×

رابطه جنسی در بارداری | بهترین پوزیشن های دوران بارداری

0
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

رابطه جنسی در بارداری یکی از دغدغه‌های زوج‌هاست. توصیه‌های مثبت و منفی زیادی درباره نزدیکی در زمان بارداری به گوش می‌رسد و تشخیص شایعه از واقعیت را دشوار می‌کند. ما در این مقاله از مجله سلامت دکتر ساینا قصد داریم شایعات درباره سکس بارداری را از واقعیت مشخص کنیم؛ خطرات احتمالی برقراری نزدیکی در دوران بارداری را با شما در میان بگذاریم و بهترین پوزیشن های سکس در بارداری را که طی آن‌ها آسیبی به مادر و جنین نمی‌رسد مطرح کنیم.

ایا در دوران بارداری میشود رابطه جنسی داشت؟

درصورتی‌که بارداری شما عادی باشد، نزدیکی در بارداری بخش طبیعی و عادی این دوران است. جنین به خوبی با عضلات شکمی و عضلات رحمی محافظت می‌شود و رابطه جنسی به جنین آسیبی نمی‌رساند. البته باید بدانید که انقباضات ارگاسم با انقباضات زایمان مشابه نیست.

به‌عنوان یک اقدام احتیاطی، برخی از پزشکان توصیه می‌کنند که در هفته‌های آخر بارداری از برقراری رابطه‌ جنسی اجتناب کنید؛ با این عقیده که هورمون‌های موجود در مایع منی می‌توانند انقباضات رحم را تحریک کنند. اما انقباضات ارگاسم مانند انقباضات زایمان نیست؛ بنابراین مشکلی در این مورد وجود ندارد.

برخلاف شایعاتی که می‌شنویم، برقراری رابطه جنسی در بارداری به‌طورکلی منعی ندارد و می‌تواند مفید هم باشد؛ مگر در شرایط خاص که بارداری با مشکلاتی همراه است یا خطر سقط جنین وجود دارد.

فواید رابطه جنسی در بارداری

رابطه جنسی در بارداری می‌تواند فوایدی برای همسران داشته باشد. برخی فواید سکس در دوران حاملگی برای زنان عبارت‌اند از:

  • بهبود ارگاسم: افزایش جریان خون در ناحیه تناسلی می‌تواند ارگاسم‌های قوی‌تری در زنان باردار ایجاد کند.
  • تناسب اندام: رابطه جنسی از طریق سوزاندن کالری به تناسب اندام مادر کمک می‌کند.
  • بهبود رابطه عاطفی: فعالیت جنسی در بارداری می‌تواند باعث بهبود روابط عاطفی با همسر شود.
  • تقویت سیستم ایمنی: نتایج یک مطالعه در سال ۲۰۰۴ نشان داد که رابطه جنسی در بارداری باعث افزایش ایمنوگلوبولین IgA شده است. این آنتی‌بادی بدن را در مقابل عفونت‌ها محافظت می‌کند[i].
  • بهبود خلق‌وخو: رابطه جنسی و ارگاسم باعث آزاد شدن هورمون‌های شادی در بدن می‌شود

در چه شرایطی نباید طی بارداری رابطه‌ جنسی برقرار کرد؟

در شرایط خاص ممکن است پزشک تشخیص دهد که نزدیکی در بارداری برای شما مضر است. این موارد به این قرار است:

  • در معرض خطر سقط جنین قرار دارید یا سابقه‌ی سقط جنین داشته‌اید.
  • در معرض خطر زایمان زودرس هستید (داشتن انقباضات قبل از هفتة سی‌وهفتم بارداری.)
  • بدون علت مشخص خون‌ریزی، ترشحات غیرطبیعی یا گرفتگی واژن دارید.
  • کیسه‌ی آمنیوتیک شما در حال نشت مایعات است.
  • طی دوران بارداری گردنه‌ی رحم شما خیلی زود باز شده‌است و کودک شما در فاصله‌ی خیلی کمی از رحم قرار دارد.
  • دوقلو یا چندقلو حامله هستید.

در نظر داشته باشید که اگر پزشکتان به شما توصیه کرده‌است که نزدیکی در زمان بارداری برای شما مضر است؛ این امر نه‌تنها شامل مقاربت جنسی می‌شود، بلکه هر فعالیتی را که منجر به ارگاسم یا برانگیختگی جنسی شود در بر می‌گیرد.

اثرات بارداری بر میل جنسی

اثرات بارداری بر میل جنسی در همه مادران باردار به یک شکل نیست و پاسخ افراد به آن متفاوت است. تغییرات هورمونی در دوران بارداری برمیل جنسی مادر اثر می‌گذارد.

افزایش هورمون‌ها و جریان خون ناحیه تناسلی به‌ویژه در سه ماهه دوم باعث افزایش میل جنسی می‌شود. در مقابل برخی ممکن است به دلیل نوسان‌های هورمونی، کاهش سطح انرژی یا دردهای جسمانی دچار کاهش میل جنسی در بارداری شوند.

حتماً در مورد نیاز و تغییر میل جنسی در دوران بارداری با همسر خود گفتگو کنید و در صورت نیاز از مشاور کمک بگیرید.

رابطه جنسی دهانی در بارداری

سکس دهانی در بارداری اغلب مشکلی ایجاد نمی کند؛ اما باید بخاطر داشته باشید که حین رابطه جنسی دهانی هوا وارد واژن نشود چراکه در برخی مواقع باعث آمبولی هوا شده که یک موقعیت خطرناک و حتی کشنده است.

همچنین درصورتی‌که همسر شما دچار تبخال دهانی یا سرماخوردگی شده است، نباید اقدام به رابطه جنسی دهانی کرد. حتی افراد بدون علائم می‌توانند ویروس تبخال را به همسر خود انتقال دهند. درصورت انتقال ویروس هرپس و مبتلا شدن به تبخال تناسلی، سزارین ضرورت پیدا می‌کند.

سکس در سه ماه اول بارداری

سکس در حاملگی یکی از دغدغه‌های مهم زوجین در این دوران است. خبر خوب اینکه در یک بارداری طبیعی و بدون مشکل، رابطه جنسی در طول بارداری از جمله سه ماهه اول ایمن است.

تازمانی‌که پزشک زنان رابطه جنسی در بارداری را منع نکرده است، دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. عضلات رحم و مایع آمنیوتیک از جنین حین رابطه جنسی محافظت می‌کنند.

به طورکلی میزان سقط جنین در سه ماه اول نسبت به سه ماهه‌های دیگر بیشتر است. تقریباً ۱۰ تا ۱۵ درصد از حاملگی‌ها در سه ماهه اول (۱۳ هفته اول) منجر به سقط می‌شوند؛ اما باید بدانید که دلیل آن رابطه جنسی نیست.

نیمی از سقط جنین ها در سه ماهه اول به دلیل ناهنجاری‌های کروموزومی و بسیاری از دلایل دیگر ناشناخته دیگر است.

میل جنسی در بارداری به خاطر تغییرات جریان خون و هورمون‌ها معمولاً افزایش پیدا می‌کند. درصورتی‌که منع پزشکی ندارید برقراری رابطه جنسی در بارداری مشکلی ندارد؛ اما مراقب انتقال بیماری‌ها به‌خصوص بیماری ‌های مقاربتی باشید.

رابطه جنسی در ماه آخر بارداری

چنانچه بارداری سالم و طبیعی باشد رابطه جنسی تا زمان نزدیک به زایمان هم می‌تواند لذت‌بخش و بدون خطر باشد.

میل جنسی در برخی از زنان در ماه آخر بارداری افزایش پیدا می‌کند. بااین‌حال ممکن است همسر (مرد) به‌علت ترس و نگرانی از آسیب رساندن به کودک از رابطه جنسی پرهیز کند.

درصورتی‌که پزشک زنان هیچ‌گونه محدودیتی برای شما قائل نشده باشد، می‌توانید همسر خود را برای رابطه جنسی متقاعد کنید. رابطه جنسی در ماه آخر نه‌تنها خطرناک نیست، بلکه فعالیتی سالم و لذت‌بخش محسوب می‌شود (توجه کنید که منع پزشکی نداشته باشید.)

تنها کافی است موقعیت و پوزیشن مناسب رابطه جنسی را برای خود پیدا کنید. پوزیشن‌هایی که به شکم فشار نمی‌آورند مناسب دوران بارداری هستند.

بهترین پوزیشن های دوران بارداری کدام است؟

با بالا رفتن ماه‌های بارداری، طبیعی است پوزیشن‌هایی را انتخاب کنید که نزدیکی را در دوران بارداری برای شما راحت‌تر و لذت‌بخش‌تر کند. بعد از ماه چهارم بارداری، زنان به هنگام دراز کشیدن به پشت ممکن است احساس تهوع یا سرگیجه کنند. این امر به دلیل افزایش وزن رحم و فشار وارده بر شریان‌های اصلی خون است. بنابراین برخی از پوزیشن‌های قبلی را فراموش کرده و از پوزیشن‌های زیر استفاده کنید:

  • رابطه‌ جنسی از پشت یا همان پوزیشن داگی‌استایل
  • پوزیشنی که زن روی مرد قرار می‌گیرد
  • پوزیشن قاشقی که همسران به‌صورت کنار هم خوابیده رابطه برقرار می‌کنند
  • پوزیشن ایستاده
  • پوزیشن پهلو به پهلو
مشاوره با پزشک

برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانه‌ی دکتر ساینا می‌توانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روان‌شناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.

خونریزی بعد از رابطه جنسی در بارداری خطرناک است؟

خونریزی خفیف بعد از رابطه جنسی در بارداری معمولاً به‌علت اتساع وریدها و مویرگ‌های دهانه رحم و واژن است. همچنین خونریزی از واژن به‌ویژه در اوایل بارداری می‎تواند نشانه‌ی لانه‌گزینی باشد.

خونریزی می‌تواند در نتیجه‌ی تغییرات دهانه رحم یا سرویکس در بارداری باشد. خونریزی شدید ممکن است نشانه‌ی مسئله‌ای جدی مانند سقط جنین یا حاملگی خارج رحمی باشد.

رنگ خونریزی نیز دارای اهمیت است. بااینکه در اغلب موارد خونریزی بعد از رابطه جنسی نگران‌کننده نیست؛ صرف نظر از میزان و شدت خونریزی بعد از رابطه در دوران بارداری حتماً آن را به پزشک زنان اطلاع دهید.

کلام آخر دکتر ساینا

نزدیکی در بارداری به‌طورکلی مشکلی ندارد و حتی می‌تواند مفید هم باشند؛ مگر اینکه به دلیل مشکلات یا پیچیدگی‌های خاص در وضعیت بارداری شما، پزشک شما را از این کار منع کند. در طی نزدیکی در بارداری احتمال انتقال بیماری یا عفونت را در نظر بگیرید و بهداشت جنسی را رعایت کنید.

در ماه‌های آخر نیز سعی کنید بهترین پوزیشن‌های نزدیکی را پیدا کنید که کمترین فشار را به شما و جنین وارد می‌کند. هرگونه تغییر از جمله احساس درد، خونریزی، ترشحات غیرطبیعی و … را با دکتر زنان در میان بگذارید.

سؤالات متداول

همراهان مجله سلامت دکتر ساینا، شما عزیزان نیز می‌توانید سوالات خود را در رابطه با موضوع این مقاله در بخش نظرات بنویسید. متخصصان ما در تلاش هستند تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن به پرسش‌های شما پاسخ دهند.   

شاید بپسندید
نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید