گفتوگوی علی پیرهادی مدیر استارتآپ دکتر ساینا با مرکز کسبوکارهای نوپا !
دکتر ساینا مجموعهای کامل از اطلاعات و دادههای حوزه بهداشت و سلامت شامل معرفی بیماریها، داروها، پزشکان، مراکز درمانی و داروخانههاست. در ادامه گفتوگوی «علی پیرهادی» مدیر استارتآپ دکتر ساینا را با مرکز کسبوکارهای نوپا، درباره مشکلات این استارتآپ را میخوانید.
برای مشاهده ویدئوی مصاحبه اینجا کلیک کنید
مهمترین چالش استارتآپهای حوزه سلامت این است که وزارت بهداشت و درمان به این حوزه وارد شده و میگوید این استارتآپها با تجویز برای مردم مشکل ایجاد میکنند آیا شما با این مشکل روبرو بودهاید؟
در حوزه سلامت الکترونیک چالشهایی وجود دارد. چون این حوزه با سلامت و جان مردم در ارتباط است و به نظر من دغدغه مسئولان در وزارت بهداشت و سایر ارگانهای مرتبط در این زمینه، کاملا منطقی است. چون بهنوعی مسئولیت جان مردم به عهده آنها است و بنابراین باید نظارت داشته باشند. از طرف دیگر باید به این فعالیتها کمک کنند تا کارهای مربوط به ارتباط با بیماران و پزشکان تسهیل شود و این خدمات کیفیت و اثربخشی لازم را برای مردم داشته باشند.
در شرایط فعلی و با توجه به اینکه ایران کشوری درحال توسعه است، زیرساختهای مرتبط با حوزه اینترنت و زیرساختهای نرمافزاری و سختافزاری در بخش درمان هم در حال توسعهاند. با توجه به طرح جامعِ سلامت که در حال اجرا است، در چند سال گذشته به زیرساخت-های ساخت بیمارستان و تجهیزات فیزیکی اهمیت زیادی دادهایم که البته بجاست. از طرفی به مساله دارو اهمیت دادیم و طبیعتا حوزه سلامت الکترونیک و فضای نرمافزاری در مراحل آخر قرار گرفت که این هم طبیعت کشور ماست و با توجه به شرایط ما قابلپذیرش است. با این حال، تا آنجا که از دوستان وزارتخانه و اخباری که دنبال کردم اطلاع دارم، دغدغه آنها این است که این فرآیند را تسهیل و شرایطی را فراهم کنند که مجموعههای نرمافزاری و مجموعههای دانشبنیان بتوانند در این حوزه کارهای خوبی را انجام دهند. اتفاقات خوبی برای کشورمان افتاده و در حال وقوع است.
شما درست میگویید. ما باید شرایطی را فراهم کنیم و هماهنگی خوبی بین بخش حاکمیتی و نظارتی کشور با شرکتهای دانشبنیان به وجود بیاید. این ارتباط میتواند با برگزاری همین نمایشگاههای الکامپاستارز و رویدادهای دیگر به وجود بیاید. در همین نمایشگاه اتفاقات خیلی خوبی افتاده است. مثلا در این چند روز گذشته، معاون وزیر و معاون علمی فناوری وزیر، از مجموعه ما دیدن کردند. درباره کارمان صحبت کردیم، وزیر ارتباطات وقت گذاشت و از بیشتر استارتآپها دیدار کرد. حتما بازخوردهایی را به افراد و مجموعههای بالادستی میدهند. این یک اتفاق تدریجی است و بهمرور زمان تاثیر خوبی خواهد گذاشت. یکی از چالشهایی که وجود دارد، پذیرش این تاثیرات تدریجی است و خیلی از مجموعههای دانشبنیان باید صبر، طمانینه و حوصله رسیدن به یک مطلوب درست را برای خودشان پیشفرض بدانند.
در حوزه سلامت اینطور نیست که امروز استارتآپ خود را راهاندازی کنید و فردا به یک کسبوکار بزرگ برسید. با مطالعاتی که داشتیم، شرکتها و مجموعههای بزرگ در کشورهای آمریکایی، اروپایی، جنوب شرق آسیا و خیلی جاهای دیگر هم بهتدریج به سطح مورد نظر خود رسیدهاند. مثلا حوزه سلامتِ الکترونیک در یک سری کشورها که بهنوعی در سال ۲۰۰۷ راهاندازی شده است، بعد از ۱۰ سال به نقطه قابلقبول خود رسیده است. در کشور ما با توجه به زیرساختهایی که وجود دارد، حتما باید در یکزمان معقول به این مساله برسیم.
نکته دیگری که وجود دارد این است که در حوزه سلامت باید ارتباط خوبی با پزشکان برقرار کنیم. یک بخش از این ارتباط به این مساله برمیگردد که در حوزه رسانه ملی با اجرای برنامههای گفتگو و خیلی از فعالیتهای دیگر، پزشکان را با موضوع سلامت الکترونیک آشنا کنند. نشریات، روزنامهها، سایتهای خبری و … هم میتوانند به این کار کمک کنند؛ یعنی در این حوزه گفتگو شود و ادبیات حوزه سلامت الکترونیک در جامعه پزشکی رونق پیدا کند. وقتی پزشکان با این ادبیات آشنا شوند، مقالات ترجمه میشود، پایاننامهها روی این مساله تمرکز میکنند، حوزههای میانرشتهای که در دانشگاهها وجود دارد مثلا پزشکی هستهای، تجهیزات و … روی این موضوعات کار میکنند و کنگرههای تخصصی در این حوزه برگزار میشود. در حال حاضر تعداد این کنگرههای تخصصی کم است، امسال برای نخستینبار یک کنگره برگزار شد که تعداد محدودی مثلا در بیمارستان بوعلی با یک سالن محقر و بدون تبلیغات در آن شرکت کردند. در این کنگرهها باید بیشتر بحث شود. روندهای جهانی و مزایایی که سلامت الکترونیک میتواند برای کشورمان به دنبال داشته باشد، بررسی شود و بهتبع این اتفاقات در شورای عالی انقلاب فرهنگی و در شوراهای مختلفی که در کشور وجود دارد و تصمیمات کلان در آنها گرفته میشود دستبهدست هم -دهند و چالشهایی که پیش روی این حوزه قرار دارد برطرف شود.
آیا وزارت بهداشت از حوزه سلامت الکترونیک حمایت میکند؟
بله. این نظر و این همت در ساختارِ دولتی ما وجود دارد. جزییات اینکه تا چه حد محقق و اجرایی شود را نمیدانم اما این همت وجود دارد.
چقدر از شما دعوت کردند که در کمیسیونها شرکت کنید؟
خیلی وقتها پیشآمده است. تعدادش را یادم نیست اما جلساتی با ما برگزار شده است.
در آن جلسات چه نکاتی را مطرح کردید؟
همین مواردی که گفتم. این نکته را فراموش نکنیم که زیرساختِ حوزه سلامت کشور ما در حوزه نرمافزاری خیلی عقب است و تا این زیرساخت به وجود بیاید چند سال طول میکشد. مثلا در حوزه دفاعی به دلیل اینکه ما با تهدیدات خیلی جدی مواجه بودیم و هستیم خیلی پیشرفت کردیم و توانستیم به سطح خیلی خوبی در این حوزه برسیم. در حوزه پزشکی و درمان پیشرفتهای خیلی خوبی داریم و پزشکان درجهیک، در کشور هستند ولی زیرساختهای این حوزه باحالت ایدهآل خیلی فاصله دارد. این آمادگی نیاز بهصرف بودجه لازم و نیروی انسانیِ کافی دارد. این تصور درباره مجموعههای خصوصی وجود دارد که آنها در حال انجام فعالیتهای حرفهای هستند. هرقدر این اعتماد پررنگتر شود، این مجموعهها بهتر و باانگیزهتر عمل خواهند کرد. مثلا یکی از حمایتهای اصلی که وزارت بهداشت میتواند انجام دهد این است که از مجموعههایی که در حوزه سلامت الکترونیک کار میکنند حمایت رسانهای انجام دهد. یعنی خبر و گزارش آنها را منتشر و از آنها در سمینارها دعوت کنند.
وزارت بهداشت باید شرایطی را فراهم کند که مردم بیشتر ما را بشناسند. این بهترین اتفاقی است که میتواند برای ما بیفتد. باید تریبونهای درست در اختیار ما قرار بدهند که مردم ما را ببینند، بشنوند، پزشکان ما را ببینند و بشناسند و این اتفاق مهمترین اتفاق است. حمایتِ رسانه-ای یکی از اصلیترین دغدغهها و چالشهای ماست.