×

سلولیت چیست و برای درمان آن چه باید کرد؟

0
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

سلولیت یک وضعیت پوستی است که باعث می‌شود پوست سطحی ناهموار پیدا کند و زیبایی آن تحت تأثیر قرار گیرد و در بین خانم‌ها بسیار شایع است. در این مقاله قصد داریم شما را با علل و روش‌های پیشگیری و درمان سلولیت پا آشنا کنیم. پس با ما همراه باشید.

سلولیت چیست؟

سلولیت باعث ایجاد برآمدگی و فرورفتگی در پوست می‌شود و اغلب ظاهری شبیه پوست پرتقال ایجاد می‌کند. این عارضه می‌تواند زنان و مردان را درگیر کند؛ اما به دلیل توزیع متفاوت چربی، عضله و بافت همبند، در خانم‌ها شایع‌تر است. بین ۸۰ تا ۹۰ درصد زنان در دوره‌ای از زندگی سلولیت را تجربه می‌کنند.[۱]

انواع سلولیت

مقیاس شدت سلولیت که در سال ۲۰۰۹ منتشر شده است، سلولیت را به سه درجه تقسیم می‌کند:[۲]

  • سلولیت خفیف یا درجه یک: در این مرحله پوست ظاهر پرتقالی دارد و حدودا ۱ تا ۴ فرورفتگی در پوست ایجاد شده است و پوست کمی دچار افتادگی می‌شود.
  • سلولیت متوسط یا درجه ۲: در این مرحله ۵ الی ۹ فرورفتگی با عمق متوسط در پوست ایجاد می‌شود و پوست ظاهری شبیه پنیر پیدا می‌کند. دراین‌حالت پوست افتادگی متوسط دارد.
  • سلولیت شدید یا درجه ۳: این مرحله از سلولیت پوست ۱۰ یا بیشتر فرورفتگی دارد و ظاهری شبیه تشک و بسیار شل و آویزان دارد.
سلولیت پا
سلولیت اغلب در ناحیه‌ی پا و ران ایجاد می‌شود.

علائم سلولیت

واضح‌ترین علامت سلولیت فرورفتگی و سطح ناهموار پوست است. پوست دچار سلولیت اغلب ظاهری شبیه پوست پرتقال یا پنیر سوئیسی پیدا می‌کند. درصورتی‌که شدت سلولیت خفیف باشد با فشار دادن بخشی از پوست مثلا ران می‌توان سلولیت را مشاهده کرد.

پوست در سلولیت شدید چروکیده و ناهموارتر می‎شود. سلولیت اغلب در ناحیه‌ی ران و باسن ایجاد می‌شود؛ اما در نواحی دیگر مانند زیر شکم، سینه‌ها و بازوها نیز اتفاق می‌افتد.

دریافت مشاوره آنلاین پزشکی از بهترین متخصص

علت ابتلا به سلولیت

همانطورکه اشاره کردیم، سلولیت به علت تجمع چربی در زیر پوست ایجاد می‌شود. برخی زنان بیشتر از سایرین در معرض سلولیت قرار دارند. شدت سلولیت در فرد به‌ژن‌ها، درصد چربی و سن بستگی دارد. همچنین ضخامت پوست فرد بر ظاهر سلولیت تأثیر می‌گذارد.

توزیع چربی در زنان نسبت به مردان قابل مشاهده‌تر است. فیبرهای کلاژن بین پوست و عضله، چربی زیر پوست را تقسیم می‌کند. با افزایش سن، پوست نازک‌تر و سلولیت مشخص‌تر می‌شود. سایر علت‌های شایع سلولیت عبارت‌اند از:

  • سوء تغذیه و رژیم غذایی نامناسب
  • هورمون‌ها
  • تجمع سموم در بدن
  • ژنتیک
  • افزایش وزن
  • بارداری
  • عدم تحرک
  • سبک زندگی ناسالم

عواملی که در بروز سلولیت نقش دارند

  • جنسیت: زنان نسبت به مردان بیشتر در معرض سلولیت قرار دارند. زنان بعد از بلوغ اغلب دچار درجاتی از سلولیت می‌شوند که به علت توزیع بیشتر چربی در ران، لگن و باسن رخ می‌دهد. ران و باسن شایع‌ترین نواحی تجمع چربی و ایجاد سلولیت هستند.
  • افزایش سن و کاهش خاصیت ارتجاعی پوست نیز یکی از دلایل شایع سلولیت است. اگرچه سلولیت در افراد لاغر هم ظاهر می‌شود؛ اما اضافه وزن و چاقی نیز یکی از دلایل بروز سلولیت است.
  • ژنتیک و سابقه خانوادگی نیز در بروز سلولیت نقش دارد. سبک زندگی بی تحرک و تنبلی و بارداری نیز نقش بسیار مهمی در بروز سلولیت دارد.

بی‌تحرکی و سبک زندگی ناسالم در بروز سلولیت نقش دارد.

روش‌های درمان سلولیت

روش‌های مختلفی برای درمان سلولیت وجود دارد که در ادامه به برخی از آن‌ها می‌پردازیم:

ورزش

ورزش نقش مهمی در کاهش چربی بدن و  علائم سلولیت دارد. یک برنامه‌ی ورزشی منظم که ترکیبی از تمرین‌های هوازی و  قدرتی است به سوزاندن چربی و تقویت عضلات بدن کمک می‌کند. تقویت عضلات باعث می‌شوند که پوست صاف و محکم‌تر به نظر برسد.

تغییرات سبک زندگی

  • رژیم غذایی ممکن است بر سلولیت تأثیر بگذارد. بنابراین پیروی از رژیم غذایی سالم و متعادل در درمان سلولیت نقش دارد. رژیم غذایی سالم از افزایش وزن جلوگیری می‌کند و مانع از بروز سلولیت می‌شود.
  • کم‌آبی می‌تواند باعث نمایان‌تر شدن سلولیت شود. نوشیدن آب کافی به دفع سموم در بدن کمک می‌کند و می‌تواند به پیشگیری از سلولیت یا کاهش علائم آن کمک بسیاری کند.
  • مصرف غذاهای فرآوریشده با قند بالا را که باعث تجمع چربی و سموم در بدن می‌شود باید محدود کنید و به جای آن مصرف فیبر را در رژیم غذایی افزایش دهید.

لیزردرمانی

  • لیزردرمانی یکی از روش‌های رایج درمان سلولیت است. در این روش ماساژ بافتی از طریق ترکیبی از نور مادون قرمز، تکنولوژی فرکانس رادیویی و انرژی لیزر دایود انجام می‌شود. همچنین ممکن است از گرما و مکش (ساکشن) نیز استفاده شود.
  • سلولاز نیز یکی از روش‌های لیزردرمانی است که بافت‌های سخت زیر پوست را می‌شکند. همچنین ممکن است باعث افزایش ضخامت پوست و بهبود سلولیت شود. اثرات درمان معمولاً بعد از چند جلسه مشخص می‌شود و ممکن است ۶ ماه یا بیشتر طول بکشد.
رفع سلولیت
برس کشیدن و ماساژ، باعث تحریک جریان خون و لنف می‌شود.

از بین بردن سلولیت با ماساژ و برس کشیدن

روش‌های مختلفی برای درمان سلولیت وجود دارد که برس خشک یکی از آن روش‌هاست. به نظر می‌رسد برس کشیدن و ماساژ، باعث تحریک جریان خون و لنف می‌شود و سلول‌های مرده‌ی پوست را از بین می‌برد و باعث تحریک رشد سلول‌های تازه می‌شود.

برای انتخاب روش درمان سلولیت مناسب، حتماً با پزشک متخصص پوست مشورت کنید.

پیشگیری از سلولیت

پیشگیری از سلولیت همیشه امکان‌پذیر نیست؛ اما توجه به برخی نکات ممکن است در پیشگیری و بهبود ظاهر سلولیت مؤثر باشد.

  • ورزش منظم
  • حفظ وزن در محدوده‌ی طبیعی
  • نوشیدن آب و مایعات کافی در طی روز

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

سلولیت اغلب خطرناک نیست و عوارضی برای سلامتی ندارد؛ اما ممکن است از نظر ظاهری و زیبایی بر روی اعتماد به نفس فرد تأثیر منفی بگذارد. بنابراین درصورتی‌که مسئله‌ی زیبایی ظاهری تبدیل به یک دغدغه فردی شود، می‌توان از متخصص پوست و زیبایی کمک گرفت.

کلام آخر دکترساینا

سلولیت بسیار شایع و کاملاً بی‌خطر است و نیاز به درمان ندارد؛ اما اگر جنبه‌ی زیبایی پوست برای شما اهمیت زیادی دارد، می‌توانید از روش‌های درمان سلولیت استفاده کنید. به‌خاطر داشته باشید که هیچ یک از روش‌ها، سلولیت را به کل ریشه‌کن نمی‌کنند و ممکن است این وضعیت دوباره برگردد. اگر مایل‌اید برای درمان سلولیت از لیزردرمانی استفاده کنید، حتماً این کار را زیر نظر متخصص پوست و مو انجام دهید.

سؤالات متداول

مشاوره با پزشک

برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانه‌ی دکتر ساینا می‌توانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روان‌شناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.

جدول خلاصه‌ی مشخصات بیماری

شاید بپسندید
نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید