×

درمان خانگی بلفاریت با گیاهان دارویی و روش‌های سنتی

6
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

با برخی روش‌های درمان خانگی می‌تواند التهاب ناشی از بلفاریت چشم را کاهش داد. در این مقاله به بررسی روش‌های مؤثر در درمان خانگی بلفاریت چشم به کمک گیاهان دارویی ور روش‌های سنتی می‌پردازیم. به‌یاد داشته باشید این روش‌ها صرفاً برای آشنایی شما هستند و به‌کارگیری آن‌ها بدون مشورت با پزشک به‌هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود.

برای مطالعه بخش موردنظر خود می‌توانید بر تیتر آن در فهرست کلیک کنید. اگر در موبایل می‌خوانید، تیتر را لمس کنید.

بلفاریت

بلفاریت نوعی عفونت چشمی است که عدم درمان مناسب آن، زمینه‌‎ساز بروز بیماری‎های جدی چشم مانند گلوکوم، خشکی چشم و آب مروارید می‌شود. برای آشنایی با علت و علائم این بیماری مقاله بلفاریت چیست را مطالعه کنید.

روش های درمان خانگی بلفاریت

در ادامه‌ی این مقاله به روش‌های درمان خانگی بلفاریت می‌پردازیم.

تمیز نگه داشتن پلک

مهم‌ترین نکته‌ای که در شرایط ابتلا به بلفاریت باید به آن توجه کنید، حفظ بهداشت چشم برای رسیدن به سلامتی است. پیشگیری کردن از بروز بیماری بهتر از درمان آن است و از آن‌جا که این مشکل می‌تواند طولانی‌مدت باشد، باید مراقب باشید که چشم خود را در وضعیت سالم نگه دارید تا از آسیب جلوگیری شود.

شستشوی پلک‌ها روشی مناسب برای تمیز نگاه داشتن چشم است. شما می‌توانید از یک محلول تمیز‌کننده که توسط پزشک پیشنهاد شده است نیز استفاده کنید. این کار می‌تواند مانع از جمع‌شدن پوسته‌ی روی مژگان، باقی ماندن روغن روی پلک یا پوسته پوسته شدن پوست پلک شود.

با رعایت بهداشت چشم و رعایت رژیم غذایی ضدالتهاب می‌توان علائم بلفاریت را کاهش داد.

استفاده از کمپرس گرم

کمپرس گرم به عنوان یکی از روش‌های بسیار مؤثر برای درمان خانگی بلفاریت به شمار می‌آید. این روش به تسکین و همچنین نرم شدن ترشحات مژه‌های شما کمک می‌کند؛ علاوه بر این، می‌تواند روغنی که به طور معمول از غدد چربی درون پلک ترشح می‌شود را رقیق کند.

این کار خطر طولانی‌مدت و مزمن شدن بیماری را به میزان چشم‌گیری کاهش می‌دهد. همچنین استفاده از کمپرس گرم، گردش خون را افزایش می‌دهد و می‌تواند روند بهبودی را تسریع کند.

نحوه‌ی انجام کمپرس گرم

  • یک حوله را در آب گرم خیس کرده، سپس آب اضافی آن را خارج کنید.
  • حوله را به آرامی روی چشم قرار دهید و روی پلک مالش دهید.
  • این پروسه را تا زمانی که احساس بهبود کنید تکرار کنید.

توجه: برای هر چشم از حوله‌های جدا استفاده کنید.

ماساژ چشم

بهتر است ماساژ چشم پس از کمپرس گرم انجام شود. ماساژ دادن چشم پس از استفاده از کمپرس گرم به شل شدن پوست پلک و خروج روغن از غدد پلک کمک می‌کند. به کمک انگشت یا نوک گوش‌پاک‌کن و با استفاده از حرکات دایره‌ای کوچک، حاشیه‌ی پلک را که مژه‌ها و غدد در آن قرار دارند ماساژ دهید.

استفاده از شامپوی مخصوص

شوره‌ می‌تواند باعث تشدید بلفاریت شود. می‌تواند با مشورت پزشک یک شامپوی ضدشوره مناسب انتخاب کنید. استفاده از این نوع شامپو می‌تواند علائم و نشانه‌های بلفاریت را برطرف کرده یا کاهش دهد.

همچنین استفاده‌ی روزانه از شامپوی روغن درخت چای برای شست‌وشوی چشم‌ها می‌تواند به درمان بلفاریت کمک کند. سعی کنید هفته‌ای یک‌ بار چشم‌های خود را با شامپوی درخت چای بشویید.

در صورت عدم بهبود طی شش هفته، با پزشک مشاور خود تماس بگیرید و در صورت تحریک پوست یا چشم، از مصرف فراورده‌های روغن درخت چای خودداری کنید.

استفاده از اشک مصنوعی

این داروی بدون نسخه در مقابله با خشکی چشم ناشی از بلفاریت در طول روز کمک می‌کند. اشک مصنوعی بدون مواد نگه‌دارنده بهترین نوع برای استفاده است. اشک مصنوعی برای خرید آنلاین نیز در دسترس است، امّا باید ابتدا با پزشک خود مشورت کنید که آیا این روش برای شما مناسب است یا خیر.

درمان خانگی بلفاریت به کمک رژیم غذایی ضدالتهاب

زمانی‌که بدن شما عوامل خارجی را تشخیص دهد، سیستم ایمنی بدن فعال می‌شود؛ این امر اغلب فرآیندی را به نام التهاب ایجاد می‌کند. بنابراین التهاب نتیجه‌ی واکنش بدن به عوامل خارجی است. بلفاریت نیز موجب بروز التهاب در پلک می‌شود؛ به‌همین دلیل استفاده از غذاهای ضدالتهاب، علائم آن را بهبود می‌بخشد. همچنین، برخی غذاها موجب تشدید التهاب می‌شوند.

یک رژیم ضدالتهاب باید شامل این غذاها باشد:

  • گوجه‌فرنگی
  • روغن زیتون
  • سبزیجات برگ سبز، مانند اسفناج و کل
  • آجیل، مانند بادام و گردو
  • ماهی‌های چرب، مانند سالمون، ماهی تن و ساردین
  • میوه‌هایی مانند توت فرنگی، زغال اخته، گیلاس و پرتقال

پرهیزات غذایی

سعی کنید تا زمان بهبودی کامل از مصرف این غذاها پرهیز کرده یا آن‌ها را محدود کنید:

  • کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده مانند نان سفید و شیرینی
  • سیب‌زمینی سرخ‌کرده و سایر غذاهای سرخ شده
  • نوشابه و سایر نوشیدنی‌های قندی
  • گوشت قرمز مانند همبرگر و استیک و گوشت فرآوری‌شده مانند هات داگ و سوسیس

افزایش دفعات پلک زدن

پلک زدن کاری است که همه‌ی ما به‌طور مداوم و به صورت غیرارادی انجام می‌دهیم. هر فرد به‌طور متوسط ۱۵-۲۰ در دقیقه یا حدود ۱۲۰۰ بار در ساعت پلک می‌زند. این کار برای سلامتی چشم بسیار مفید است.

در زمان بروز برخی بیماری‌های چشمی نظیر بلفاریت یا خشکی چشم، باید پلک ‌زدن را از حالت غیرارادی خارج کنید و تعداد دفعات بیش‌تری چشم خود را باز و بسته کنید. پلک زدنِ بیش‌تر منجر به تولید روغن و رطوبت بیشتری در مژه و چشم شما می‌شود. این کار می‌تواند تأثیر مثبتی در کاهش علائم و درمان بلفاریت داشته باشد.

روش های درمان گیاهی بلفاریت

در ادامه با روش های درمان بلفاریت در طب سنتی آشنا می‌شوید:

روغن درخت چای

روغن درخت چای یکی از روش‌های درمان بلفاریت در طب سنتی است. درواقع روغن درخت چای دارای خواص ضدالتهابی و ضدباکتریایی است که به از بین بردن التهاب پلک‌ها ناشی از بلفاریت کمک می‌کند.

نحوه‌ی استفاده:

  • چند قطره روغن درخت چای را در یک روغن حامل مانند روغن زیتون یا روغن نارگیل مخلوط کنید.
  • یک پنبه‌ی گرد‌شده را در این مخلوط فرو کنید و آن را به‌آرامی روی پلک‌های بسته خود بمالید.
  • بگذارید ۵ تا ۱۰ دقیقه روی چشم‌تان بماند.
  • این روند را ۲ تا ۳ بار در روز و تا زمان احساس بهبودی تکرار کنید.
درمان بلفاریت در طب سنتی

گیاه آلوئه‌ورا برای درمان گیاهی بلفاریت

گیاه آلوئه‎ورا به دلیل خاصیت ضدالتهابی و آبرسانی می‎تواند به عنوان درمان گیاهی بلفاریت مورد استفاده قرار می‌گیرد. مرطوب شدن پلک می‎تواند از جمع شدن پوسته‌‎ها روی پلک جلوگیری کند. این گیاه سوزش و التهاب چشم را به‌طور مؤثری کاهش می‌دهد.

نحوه استفاده:

  • قسمتی از برگ گیاه را به صورت طولی برش دهید و ژل آن را خارج کنید. دقت کنید که تنها قسمت سفیدرنگ ژل را مورد استفاده قرار دهید.
  • این ژل را به‌آرامی بر روی پلک خود قرار دهید و اجازه دهید ۵ تا ۱۰ دقیقه بر روی چشم بماند. سپس خیلی آرام چشم‎ها را با آب گرم بشویید. روزانه دو تا سه بار این کار را تکرار کنید.

توجه:ممکن است ژل آلوئه‌‎ورا برای برخی افراد ایجاد حساسیت کند، بنابراین حتماً قبل از استفاده از آن، مقداری از آن را بر روی پوست دست یا بازو امتحان کنید.

روغن نارگیل برای درمان خانگی بلفاریت

درمان گیاهی بلفاریت با استفاده از روغن نارگیل، نتایجی همانند مصرف روغن چای را در پی خواهد داشت. روغن این گیاه دارای ترکیبات ضدالتهابی و ضدباکتریایی است، به همین دلیل می‎تواند احساس خارش و سوزش را برطرف کند. روغن این گیاه منبع خوبی از آنتی‌اکسیدان‎ها و اسیدهای چرب است و استفاده از آن از گذشته برای درمان عفونت و آلرژی‎های پوستی رواج داشته است.

نحوه استفاده:

  • یک گوش‌پاک‌کن را به روغن نارگیل آغشته کنید و به آرامی به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بر چشم بسته بمالید.
  • به خوبی با آب گرم چشم‌ها را شست‌و‌شو دهید.
  • برای افزایش شانس بهبودی می‌توانید این کار را چند بار در روز تکرار کنید.

کلام آخر دکترساینا

روش‌های درمان خانگی بلفاریت ارائه شده در این مقاله، صرفاً برای بالا بردن میزان آگاهی و اطلاعات شماست. همواره اولین و بهترین راه‎ حل برای درمان بیماری‌های چشمی، مشورت با یک پزشک متخصص است. چراکه برخی از درمان‌های گیاهی ممکن است در برخی افراد ممنوعیت داشته باشد و یا نیاز به محدودیت‌هایی باشد. برای درمان مشکلات چشمی نظیر بلفاریت حتماً با چشم پزشک مشورت کنید تا بهترین روش درمان را به شما پیشنهاد دهد.

مشاوره با پزشک

برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانه‌ی دکتر ساینا می‌توانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روان‌شناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.

شاید بپسندید
6 دیدگاه‌ها
  1. دریا

    سلام
    گوشه ی چشم من از داخل زیر پلک چربی زیادی جمع شده وموقع خوابیدن ودراز کشیدن مشخصه وباعث افتادگی پلکم شده برای از بین بردن این چربی بدون جراحی چکار میتونم انجام بدم اولین بار هست که من سوال می پرسم

    1. الهام جلدی ـ کارشناس علمی دکترساینا

      سلام کاربر عزیز وقت بخیر
      در قدم اول لازمه که مشخص بشه ماهیت غده‌ای که می‌گید واقعا چربی هست یا نه. یعنی اول باید موارد نگران‌کننده رد بشن. برای همین لازمه که حتما به متخصص چشم مراجعه کنید. می‌تونید از متخصص‌های چشم‌پزشکی دکتر ساینا کمک بگیرید.

  2. فرشته درویش

    سلام و وقت بخیر
    من یک هفته ای هست که دچار بلفاریت شدم
    و پوست گوشه های چشمم هم شدیدا می سوزه

    دکتر داروخانه قطره‌ شستشو ک یک قطره‌ آنتی بیوتیک داد و پماد هیدروکورتیزون

    و دو روز بعدش پماد بتامتازون چشمی گرفتم

    روی لبه پلک و گوشه ی همان چشم قرمزی و التهاب هنوز هست

    لطفا راهنمایی کنید

    1. الهام جلدی ـ کارشناس علمی دکترساینا

      سلام و وقت بخیر
      توصیه می‌کنیم برای دریافت درمان مناسب به متخصص چشم‌پزشکی مراجعه کنید و از مصرف قطره‌های چشمی، به خصوص کورتون (هیدروکورتیزون) بدون تجویز پزشک خودداری کنید. برای این کار می‌تونید از متخصص‌های چشم‌پزشکی دکتر ساینا کمک بگیرید.

  3. فاطمه لطفی

    من فرزنددومم شش ساله است برای بار سوم تصمیم به بچه دار شدن گرفتم اما تلاشم بی نتیجه است عفونت رحم هم دارم یعنی ازاولین فرزندم عفونت رحم داشتم اما بچه دارهم شدم

    1. تیم محتوای دکترساینا

      سلام. عفونت رحم قاعدتاً همان موقع درمان شده وگرنه براتون مشکل ساز میشد. برای باردار نشدن باید توسط پزشک زنان معاینه بشید و یک سری تست ها رو انجام بدید تا علت مشخص بشه.

نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید