×

درمان سرفه‌ آلرژیک؛ از درمان دارویی تا روش‌های خانگی

18
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

برای درمان سرفه‌ آلرژیک به دنبال راه‎ حل‎های پیچیده نروید. در قدم اول باید بدانید که راهی برای درمان قطعی این مشکل وجود ندارد. با پیدا کردن منبع آلرژی، تقویت سیستم ایمنی بدن و داشتن یک رژیم غذایی مناسب می‎توانید تا حدود زیادی شرایط را بهبود دهید. همچنین استفاده از برخی داروهای شیمیایی نیز در درمان سرفه‌ آلرژیک مؤثر است.

در این میان پیروی از دستوراتی که در طب سنتی نیز وجود دارد، تا حدود زیادی به کنترل سرفه‌ آلرژیک کمک خواهد کرد. در این رابطه، استفاده از برخی خوراکی‎ها مانند آویشن، عسل، گیاه چهار‌تخمه، آب سیب و … پیشنهاد می‎شود. مؤثرترین راه برای درمان سرفه‌ آلرژیک این است که بدانید دقیقاً به چه چیزی حساسیت دارید؛ حذف  کردن آن مساوی است با درمان شما!

درمان سرفه‌ آلرژیک در بارداری

درمان سرفه‌ آلرژیک در زنان باردار از اهمیت ویژه‎ای برخوردار است. در این زمان به  دلیل تغییرات هورمونی که در بدن اتفاق می‎افتد، سیستم ایمنی آسیب‎پذیرتر می‌شود، در نتیجه میزان حساسیت و آلرژی بیش‌تر می‎شود. در این زمان احتمال بروز سرفه‎های خشک وجود دارد. تداوم این حالت برای مادر و جنین خطرناک خواهد بود. برای درمان سرفه‌ آلرژیک در دوران بارداری:

  • در مرحله‌ی اول باید منبع آلرژی را پیدا کنید. دور بودن از آن تا حد زیادی به درمان سرفه‌ی آلرژیک کمک می‌کند.
  • همواره سعی کنید در طول روز به مقدار کافی آب بنوشید. نوشیدن آب تا حدود زیادی سرفه‌ آلرژیک را کاهش می‌دهد؛ برای اثربخشی بیش‌تر می‎توانید چند قطره آبلیموی تازه نیز به آن اضافه نمایید.
  • سعی کنید در رژیم غذایی خود از مواد سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی استفاده نمایید. برای این منظور به سراغ خوراکی‎هایی بروید که ماده‌ی معدنی روی و ویتامین C  زیادی داشته باشند. این مواد به تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کنند.
  • ممکن است خشکی هوا نیز باعث بروز سرفه‌ آلرژیک شود. برای رفع این مشکل می‎توانید از یک دستگاه مرطوب‌کننده‌ی هوا در محیط منزل استفاده نمایید.
  • استفاده از برخی از داروها مانند دکسترومتورفان و قطره‌های سرفه نیز برای رفع این مشکل رایج است، اما توصیه می‎شود که از مصرف خودسرانه آن‌ها در این دوران جداً پرهیز کنید و قبل از مصرف حتما با پزشک مشورت کنید.

درمان سرفه‌ آلرژیک در کودکان

برای درمان سرفه آلرژیک در کودکان باید ابتدا علت آلرژی مشخص شود؛ سپس با مشورت پزشک بهترین راه درمان سرفه های آلرژیک کودکتان یکی از راههای زیر خواهد بود:

حذف عامل ایجاد آلرژی

چنانچه میزان حساسیت کودک آزاردهنده نبوده و از سویی دیگر تمایلی به تزریق واکسن ندارید، بهترین راه برای درمان سرفه‌ آلرژیک کودکان، حذف منبع آلرژِی است. چنانچه احساس می‎کنید که کودک در زمان خاصی دچار سرفه، سوزش و قرمزی چشم، آبریزش بینی و اشک می‎شود، باید نسبت به حساسیت‌های او دقت نمایید. مهم‌ترین عواملی که باعث ایجاد سرفه‌ آلرژیک در کودکان می‎شوند، گرد و غبار، گرده‌ی گیاهان، حیوانات خانگی و لوازم آرایشی (مانند ادکلن و عطر و …) هستند.

چنانچه کودک به گرد و غبار حساسیت دارد، سعی کنید در اولین قدم به سراغ رختخواب او بروید، چون بیش‌ترین میزان گرد و غبار در منزل، در این محل خواهد بود. شما می‌توانید برای ملحفه و روکش بالشهایی که او استفاده می‌کند، به سراغ پارچه‎های نفوذناپذیر بروید. این پارچه‌ها ذرات گرد و غبار را در خود نگه نمی‎دارند. همچنین بهتر است اسباب‎بازی‎های کودک را به‎گونه‎ای انتخاب کنید که عاری از هر گونه پرز و مو باشند. در غیر این صورت باید به طور مرتب آن‌ها را با آب گرم بشویید و سپس به مدت یک شبانه روز، در فریزر قرار دهید. همچنین، نسبت به جارو کردن فرش و کفپوش‎های منزل دقت داشته باشید. فرش یکی از اشیاء مستعد جذب گرد و غبار است.

درمان سرفه آلرژیک کودکان با تزریق واکسن

برای درمان سرفه‌ آلرژیک کودکان می‎توانید از واکسن‎هایی که در این زمینه وجود دارند، استفاده کنید. پزشک متخصص آسم و آلرژی می‌تواند با بررسی آنتی‌بادی های بدن کودک، به عاملی که باعث آلرژی و سرفه او می‌شود، پی ببرد و واکسن مربوط به آن را تجویز کند. این واکسن‌ها در موارد شدید حساسیت، برای درمان سرفه‌ی آلرژیک کودک استفاده می‌شوند و مصرف آن‌ها آن برای کودکان زیر شش سال، توصیه نمی‎شود.

این واکسن‎ها در فواصل معین و با توجه به شدت حساسیت تزریق می‌شوند. در مرحله‌ی اول به مدت ۴ تا ۶ ماه، هر هفته یک تزریق انجام می‌شود. در مرحله‌ی بعدی دریافت واکسن ماهانه یک تا دو بار توصیه می‎شود. طول این دوره نیز ۴ تا ۶ ماه است. در مرحله‌ی آخر نیز معمولاً در طول سال، یک بار در ماه واکسن تجویز می‎شود. این واکسن‎ها تا حدود زیادی بدن را در برابر التهابات مصون نگه می‎دارند.

اگر علت سرفه آلرژیک حساسیت فصلی باشد

اگر سرفه‌ی کودک به دلیل حساسیت فصلی باشد، باید بدانید که برای درمان سرفه‌ آلرژیک کار زیادی از دست شما بر نخواهد آمد. در این حالت باید سعی کنید که کودک را بیش‌تر در منزل نگه دارید. انجام چنین کاری به طور مرتب کار سختی است، بنابراین شاید بهتر باشد با مشورت پزشک به سراغ همان واکسن ضد حساسیت بروید.

درمان سرفه‌ آلرژیک در طب سنتی

برای درمان سرفه‌ آلرژیک می‎توانید از راهکارهای طب سنتی بهره ببرید. به طور مثال، اگر حساسیت فصلی دارید، بهتر است به سراغ عسل بروید. استفاده از عسل از دیرباز برای درمان التهابات مورد استفاده قرار گرفته‌است. این خوراکی معده را تقویت کرده و گلو را مرطوب نگه می‎دارد. همچنین ترکیبات موجود در آن خاصیت ضد باکتریایی دارد. برای مصرف عسل به این منظور کافی است مقداری از آن را در یک لیوان آب گرم ریخته و چند قطره آبلیموی تازه به آن اضافه نمایید. این نوشیدنی به طور مؤثری سرفه‌ی آلرژیک را بهبود خواهد بخشید.

از دیگر خوراکی‎های خوشمزه که می‎تواند در درمان سرفه‌ آلرژیک مؤثر باشد، حریره بادام است. برای این منظور کافی است چند عدد بادام را برای مدتی در آب خیس دهید تا پوست آن به راحتی جدا شود. سپس به وسیله‌ی غذاساز و یا هر وسیله‌ی دیگری، آن‌ها را به طور کامل له کرده و مقداری عسل را همراه با آب گرم به آن اضافه کنید. مخلوط را بر روی حرارت ملایم قرار دهید و مرتب هم بزنید تا مواد به شکل خامه‎ای یکدست در آیند. سپس آن را از روی حرارت برداشته و اجازه دهید تا سرد شود. می‎توانید حریره بادام را در وعده‌ی صبحانه مصرف کنید.

شاید بپسندید
18 دیدگاه‌ها
  1. سمیه

    سلام دخترم ۶ سال و ۶ ماه سن داره و متاسفانه از مهرماه ۱۴۰۱که پاش رو گذاشت مهدکودک سرفه گرفت و پیش پزشک های متخصص کودکان بگیر تا دکترآسم و آلرژی بردم یه مدت دارو و اسپری که استفاده می‌کنه خوب میشه و مجدد با شدت زیاد سرفه ها برمیگرده، مثلا یه تایمی از روز سرفه می‌کنه دیگه شب راحت می‌خوابه یا اینکه نزدیک صبح سرفه می‌کنه و مجدد بعد از نیم تا یکساعت دوباره خوابش میبره، این اواخر بردم پیش دکتر آردا کیانی متخصص ریه که ایشون هم دونوع اسپری بینی صبح و شب و اسپری دهانی صبح وشب به مدت سه ماه و قرص نئوتادین به مدت یکماه تجویز کردند ولی بعد از مصرف یکماه از این اسپری ها هربار که این اسپری های بینی رو میزدم دخترم می‌گفت گلوم میسوزه تا اینکه اینقدر گلوش قرمز و ملتهب شد که خودم مجبور شدم قطع کنم همه داروهاش رو وخودم احساس کردم دوز این داروها صبح و شب تا این حجم برای دختر بنده با این سن خیلی زیاده و بردم پیش یه دکتر متخصص کودکان یه شربت دیفن هیدرامین و سودوافدرین به مدت سه روز داد گفت گلوش ویروس داره شربت ها رو سه روز خورد یه اسپری دهانی هم تجویز کرده که واقعیتش نزدم چون این اسپری ها انگار داره بدترش می‌کنه الان قطره رینوسالتین میریزم دماغش و قرص نئوتادسن هم میدم خوب میشه تا قطع میکنم مجدد سرفه میکنه، خیلی دارم اذیت میشم از اینکه نمی تونم کاری کنم، تو رو خدا یکی راهنمایی کنه آیا در کنار درمان دارویی طب سوزنی کمک کننده هستش؟؟؟ یا اینکه چیکار کنم پیش کدوم دکتر ببرمش دیگه

    1. تیم پزشکی دکترساینا

      سلام
      در چنین شرایطی به اولین کار لازمه که خونسردی خودتون رو حفظ کنید و به درمانی که پزشک معتمد تجویز کرده پایبند باشید، جستجو میان پزشکان مختلف و به کارگیری درمان های متفاوت اثربخشی درمان های تجویز شده رو مختل خواهد کرد.پیشنهاد میشه در چنین شرایطی به پزشکان فوق تخصص آسم آلرژی اطفال مراجعه کنید

    2. نقی زاده

      با سلام پسر منم همینطوره یه مدت که داروها رو استفاده می‌کنیم بهتره بعداز یه مدت شروع میشه منم دیگه خسته شدم نمیدونم چکار کنم

  2. مجتبی

    سلام.لطفا راهنمایی کنید.از خرداد۴۰۲دخترم بعدازسرماخوردگی و گلودرد والتهاب لوزه وتب.دیگه مدام سرفه های خلط دار داره.خیلی هم مریض میشه هر دفعه هم همراه باتب هستش.توشهر خودمون گفتن ازلوزه هستش باید عمل شه.ولی قزوین بردم دکترگوشوحلق میگه الرژی هستش.مونته لوکاست وامپرازول میدم هرروز بینیشم شستشو میدم.ولی الان ۵ماه سرفه خلطی خوب نمیشه لطفا راهنمایی کنید.

    1. تیم پزشکی دکترساینا

      سلام
      سینوزیت و التهاب لوزه در اطفال شایع است، در صورت ادامه روند بیماری، توصیه به مراجعه به پزشک آسم و آلرژی اطفال توصیه می شود.
      در مواردی نیاز به جراحی جهت درمان التهاب لوزه نیز وجود دارد

  3. زهرا

    باسلام پسر بنده ۹ ساله هست و از پارسال که سرما خورد شروع به سرفه ی طولانی همراه با خلط کرد که ۴ماه دارو واسپری گرفت وخوب شد ولی امسال مجدد از اول آذر شروع به سرفه کرد و پیش متخصص ریه کودکان بردم ولی فایده نداره سرفه هاش کم میشه ومجدد زیاد میشه دیگه کلافه شدم.

  4. آتنا

    سلام .پسر۷ ساله من مدام سرفه های خشک می‌کنه.مونته لوکاست میخوره دو ساعت آرومه دوباره سرفه ها شروع میشه.بستنی و کاکائو سرفه هارو بیشتر میکرد که حذف کردم .چه پیشنهادی شما دارید

    1. الهام جلدی ـ کارشناس علمی دکترساینا

      سلام ممکنه پسرتون زمینه آسم داشته باشه، بهرحال سرفه مزمن دلایل مختلفی داره از سرماخوردگی گرفته تا آلرژی و حساسیت و رفلاکس و … برای پیدا کردن علت اصلی پیشنهاد میکنیم به متخصص اطفال مراجعه کنید.

  5. علیرضا یوسفی

    سلام من ۵۲سالمه سرما که خور خ بودم بهتر شدم فقط سرفه های خشک اذیتم می‌کنه دیروز رفتم دکتر برام سیتریزین تجویز کرده ولی همچنان سرفه ها رو دارم به نظر شما چه دارویی بهتره که از داروخانه تهیه کنم

    1. تیم محتوای دکترساینا

      سلام. می‌تونید داروهای گیاهی ضدسرفه از داروخانه تهیه کنید.

  6. سارا

    سلام برادر من ۴سال و خورده ای سن داره حدود یک سالی میشه که سرفه هایپشت سر هم داره یک بند میگن التهاب ریه والرژی داره ولی هرچی دارو میخوره فایده نداره نمیدونیم واقعا چه کاری انجام بدیم که کامل خوب شه

    1. تیم محتوای دکترساینا

      سلام. با متخصص ریه کودکان مشورت کردید تا به حال؟

    2. هدی

      سلام پسر من هم هفت ماهه مداااااام سرفه های آروم تو گلو داره مخصوصا شبا وقت خواب
      بهترین دکتر الرژی و اسم بردم میگن بخاطر آلرژی
      دکتر گوش حلق بینی بردم میگه بخاطر آلرژی
      فوق تخصص کودک بردم میگه آلرژی
      کارم شده فقط گریه نمی‌دونم چیکار کنم

      شما برادرتون بهتر شد؟نتیجه ای گرفتید

      1. سحر

        سلام. ببرید دکتر آلرژی . بیمارستان امام خمینی. کلینیک کودکان

  7. شمیم

    سلام من ۱۳ سالم هست و الان ۵ یا ۶ روزه که آنفولانزا گرفتم ، تمام علائم دیگه مثل تب و لرز از بین رفته اما سرفه آلرژیک برام مونده و ممتد دارم سرفه میکنم.
    فردا هم پرواز دارم ، میشه لطفا بگید چیکار کنم .واقعا دلم نمیخواد تو مسافرت سرفه کنم

    1. تیم محتوای دکترساینا

      سلام. دوری از آلرژن‌ها، نوشیدن مایعات گرم و دمنوش‌ها میتونه به شما کمک کنه تا سرفه‌تون بهتر بشه. همچنین می‌تونید از داروهای بدون نیاز به نسخه موجود در داروخانه‌ها برای کاهش سرفه استفاده کنید.

  8. آزیتا گودرزی نسب

    سلام ببخشید من ۱۲ سالمه سرفه شدید خلطی دارم بعد الان یک ماه اینجوری هستم پیش دکتر هم رفتم گفت الژی شدید داری لطفا میشه بگی چه دارویی خوبم میکنه

    1. تیم محتوای دکترساینا

      سلام. دوست عزیز اگر واقعا مشکلتون آلرژی هست، میتونید از پزشک بخواید براتون داروهای مخصوص آلرژی تجویز کنه.

نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید