×

آیا دو بار پریود شدن در یک ماه طبیعی است؟ علت آن چیست؟

0
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

دو بار پریود شدن در یک ماه اغلب طبیعی نیست. عوامل مختلفی نظیر بارداری، بیماری و آغاز بلوغ می‌توانند بر روی زمان پریود تاثیر بگذارند و باعث تغییر در چرخه‌های طبیعی قاعدگی شوند. اگر شما هم اخیراً دو بار در یک ماه پریود شده‌اید و از این می‌ترسید که مسئله نگران‌کننده‌ای وجود داشته باشد با ما همراه باشید. این متن تلاش می‌کند تا به اکثر سوال‌های شما پیرامون چرخه‌ی طبیعی قاعدگی و دلایل احتمالی دو بار پریود شدن در یک ماه پاسخ دهد.

آیا دو بار پریود شدن در یک ماه طبیعی است؟

چرخه قاعدگی طبیعی در بزرگسال‌ها بین ۲۱ تا ۳۵ روز است و در ابتدای نوجوانی ممکن است ۳۸ روز یا بیشتر هم باشد. بدین‌ترتیب چرخه قاعدگی در زنان مختلف متفاوت است و برای هر فردی هم ممکن است ماه به ماه فرق کند.

گاهی چرخه‌های قاعدگی افراد به‌طورمعمول کوتاه‌­تر یا بلندتر می‌­شود؛ در برخی حتی امکان دارد به‌­طور طبیعی هم در آغاز و هم در پایان یک ماه بدون علت خاصی پریود شوند و چرخه قاعدگی کوتاهی دارند؛ اما اگر تغییری در مدت زمان چرخه قاعدگی ایجاد شد و برخلاف معمول دو بار پریود شدید، این وضعیت طبیعی نیست و لازم است که علت زمینه‌ای پیدا شود.

به‌گفته وبسایت Health:

مدت زمان طبیعی قاعدگی ۴ الی ۵ روز در هر ماه است. بااین‌حال برخی افراد ممکن است دو بار در یک ماه پریود شوند. چرخه‌ی قاعدگی شما، انعکاس خوبی از برخی جنبه‌های سلامت شماست و دو بار پریود شدن در یک ماه می‌تواند نشانه‌ای از یک وضعیت مهم‌تر باشد؛ وضعیتی که تنها در استفاده از پد یا تامپون‌های بیشتر خلاصه نمی‌شود.

فاصله بین دو قاعدگی چند روز است؟

منظور از چرخه قاعدگی فاصله بین نخستین روز قاعدگی یک زن تا روز قبل از آغاز قاعدگی بعدی است. مدت زمان هر چرخه قاعدگی در زنان مختلف با یکدیگر فرق می‌کند اما به‌طور میانگین هر چرخه قاعدگی ۲۸ روز طول می‌کشد. چرخه‌هایی که به‌طور طبیعی کوتاه یا طولانی‌تر هستند –بین ۲۱ تا ۳۵ روز– هم طبیعی‌اند.

از کجا بفهمم دوباره پریود شده‌ام یا لکه‌بینی دارم؟

اگر به‌صورت غیرعادی، دو بار در یک ماه پریود شدید نخستین کاری که باید بکنید این است که لکه‌بینی را از خونریزی قاعدگی افتراق دهید:

  • در خونریزی پریود، انتظار می‌رود که هرچند ساعت یک بار پد یا تامپون را تعویض کنید. خون ممکن است قرمز تیره، قرمز، قهوه‌ای یا صورتی باشد.
  • در لکه‌بینی به اندازه‌ای خون نمی‌بینید که پد یا تامپون خیس شود. خونریزی لکه‌بینی معمولاً قرمز تیره یا قهوه‌ای است.

پس از افتراق خون قاعدگی و لکه‌بینی، بهتر می‌توانید علت افزایش خونریزی را تشخیص دهید.

هر چرخه قاعدگی به‌طورمیانگین ۲۸ روز است. اما چرخه‌های ۲۱ تا ۳۵ روز هم طبیعی هستند.

علت دو بار پریود شدن در یک ماه

در ادامه شما را با برخی دلایل دو بار پریود شدن در یک ماه آشنا می‌کنیم:

۱. بی‌نظمی در چرخه قاعدگی برای یک‌ بار

ممکن است گاهی اوقات چرخه قاعدگی کوتاه‌تر از همیشه شود و درنتیجه دو بار در یک ماه پریود شوید. بعد از آن هم چرخه‌های قاعدگی معمولاً به حالت معمول برمی‌گردند. به‌خاطر همین تغییرات گهگاهی است که پزشک قبل از پرداختن به عفونت یا سایر مشکلات جدی، درباره الگوی همیشگی قاعدگی‌ها از شما می‌پرسد.

۲. سن بلوغ

بی‌نظمی در چرخه قاعدگی یکی از مسائل شایع در سن بلوغ و آغاز قاعدگی است. در این سنین ممکن است چرخه‌هایی طولانی‌تر یا کوتاه‌تر از حالت طبیعی را تجربه کنید و درنتیجه دو بار در یک ماه پریود شوید.

هورمون‌ها در دوره بلوغ به‌طور محسوسی نوسان می‌کنند. برخی مطالعات می‌گویند حتی ممکن است تا ۶ سال زمان ببرد که پریودها منظم شوند.

حتما بخوانید : قاعدگی یا پریود نامنظم نشانه چیست؟ + عوارض و درمان

۳. تغییرات سبک زندگی

تغییر در نظم روزمره می‌تواند بر روی چرخه قاعدگی اثر بگذارد. برخی عادت‌ها و موقعیت‌های خاص نظیر ورزش شدید یا کمبود خواب می‌توانند باعث شوند که دو بار در یک ماه یا زودتر از همیشه پریود شوید. عموماً بازگشت به نظم همیشگی کمک می‌کند که چرخه قاعدگی به وضعیت قبلی برگردد.

۴. تغییر وزن شدید

افزایش سریع وزن می‌تواند باعث تغییر در چرخه قاعدگی شود. به این دلیل که بر روی بخشی از مغز که هورمون‌ها را تنظیم می‌کند (هیپوتالاموس) تاثیر می‌گذارد. این نوسانات هورمونی ممکن است باعث شود که دو بار در یک ماه پریود شوید یا دچار پریودهای نامنظم شوید.

چاقی ارتباط پیچیده‌ای با قاعدگی دارد. مقدار زیاد بافت چربی در بدن ممکن است تعادل هورمون‌های جنسی را به‌هم ریخته و باعث افزایش سطح استروژن شود. استروژن بیش‌از حد درنهایت می‌تواند باعث کوتاه شدن چرخه‌های قاعدگی و افزایش دفعات پریود در یک ماه شود.

فراموش نکنید که کاهش وزن و حفظ آن در محدود طبیعی به تنظیم چرخه‌های قاعدگی کمک می‌کند. درصورت لزوم می‌توانید با متخصص تغذیه دراین‌باره مشورت کنید.

۵. استرس شدید

موقعیت‌های استرس‌زا، مسافرت طولانی و ورزش شدید همگی می‌توانند استرس زیادی را به بدن تحمیل کنند؛ این استرس شدید باعث تحریک ترشح هورمون کورتیزول می‌شود. هورمون کورتیزول بر روی سایر هورمون‌های بدن اثر می‌گذارد و درنهایت می‌تواند باعث بی‌نظمی در قاعدگی شود.

۶. واکنش به روش‌های پیشگیری از بارداری

روش‌های پیشگیری از باداری هورمون‌هایی را وارد بدن می‌کنند. این مسئله می‌تواند بر روی چرخه قاعدگی اثر بگذارد و باعث لکه‌بینی بین پریودها شود.

۷. پیش‌­یائسگی

پیش‌­یائسگی به سال‌های قبل از یائسگی می‌گویند و وقتی است که سطح هورمون‌های فرد شروع به تغییر می‌کند. پیش‌یائسگی ممکن است تا ۱۰ سال طول بکشد. در این زمان اغلب زنان دچار بی‌نظمی قاعدگی، مثل کوتاه‌تر یا بلندتر شدن چرخه‌های قاعدگی یا تغییر در شدت خونریزی می‌شود. وقتی برای ۱۲ ماه پیاپی پریود نشوید، یعنی دچار یائسگی شده‌اید.

خونریزی واژینال بعد از یائسگی طبیعی نیست و ممکن است علامتی از یک مشکل جدی اعم از سرطان رحم باشد. درصورتی‌که یائسه شده‌اید و هرگونه خونریزی یا ترشح غیرطبیعی داشتید سریعاً پزشک را درجریان قرار دهید.

۸. مشکلات تیروئید

غده تیروئید یک غده پروانه‌ای­‌شکل کوچک است که در قسمت قدامی گردن قرار گرفته و فرایندهای مختلفی را نظیر سوخت ‌و ساز و دمای بدن تنظیم می‌کند. دو بار پریود شدن در ماه و کوتاه شدن چرخه‌های قاعدگی از علائم احتمالی مشکلات تیروئید است. هم کم‌کاری و هم پرکاری تیروئید می‌توانند باعث بروز این مشکل شوند.

۹. فیبروم یا پولیپ

فیبروم رشد غیرطبیعی در داخل رحم است. فیبروم‌ها اغلب سرطانی نیستند اما می‌توانند باعث خونریزی غیرطبیعی به‌ویژه پریودهای سنگین شوند. از دیگر علائم فیبروم رحم می‌توان به تکرر ادرار، درد پایین کمر و احساس پری یا فشار در لگن اشاره کرد. فیبروم رحم اغلب در سونوگرافی تشخیص داده می‌شود.

۱۰. سندرم تخمدان پلی کیستیک

در سندرم تخمدان پلی کیستیک یا PCOS تخمدان‌ها بیش از حد طبیعی هورمون‌های آندروژنی را ترشح می‌کنند. این هورمون‌ها تخمک‌گذاری را به‌تعویق می‌اندازند و باعث بی‌نظمی در قاعدگی می‌شوند.

۱۱. اندومتریوز

در بیماری اندومتریوز بافتی مشابه بافت رحم در مناطق دیگری از بدن رشد می‌کند. اندومتریوز می‌تواند باعث علائمی نظیر درد و احساس گرفتگی در شکم و خونریزی غیرطبیعی شود. در مواردی ممکن است خونریزی آنقدر شدید باشد که به‌عنوان یک پریود دیگر تلقی شود. پزشک می‌تواند با انجام سونوگرافی و معاینه لگن به اندومتریوز شک کند؛ هرچند جراحی کوچکی به نام لاپاراسکوپی برای تشخیص قطعی آن ضروری است.

۱۲. بیماری التهابی لگن

بیماری التهابی لگن یا PID نوعی بیماری عفونی است و زمانی ایجاد می‌شود که باکتری‌های طبیعی واژن یا عفونت‌های مقاربتی به ویژه کلامیدیا و گنوره‌آ از واژن به مناطق زیر حرکت کنند:

  • رحم
  • لوله‌های فالوپ
  • تخمدان‌ها

PID می‌تواند باعث بی‌نظمی قاعدگی از جمله دو بار پریود شدن در یک ماه یا درد و لکه‌بینی در فاصله بین پریودها شود. از دیگر علائم بیماری التهابی لگن می‌توان به درد در قسمت پایینی شکم، ترشح سبز واژن با بوی ناخوشایند و سوزش ادرار اشاره کرد.

فراموش نکنید بیماری التهابی لگن یک وضعیت اورژانسی است و لازم است درصورت بروز علائم سریعاً به پزشک مراجعه کنید تا درمان لازم را دریافت کنید.

۱۳. عفونت واژن

گاهی اوقات عفونت‌های واژن، به‌خصوص عفونت‌های مقاربتی مثل کلامیدیازیس باعث خونریزی از واژن می‌شوند. این خونریزی می‌تواند از خفیف تا متوسط باشد و ممکن است آن را با پریود اشتباه بگیرید.

۱۴. بارداری

در دوره بارداری ممکن است دچار لکه‌بینی شوید. لکه‌بینی در دوره بارداری ممکن است طبیعی باشد اما درصورتی‌که هرگونه خونریزی داشتید لازم است که پزشک­تان را درجریان قرار دهید.

۱۵. سقط جنین

سقط جنین می‌تواند باعث خونریزی شدید شود. اگر احتمال می‌دهید که باردار باشید و دچار خونریزی مشابه پریودی شدید، پزشک را درجریان قرار دهید.

۱۶. سرطان

سرطان به‌اندازه سایر دلایل شایع نیست اما تغییر در چرخه‌های قاعدگی (مثلاً دو بار پریود شدن در یک ماه) می‌تواند علامتی از سرطان باشد. سرطان‌های سیستم باروری از جمله رحم، دهانه رحم و تخمدان‌ها می‌توانند باعث تغییر در سطح هورمون‌ها و چرخه‌های قاعدگی شوند.

سرطان رحم ممکن است باعث افزایش دفعات قاعدگی شود. سرطان‌های دهانه رحم و تخمدان بیشتر باعث پریودهای شدید و طولانی‌تر می‌شوند.

علت دو بار پریود شدن در یک ماه

دو بار پریود شدن و بارداری

اگر دو بار در ماه پریود می‌شوید باز هم بارداری امکان­پذیر است اما ممکن است کمی دشوار باشد؛ زیرا درصورتی‌که از زمان هر چرخه قاعدگی اطمینان نداشته باشید تعیین زمان تخمک‌گذاری دشوار است. این‌درحالی است که انجام دخول حوالی زمان تخمک‌گذاری شانس باروری را افزایش می‌دهد. پریود نامنظم همچنین ممکن است علامتی از تخمک‌گذاری نامنظم باشد. ممکن است هر ماه تخمک‌گذاری نکنید یا زمان آن ماه به ماه فرق کند.

دو بار پریود شدن بعد از زایمان و زمان شیردهی

تقریباً تمام مادران شیرده تا ۶ ماه پس از زایمان پریود نمی‌شوند. با آغاز مجدد پریود در دوره شیردهی ممکن است لکه‌بینی یا بی‌نظمی در قاعدگی را مشاهده کنید. بااین‌حال فراموش نکنید که بی‌نظمی در قاعدگی در دوره شیردهی کاملاً طبیعی است.

تأثیر دو بار پریود شدن در یک ماه بر باروری

اگر دو بار در ماه پریود می‌شوید یا پریودهای نامنظمی دارید ممکن است شانس بارداری‌تان کمتر از زنانی با پریودهای منظم باشد. مهم‌ترین نکته این است که به‌طور مرتب نزدیکی‌های محافظت‌نشده داشته باشید. سعی کنید حداقل هر دو تا سه روز یک بار نزدیکی کنید.

درمان علت زمینه‌ای نیز برای افزایش شانس باروری ضروری است؛ مشکلات تیروئید، سندرم تخمدان پلی‌کیستیک و اضافه وزن همگی درمان‌های اختصاصی خود را دارند.

چه کسانی بیشتر در معرض تجربه دو پریود در ماه هستند؟

درصورتی‌که در سن بلوغ هستید و تازه پریودهایتان آغاز شده است طبیعی است که یک تا دو سال بی‌نظمی را تجربه کنید؛ این به این معنی است که ممکن است دو بار در یک ماه پریود شوید.

بعد از سن بلوغ، عواملی نظیر سابقه خانوادگی، فیبروم، کیست یا یائسگی زودرس احتمال دو بار پریود شدن در یک ماه را افزایش می‌دهند. با­‌این­حال به این معنی نیست که حتماً آن را تجربه خواهید کرد.

عوارض و خطرات دو بار پریود شدن در یک ماه

عوارض کمی ممکن است به دنبال دو بار پریود شدن در یک ماه رخ بدهد؛ از جمله:

۱. کم خونی

یکی از مشکلاتی که ممکن است به‌دنبال خونریزی زیاد رخ بدهد آنمی یا کم‌خونی است که به‌دنبال کمبود آهن در خون ایجاد می‌شود. پزشک می‌تواند با اندازه‌گیری سطح آهن در خون علت خونریزی غیرطبیعی را تشخیص دهد. سردرد، خستگی، احساس ضعف و تنگی‌نفس از علائم احتمالی کم‌خونی است.

فراموش نکنید که فقط با یک بار دچار کم‌خونی نمی‌شوید؛ این عارضه اغلب به‌دنبال دو بار پریود شدن‌های مکرر در ماه رخ می‌دهد.

۲. مشکل در محاسبه زمان تخمک گذاری

دو بار پریود شدن در یک ماه، تعیین زمان تخمک‌گذاری را دشوار می‌کند؛ درصورتی‌که قصد بارداری ندارید رابطه جنسی محافظت‌شده ضروری است.

۳. مشکل در باردار شدن

اگر قصد بارداری دارید خونریزی غیرطبیعی می‌تواند آن را دشوار کند. درصورتی‌که درحال اقدام برای بارداری هستید و پریودهای سنگین یا نامنظمی را تجربه می‌کنید پزشک را درجریان قرار دهید.

کم‌خونی، مشکل در محاسبه زمان تخمک‌گذاری و مشکل در باردار شدن از عوارض احتمالی دو بار پریود شدن در یک ماه است.

درمان دو بار پریود شدن در یک ماه

درمان دو بار پریود شدن در یک ماه به علت زمینه‌ای آن بستگی دارد. درصورتی‌که به‌صورت طبیعی چرخه‌های قاعدگی کوتاهی دارید یا اخیراً پریودتان آغاز شده، نیازی به درمان نخواهید داشت. درصورت کم‌خونی پزشک ممکن است مکمل آهن برایتان تجویز کند.

یکی از درمان‌های رایج در پریودهای مکرر، قرص‌های ضدبارداری است. این قرص‌ها به تنظیم چرخه قاعدگی و بهبود کم‌خونی ناشی از خونریزی شدید کمک می‌کنند.

جدول زیر خلاصه‌ای درمان‌های احتمالی است:

روش‌های درمان دو بار پریود شدن در یک ماه

علت درمان
پرکاری تیروئید درمان‌های متنوع از جمله دارو، ید درمانی و جراحی
کم کاری تیروئید جایگزین کردن هورمون با دارو (لووتیروکسین)
یائسگی درمان هورمونی با استروژن
فیبروئید و کیست درمان‌های متنوع از قبیل جراحی، کارگذاری IUD و داروی هورمونی
کاهش یا افزایش شدید وزن مشاوره تغذیه و رسیدن به وزن ایده‌آل
استرس تغییر سبک زندگی، ورزش، مدیتیشن
واکنش به پیشگیری از بارداری تغییر روش پیشگیری یا چند ماه صبر کردن تا عادت کردن بدن به دارو

راه‌های پیشگیری از دو بار پریود شدن در یک ماه

با انجام کارهای زیر می‌توانید به منظم شدن چرخه‌های قاعدگی کمک کنید:

  • با انجام ورزش و خوردن غذاهای سالم، تلاش کنید که یک سبک زندگی سالم را در پیش بگیرید. اگر می‌خواهید وزنتان را کم کنید آن را با برنامه‌ریزی و به‌تدریج انجام دهید.
  • به‌اندازه کافی استراحت کنید.
  • راه‌های کاهش اضطراب و تکنیک‌های آرامشی را یاد بگیرید.
  • ورزش‌های بسیار شدید یا طولانی را متوقف کنید.
  • از قرص‌های ضدبارداری یا سایر روش‌های پیشگیری، طبق دستور پزشک استفاده کنید.
  • برای پیشگیری از عفونت و واکنش حساسیتی، تامپون یا پد را هر ۴ تا ۶ ساعت یک بار عوض کنید.
  • برای ارزیابی‌های منظم، با پزشک و متخصص زنان درارتباط باشید.

چه زمانی از پزشک کمک بگیریم؟

اگرچه دو بارپریود شدن در یک ماه همیشه نگران‌کننده نیست اما بهتر است درصورت بروز هر تغییری در ریتم همیشگی قاعدگی، با پزشک مشورت کنید. درصورت بروز هر یک از موارد زیر با پزشک مشورت کنید:

کلام آخر دکترساینا

دو بار پریود شدن در یک ماه ممکن است گاهی رخ بدهد و مسئله نگران‌کننده‌ای نباشد. بااین‌حال درصورت بروز هر تغییری در الگوی همیشگی پریودهایتان، بد نیست که پزشک را درجریان قرار دهید. عوامل مختلفی اعم از مشکلات تیروئیدی، شروع یائسگی و استفاده از داروهای ضدبارداری می‌توانند باعث تغییر در چرخه قاعدگی و تکرر پریود شوند؛ خبر خوب این است که اغلب این علل قابل‌درمان هستند.

سوالات متداول

مشاوره با پزشک

برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانه‌ی دکتر ساینا می‌توانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روان‌شناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.

شاید بپسندید
نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید