×

تفاوت آنفولانزا و سرماخوردگی چیست؟

0

گلودرد، سرفه، بدن‌درد و تب، این‌ علائم را ممکن است هم در صورت ابتلا به سرماخوردگی و هم آنفولانزا داشته باشید. اما چه تفاوتی بین این دو بیماری وجود دارد؟ آیا مهم است که بدانیم به کدام‌یک مبتلا شده‌ایم؟ در این مقاله از مجله سلامت دکترساینا به تفاوت آنفولانزا و سرماخوردگی، از علت تا علائم و نحوه تشخیص آن‌ها می‌پردازیم.

تفاوت علت آنفولانزا و سرماخوردگی

آنفولانزا و سرماخوردگی، هر دو بیماری‌های تنفسی مُسری هستند؛ اما ویروس‌های متفاوتی این دو را ایجاد می‌کنند. آنفولانزا فقط با ویروس آنفولانزا، اما سرماخوردگی با ویروس‌های مختلفی از جمله رینوویروس، پاراآنفولانزا و کروناویروس‌های فصلی ایجاد می‌شود. (دقت کنید که کروناویروس‌های فصلی با ویروس کرونایی که باعث بیماری کووید-۱۹ می‌شود، متفاوت است.)


تفاوت علائم آنفولانزا و سرماخوردگی

اگر احساس می‌کنید کامیون به شما برخورد کرده است، احتمالا مبتلا به آنفولانزا شده‌اید! به‌طورکلی آنفولانزا از سرماخوردگی بدتر است، علائم شدیدتری دارد و ناگهانی شروع می‌شود؛ اما علائم سرماخوردگی خفیف‌تر است.

از طرفی دیگر، علائم آنفولانزا شامل تب یا احساس تب‌ولرز، سرفه، گلودرد، آبریزش یا گرفتگی بینی، بدن‌درد، سردرد یا خستگی است. اما افراد مبتلا به سرماخوردگی معمولا بیشتر دچار گرفتگی یا آبریزش بینی می‌شوند. در جدول زیر، می‌توانید با تفاوت سرماخوردگی و آنفولانزا بیشتر آشنا شوید:

تفاوت علائم آنفولانزا و سرماخوردگی

علائم آنفولانزا سرماخوردگی
شروع بیماری ناگهانی تدریجی
تب معمولا بالا (۳۸ درجه یا بیشتر) به‌ندرت؛ در صورت بروز، خفیف
لرز شایع نادر
بدن‌درد شایع و اغلب شدید خفیف تا متوسط
خستگی شایع و گاهی شدید خفیف تا متوسط
سرفه (خشک یا خلط‌دار) گاهی شدید معمولا خفیف
گلودرد گاهی  شایع
گرفتگی یا آبریزش بینی گاهی شایع
سردرد شایع گه‌گاه
عطسه گاهی شایع
تنفس سطحی و کوتاه محتمل؛ به‌خصوص در موارد شدید نادر؛ مگر در صورت وجود مشکل زمینه‌ای
مدت‌زمان معمولا یک تا دو هفته معمولا یک تا دو هفته

 جالب است بدانید آنفولانزا طی ۲ تا ۵ روز بهبود می‌یابد، اما ممکن است برای یک هفته یا بیشتر احساس خستگی کنید. اما سرماخوردگی به آرامی شروع می‌شود و تا ۱۰ روز معمولا ادامه دارد.


آنفولانزا عوارض دارد اما سرماخوردگی نه!

سرماخوردگی معمولاً منجر به مشکلات جدی نمی‌شود؛ اما ممکن است آنفولانزا عوارض جدی داشته باشد! سینوزیت و عفونت گوش می‌توانند جزء عوارض متوسط آنفولانزا باشند، اما از جمله عوارض شدید آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پنومونی (ذات‌الریه یا عفونت ریه)
  • میوکاردیت (التهاب بافت عضلانی قلب)
  • آنسفالیت (التهاب مغز)
  • میوزیت و رابدومیولیز (التهاب عضلات)
  • نارسایی چند عضوی (مثلا نارسایی همزمان کلیوی و تنفسی)
  • سپسیس (پاسخ التهابی شدید در بدن به‌دنبال عفونت)
  • بدتر شدن بیماری‌های مزمن زمینه‌ای مانند آسم یا بیماری‌های قلبی

روش تشخیص آنفولانزا و سرماخوردگی

همان‌طورکه گفتیم، با اینکه تفاوت‌هایی در علائم آنفولانزا و سرماخوردگی وجود دارد، اما باز هم تشخیص قطعی آنفولانزا یا سرماخوردگی تنها براساس علائم ممکن نیست. چند نوع آزمایش برای تشخیص آنفولانزا وجود دارد:

  • تست تشخیص سریع آنفولانزا یا RIDT
  • تست RT-PCR
  • کشت ویروس
  • سنجش ایمونوفلورسانس

برای انجام تمام آزمایش‌ها، لازم است کارشناس آزمایشگاه یک سواب را داخل بینی یا پشت گلوی بیمار بکشد و نمونه را در آزمایشگاه بررسی کند. نتیجه تست تشخیص سریع، ۱۰ تا ۱۵ دقیقه و سایر آزمایش‌ها چند ساعت بعد آماده می‌شود. البته دقت کنید که ممکن است در همه موارد پزشک برای شما انجام تست تشخیصی را درخواست نکند و براساس قضاوت بالینی خود، درمان سرماخوردگی یا آنفولانزا را تجویز کند. 


چه زمانی از پزشک کمک بگیریم؟

موارد خفیف با استراحت و درمان‌های خانگی بهبود می‌یابند؛ اما اگر علائم زیر را دارید از پزشک عمومی و داخلی یا متخصص عفونی کمک بگیرید:

  • تب مداوم: تبی که بیش از سه روز طول بکشد، می‌تواند نشانه یک عفونت باکتریایی باشد که به درمان خاص خودش نیاز دارد.
  • بلع دردناک: گلودرد ناشی از سرماخوردگی یا آنفولانزا می‌تواند موجب کمی ناراحتی هنگام بلع شود؛ اما درد شدید ممکن است علت دیگری مثل عفونت استرپتوکوکی (نوعی عفونت باکتریایی در گلو) داشته باشد.
  • سرفه مداوم: سرفه‌ای که پس از ۲ تا ۳ هفته از بین نرود، ممکن است به‌دلیل برونشیت (التهاب و عفونت راه‌های هوایی) باشد که نیاز به درمان آنتی‌بیوتیکی دارد. ترشح پشت حلق یا سینوزیت هم می‌تواند باعث سرفه مداوم شود. علاوه‌براین، آسم نیز یکی از علل سرفه مداوم است. 
  • احتقان (گرفتگی) و سردرد مداوم: وقتی سرماخوردگی باعث گرفتگی و مسدود شدن سینوس‌ها می‌شود، ممکن است منجر به عفونت سینوس‌ها (سینوزیت) شود. اگر بعد از یک هفته دچار درد در صورت یا اطراف چشم‌ها به‌همراه ترشحات غلیظ بینی شده‌اید، احتمال بروز عفونت باکتریایی وجود دارد و ممکن است نیاز به مصرف آنتی‌بیوتیک داشته باشید.

پیشگیری از آنفولانزا و سرماخوردگی

  • مهم‌ترین اقدام برای پیشگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا، شستن مکرر دست‌ها است. شستن دست‌ها با آب گرم و صابون به‌مدت حداقل ۲۰ ثانیه، به ازبین‌بردن میکروب‌ها از روی پوست کمک می‌کند.
  • می‌توانید برای جلوگیری از آنفولانزای فصلی واکسن آنفولانزا را نیز دریافت کنید.
  • در‌صورتی‌که در تماس با فرد مبتلا به آنفولانزا قرار گرفته باشید، ممکن است پزشک برای پیشگیری از ابتلا، مصرف داروهای ضدویروسی را به شما توصیه کند. این کار همیشه نیاز نیست و تشخیص زمان نیاز به آن بر عهده پزشک است.
پیشگیری از آنفولانزا و سرماخوردگی

کلام آخر دکترساینا

آنفولانزا و سرماخوردگی، دو بیماری تنفسی مُسری هستند که علائم مشابه زیادی دارند. تشخیص این دو بیماری تنها براساس علائم، همیشه ممکن نیست. در برخی موارد، پزشک برای تشخیص قطعی جهت مدیریت بهتر بیماری، انجام برخی آزمایش‌ها را درخواست کند. فراموش نکنید که برای پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا و سرماخوردگی، رعایت بهداشت به شما کمک می‌کند.


سوالات متداول

شاید بپسندید
نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید