غاز یاغی
فهرست آنچه میخوانید:
فواید
۱- غازیاغی بعلت داشتن مقداری ویتامین ث به منظور تصفیه خون وجلوگیری از فساد و رقت خون مصرف می شود نیز دارای اثر اشتها آور , مدر , ملین و مسکن می باشد .
۲- تخم غازیاغی دارای هورمون های گیاهی می باشد و بنا به این علت ترشحات غدد داخلی را تنظیم می کند و ضمنا مدر , بادشکن و ضد عفونی کننده نیز می باشد .
۳- مهم ترین خاصیت برگ و تخم غازیاغی درمان برص می باشد , برص یک بیماری قدیمی که در روی پوست بدن و صورت لکه های سفید ظاهر می شود , امروزه علت این امر را برهم خوردن تعادل ترشحات داخلی می دانند و از آنجائی که غازیاغی دارای هورمون های مخصوص گیاهی می باشد در تنظیم ترشحات داخلی بدن موثر بوده و می تواند موجب از بین رفتن این لکه ها و در نهایت باعث درمان برص گردد , طرز استفاده غازیاغی در این مورد بدین ترتیب است که شخص مبتلا ابتدا با یک تنقیه مسهل معده و روده های خود را پاک کرده و بعد به مدت دو هفته بطور پشت سرهم روزانه ۱۰ گرم تخم مرغ غازیاغی را همراه با عسل تناول نماید , ضمنا توصیه شده است که اگر در روزهای گرم پس از خوردن این دارو موضع برص را در برابر تابش نور خورشید قرار دهند به طوری که تعریق نموده و اصلا آب ننوشند این نسخه نافع تر خواهد بود , اگر در منطقه و یا فصلی قرار دارید و یا به هر عنوان دیگر که نمی توانید از نور آفتاب استفاده کنید می توانید به جا آن این کار را در حمام سونا انجام دهید .
۴- برای درمان برص علاوه بر روش مذکور ابن بیطار یکی از پزشکان بزرگ دنیای قدیم روش دیگری را طبق تجربه هائی که خود بدست آورده بیان نموده است , وی می گوید ; برای این کار باید از بهترین نوع بذر غازیاغی – که معمولا در مناطق گرمسیر بدست می آید و ریز و تیره بوده و طعمی تلخ و تند دارد – استفاده نمود به این ترتیب که در فصل تابستان پس از یک نتقیه با یک مسهل قوی که شکم را بخوبی جارو کند ۵/۳ گرم بذر غازیاغی را با ۵/۰ گرم عاقرقرحا, ۵/۰ گرم ریشه تربد و نیم گرم زنجبیل را با عسل مخلوط کرده و هر روز میل کند و سپس در مقابل نور آفتاب نشسته و موضع برص را در برابر نور خورشید قرار دهید بحدی که عرق کنید و این عمل را به مدت چند روز بطور پشت سر هم انجام دهید , ابن بیطار می گوید پس از اینکه ۳ روز از انجام این کار گذشت آثار بهبودی با پیدا شدن جوش هائی شبیه آبله بر روی لکه های سفید ظاهر می شود و آب زردی از آن ها خارج شده و بیماری به تدریج رفع و پوست بدن نیز به رنگ طبیعی باز می گردد .
۵ – ضماد تخم غازیاغی در باز نمودن زخم ها و همچنین در پاک نمودن اثر آنها نقش بسیار مفید و اثر بخش دارد
مضرات
۱- مصرف جوشانده غازیاغی برای خانم ها باردار مضر می باشد , به این دلیل که خوردن این جوشانده موجب سقط جنین می گردد .
۲- زیاده روی در خوردن این سبزی موجب تحریک پوست و ناراحتی کبد و مثانه می گردد و در مواردی که یرقان و یا ضعف کلیه وجود دارد زیانبخش می باشد .
طرز استفاده
ساقه خوشه هایش بی برگ و درشت و حاوی دانه های قهوه ای براق است . ارتفاع آن به ۲۰ الی ۳۰ سانتیمتر میرسد . اندام خوراکی آن برگ گیاه است .
۱- برگ و ساقه های آن به سبب داشتن ویتامین ث زیاد برای تصفیه خون ، رقیق شدن خون و جلوگیری از فساد لثه استفاده می شود
۲- بذر آن دارای هورمون های گیاهی بوده و ترشحات داخلی را تقسیم می کند
۳- باد شکن ضد عفونی کننده و ادرار آور است
۵- ضماد بذر آن باز کنندۀ زخمها و پاک کنندۀ جای آنهاست
۶- برای درمان بیماری برص(لکه های سفید پوست) غازیاغی بسیار مؤثر خواهد بود.
۷- طبیعت آن گرم بوده و در بعضی از نقاط ایران مردم آن را با سبزیجات دیگر مصرف می کنند و گاهی نیز با آن کوکو تهیه می کنند
۸- غازیاغی خنک ، اشتها آور ، ملیّن و ادرار آور می باشد
۹- اگر برگهای تازه غازیاغی را بکوبند و روی محل گزیدگی حشرات بگذارند ، سوزش نیش و گزیدگی را برطرف می کند
۱۰- غرغره کردن شیره برگ تازه غازیاغی در موقع گلودرد های سخت مفید است.
ترکیبات
دارای اسانس خیلی فرار و انواع پروتئین و نشاسته است.