گرگرفتگی در بارداری نشانه چیست؟
گرگرفتگی در بارداری بسیار شایع است و معمولاً مشکل خاصی ایجاد نمیکند؛ اما میتواند برای مادر بسیار آزاردهنده باشد. از طرفی گاهی مادر علائمی مثل تب را با گر گرفتگی بارداری اشتباه میگیرد که بیتوجهی به آن میتواند مشکلزا باشد. در این مقاله از مجله سلامت دکتر ساینا توضیح میدهیم که علت گرگرفتگی در اوایل بارداری چیست، چه زمانی نیاز به مداخلهی پزشکی دارد و درمان گر گرفتگی در بارداری چیست.
فهرست آنچه میخوانید:
گرگرفتگی در بارداری
گرگرفتگی در بارداری کاملاً طبیعی است. بهعلت تغییرات هورمونی که در طی بارداری رخ میدهند، گرگرفتگی و نوسان خلقی بخشی از فرایند بارداری است. گر گرفتگی در بارداری در بیش از یکسوم زنان باردار رخ میدهد.
نوسان هورمونها بهویژه هورمون استروژن و همچنین افزایش متابولیسم بدن طی بارداری باعث افزایش تولید حرارت و گرما میشود.
ممکن است گاهی تب با گرگرفتگی اشتباه شود؛ اما باید توجه کنید که تب نشانه عفونت در بدن است و معمولاً باعث بالا رفتن درجه حرارت بدن میشود، درحالیکه گرگرفتگی درجه حرارت بدن را بالا نمیبرد.
علت گرگرفتگی در بارداری
علت گر گرفتگی در بارداری دقیقاً مشخص نیست؛ اما برخی از علتهای آن عبارتاند از:
- تغییرات هورمونی: نوسان در سطح هورمون استروژن باعث گرگرفتگی در بارداری میشود.
- افزایش متابولیسم: افزایش متابولیسم بدن در بارداری باعث تولید حرارت و گرگرفتگی میشود.
- کمآبی: کمآبی میتواند مکانیسم کنترل دما را مختل کند و باعث افزایش حرارت شود.
- اضافهوزن: بافت چربی باعث تولید استروژن میشود و ممکن است تعادل هورمونی را برهم بزند.
گرگرفتگی بارداری چگونه است؟
گر گرفتگی بارداری از سر و گردن شروع میشود و به سمت قفسهی سینه گسترش پیدا میکند و ممکن است ۳۰ ثانیه تا ۵ دقیقه طول بکشد. گاهی اوقات گرما در قسمت پایین بدن شروع میشود و بهدنبال آن تعریق برای خنک شدن بدن رخ میدهد.
شدت و تعداد گرگرفتگی از فردی به فرد دیگر متفاوت است. علائم گرگرفتگی در بارداری و گرگرفتگی یائسگی بهطورکلی مشابه است؛ اما گرگرفتگی بارداری با علائم دیگری مانند تورم و حساسیت سینهها، تهوع و استفراغ نیز همراه است.
علائم گر گرفتگی در بارداری
- شروع ناگهانی گرما
- تپش قلب
- تاری دید
- قرمزی صورت و گردن
- لرز
- تعریق
- اضطراب
راههای کنترل گرگرفتگی در بارداری
اگرچه گر گرفتگی در بارداری معمولاً خطری ایجاد نمیکند؛ اما ممکن است برای مادر باردار آزاردهنده باشد. برخی راهکارها برای کنترل و درمان گرگرفتگی در بارداری عبارتاند از:
- خواب و استراحت خود را در مکانهای خنک انجام دهید.
- در اتاقخواب از تهویه مطبوع استفاده کنید.
- با پوشیدن کلاههای آفتابگیر در مقابل نور خورشید از خود محافظت کنید.
- در طول روز آبی کافی بنوشید.
- رژیم غذایی متعادل و سرشار از میوه و سبزیجات تازه مصرف کنید.
- مصرف غذاهای تند، فرآوریشده و گرم را محدود کنید.
- سیگار کشیدن را ترک کنید.
- از یوگا و مدیتیشن برای کنترل تنفس و کاهش گرگرفتگی بهره ببرید.
برای مشاهده لیست بهترین متخصص زنان و بارداری کلیک کنید:
ارتباط تلفنی با متخصص بارداری ارتباط آنلاین با متخصص بارداریچه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
احساس گرما در دوران بارداری اغلب به دنبال کاهش هورمون استروژن به وجود میآید و امری طبیعی است. بهتر است در دوران بارداری از بودن در محیط و هوای گرم اجتناب کنید. درصورتیکه احساس گرگرفتگی بههمراه علائم زیر باشد حتماً با یک پزشک و ترجیحاً با دکتر زنان و زایمان مشورت کنید.
- تب بالای ۳۸ درجه
- حالت تهوع
- استفراغ
- اسهال
- دردهای عضلانی
- علائم آنفولانزا
کلام آخر دکترساینا
گرگرفتگی در بارداری طبیعی و ناشی از نوسانات سطح هورمونهاست؛ اما مراقب باشید علائم تب و بیماری را با گرگرفتگی اشتباه نگیرید. همچنین اگر با رعایت نکات مطرحشده در این مقاله، همچنان علائم گرگرفتگی شما آزاردهنده است پزشک خود را در جریان بگذارید و از او کمک بخواهید.
برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانهی دکتر ساینا میتوانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روانشناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.
سؤالات متداول
بله. به دلیل تغییرات و نوسانات هورمونی بهویژه هورمون استروژن، گرگرفتگی بخشی طبیعی از فرایند بارداری است و معمولاً جای نگرانی نیست. بااینحال اگر برای مادر باردار آزاردهنده باشد مشورت با متخصص مفید است.
گرگرفتگی در بارداری طبیعی است و ممکن است از چند ثانیه تا چند دقیقه طول بکشد؛ اما نگران نباشید. گرگرفتگی برای سلامت شما و جنین خطری ایجاد نمیکند.
همراهان مجله سلامت دکتر ساینا، شما عزیزان نیز میتوانید سوالات خود را در رابطه با موضوع این مقاله در بخش نظرات بنویسید. متخصصان ما در تلاش هستند تا در کوتاهترین زمان ممکن به پرسشهای شما پاسخ دهند.