چه نکاتی را باید حتماً در مراقبت های بعد از سزارین رعایت کنید؟
دانستن این که چه نکاتی را در مراقبت های بعد از سزارین رعایت کنیم، ضروری است. در ادامه چند پیشنهاد برای سرعت بخشیدن به بهبودی شما بعد از زایمان سزارین وجود دارد تا بتوانید طی مدت زمان کمتر، دردها و عوارض معمول بعد از عمل را پشت سر بگذارید؛ پس با این مقاله از دکتر ساینا همراه ما باشید.
برای مطالعه بخش موردنظر خود میتوانید بر تیتر آن در فهرست کلیک کنید. اگر در موبایل میخوانید، تیتر را لمس کنید.
فهرست آنچه میخوانید:
چه نکاتی را در مراقبت بعد از سزارین باید رعایت کرد؟
اکثر زنان باردار در جراحی سزارین هوشیار هستند و پس از جراحی، برای مراقبت به اتاق ریکاوری برده میشوند تا پرستاران در آن جا فشار خون و ضربان قلب را بررسی کنند و به طور کامل مراقب شما باشند. ممکن است به دلیل داروهایی که برای بیحسی در حین عمل برای شما استفاده شده است، کمی ناراحتی معده یا احساس کرختی و خارش داشته باشید که معمولا تا چند روز بعد از جراحی سزارین ، این علائم همراه شما خواهد بود.
برای مشاهده لیست بهترین متخصص زنان و زایمان کلیک کنید:
ارتباط تلفنی با متخصص زنان ارتباط آنلاین با متخصص زنانبه مقدار زیاد استراحت کنید
عمل سزارین جراحی بزرگی است. درست مثل هر عمل جراحی دیگر، بدن شما برای بهبودی کامل نیاز به زمان دارد. انتظار این را داشته باشید که بعد از زایمان سزارین ، به مدت سه تا چهار روز در بیمارستان بمانید (البته در صورت بروز عوارض طولانیتر). همچنین ممکن است پزشک زنان از شما بخواهد که بعد از رفتن به منزل -به خصوص تا چند هفته- استراحت کنید و شکمتان را در وضعیت درست و مناسبی قرار دهید.
شما پس از سزارین باید به مدت شش هفته به بدن خود فرصت دهید تا به طور کامل بهبود یابد. ما به شما پیشنهاد میکنیم که زمانهای استراحت خود را با زمان خواب فرزندتان تنظیم کنید تا بتوانید زودتر بهبود یابید. همچنین میتوانید از همسر خود یا دیگر افراد خانه بخواهید که گاهی اوقات از فرزند شما مراقبت کنند تا بتوانید بیشتر استراحت کنید.
فعالیت لازم است اما زیاده روی نکنید
به احتمال زیاد، پزشک در بیمارستان به شما توصیه میکند که بلند شوید و راه بروید، پس در خانه نیز به راه رفتن ادامه دهید. راه رفتن به جلوگیری از لخته شدن خون و یبوست کمک میکند. لازم است نحوهی شیردهی و پرستاری از نوزاد را بدون آسیب به محل بخیهاتان بیاموزید.
یادتان باشد که در حین بهبودی، باید مراقب حرکات بدنیتان باشید. تا جایی که میتوانید، از بالا و پایین رفتن از پلهها خودداری کنید. هر چیزی که نیاز دارید (مانند پوشک بچه و مواد غذایی یا شیرخشک) را نزدیک خود نگه دارید تا مجبور نشوید برای برداشتن آنها مرتباً از جای خود بلند شوید.
چیزی سنگینتر از وزن کودک خود بلند نکنید. از همسر یا یکی از دوستان یا اعضای خانواده برای این کار کمک بخواهید. بعد از جراحی سزارین بسیار مراقب خود باشید.
احتمال درد در جای بخیهی زایمان سزارین حداقل تا چند هفته امری طبیعی است. پس باید از بلند کردن و حمل وسایل نوزادتان پرهیز کنید.
رژیم غذاییتان را روی مواد مفید متمرکز کنید
تغذیهی مناسب در ماههای بعد از زایمان به همان اندازه مهم است که در حین بارداری مهم بود. این موضوع سرعت بهبودی بعد از سزارین را افزایش می دهد. همچنین اگر در حال شیردهی هستید، هنوز منبع اصلی تغذیهی کودک، شما هستید. بنابراین با مصرف غذاهای سالم، کودک شما سالم و قدرتمند میماند.
تحقیقات نشان میدهد که اگر مادر در رژیم غذایی خود از سبزیجات استفاده کند، در شیر او مؤثر است و باعث ایجاد طعم در شیر مادر میشود. این موضوع افزایش لذت کودک و همچنین کمک به رشد او را در پی دارد. همچنین، به مقدار زیاد مایعات -به ویژه آب- بنوشید. شما برای تقویت شیر و جلوگیری از یبوست به مایعات اضافی احتیاج دارید.
سایر نکات مربوط به مراقبت های بعد از سزارین
- بعد از جراحی سزارین برای جایگزینی مایعات از دسترفته در طول زایمان، مقدار زیادی مایعات بنوشید.
- از رابطهی جنسی تا شش هفته پرهیز کرده و به مقدار مورد نیاز داروی مسکن مصرف کنید.
- در صورت وجود علائم افسردگی پس از زایمان (مانند خستگی مفرط یا نوسانات شدید خلقی) از پزشک کمک بخواهید.
- هنگام پرستاری یا مراقبت از نوزاد (جدا از بلند کردن و حمل کردن) برای جلوگیری از برخورد با ناحیهی حساس بخیهی شکمتان، او را روی یک بالش بالاتر از محل بخیه بخوابانید.
- هر زمان که نیاز به عطسه یا سرفه کردن دارید، شکم خود را نگه دارید تا از محل برش و بخیهی شکم خود محافظت کنید.
- حتماً مواردی را که پزشک برای سهولت درد به شما توصیه میکند، رعایت کنید.
بازگشت شما به روال عادی ممکن است تا هشت هفته طول بکشد. از پزشک خود بپرسید که زمان ورزش کردن، بازگشت به محل کار و رانندگی کردن کی فرا میرسد. درست همان طور که در برنامهی مراقبت بعد از سزارین به سلامت جسمی خود توجه میکنید، سلامت عاطفی خود را نیز فراموش نکنید. داشتن کودک میتواند احساساتی را که هرگز انتظارش را نداشتهاید، در شما به وجود آورد.
اگر احساس خستگی، غم و اندوه و ناامیدی میکنید، آن را نادیده نگیرید. در مورد احساساتتان با همسرتان، یک دوست یا پزشک یا مشاور روانشناس صحبت کنید.
چه زمانی باید با پزشک تماس بگیرید؟
بعد از زایمان سزارین ممکن است تا چند هفته، در محل برش احساس درد خواهید کرد و خونریزی واژینال داشته باشید. این حالت به دلیل این است که بدن خون و لختههای اضافی رحم را که در طول بارداری به حفظ سلامت جنین کمک کرده، دفع میکند.
چند روز اول پس از زایمان، خونی به رنگ قرمز روشن میبینید که کم کم روشنتر میشود، بعد از مدتی صورتی رنگ شده و سپس به رنگ قهوهای و زرد در میآید تا زمانی که کاملاً خونریزی متوقف میشود.
همچنین بعد از سزارین احتمال دارد تا چند روز، حالتی شبیه به گرفتگی قاعدگی داشته باشید. اگر تمایل به استفاده از مسکن دارید، باید با پزشک خود مشورت کنید. این موارد طبیعی است، اما اگر با هر یک از علائم زیر روبهرو شدید سریعاً به پزشک مراجعه کنید، چون ممکن است دچار عفونت شده باشید:
- قرمزی، تورم یا خروج چرک از محل برش
- درد در اطراف محل جراحی
- تب بیش از ۱۰۰.۴ درجهی فارنهایت (۳۸ درجه سانتیگراد)
- ترشحات بدبو از واژن
- خونریزی شدید واژن
- قرمزی یا تورم در پا
- ایجاد مشکل در تنفس
- درد قفسهی سینه
- درد در سینهها
کلام آخر دکترساینا
در این مطلب سعی کردیم شما را با مراقبت های بعد از سزارین آشنا کنیم. اگر دوست، خواهر و مادری دارید که عمل سزارین را پشت سر گذاشتهاند، سعی کنید خود را با آنها مقایسه نکنید. تجربهی هر خانم طی این عمل جراحی متفاوت است. فقط سعی کنید روی بهبودی خود و روشهای مراقبت بعد از سزارین متمرکز شوید و به بدن خود زمان لازم برای بازگشت به حالت طبیعی را بدهید. اگر بعد از زایمان احساس ناراحتی روحی دارید و به نظر میرسد بهتر است از متخصص روانشناس کمک بگیرید.