روبارب،ریوند چینی
فهرست آنچه میخوانید:
فواید
۱-از گرد زردرنگ ریوند که تلخ است به عنوان اشتهاآور و مسهل استفاده مىشود (بنا بر مقدار مصرف) . اگر گرد ریوند را حرارت دهند، خاصیت مسهلى آن تقریبا از دست مىرود ولى سایر خواص آن مانند تقویت معده باقى مىماند. به این دلیل است که گرد آن را در مواردى که نظر خاصیت مسهلى آن است به صورت گرد مخلوط با سایر گردها مىخورند .
۲- گرد ریوند اگر به مقدار ۴ – ۴ / ٠ گرم خورده شود درعینحال که مسهل است، ایجاد قولنج نکرده و معده و امعا را خسته نمىکند در صورتى که سایر مسهلها معمولا اشتها را کم کرده و ایجاد ضعف مىنمایند ولى ریوند معده را تقویت کرده به هیجان بدن مىافزاید.
۳-ریوند معمولا در سؤهضمهایى که بدون تب باشد و با تلخى دهان و احساس درد خفیفى در قسمت فوقانى معده و با یبوست طبع توأم باشد و همچنین در سؤهضمهایى که سبب آن عدم حرکت و نشستن در یک محل باشد و سوءهاضمۀ پیران و سوءهضمهایى که در زنان عصبانى و اشخاص مبتلا به مالیخولیا وجود دارد، بسیار مؤثر است.
۴-ریوند را در موارد اسهالهاى صفراوى نیز تجویز مىنمایند و همچنین در اسهال خونى وبایى بخصوص در ابتداى شروع بیمارى که هنوز مدفوع چندان خون آلوده نشده مؤثر و مفید است.
۵-بهطور کلى ریوند به عنوان مسهل اخلاط غلیظه و رقیقه و مدر مصرف مىشود.
۶- گرفتگىهاى کبد و طحال و رودهها را باز مىکند و بادها و نفخها را تحلیل مىبرد و دردهاى کلیه و مثانه و رحم را تسکین مىدهد و براى رفع برودت معده و کبد و سرفه مزمن و تنگىنفس و سل و زخم ریه و زخم روده و انواع استسقا و یرقان و رفع اسهال خونى و اسهال معمولى و پاک کردن رودهها مفید است.
۷-اگر از گرد ریوند با لعاب به دانه، حب درست شود و زیر زبان نگهدارند و آب آن را فروبرند براى سرفه کهنه سرد و مرطوب و تنگىنفس سرد و مرطوب نافع است .
۸-و اگر با گرد ریوند و هلیلۀ کابلى و غاریقون و صبر زرد حب سازند و بخورند برای پاک کردن دماغ و انواع سردردهاى سرد و صفراوى و فلج و سرگیجه و وحشت و مالیخولیا و جنون مفید است.
۹-گرد ریوند اگر ۳۰-۵۰ سانتىگرم با هر غذا بخورند مانند داروهاى مقوى اثر مىکند و اگر ٢ – ١٣ / ٠ گرم حتى تا ۴ گرم بخورند مانند مسهل اثر مىکند.
۱۰-بعضى از اطبا تنها جویدن آن را در دهان و فروبردن آب آن را خیلى مؤثر مىدانند. ریوند با آب آهکدار و مواد قىآور و دمکردههاى قابض و اسیدهاى غلیظ و سوبلیمه و سولفات آهن و روى ناسازگار است و از استفاده آنها باهم باید پرهیز کرد. مصرف: از تیزان این گیاه ( ۵ تا ۱۰ گرم از ریزوم گیاه را در یک لیتر آب بخیسانید ) و نیز گرد آن ( به مقدار ۱۰۰ – ۳۰۰ میلیگرم ) به عنوان مقوی و اشتهاآور و با مقادیر بیشتر ( ۵/۰ – ۵ گرم گرد ) یا تنطور آن ( ۵ – ۱۵ گرم در یک پوسیون یا شربت ) به عنوان ملین و مسهل استفاده می شود. برای این منظور درمانی مقدار مصرف آن برای کودکان ۲/۰ گرم به ازای هر سال سن است.
مضرات
طرز استفاده
مقوی ملین و کرم کش است لوز المعده را وادار به ترشح انسولین کرده و قند خون را کم میکند برای رفع جوش بدن مفید است برای بی اشتهایی-درد معده و بیماری های کبدی نافع است باعث تقویت معده و روده شده و تنظیم کننده ترشحات و حرکات معده است سستی و خماری را بر طرف میکند و مسرت بخش است برای امراض وبایی و اسهال مفید است خون را تصفیه میکند چکاندن آب تازه ریواس در چشم سبب تقویت بینایی واز بین رفتن لکه های سفید چشم میگردد ترکیب ریواس با آبلیمو و مالیدن آن به صورت باعث از بین رفتن جوش و لک میشود برای تقویت موی سر نافع است اگر با حنا مخلوط شود رنگ مو را شرابی میکند جوشانده برگ های ریواس باعث تمییزی ظروف آلومینیومی میشود شربت کاملا طبیعی که دارای ترکیباتی افزوده می باشد که در درمان بسیاری از بیماریها مفید می باشد
ترکیبات
ریوند غنی از فیبر و ویتامین c بوده در آن آب-پروتئین-قند-کربو هیدرات-کلسیم-ویتامین های A و B سدیم و پتاسیم وجود دارد.
طبیعت
از نظر حکماى طب سنتى ایرانى ریوند یا بیخ گیاه از نظر طبیعت کمى گرم و خشک است و درعینحال رطوبت دارد به همین دلیل زود کرم مىگذارد.