×

پیشگیری از آلزایمر با ۱۱ راهکار ساده

0
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

پیشگیری از آلزایمر با ۱۱ راهکار ساده

اهمیت پیشگیری از آلزایمر در این است که تاکنون درمانی برای این بیماری شناخته نشده است. در واقع آسیب‌های ناشی از این بیماری غیرقابل‌برگشت هستند؛ اما می‌توان از بروز بیماری و همچنین در صورت بروز، از پیشرفت بیماری آلزایمر پیشگیری کرد. در این مقاله به بررسی روش‌های موجود برای جلوگیری از آلزایمر و میزان اثربخشی آن‌ها می‌پردازیم.

آیا پیشگیری از آلزایمر امکان دارد؟

با افزایش سن بسیاری نگران ابتلا به آلزایمر و مشکلات مرتبط با آن هستند. در اینجا سؤالی که مطرح می‌شود این است که آیا آلزایمر قابل پیشگیری است؟

براساس مطالعات دانشگاه کمبریج در سال ۲۰۱۴ حدود یک‌سوم از موارد ابتلا به بیماری آلزایمر قابل پیشگیری است.[۱] تا سال ۲۰۵۰  بیش از ۱۵۲ میلیون فرد مبتلا به آلزایمر در دنیا وجود دارد.[۲]

چه افرادی در معرض آلزایمر هستند؟

پژوهشگران ۷ عامل خطر اصلی را در ابتلا به آلزایمر کشف کرده اند. دیابت، فشارخون بالا، عدم تحرک کافی و ورزش، ابتلا به چاقی در میانسالی، افسردگی، سیگار کشیدن و تحصیلات پایین از عوامل قابل پیشگیری در آلزایمر هستند. بنابراین ممکن است با تغییر در سبک زندگی بتوان از این بیماری جلوگیری کرد.

برای آشنایی بیشتر با این بیماری و علائم اولیه‌ی آن می‌توانید به مقاله‌ی علائم آلزایمر مراجعه کنید. درصورتی‌که علائم این بیماری را در خود یا اطرافیان‌تان مشاهده می‌کنید از پزشک متخصص مغز و اعصاب کمک بگیرید.

۱۱ راه‌ برای پیشگیری از آلزایمر

ورزش هوازی

ورزش، علائم روانی و رفتاری مبتلایان به آلزایمر را بهبود می‌دهد. در یک مطالعه‌ی مروری به پژوهش‌های متعددی اشاره شده که نشان داده‌اند انجام مستمر ورزش هوازی می‌تواند از ابتلا به آلزایمر پیشگیری کرده و همچنین علائم بیماری را تا حدی بهبود بخشد.[۳]

ترک سیگار

سیگار کشیدن ممکن است خطر ابتلا به آلزایمر و زوال عقل را افزایش دهد. البته این افزایش خطر در کسانی که سیگار را ترک کرده‌اند یا کمتر از نصف پاکت در روز می‌کشند مشاهده نشده است.

کنترل فشار خون

مدیریت فشارخون در افراد میانسال به پیشگیری یا تأخیر آلزایمر کمک می‌کند. بسیاری از مطالعات ارتباط بین فشارخون بالا و ابتلا به زوال عقل را نشان می‌دهد. به‌عنوان‌مثال در مطالعات کالبدشکافی نشان می‌دهد که در مغز افراد مبتلا به آلزایمر آسیب عروق مغزی نیز مشاهده می‌شود.

همچنین فشار خون بالا به‌همراه دیابت و سیگار کشیدن خطر ابتلا به آلزایمر در افراد میانسال را بالا می‌برد.

انجام تمرینات ورزشی هوازی تأثیر مثبتی در پیشگیری از آلزایمر دارد.

تمرینات شناختی

تمرینات شناختی شامل فعالیت‌های ساختاربندی شده‌ی است که برای تقویت حافظه، سرعت استدلال و پردازش اطلاعات طراحی شده است. برخی شواهد نشان می‌دهد که تمرینات شناختی می‌تواند کاهش مهارت‌های شناختی را به تأخیر بیندازد؛ اما تأثیر آن بر آلزایمر هنوز به‌درستی نشاخته نشده است.

کاهش سطح هموسیستئین

هموسیستئین یک اسیدآمینه است که در ساخت پروتئین‌ها نقش دارد. مطالعات نشان می‌دهند که افزایش سطح این اسیدآمینه با افزایش خطر آلزایمر، اختلال شناختی و دمانس عروقی مرتبط است.

غذاهای سرشار از اسیدفولیک و ویتامین‌های گروه B در کاهش هموسیستئین نقش مهمی دارند. برخی منابع فولات عبارت‌اند از کاهو، اسفناج، کلم بروکلی، جعفری، عدس.

بهبود کیفیت خواب

بین الگوی خواب ضعیف و بیماری آلزایمر ارتباط وجود دارد. برخی معتقدند که خواب با کیفیت برای دفع سموم مغز ضروری است و همچنین خواب ممکن است از تشکیل پلاک‌های بتاآمیلوئیدی جلوگیری کند. یک برنامه‌ی خواب منظم به تنظیم ریتم شبانه روزی کمک می‌کند.

مدیریت استرس

استرس مداوم باعث آسیب مغزی شده و منجر به کوچک شدن ناحیه‌ی مربوط به حافظه در مغز می‌شود. استرس مانع رشد سلول‌های عصبی می‌شود و خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش می‌دهد. بااین‌حال مدیریت استرس می‌تواند اثرات مضر را به حداقل رسانده و از آسیب سلول‌های مغزی جلوگیری کند.

استفاده از تکنیک تنفس عمیق و شکمی به کاهش استرس کمک می‌کند. مدیتیشن و یوگا نیز برای کاهش و کنترل استرس بسیار مفیدند.

مواد غذایی برای پیشگیری از آلزایمر

مواد غذایی برای پیشگیری از آلزایمر

التهاب و مقاومت به انسولین به نورون‌ها آسیب می‌رساند و ارتباط بین سلول‌های مغزی را مختل می‌کند.

تحقیقات نشان می‌دهد که بین بیماری‌های متابولیک و بروز آلزایمر ارتباط وجود دارد. با تنظیم رژیم غذایی می‌توان التهاب را کاهش داده و از سلول‌های مغزی محافظت کرد.

وزن خود را مدیریت کنید

به‌نظر می‌رسد افراد دچار اضافه‌وزن بیش از سایرین در معرض ابتلا به آلزایمر هستند.[۴] البته پژوهش‌های بیشتری در این زمینه باید انجام شود.

مصرف شکر را محدود کنید

 غذاهای حاوی شکر و کربوهیدرات تصفیه‌شده مانند نان سفید، ماکارونی و برنج به‌سرعت قندخون را افزایش می‌دهند. افزایش قندخون با التهاب و آسیب به مغز مرتبط است.

از رژیم مدیترانه‌ای پیروی کنید

رژیم مدیترانه‌ای به‌طور چشم‌گیری خطر ابتلا به آلزایمر و اختلال شناختی را کاهش می‌دهد. رژیم مدیترانه‌ای بر مصرف غلات کامل، سبزی و میوه، ماهی، روغن زیتون و حبوبات و کاهش مصرف غذاهای فرآوری‌شده تأکید می‌کند.

امگا ۳ مصرف کنید

مصرف منابع غذایی امگا به کاهش پلاک‌های بتامیلوئیدی و پیشگیری از آلزایمر کمک بسیاری می‌کند.

کلام آخر دکتر ساینا

تلاش برای پیشگیری از آلزایمر اهمیت بسیاری دارد؛ چراکه متأسفانه آسیب‌های ناشی از ابتلا به این بیماری درحال‌حاضر قابل درمان نیستند و فقط می‌توان از پیشرفت بیماری تاحدودی پیشگیری کرد. داشتن سبک زندگی سالم در پیشگیری از آلزایمر مؤثر است. اما درصورت مشاهده‌ی علائم این بیماری باید هرچه سریع‌تر به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کرده و درمان بیماری را آغاز کنید.

برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانه‌ی دکتر ساینا می‌توانید در هر زمان و هر کجا از بهترین پزشکان و روان‌شناسان مشاوره آنلاین پزشکی متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.

شاید بپسندید
نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید