قرص سردرد: ۱۵ نوع قرص سردرد، عوارض و نحوه مصرف
سردرد ممکن است زندگی شما را مختل کرده و ادامه فعالیتهای روزمره را برایتان سخت کند. طیف گستردهای از داروهای با یا بدون نسخه ممکن است در درمان سردرد مؤثر باشند. مسکنها معمولاً اولین داروهایی هستند که برای سردرد تجویز میشوند. اما بسته به نوع و علت سردرد، ممکن است پزشک شما درمانی غیر از مسکن برایتان تجویز کند. در ادامه به معرفی و بررسی انواع قرصهای سردرد میپردازیم.
به گفته وبسایت WebMD، وقتی صحبت از درمان سردرد به میان میآید، برخی داروها و دستگاهها برای جلوگیری از شروع سردرد معرفی میشوند، ولی این موارد تنها گزینههای موجود نیستند. تغییر سبک زندگی در جهت کنترل استرس و اجتناب از محرکهای سردرد نیز میتواند بسیار مؤثر باشد. اما بهطورکلی، چیزی که برای یک فرد مؤثر است ممکن است برای دیگری نباشد. بنابراین برای یافتن درمان مناسب با پزشک خود مشورت کنید.
فهرست آنچه میخوانید:
انواع قرص سردرد
وقتی دچار سردرد میشوید، داروها میتوانند به تسکین درد شما کمک کنند. برخی داروها بدون نسخه و بهراحتی در دسترس شما بوده و برخی دیگر نیاز به نسخه پزشک دارند. پزشک میتواند بهترین گزینه را برای شما پیشنهاد دهد.
قرصهای سردرد را میتوان در سه دسته جای داد:
- تسکینی: ازبینبردن درد و سایر علائم
- ریشهکنی: متوقف کردن و ازبینبردن علت سردرد
- پیشگیری: کاهش تعداد دفعات و شدت سردردها
اگر برای تسکین سردرد، بیش از دو بار در هفته از داروهای مسکن استفاده میکنید، باید به پزشک مراجعه کنید. ممکن است پزشک در این شرایط، دارویی برای پیشگیری از سردرد برایتان تجویز کند. استفاده بیشازحد از داروهای مسکن میتواند در نهایت باعث سردردهای مکرر یا بدترشدن سردردها شود.
۱. نوافن برای سردرد
نوافن (Novafen)، نام تجاری یک داروی ترکیبی است که این ترکیب شامل استامینوفن، ایبوپروفن و کافئین است. میتوانید این دارو را برای بهبود انواع دردها از جمله سردردهای تنشی و میگرنی خفیف تا متوسط مصرف کنید. نوافن به دلیل داشتن استامینوفن و ایبوپروفن، اثرات ضددرد و ضدتب دارد. کافئین نیز محرک خفیف دستگاه عصبی مرکزی است و عروق خونی مغز را منقبض میکند. این اثر میتواند به کاهش سردرد کمک کند.
۲. ناپروکسن برای سردرد
قرص ناپروکسن، جزء دسته داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) است که میتواند برای تسکین سردردهای تنشی و میگرن مصرف شود. مصرف بدون نسخه ناپروکسن برای سردرد معمولاً هر ۱۲-۸ ساعت است. مصرف این دارو در زنان باردار و شیرده توصیه نمیشود.
۳. آکسار
قرص آکسار یا ACA، ترکیبی از استامینوفن، کافئین و آسپرین است. این دارو به دلیل داشتن استامینوفن و آسپرین، اثرات ضددرد و ضدتب دارد. کافئین نیز با انقباض عروق خونی مغز، میتواند به بهبود سردرد کمک کند. آکسار برای تسکین دردهای خفیف تا متوسط ناشی از سردردهای میگرنی استفاده میشود.
۴. استامینوفن
استامینوفن میتواند دردهای خفیف تا متوسط را تسکین دهد. این دارو جزء داروهای ضددرد و تببر است و به شکل قرص، کپسول و شربت موجود است. دوز پیشنهادی آن در بزرگسالان یک تا دو قرص ۵۰۰ میلیگرمی و حداکثر ۴ عدد در ۲۴ ساعت است. بین دوزها نیز باید حداقل ۴ ساعت فاصله وجود داشته باشد.
۵. ایبوپروفن (ادویل)
ایبوپروفن نیز از دسته داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) است. محققان دریافتهاند که خوردن ایبوپروفن برای سردردهای متوسط تا شدید، تا حدود ۲ ساعت بعد درد را تسکین میدهد. ایبوپروفن برای تسکین سردردهای تنشی مکرر مفید است. همچنین، به تسکین علائم التهابی از جمله التهاب مفصل و زانو درد کمک میکند. دوز پیشنهادی برای بزرگسالان، یک تا دو قرص ۲۰۰ میلیگرمی، ۴ بار در روز به فاصله ۶ ساعت است. مصرف ایبوپروفن در بارداری توصیه نمیشود. ایبوپروفن ممکن است عوارضی مانند ناراحتی و خونریزیهای گوارشی داشته باشد.
۶. ژلوفن
ژلوفن (Gelofen)، همان ایبوپروفن به شکل کپسول ژلاتینی نرم است. ژلوفن به دلیل شکل کپسولی معمولاً سریعتر از قرص ایبوپروفن جذب شده و زودتر درد را تسکین میدهد. نحوه مصرف آن برای تسکین درد معمولاً ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیگرم هر ۴ تا ۶ ساعت است. ژلوفن نیز مانند ایبوپروفن و ناپروکسن ممکن است عوارض گوارشی داشته باشد. برای کاهش عوارض گوارشی، بهتر است این داروها را همراه با غذا و یک لیوان آب مصرف کنید.
۷. کدیمکس
کدیمکس (Codimex) نام تجاری یک داروی ترکیبی بوده که حاوی استامینوفن، ایبوپروفن و کافئین است. این دارو اثرات ضد درد، ضد تب و ضد التهاب داشته و عملکرد قوی و سریعی برای تسکین درد دارد. کافئین موجود در این دارو میتواند با انقباض عروق خونی مغز، به بهبود سردرد کمک کند.
۸. مفنامیک اسید
مفنامیک اسید از دسته دارویی ضدالتهابهای غیراستروئیدی (NSAID) است و میتوان آن را برای تسکین کوتاهمدت سردردهای خفیف تا متوسط استفاده کرد. مفنامیک اسید، اثرات ضد التهاب و ضد درد دارد. این دارو ممکن است عوارض گوارشی داشته باشد که برای کاهش این عوارض توصیه میشود آن را همراه با غذا و یک لیوان آب مصرف کنید.
۹. فوریمو
قرص فوریمو حاوی ایبوپروفن است و در دو دوز ۶۰۰ میلیگرم و ۸۰۰ میلیگرم وجود دارد. مصرف دوز ۶۰۰ میلیگرم به صورت هر ۱۲ ساعت یک عدد است. قرص ۸۰۰ میلیگرم حاوی ایبوپروفن پیوسته رهش بوده و به صورت یک یا دو قرص هر ۲۴ ساعت مصرف میشود. فوریمو ۶۰۰ میلیگرم برای تسکین دردهای متوسط تا شدید و فوریمو ۸۰۰ میلیگرم برای رفع دردها و التهابهای بسیار شدید استفاده میشود. هر دو برای تسکین انواع سردرد از جمله میگرن کاربرد دارند. ترکیبی به نام فوریموپلاس نیز وجود دارد که حاوی ۲۰۰ میلیگرم ایبوپروفن و ۵۰۰ میلیگرم استامینوفن است. این ترکیب باتوجه به عملکرد دوگانه از دو مسیر مختلف، تأثیر سریع و قوی در تسکین سردرد دارد و میتواند گزینه خوبی برای درمان سردرد شدید باشد.
۱۰. میگرافار
کپسول میگرافار یک داروی گیاهی از مواد مؤثره گیاه تاناستوم (از تیره کاسنی) و بابونه آلمانی ساخته شده است. این دارو سردردهای میگرنی را تسکین داده و علاوه بر این، اثرات آرامبخشی و ضداضطرابی نیز دارد. میگرافار برای پیشگیری از سردردهای میگرنی، حملات حاد میگرن و تهوع و استفراغ ناشی از آن، درمان انواع سردرد مانند سردردهای خوشهای و تنشی، سردردهای قبل و حین دوران قاعدگی کاربرد دارد.
۱۱. قرص سردرد ریلایف (ریلیف)
قرص ریلیف (Relief) یا ریلایف که به قرص میگرن آمریکایی معروف است، یک مسکن ترکیبی است. این دارو حاوی دیکلوفناک، استامینوفن، منیزیم تریسیلیکات و کلرفنیرامین است و برای تسکین انواع دردها از جمله سردردهای میگرنی کاربرد دارد. این مسکن در کشور هند و برخی کشورهای دیگر تولید میشود، اما در ایران مجوزهای لازم را ندارد.
۱۲. سوماتریپتان
سوماتریپتان دارویی است که مصرف آن نیاز به نسخه پزشک دارد و در شرایطی که سردرد شما به داروهای بدون نسخه پاسخ ندهد، ممکن است بسته به سایر علائم و شرایط شما پزشک این دارو را برایتان تجویز کند. این دارو برای تسکین سردردهای ناشی از میگرن و سردردهای خوشهای (کلاستر) تجویز میشود. سوماتریپتان ممکن است عوارضی از جمله گزگز و مورمور شدن بدن، احساس گرما یا سرما، خشکی گلو، درد یا خشکی فک، سنگینی یا درد قفسه سینه، سرگیجه، خستگی و گیجی داشته باشد.
۱۳. میگراکیم
میگراکیم یکی از نامهای تجاری سوماتریپتان در ایران است. این دارو برای درمان سردردهای میگرنی و خوشهای، در بیمارانی که دردشان با داروهای مسکن بدون نسخه بهبود نیافته تجویز میشود.
۱۴. میگراگل
میگراگل یک داروی گیاهی حاوی مخلوط عصاره خشک سنبلالطیب، رازیانه، بید و بادرنجبویه است که برای کمک به بهبود و پیشگیری از میگرن و سردردهای عصبی مصرف میشود. نحوه مصرف به این صورت است که باید به محض شروع حمله میگرنی ۱ تا ۲ قرص مصرف شده و یک ساعت بعد این مقدار تکرار شود. برای پیشگیری از سردردهای میگرنی نیز به صورت یک قرص دو نوبت در روز توصیه میشود. درست است که این دارو از ترکیبات گیاهی ساخته شده، اما ممکن است با سایر داروهای آرامبخش تداخل داشته و در برخی بیماریها از جمله نارساییهای قلبی، فشارخون بالا، ناراحتیهای شدید معده، هموفیلی و آسم منع مصرف داشته باشد.
۱۵. ارگوتامین سی
قرص ارگوتامین سی، ترکیب دارویی به نام ارگوتامین با کافئین است که برای پیشگیری و درمان سردردهای میگرنی تجویز میشود. ارگوتامین و کافئین، از گشادشدن عروق خونی مغز جلوگیری کرده و مانع ایجاد سردرد میشوند. درصورتیکه پزشک این دارو را برای شما تجویز کرده، به محض شروع حمله میگرنی باید دو قرص ارگوتامین سی استفاده کنید. سپس درصورتیکه در عرض ۳۰ دقیقه سردرد متوقف نشد، یک یا دو قرص دیگر مصرف کنید. مصرف بیش از ۶ قرص ارگوتامین سی در ۲۴ ساعت، یا بیش از ۱۰ قرص در هفته، مجاز نیست.
مسکنهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) مانند آسپرین، ایبوپروفن، ناپروکسن، مفنامیک اسید و دیکلوفناک، عوارضی مانند ناراحتی و خونریزیهای گوارشی داشته که برای جلوگیری از ایجاد این عارضه میتوانید آنها را همراه با غذا و یک لیوان آب مصرف کنید. همچنین در استفاده طولانیمدت میتوانند باعث آسیب کلیه شوند. مصرف این داروها در افراد مبتلا به آسم ممکن است علائم آنها را بدتر کند. سایر داروهای ذکرشده نیز ممکن است عوارضی داشته باشند که لازم است قبل از مصرف آنها با پزشک مشورت کنید.
انواع قرص سردرد
نوع سردرد | قرص سردرد مناسب |
قرص سردرد تنشی | استامینوفن ایبوپروفن/ ژلوفن ناپروکسن قرصهای ترکیبی میگرافار |
قرص سردرد میگرنی | سوماتریپتان ارگوتامین سی میگرافار میگراگل ایبوپروفن/ ژلوفن ناپروکسن قرصهای ترکیبی |
قرص سردرد خوشهای (کلاستر) | تریپتانها مانند سوماتریپتان وراپامیل ارگوتامین سی میگرافار |
قرص سردرد سینوس | ضداحتقانها و آنتیبیوتیک (در صورت ابتلا به عفونت باکتریایی) |
روشهای درمان سردرد شدید
برخی از افرادی که سردرد تنشی دارند، برای درمان آن پیگیری نمیکنند و سعی میکنند خوددرمانی کنند. متأسفانه استفاده مکرر از مسکنهای بدون نسخه ممکن است باعث ایجاد نوع دیگری از سردرد در آنها شود: سردرد ناشی از مصرف زیاد مسکن.
داروهای زیادی اعم از با و بدون نسخه، برای تسکین سردردهای شدید وجود دارد، شامل:
مسکنها
مسکنهای ساده و بدون نسخه (OTC) معمولاً خط اول درمان سردرد هستند. این داروها شامل ایبوپروفن، ناپروکسن و استامینوفن هستند.
داروهای ترکیبی سردرد
آسپرین یا استامینوفن یا هردوی آنها ممکن است با کافئین یا یک داروی آرامبخش در قالب یک دارو ترکیب شوند. داروهای ترکیبی معمولاً مؤثرتر از یک دارو به تنهایی عمل میکنند. در حال حاضر داروهای ترکیبی زیادی بدون نسخه در دسترس هستند.
تریپتانها و نارکوتیکها
برای افرادی که هم سردردهای میگرنی و هم سردردهای تنشی دورهای دارند، تریپتان میتواند بهخوبی هر دو نوع سردرد را تسکین دهد.
مخدرها یا نارکوتیکها به دلیل عوارض جانبی فراوان و خاصیت وابستگیشان بهندرت استفاده میشوند.
مصرف بیرویه مسکنها برای تسکین سردرد ممکن است خود باعث ایجاد نوع دیگری از سردرد با عنوان «سردرد ناشی از مصرف زیاد مسکن» شود.
سایر روشهای درمان سردرد
علاوه بر مصرف قرص، روشهای دیگری نیز برای تسکین سردرد وجود دارد.
آمپول برای سردرد
- کتورولاک: آمپول کتورولاک یکی از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) است که خاصیت ضدالتهاب و ضد درد دارد. این دارو برای درمان سردردهای شدید و میگرن حاد در اورژانس استفاده میشود. کتورولاک نیز عوارض سایر داروهای NSAID مانند عوارض گوارشی را دارد. استفاده مکرر و طولانیمدت آن نیز میتواند آسیب کلیه ایجاد کند.
- سوماتریپتان و دیهیدرو ارگوتامین: این دو دارو برای درمان سردردهای حاد میگرنی، در شروع حملات شدید و در اورژانس استفاده میشوند و با انقباض عروق، درد و التهاب را کاهش میدهند. تزریق این داروها برای استفاده طولانیمدت مناسب نیست.
- بوتاکس: سم بوتولینیوم که به عنوان بوتاکس شناخته میشود، عملکردی فراتر از کاهش چینوچروک دارد. تزریق بوتاکس، سیگنالهای شیمیایی که مسئول انتقال پیام درد هستند را متوقف میکند. تزریق بوتاکس از سال ۲۰۱۰ برای پیشگیری از حملات میگرن استفاده میشود. این درمان تنها برای کسانی که بیش از ۱۵ بار در ماه دچار حملات میگرن میشوند، مورد تأیید است. تزریق بوتاکس میتواند یک روش پیشگیری مؤثر با عوارض جانبی کم در افراد مبتلا به میگرن مزمن باشد.
- آنتیبادی: داروهای جدیدی برای پیشگیری از میگرن تولید شدهاند که به مهارکنندههای CGRP مشهور بوده و با مهار گشادشدن عروق خونی مغز، از بروز سردردهای میگرنی پیشگیری میکنند. این داروها هنوز در ایران تولید نشدهاند.
شیاف برای سردرد
داروی دیکلوفناک به شکل شیاف نیز در دسترس بوده و میتوان آن را برای تسکین سردردهای حملات میگرن استفاده کرد. از مصرف این دارو به صورت خودسرانه و بدون دستور پزشک خودداری کنید.
داروی گیاهی برای سردرد
داروی میگرافار که از مواد مؤثره گیاه تاناستوم (از تیره کاسنی) و بابونه آلمانی ساخته شده، میتواند در درمان انواع سردرد مانند سردردهای خوشهای و تنشی، سردردهای قبل و حین دوران قاعدگی مفید باشد. داروی میگراگل نیز داروی گیاهی دیگری است که حاوی مخلوط عصاره خشک سنبلالطیب، رازیانه، بید و بادرنجبویه بوده و برای کمک به بهبود و پیشگیری از میگرن و سردردهای عصبی مصرف میشود.
دمنوش برای سردرد
مصرف برخی دمنوشها مانند چای سبز، دمنوش زنجبیل، دمنوش بابونه گاوی (تاناستوم) و دمنوش نعنا میتواند به تسکین سردردهای میگرنی کمک کند. این دمنوشها با کاهش التهاب به بهبود سردرد میگرن کمک میکنند. اما ازآنجاییکه محرکهای میگرن فرد به فرد متفاوت است، خودداری از مصرف هر ترکیبی که باعث تحریک حمله میشود ضروری است. اگر هر کدام از این دمنوشها باعث تحریک یا بدترشدن سردرد شما شد، مصرف آن را ادامه ندهید. همچنین، باید بدانید که دمنوشها نمیتوانند درمان اصلی سردرد میگرنی باشند.
قرصهای پیشگیری از سردرد
پزشک ممکن است برای کاهش تعداد دفعات و شدت سردرد شما دارو تجویز کند. بهخصوص اگر دچار سردردهای مکرر و مزمنی هستید که به مسکنهای ساده یا درمانهای دیگر پاسخ نداده است.
این داروهای پیشگیرانه عبارتند از:
- ضدافسردگیهای سه حلقهای: ضدافسردگیهای سه حلقهای شامل آمیتریپتیلین و نورتریپتیلین، رایجترین داروهای مورد استفاده برای پیشگیری از سردرد تنشی هستند. عوارض جانبی این داروها ممکن است یبوست، خوابآلودگی و خشکی دهان باشد.
- سایر داروهای ضدافسردگی: استفاده از داروهای ضدافسردگی ونلافاکسین و میرتازاپین نیز مورد تأیید است.
- داروهای ضدتشنج و شلکننده عضلانی: سایر داروهایی که میتوانند از سردرد تنشی پیشگیری کنند برخی داروهای ضدتشنج مانند گاباپنتین و توپیرامات هستند. در این مورد، نیاز به انجام مطالعات بیشتر وجود دارد.
ممکن است قبل از شروع اثر دارو، چند هفته یا بیشتر طول بکشد تا داروهای پیشگیری از سردرد در بدن شما اثرشان را پایهریزی کنند. بنابراین اگر در مدت کوتاهی پس از شروع دارو هیچ پیشرفتی مشاهده نکردید، ناامید نشوید.
پزشک وضعیت شما را برای اطمینان از اثربخشی داروهای پیشگیری از سردرد بررسی خواهد کرد. در این فاصله، استفاده بیشازحد از مسکنها ممکن است با اثرات داروهای پیشگیری از سردرد تداخل داشته باشد. از پزشک بپرسید که حین مصرف این داروها چند بار میتوانید از مسکن استفاده کنید.
توصیههایی برای مصرف قرص سردرد
درباره مصرف قرص سردرد، نکات زیر را به خاطر بسپارید:
- استفاده از داروهای بدون نسخه و تجویزشده را محدود به دو روز در هفته کنید. مصرف بیشازحد این داروها ممکن است سردردها را بیشتر کند.
- دارو را بلافاصله پس از شروع سردرد مصرف کنید.
- داروهای تجویز شده را دقیقاً مطابق گفته پزشک مصرف کنید.
- با پزشک خود ویزیتهای منظم جهت پیگیری وضعیتتان تنظیم کنید.
چطور اثربخشی قرص سردرد را افزایش دهیم؟
وقتی مصرف قرص سردرد را با رعایت توصیههای مربوط به سالم زیستی، از جمله موارد زیر همراه کنید، بیشترین اثربخشی را از آن میبینید:
- ورزش
- نوشیدن آب (حداقل ۶ لیوان در روز)
- حذف غذاهایی که بالقوه محرک سردرد هستند
- خواب زیاد (حداثل ۷ ساعت در طول شب)
- ریلکسیشن یا تنآرامی
الگوی سردرد خود را بشناسید
بررسی و شناخت الگوی سردرد، میتواند به تشخیص نوع و علت سردرد شما کمک کند.
سردردهای اولیه، یعنی سردردهایی که علت زمینهای دیگری ندارند، شامل موارد زیر هستند:
- سردرد خوشهای (کلاستر): این سردردها معمولاً شدید و یکطرفه بوده، تا ۸ بار در روز ممکن است اتفاق بیفتد و هر حمله ممکن است ۱۵ دقیقه تا ۳ ساعت طول بکشد. درد معمولاً پشت یک چشم متمرکز است، اما ممکن است پیشانی، شقیقه، بینی و لثههای سمت درگیر را نیز تحت تأثیر قرار دهد.
- میگرن: یک بیماری عصبی شایع است که علائم مختلفی از جمله سردرد ضرباندار یکطرفه ایجاد میکند. میگرن معمولاً با فعالیت بدنی، نور، صدا یا بو بدتر میشود. حملات میگرن ممکن است حداقل چهار ساعت یا حتی چند روز طول بکشد.
- سردرد مداوم روزانه جدید (NDPH): یک اختلال نادر است که به طور غیرقابل پیشبینی و به دلایل ناشناخته اتفاق میافتد. افراد مبتلا به NDPH سردردی دارند که متوقف و با درمانهای رایج بهتر نمی شود. برای برخی افراد، سردرد ممکن است سالها طول بکشد یا هرگز از بین نرود.
- سردرد تنشی: نوع رایجی از سردرد است که اغلب باعث درد خفیف تا متوسط میشود. برخی آن را مانند یک نوار سفت در اطراف سر خود توصیف میکنند. سردردهای تنشی را میتوان با مسکنهای بدون نسخه یا داروهای ضدافسردگی (با نسخه پزشک) درمان کرد. سایر درمانها شامل تغییر سبک زندگی و یادگیری راههای رفع استرس است.
سردرد ثانویه، سردردی است که علت آن، بیماری یا مشکل پزشکی دیگری مانند آسیب به سر، عفونت سینوسها یا فشار خون بالا باشد.
تغییر سبک زندگی برای درمان با سردرد
برای درمان سردرد فقط مصرف دارو کافی نیست. بلکه لازم است برخی موارد را نیز در سبک زندگی خود اصلاح کنید:
- هیچ یک از وعدههای غذایی را حذف نکنید؛ مخصوصاً صبحانه.
- هر شب حداقل ۷ ساعت بخوابید.
- روزی ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
- روزی ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشید.
- محرکهای سردردتان را بشناسید و از آنها دوری کنید. این مواد ممکن است شامل غذاها و نوشیدنیهای کافئیندار، همچنین انواع چیپس و سایر تنقلات پرکالری باشد. همچنین ممکن است شامل مواد شیمیایی به نام نیترات (موجود در گوشتهای اغذیه فروشی، سوسیس، هاتداگ و پپرونی) و تیرامین (در پنیرهای مانده و پیتزا) باشد.
چه زمانی برای سردرد از پزشک کمک بگیریم؟
اگر علائم زیر را دارید، باید هرچه سریعتر به پزشک یا اورژانس مراجعه کنید:
- احساس میکنید این «بدترین سردرد عمرتان» است.
- سردردی دارید که با علائمی مانند تب، سفتی گردن، بثورات پوستی، تشنج، ضعف و بیحسی، دشواری در تکلم، اختلال بینایی، استفراغ و افت هوشیاری همراه است.
- سردردی که بیش از ۷۲ ساعت طول کشیده، بدون اینکه ۴ ساعت مداوم در زمان بیداری کاملاً بدون درد باشید.
- سردردی که پس از ضربه به سر یا افتادن از بلندی باشد.
- سردردی که علیرغم درمان و مصرف دارو بهتر نشده یا بدتر شود.
نباید بیش از دو بار در هفته از قرص مسکن برای سردرد استفاده کنید. اگر احتیاج به مصرف بیش از این مقدار دارید، حتماً با پزشک مشورت کنید. مصرف بیرویه و بیشازحد مسکنها ممکن است سردردتان را بیشتر کند، یا نوع دیگری از سردرد (سردرد ناشی از مصرف بیرویه قرص) ایجاد کند. از طرفی، با مراجعه به پزشک و تشخیص بهموقع نوع سردرد، میتوانید درمان مناسب را دریافت کنید.
برای مشاهده لیست بهترین متخصص مغز و اعصاب کلیک کنید:
ارتباط تلفنی با متخصص مغز و اعصاب ارتباط آنلاین با متخصص مغز و اعصابکلام آخر دکترساینا
سردرد، دردی است که ممکن است زندگی و فعالیت روزمره شما را مختل کند. برای تسکین سردرد مسکنها و داروهای مختلفی در بازار دارویی وجود دارد که با و بدون نسخه در دسترس هستند. اما نباید بیش از دو بار در هفته از درمان تسکین درد برای سردرد استفاده کرد. بهتر است برای تسکین سردرد خود، پیش از مصرف هر دارویی با پزشک مشورت کنید.
نام دارو | داروی سردرد |
انواع | · نوافن
· ناپروکسن · ایبوپروفن (ادویل) · استامینوفن · ژلوفن · آکسار · کدیمکس · مفنامیک اسید · فوریمو · میگرافار · سوماتریپتان (میگراکیم) · میگراگل · ارگوتامین سی · شیاف دیکلوفناک · آمپول کتورولاک · آمپول سوماتریپتان و دی هیدرو ارگوتامین · تزریق بوتاکس |
کاربردها | · تسکین
· ریشهکنی · پیشگیری |
عوارض جانبی احتمالی | · عوارض گوارشی و کلیوی در داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs)
· گزگز و مورمور شدن بدن، احساس گرما یا سرما، خشکی گلو، درد یا خشکی فک، سنگینی یا درد قفسه سینه، سرگیجه، خستگی و گیجی در سوماتریپتان · عوارض کبدی در استامینوفن · بیخوابی، تپش قلب و بیقراری در کافئین |
اشکال دارویی | · قرص
· کپسول · شربت · آمپول · شیاف مقعدی |
استامینوفن، ایبوپروفن، ژلوفن و نوافن جزء رایجترین داروهای بدون نسخهای هستند که برای سردرد استفاده میشوند و همگی در تسکین سردرد مؤثر هستند. اما اگر سردرد شدیدی دارید که به این مسکنها پاسخ نمیدهد یا مجبور به استفاده مکرر (بیش از دو بار در هفته) از مسکن هستید، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
سردرد یکی از عوارض شایع قرص سیلدنافیل است. سیلدنافیل به دلیل گشادکردن عروق، باعث ایجاد سردرد میشود. برای تسکین سردرد ناشی از سیلدنافیل، مسکنهای بدون نسخه میتواند مؤثر باشد. برای انتخاب داروی مناسب با پزشک یا داروساز مشورت کنید. درصورتیکه سردرد شدید بود یا ادامه یافت، با پزشک خود در مورد مصرف سیلدنافیل مصرف کنید. ممکن است دوز دارو را تغییر داده یا داروی دیگری را جایگزین آن کند، یا راهکارهای دیگری برای کاهش سردرد به شما پیشنهاد دهد.