ریزش موی سکه ای در کمین چه افرادی است؟ + پیشگیری و درمان
ریزش موی سکه ای یک اختلال خودایمنی است که برخی از افراد را درگیر میکند. این عارضه در افراد مختلف با شدتهای مختلفی دیده میشود؛ بهطوریکه در برخی افراد نامحسوس است، اما در برخی دیگر منجر به کچلیهای وسیع میشود. در این مقاله به علت ریزش موی سکه ای، انواع آن و روشهای درمان آن میپردازیم. پیش از هرچیز از شما دعوت میکنیم نظر دکتر زهره خداشناس متخصص پوست، مو و زیبایی و از پزشکان دکترساینا را در این باره مشاهده کنید.
فهرست آنچه میخوانید:
ریزش موی سکه ای یا آلوپسی آره آتا چیست؟
آلوپسی آره آتا (Alopecia areata)، یا همان ریزش موی سکه ای، نوعی اختلال خودایمنی است که در آن مو در الگوهای سکهای یا بیضوی میریزد و کچلهایی سکهای شکل ایجاد میکند. در این اختلال سیستم ایمنی بدن به فولیکولهای مو حمله میکند و باعث ریزش مو میشود.
دربعضی افراد ممکن است در مراحل ابتدایی اندازهی موی ریخته شده بهقدری کوچک باشد که فرد اصلاً متوجه آن نشود. اما در مراحل بعدی ممکن است چند کچلی کوچک با یکدیگر ادغام شوند و کچلی بزرگ و قابلتوجهی ایجاد کنند.
آلوپسی آره آتا صرفاً موی سر را درگیر نمیکند و ممکن است باعث ریزش موی سکه ای ریش، سبیل، ابرو و ریزش موهای بدن نیز بشود. ریزش موی سکه ای بسته به شدت و محل آن دستهبندی میشود. در ادامهی مقاله به انواع مختلف آن میپردازیم.
ریزش موی سکه ای یک اختلال خود ایمنی است که استرس، آسیبهای روحی و تغییرات هورمونی در بروز آن نقش دارند.
علت ریزش موی سکه ای
همانطورکه گفتیم ریزش موی سکه ای نوعی اختلال خودایمنی است. علت اصلی و دقیق این عارضه هنوز برای پزشکان و محققان مشخص نیست؛ ولی حدس زده میشود موارد زیر در بروز این نوع ریزش مو مؤثر باشند:
- عفونتهای ویروسی
- تروما (آسیبهای روحی)
- تغییرات هورمونی
- عوامل استرسزای فیزیکی یا احساسی
انواع ریزش سکه ای مو
ریزش موی سکه ای با توجه به شدت آن در سه دسته طبقهبندی میشود:
- آلوپسی آره آتا: در این حالت مو در یک یا چند نقطه بهصورت سکهای میریزد. این عارضه ممکن است در موی سر، ریش، ابرو یا بدن اتفاق بیفتد.
- آلوپسیتوتالیس: در این نوع تمام موی سر میریزد و فرد دچار کچلی سر میشود.
- آلوپسییونیورسالیس: این نوع از ریزش مو کمترین شیوع را دارد و در آن تمام موهای سر و بدن فرد میریزد.
ریزش موی سکه ای شدتهای مختلفی دارد. گاهی بسیار نامحسوس است وگاهی تمام موها را در برمیگیرد.
علائم ریزش موی سکه ای
ریزش موی سکه ای بهندرت با علائم بالینی همراه است. بارزترین علائم ریزش موی سکه ای، کچلیهای سکهای هستند:
- ممکن است متوجه کچلیهای کوچک و دایرهای بین موهای سر یا بدن خود بشوید.
- کچلیهایی که رفتهرفته بزرگتر میشوند و با یکدیگر ادغام میشوند.
- ممکن است مو مجدداً در یکی از قسمتهای کچلی رشد کند؛ ولی در عوض محل دیگری دچار ریزش مو بشود.
- ریزش مقدار زیادی مو در مدت زمان کوتاه
- ممکن است ریزش مو در فصلهای سرد شدیدتر باشد.
- در بعضی موارد ناخنهای دست یا پا قرمز شده و شکننده و حفرهدار میشوند.
محل ریزش موی سکه ای معمولاً صاف و غیرملتهب است. البته ممکن است کمی پیش از ریزش موها احساس خارش، سوزش یا گزگز پوست را تجربه کنید. اگر در محل کچلیها پوست دردناک، قرمز یا حساس است بهتر است حتماً با پزشک مشورت کنید.
برای مشاهده لیست بهترین متخصص پوست و مو کلیک کنید:
ارتباط تلفنی با متخصص پوست و مو ارتباط آنلاین با متخصص پوست و موچه افرادی در معرض ریزش موی سکه ای قرار دارند؟
روند ریزش موی سکهای مشابه دیگر بیماریهای خودایمنی است؛ یعنی در این عارضه سیستم ایمنی بدن بهاشتباه به بعضی از سلولهای سالم و طبیعی بدن حمله میکند.
علت بروز بیماریهای خودایمنی هنوز برای دانشمندان مشخص نیست؛ بههمیندلیل تشخیص عوامل محرک این اختلال و راههای پیشگیری از آن چندان ممکن نیست. با این وجود بررسیها نشان دادهاند که برخی موارد احتمال بروز این عارضه را افزایش میدهند:
- سابقهی خانوادگی ریزش موی سکه ای
- آسم
- سندرم داون
- حساسیتهای فصلی
- کمخونی بدخیم یا پرنیشیوز
- بیماریهای تیروئیدی
- بیماری پیسی
در ریزش موی سکهای، سیستم ایمنی بدن به فولیکولهای مو حمله کرده و آنها را تخریب میکند.
عوارض ریزش موی سکه ای
ریزش موی سکه ای ممکن است موقت یا دائمی باشد. بیماریهای زمینهای و عوامل استرسزا میتوانند بر شدت و طول مدت این عارضه اثر بگذارند. ازآنجاییکه ریزش موی سکهای یک بیماری خودایمنی است میتواند احتمال بروز دیگر اختلالات خودایمنی نظیر پیسی، بیماریهای تیروئید، آتوپی و لوپوس را افزایش دهد.
همچنین بهدلیلاینکه این اختلال با ظاهر افراد در ارتباط است ممکن است اثر مخربی بر اعتمادبه نفس و حالات روحی داشته باشد.
درمان ریزش موی سکه ای
ریزش موی سکهای درمان مشخص و شناختهشدهای ندارد؛ ولی بعضی از روشهای درمانی ممکن است شدت آن را کاهش دهند یا روند بهبود را تسریع ببخشند:
داروهای موضعی
برخی از داروهای موضعی که به شکل کرم، پماد، سرم و شامپو وجود دارند ممکن است بتوانند روند رویش مو را تحریک کنند. شناختهشدهترین داروهای این دسته ماینوکسیدیل و آنترالین هستند. همچنین برخی از استروئیدها و داروهای ضدالتهاب نظیر کلوبتازول میتوانند با تسکین پوست و کاهش التهاب ریشهی مو، رشد مجدد مو را تحریک کنند.
داروهای تزریقی
تزریق استروئیدها به پوست در نقاط دچار کچلی یکی از روشهای رایج در درمان ریزش موی سکه ای خفیف است. بسته به نظر پزشک ممکن است تزریق دارو بهطور ماهانه یا دوماه یکبار تکرار شود.
داروهای سرکوبکنندهی سیستم ایمنی
داروهای سرکوبکنندهی سیستم ایمنی باعث میشوند سیستم ایمنی به فولیکولهای مو حمله نکند و رویش مو به وضعیت سابق برگردد. ایراد بزرگ داروهای سرکوبکنندهی سیستم ایمنی عوارض جدی آنهاست. این داروها میتوانند باعث بالا رفتن فشار خون شوند یا به کبد و کلیه آسیب وارد کنند. این داروها همچنین احتمال بروز سرطان لنفوم را افزایش میدهند.
نوردرمانی
درمان با کمک نور که با نام فتوکموتراپی نیز شناخته میشود یکی از روشهای جدید درمان ریزش موی سکه ای است که با بعضی از داروهای خوراکی و درمان محل ریزش مو با اشعهی نور فرابنفش روند رویش مو را تحریک کرده و از ریزش مو جلوگیری میکند.
ریزش موی سکه ای درمان قطعی ندارد؛ اما با برخی روشها میتوان از شدت آن کاست.
مراقبت های ضروری که فرد باید انجام دهد
ریزش مو میتواند پوست را در معرض عوامل خطرناکی قرار دهد؛ بههمینمنظور بهتر است برخی مراقبتها را در برنامهی روزانهی خود لحاظ کنید:
- درصورت ریزش موهای بینی از پمادهای آنتیبیوتیک استفاده کنید: یکی از وظایف بینی فیلتر کردن هوا و زدودن گرد و خاک و عوامل بیماریزا از هوای تنفسی است. با ریزش موهای بینی سدی در برابر این عوامل خارجی نیست؛ بههمیندلیل اعمال پماد آنتیبیوتیک در قسمت داخلی سوراخهای بینی میتواند سدی در برابر این عوامل باشد.
- در صورت ریزش مژهها از چشمان خود محافظت کنید: مژهها سدی در برابر عرق و دیگر آلایندههای خارجی هستند. برای محافظت از چشمان خود میتوانید از مژهی مصنوعی یا عینک استفاده کنید.
- محل کچلی را بپوشانید: پوست در قسمتی که دچار ریزش مو شده بیش از پیش در معرض نور آفتاب قرار میگیرد. بهترین راه محافظت از پوست در برابر نور خوشید پوشاندن آن با پارچه یا استفاده از ترکیبات ضدآفتاب است.
- از استرس دوری کنید: ریزش موی سکه ای در بسیاری از موارد دائمی نیست و ممکن است مو چندین بار رویش و ریزش را تجربه کند. یکی از محرکهای ریزش مو استرس است. سعی کنید تا جای ممکن از عوامل استرسزا دوری کنید.
درمان خانگی و درمانهای جایگزین
بسیاری از مبتلایان به ریزش موی سکه ای ترجیح میدهند از درمانیهای خانگی، گیاهی و جایگزین برای بهبود بیماری استفاده کنند. البته میزان اثربخشی این روشها هنوز تأییدشده نیست.
رایحترین درمان های خانگی ریزش موی سکه ای عبارتاند از:
- طب سوزنی
- رایحهدرمانی
- میکرونیدلینگ
- استفاده از پروبیوتیکها
- لیزردرمانی با درجهی پایین
- استفاده از ویتامینها و مکملها مانند روی و بیوتین
- نوشیدنی آلوئهورا و ژلهای موضعی
- اعمال آب پیاز بر پوست دچار کچلی
- استفاده از روغنهای طبیعی مانند روغن درخت چای، رزماری، اسطوخودوس و نعنا
- روغنهای مفید برای مو مانند روغن نارگیل، زیتون، کرچک و جوجوبا
- رژیم غذایی ضدالتهاب که عمدتاً از گوشت و سبزیها تشکیل میشود.
- ماساژ پوست سر
- استفاده از مکملهای گیاهی مانند جینسینگ و چای سبز
کلام آخر دکترساینا
ریزش موی سکه ای اغلب مسئلهی نگرانکنندهای نیست؛ اما میتواند بر اعتمادبهنفس فرد تأثیر منفی بگذارد. چنانچه متوجه ریزش سکه ای موهای خود شدهاید با متخصص پوست و مو دربارهی راههای جلوگیری از پیشرفت ریزش مو و روشهای درمان صحبت کنید. هرچند ریزش موی سکه ای درمان قطعی ندارد؛ اما با روشهای میتوان از شدت آن کاست و رشد مجدد موها را تحریک کرد. شما میتوانید همین حالا در سامانهی دکترساینا از بهترین پزشکان متخصص پوست و مو مشاوره آنلاین پزشکی دریافت کنید.
برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانهی دکتر ساینا میتوانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روانشناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.
سؤالات متداول
ریزش موی سکه ای یک اختلال خود ایمنی است و بههیچعنوان از فردی به فرد دیگر منتقل نمیشود.
نقش ژنتیک در بیماریهای خودایمنی هنوز مشخص نیست؛ ولی سابقهی خانوادگی ریزش موی سکه ای در بروز آن تأثیر دارد. البته عوامل محیطی نیز در بروز این اختلال دخیل هستند.
شروع ریزش موی سکه ای سن مشخصی ندارد؛ اما در اکثر افراد در سنین کودکی یا نوجوانی آغاز میشود. تقریباً نصف افرادی که در این سن ریزش موی سکه ای را تجربه میکنند در عرض ۱۲ ماه شاهد رویش مجدد مو هستند. چرخهی ریزش و رویش مو ممکن است چندین بار تکرار شود.
این نوع ریزش مو در بعضی افراد بهطور دائمی باعث ریزش مو میشود؛ درحالیکه اکثر افراد شاهد رویش مجدد مو هستند. خوشبختانه این بیماری بهطورکلی مشکلی دائمی در نظر گرفته نمیشود.
خیر! ریزش موی سکهای نوعی بیماری خودایمنی محسوب میشود و درمان قطعی ندارد. برخی از روشهای درمانی میتوانند رویش مو را تحریک کنند یا مانع از ریزش مو شوند؛ ولی به عنوان درمان قطعی این عارضه در نظر گرفته نمیشوند.