روماتیسم در کودکان | علت درد مفاصل در کودکان
روماتیسم در کودکان نسبت به بزرگسالان بسیار شیوع کمی دارد. این بیماری معمولاً نیازمند زمان برای بروز است؛ ازاینروی در کودکان کمتر دیده میشود. اما بههرحال برخی موارد روماتیسم در کودکان زیر ۱۶ سال نیز دیده میشود. در این مطلب به بررسی انواع بیماریهای مفصلی خودایمنی و روماتیسم در کودکان میپردازیم و روشهای تشخیص و درمان آن میپردازیم.
فهرست آنچه میخوانید:
روماتیسم در کودکان
روماتیسم در کودکان یک بیماری خود ایمنی است که معمولاً در کودکان زیر ۱۶ سال اتفاق میافتد. در این بیماری غشای سینوویوم دچار التهاب میشود. سینوویوم بافتی است که داخل مفاصل را می پوشاند.
وظیفة سیستم ایمنی، محافظت از بدن در مقابل عوامل خارجی و بیماریزا است. در بیماریهای خود ایمنی مانند روماتیسم، سیستم ایمنی مختل میشود و به سلولها و بافتهای سالم بدن حمله میکند.
روماتیسم یک بیماری خودایمنی مربوط به مفاصل است که علاوه بر بزرگسالان، کودکان را نیز درگیر میکند. اگر این بیماری در سنین زیر ۱۶ سال بروز پیدا کند به آن روماتیسم کودکان گفته میشود.
علت روماتیسم در کودکان چیست؟
روماتیسم در کودکان یک بیماری خود ایمنی است که در آن سلولهای ایمنی بدن به بافت و سلولهای سالم خودش حمله میکند. هر دو عامل ژنتیک و محیط در بروز روماتیسم کودکان نقش دارند. یعنی ممکن است ژن این بیماری از طریق خانواده به کودک منتقل شود یا اینکه بیماری در اثر قرار گرفتن در معرض برخی محرکها بروز پیدا کند.
ژن HLA DR4 در بروز روماتیسم نقش دارد؛ یعنی ممکن است فرد دارای این ژن به روماتیسم کودکان مبتلا شود. سایر عواملی که در روماتیسم کودکان و دیگر انواع روماتیسم نقش دارند عبارتاند از:
- سیستم ایمنی
- ژنتیک و سابقة خانوادگی
- آسیب یا عفونت
- اختلال سیستم عصبی
- اختلال متابولیک
- فشار و استرس بیشازحد بر بدن
- محرکهای محیطی (سموم)
- اثر برخی هورمونها
انواع روماتیسم در کودکان
روماتیسم در کودکان انواع مختلفی دارد که در اینجا به شرح مختصری درباره آنها میپردازیم.
سیستماتیک آرتریت یا آرتریت روماتوئید
این نوع از روماتیسم یک یا چندین مفصل را درگیر میکند و با علائمی مانند تب بالا و بثورات پوستی ظاهر میشود. بثورات پوستی معمولاً بر روی بازو، تنه و پاها دیده میشوند. همچنین ممکن است التهاب اندامهای داخلی مانند قلب، کبد، طحال و غدد لنفاوی دیده شود. پسران و دختران به یک اندازه به این بیماری دچار میشوند.
الیگوآرتریت
این نوع از روماتیسم در ۶ ماه اول بیماری کمتر از ۵ مفصل را درگیر میکند. بیشترین مفاصلی که درگیر میشوند مفاصل زانو، مچ پا و مچ دست است. همچنین ممکن است بر چشم و عنبیه تأثیر بگذارد. این نوع روماتیسم در دختران شایعتر است.
پلیآرتریت یا روماتیسم چند مفصلی
روماتیسم چند مفصلی در مدت ۶ ماه بیش از ۵ مفصل را درگیر میکند. این بیماری با آزمایش خون و تعیین منفی یا مثبت بودن فاکتورRF تشخیص داده میشود. این نوع بیماری مفاصل فک، گردن، دست و پا را درگیر میکند. این نوع نیز در دختران بیشتر از پسران است و شبیه روماتیسم در بزرگسالان است.
آرتریت پسوریازیس
این نوع از روماتیسم کودکانی را مبتلا میکند که آرتروز و بیماری پوستی را با هم دارند. ممکن است کودک سال ها قبل از گسترش بیماری به پسوریازیس یا آرتروز مبتلا شود. این کودکان معمولاً ناخنهای حفرهای دارند.
اسپوندیلیت آنکیلوزان
این نوع از بیماری ستون فقرات را درگیر میکند. این بیماری علاوه بر ستون فقرات میتواند چشم و لگن را نیز درگیر کند. این نوع بیماری در پسران بالای ۸ سال بیشتر رخ میدهد. غالباً سابقة خانوادگی در بروز آن نقش دارد.
علائم روماتیسم در کودکان
علائم روماتیسم در کودکان ممکن است فقط در دورههای عود آشکار شود یا به صورت مزمن و طولانی مدت باشد. همچنین علائم روماتیسم کودکان ممکن است متفاوت با سایر کودکان باشد. علائم روماتیسم در کودکان عبارتند از:
- تورم، درد و سفتی در مفاصل زانو، مچ پا، دست، پا، شانه، آرنج (این درد معمولاً در صبح یا بعد از چرت روزانه است)
- التهاب چشمها
- احساس گرما و قرمزی در مفاصل
- عدم توانایی در استفاده از یک یا چند مفصل
- خستگی
- کاهش اشتها، سرعت رشد پایین، اختلال در وزنگیری
- تب، بثورات جلدی
- تورم غدد لنفاوی
برای مشاهده لیست بهترین متخصص کودکان و اطفال کلیک کنید:
ارتباط تلفنی با متخصص کودک و نوجوان ارتباط آنلاین با متخصص کودک و نوجوانروشهای تشخیصی
هیچ آزمایش واحدی برای تشخیص روماتیسم در کودکان وجود ندارد و تشخیص آن کمی دشوار است.
گرفتن شرح حال و معاینه فیزیکی از روشهای اولیه و ضروری تشخیص بیماری است. تشخیص روماتیسم در کودکان مبتنی بر علایم التهابی است که بیشتر از ۶ هفته طول کشیده است. برخی از آزمایشهای زیر برای تشخیص روماتیسم یا آرتریت روماتوئید در کودکان به کار میروند:
- اندازهگیری آنتی بادی ضد هسته (ANA): این آزمایش میزان آنتیبادی ضد هسته را که معمولاً در بیماریهای روماتیسمی مشاهده میشود اندازه گیری میکند.
- شمارش کامل سلولهای خونی (CBC): این آزمایش تعداد گلبولهای قرمز، سفید و پلاکت را اندازه میگیرد.
- تست کمپلمان: این تست برای اندازهگیری گروهی از پروتئینها در خون به نام کمپلمان به کار میرود. سطح پایین این پروتئین با مشکلات ایمنی مرتبط است.
- اندازهگیری سرعت رسوب گلبول قرمز (ESR): زمانیکه تورم و التهاب در بدن وجود دارد پروتئینهای خون به هم میچسبند و سنگین میشوند. بنابراین سرعت رسوب گلبولهای قرمز در ته لوله آزمایش بالا میرود. هر چقدر سرعت رسوب بیشتر باشد یعنی التهاب بیشتری در بدن وجود دارد.
- اندازهگیری فاکتور روماتوئید: RF یک آنتی بادی است که در خون اغلب مبتلایان به آرتریت روماتوئید وجود دارد.
- اندازهگیری گلبولهای سفید خون: در زمان عفونت معمولاً سطح گلبولهای سفید در خون افزایش پیدا میکند. سطح پایین گلبول سفید ممکن است نشاندهنده بیمارهای روماتیسمی یا واکنش به دارو باشد.
- تصویربرداری: همچنین برای تشخیص روماتیسم در کودکان ممکن است از تصویربرداری با اشعه ایکس، ام آر آی، سی تی اسکن و اسکن استخوان استفاده شود.
آیا روماتیسم در کودکان درمان میشود؟
درمان روماتیسم در کودکان و بزرگسالان کموبیش مشابه است و شامل ترکیبی از ورزش و دارودرمانی است. بهطورکلی هدف از درمان ، کاهش درد و تورم، بهبود دامنة حرکتی و تقویت مفصل است.
درمان روماتیسم بهطور کلی شامل ترکیبی از ورزش و دارودرمانی است. هدف از درمان، کاهش درد و تورم، بهبود دامنة حرکتی و تقویت مفصل است.
کلام آخر دکترساینا
روماتیسم کودکان بیماری نسبتاً نادری است؛ اما درصورت وجود زمینههای ارثی، امکان بروز آن وجود دارد. هرگونه ورم یا قرمزی در مفاصل کودک، یا شکایت کودک از درد یا عدم توانایی در استفاده کامل از مفصل میتواند نشانة بروز روماتیسم در کودک باشد. درصورت مشاهدة چنین علائمی از پزشک اطفال یا روماتولوژیست کمک بگیرید.
برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانهی دکتر ساینا میتوانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روانشناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.
سلام وقت بخیر، دختر من ۳ سال و ۱ ماهشه، تا ۲ ماهگی شیر مادر میخورد وزن گیریش خوب بود بعدش نخورد و شیرخشک دادیم بهش و وزنش کم کم اضاف میشد و گردن هم دیر گرفت، حتی نشستن و راه رفتن واینا هم دیرتر از بقیه بچه های همسنش بود، دکتر چنبار بردمش آزمایش گرفتن معمولا گفتن سیستم بدنش اینطوریه دیررشد میکنه ی دکتر گفت نرمی استخوان داره و شربت استئوکر داد گفت ۸ ساعتی بهش بدیم، ۱ ماه بعد از دادن شربت تونست راه بره،، الانم بدنش ضعیفه و مثل بقیه بچه ها حرف نمیزنه، و پاهاش معمولا موقع خواب دردمیکنه و گاهی هم دستتاشم دردمیکنه قسمت مچ و پشت دست قسمت انگشتا،، بنظر شما چیکار کنم دکتر زیاد بردم ولی ضعیفی بدنش و اشتهاش ب غذا خوب نمیشه، شیر پاکتی میخوره بیشتر،غذا کم میخوره و برای این درداش میترسم روماتیسم نباشه چون ما سابقه خانوادگی داریم پدرم داشت داداشمم داره.. ممنون میشم راهنمایی کنین
سلام
با توجه به شرایط گفته شده، کودک شما نیازمند بررسی تخصصی و فوق تخصصی اطفال می باشد.
سلام دختر خاله ی من ۱۲سالش و دکترگفت روماتیسم مفصلی دار وفقط باکورتون میشه پیشگیری کرد آیا درمان دیگه ای ندار؟؟
سلام. روماتیسم مفصلی یک بیماری مزمنه و درمان اون بستگی به شدت علائم بیمار داره. توصیه میکنیم با فوق تخصص روماتولوژی مشورت کنید.
با طب سنتی درمان ریشه ای میشود رماتیسم . پسر منم رماتیسم داره . الان تحت درمان طب سنتی هستم . خیلی راضی ام
این طب شیمیایی درمانی برای رماتیسم ندارند
سلام من یک دختر چهار ساله دارم یه پنج روزی زانوهایش درد میکند امروز گفت چشمام سیاه مبینه دکتر گفته سه چهار هفته خوب میشه میخواستم که نظر دکتر درسته
سلام وقت بخیر
لازمه که از نزدیک توسط پزشک معاینه شوند و ایشون نظر بدهند. اگر علائم بهتر نشد مجدد به پزشک مراجعه کنید.
سلام.پسر ۴ساله ی من هراز گاهی از پادرد شکایت میکنه و اکثرا شبها.ایا ممکنه روماتیسم داشته باشه؟
سلام وقت بخیر
روماتیسم بیشتر در سنین بالاتر رخ میده و کمتر کودکان رو درگیر میکنه. برای علت پادرد در بچهها بیشتر باید به دلایل دیگه مثل کف پای صاف یا دردهای رشدی فکر کرد. با این حال نیاز به بررسی توسط پزشک داره. پس لازمه در قدم اول به متخصص اطفال مراجعه کنید. میتونید از متخصصهای اطفال دکتر ساینا کمک بگیرید.
سلام خسته نباشيد من دخترم سال گذشته چند بار زانوش ورم كرد و مايع داخل زانو رو خارج كرد دكتر ديگه بعد سه بار نذاشتم دكتر براش تخليه كنه وبه ايران اوردم دكتر ديد وگفت روماتيس مفصليه و دارو داد من يه مدت داوو رو به دخترم دادم كه خيلي باهاش اذيت ميشد ولي الان دوماهه كاملا قطع كردم و دخترم ديگه پاش ورم نكرد الان ميخوام بدونم ايا درمان شده؟؟
سلام وقت بخیر
مشکل دختر شما نیاز به بررسی تخصصی توسط فوق تخصص روماتولوژی داره و نمیشه اینجوری قضاوت کرد. فقط اینکه دقت کنید هرگز هرگز و تحت هیچ شرایطی نباید سرخود داروها رو قطع کنید. قطع ناگهانی داروها و بدون نظر پزشک میتونه عوارض جبرانناپذیری ایجاد کنه. هر نگرانی درمورد مصرف داروها دارید اول پزشک رو درجریان قرار بدید و بعد طبق نظر ایشون داروها رو تغییر بدید.
سلام قبل از اینکه علائم روماتیسم در بدن مشاهده بشه
با انجام آزمایش میشه فهمید که روماتیسم داریم یا نه
به خاطر داشتن این بیماری در دیگر اعضای خانواده
سلام. بله ممکنه برخی فاکتورهای در خون مثل RF یا CPR تغییر داشته باشن
سلام و روز بخیر ،آلت تناسلی من دچارخارش شدید و زخم و پوست اندازی شده و با تحقیق در اینترنت متوجه شدم ک دچار پسوریازیس آلت تناسلی شدم،نزد دکتر متخصص پوست رفتم داروی ترکیبی ک یکی از آنها پماد تریامسینولون بود تجویز کرد و با مصرف پماد بهتر شدم ولی بعداز یک هفته مجدداً دچار خارش شدم ،الان سوالم اینست ک ب استفاده مجدد پماد ادامه دهم یا ب نزد دکتر دیگری بروم.ممنون و متشکر از شما
سلام. پسوریازیس درمان قطعی نداره و با مصرف مداوم داروها باید جلوی علائم رو بگیرید. از پزشکتون در مورد حداکثر طول دوره که میتونید پماد رو مصرف کنید سوال بپرسید.
در بیمارستان مرکز طبی کودکان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران هر روز کلینیک روماتولوژی برقرار است.
سلام و خسته نباشید
واقعا غالی بود مختصز
و مفید و بروز
سپاس،
کلینیک درمانی رماتیسم کودکان در تهران کجا قرار دارد
در بیمارستان مرکز طبی کودکان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران هر روز کلینیک روماتولوژی برقرار است.