایل مختلف بهخصوص با زمینه ژنتیکی با این مشکل مواجه است میتواند تحت این عمل زیبایی قرار بگیرد.
عمل بلفاروپلاستی پلک پایین به دلایل زیر قابل انجام است:
- جهت بازیابی جوانی در ناحیه زیر چشک و پلک پایین
- افزایش تقارن پلکهای پایین نامتقارن
- بهجهت سفت شدن پلکهای پایینی که دچار کشیدگی یا شلشدگی شدهاند
- برای محافظت از چشم در برابر خشکی و سایر مشکلات عصب چشمی.
عوارض بلفاروپلاستی
پس از انجام بلفاروپلاستی پلک بالا یا پایین ممکن است بیمار با عوارض احتمالی روبهرو شود:
- عفونت و خونریزی
- خشکی و تحریک چشم
- دشواری باز و بستن چشمها و سایر مشکلات مربوط به پلکها
- زخم قابلمشاهده در محل بلفاروپلاستی پلک بالا
- آسیب به عضلات چشم
- تغییر رنگ پوست چشم
- نیاز مجدد به عمل بلفاروپلاستی جهت پیگیری درمان
- تاری موقت دید یا کاهش بینایی در موارد نادر
- خطرات کلی مرتبط با جراحی، از جمله واکنش به مواد بیهوشی و لخته شدن خون.
بعد از عمل درصورت مواجهه با خونریزی در محل جراحی، تب یا دردی که بهجای بهتر شدن با گذشت زمان، بدتر میشود، سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
اقدامات قبل از عمل لیفت پلک
قبل از تعیین وقت عمل، بهتر است که با یک جراح پلاستیک و یک متخصص چشم و یا یک جراح پلاستیک متخصص در جراحیهای چشم (جراح پلاستیک و ترمیمی چشم -اکولوپلاستی) دیدار داشته باشید و در موارد زیر بررسیهای پزشکی را به عمل آورید:
- پزشک با بررسی سابقه پزشکی در رابطه با جراحیهای قبلی و شرایطی همانند خشکی چشم، گلوکوم، آلرژی، مشکلات گردش خون، مشکلات تیروئید و دیابت سوالاتی را خواهد کرد و همچنین سابقه استفاده از داروها، مکملها، ویتامینها، مصرف الکل، سیگار و داروهای گیاهی را بررسی خواهد نمود.
- پزشک با صحبت واقعگرایانه در رابطه با نتیجه بلفاروپلاستی و ایجاد امید و انگیزه در کسانی که به این عمل شک داشته باشند، زمینه مطلوبی را پیش از عمل فراهم میکند.
قبل از انجام بلفاروپلاستی پلک بالا یا پایین، باید موارد زیر را انجام دهید:
- معاینه بدنی: جراح برای بررسی میزان تولید اشک و اندازهگیری بخشهای پلک، آزمایشهایی را بر روی شما انجام خواهد داد.
- معاینه بینایی: چشمپزشک به معاینه چشمهای شما خواهد پرداخت و بینایی شما را میسنجد. این مورد برای تایید مدارک برای بیمه مورد نیاز است.
- عکسبرداری از پلکها: از زوایای مختلف از چشمان شما عکس گرفته میشود. این عکس برای برنامهریزی روند جراحی، ارزیابی اثرات فوری و طولانیمدت جراحی و حمایت از مدارک بیمهای، مورد نیاز خواهد بود.
اقدامات ضروری قبل از عمل بلفاروپلاستی
- مصرف داروهای وارفارین (کومادین، ژانتوون)، آسپرین، ایبوپروفن (آدوین، موترین آیبی و غیره)، ناپروکسن (ناپروسین) و سایر داروهای مکمل گیاهی- که موجب افزایش خونریزی میشوند- را قطع کنید. از پزشک خود بپرسید که چهمدت قبل از انجام عمل بلفاروپلاستی، نیاز به قطع مصرف این داروها دارید. فقط داروهای موردتایید جراح خود را مصرف نمایید.
- سیگار کشیدن را چند هفته قبل از انجام عمل قطع کنید،زیرا باعث کاهش سرعت بهبودی پس از جراحی میگردد.
- برای مراقبت پس از عمل برنامهریزی داشته باشید. حتما یک نفر پس از بازگشت به خانه و برای شب اول، همراه شما باشد. همچنین برای مواقع جراحی هم نیاز به یک همراه برای انجام کارهای خود در بیمارستان خواهید داشت.
چه کسانی نباید بلفاروپلاستی انجام دهند؟
اگر هریک از شرایط پزشکی زیر را دارا باشید ممکن است برای انجام عمل بلفاروپلاستی گزینه مناسبی نباشید و ریسک انجام این عمل برای شما بالا باشد:
- بیماری فشار خون (دارای فشارخون بالا)
- سابقه بیماری قلبی و عروقی
- ابتلا به دیابت
- کمکاری تیروئید و مشکلات تیروئید مثل گریوز
- خشکی چشم و مشکلات مرتبط با مجاری اشک
- جداشدگی شبکیه
- گلوکوم
- افراد مستعد کلوئید (کلوئید به معنای اسکارهای برجسته و قرمز و گوشتی و بدشکل میباشد که باعث تغییر در ظاهر زخم میشود)
- روش درمانی بلفاروپلاستی برای افراد زیر ۱۸ سال توصیه نمیشود.
- زنان باردار یا شیرده نیز میبایست از بلفاروپلاستی بدون جراحی اجتناب کنند.
اگر هریک از این مشکلات را دارا هستید بدان معنا نیست که به طور کلی از عمل بلفاروپلاستی صرفنظر کنید، بلکه بهتر است آگاه باشید که این مشکلات میتواند ریسک افزایش عوارض پس از عمل را افزایش دهند. اگر بیماری چشمی دارید بهتر است قبل از اقدام به عمل لیفت پلک با پزشک خود مشورت کنید.
مراقبتهای بعد از عمل
- به منظور کاهش حساسیت چشم در برابر نور پس از عمل، تا مسیر رسیدن به خانه از عینک آفتابی استفاده کنید.
- پمادی که در هنگام عمل بلفاروپلاستی برای شما استفاده میشود ممکن است تا چند روز باعث تاری دید شما شود. این مورد موقتی بوده و ظرف ۲۴ ساعت برطرف خواهد شد.
- حداقل تا ۲ هفته بعد از عمل بلفاروپلاستی بهجای لنز طبی از عینک استفاده نمایید.
- ۳ تا ۴ روز اول پس از عمل بهتر است غذاهای نرم مصرف کنید و لقمههای کوچک بخورید. به عنوان مثال بهتر است از ماست، پنیر نرم، سبزیجات پختهشده، میوههای نرم، نان نرم، ماکارونی و گوشت چرخشده استفاده کنید.
استراحت کافی
استراحت در ۳ الی ۴ روز پس از عمل ضروری بوده و در این خصوص بهتر است:
- از انجام ورزشهای سنگین و حمل بارهای سنگین پس از عمل خودداری نمایید.
- اگر دچار حالت تهوع هستید یا علائم سرماخوردگی دارید به پزشک خود اطلاع دهید. جلوگیری از سرفه، عطسه و استفراغ ضروری است، زیرا این موارد میتوانند موجب افزایش فشار خون شما شده و خونریزی در محل جراحی را ایجاد نمایند.
- به مدت ۲ هفته پس از عمل، از خم شدن و بلند کردن اجسام سنگینتر از ۳ کیلوگرم خودداری نمایید. پس از این دوره قبل از بازگشت به فعالیتهای روتین خود، با جراح خود مشورت نمایید.
- به مدت ۲ هفته پس از عمل بلفاروپلاستی هنگام استراحت، سر خود را بر روی ۲ یا ۳ بالش قرار دهید تا از ایجاد تورم در محل جراحی شده جلوگیری شود.
- تورم چشمها پس از بلفاروپلاستی طبیعی بوده و در اوایل صبح شدت بیشتری دارد.
- تورم در ناحیه گونه و خط لبخند پس از بلفاروپلاستی هم امری طبیعی بوده و پس از ۲ تا ۳ هفته برطرف خواهد شد.
بلفاروپلاستی چقدر موثر است؟
بسیاری از افراد از نتایج بلفاروپلاستی مانند ظاهری جوان و جذاب و افزایش اعتماد به نفس، ابراز رضایت میکنند. نتایج عمل بلفاروپلاستی در برخی از افراد مادامالعمر بوده و در برخی دیگر مشکلات سابق پلک ممکن است دوباره عود کند.
کبودی و تورم اطراف چشم معمولا بین ۱۰ تا ۱۴ روز فروکش میکند و میتوانید به امور روزانه خود بپردازید. با وجود آنکه بلفاروپلاستی با لیزر انجام میشود، برطرف شدن جای عمل ممکن است ماهها به طول بینجامد؛ بنابراین مراقبت از پوست ظریف پلک در برابر آفتاب ضروری است.
کلام آخر دکترساینا
همانطور که اشاره کردیم هدف از بلفاروپلاستی یا لیفت پلک رفع چین و چروک اطراف چشم، ورم و پف اطراف چشم، پوست اضافی پلک، تودههای چربی اضافهای در اطراف چشم، تصحیح ظاهر و حالت چشمهاست. اما یادتان باشد که روشهای دیگری همانند بلفاروپلاستی بدون جراحی جز گزینههای درمانی شماست. با این حال، ممکن است عمل بلفاروپلاستی ترجیح شما باشد.
بهترین کار این است که قبل از انجام عمل لیفت پلک برای معاینه چشم و پلکها و بررسی سوابق پزشکی، با چشمپزشک و جراح زیبایی چشم مشورت کنید. اگر هم امکان مراجعه حضوری را ندارید میتوانید از طریق سامانه پزشکی دکتر ساینا از بهترین جراح پلک مشاوره دریافت کنید.