×

علائم بارداری: نشانه‌های اولیه و علائم بارداری در ماه اول

2
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

علائم اولیه بارداری ممکن است خیلی زود، حتی پیش از به تأخیر افتادن پریود آغاز شود. البته علائم بارداری بسیار متنوع‌اند و می‌توانند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشند. در این مقاله به بررسی نشانه‌های بارداری در هفته‌های اول می‌پردازیم.

اولین علائم بارداری از چه زمانی شروع می‌شود؟

برخی از علائم بارداری مانند حساسیت به بو یا حساس شدن سینه‌ها ممکن است قبل از عقب افتادن پریود و چند روز بعد از لقاح شروع شوند. سایر علائم بارداری مانند لکه‌بینی ممکن است یک هفته بعد از لقاح (ترکیب تخمک و اسپرم) آغاز شوند.

علائمی مانند تکرر ادرار ممکن است چندین هفته پس از لقاح دیده شوند. به این نکته توجه کنید که شروع علائم بارداری می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. برخی افراد ممکن است پیش از به تاخیر افتادن پریود یک سری علائم را تجربه کنند؛ برخی دیگر ممکن است تا پیش از به تاخیر افتادن پریود هیچ علامتی نداشته باشند.

تایید شده توسط دکتر مریم حیدرزاده
اولین علائم بارداری چیست و از چه زمانی شروع می‌شود؟
دکتر مریم حیدرزاده
متخصص زنان و زایمان
شماره نظام پزشکی : ۸۶۳۹۳

هفته اول بارداری چه زمانی است؟

شروع بارداری از زمان شروع آخرین پریود محاسبه می‌شود. یعنی وقتی پریود شما عقب می‌افتد و با انجام تست متوجه بارداری خود می‌شوید، تاریخ آخرین باری را که پریود شده‌اید باید به عنوان شروع هفته اول بارداری در نظر بگیرید.

آیا همه زنان علائم اولیه بارداری را دارند؟

اغلب زنان علائم اولیه بارداری را تجربه می‌کنند؛ اما نه همه آن‌ها. نیمی از زنان تا هفته پنجم بارداری متوجه هیچ علائمی نمی‌شوند؛ اما تنها ۱۰ درصد از آن‌ها بعد از هفته هشتم همچنان بدون علامت‌ می‌مانند.

آیا ممکن است علائم بارداری قبل از به تاخیر افتادن پریود شروع شوند؟

بله، در برخی زنان از یکی دو هفته بعد از لقاح و پیش از اینکه پریودشان عقب بیفتد علائمشان شروع می‌شود؛ اما برخی دیگر تا زمانی که پریودشان عقب نیفتد متوجه علامتی نمی‌شوند.

به گفته وبسایت Cleveland Clinic:

 علائم اولیه بارداری می‌توانند از فردی به فرد دیگر و حتی از یک بارداری به بارداری بعدی متفاوت باشند. ممکن است قبل از اینکه بفهمید باردار شده‌اید، متوجه تغییراتی در بدنتان شوید؛ همچنین ممکن است هیچ علامتی احساس نکنید. شایع‌ترین علائم اولیه بارداری عبارت‌اند از: عقب افتادن پریود، افزایش نیاز به دفع ادرار، دردناک شدن سینه‌ها، احساس خستگی و تهوع.

علائم اولیه بارداری: علائم بارداری در ماه اول

علائم اولیه بارداری از فرد به فرد و از بارداری به بارداری دیگر متفاوت است و همه افراد لزوماً همه علائم را تجربه نمی‌کنند؛ اما شایع‌ترین علائم بارداری که خیلی‌ها تجربه می‌کنند عبارت‌اند از:

۱. تاخیر در پریود

 یکی از متداول‌ترین علائم بارداری عقب افتادن پریود است. تأخیر در قاعدگی در سنین باروری اغلب از علائم بارداری است؛ بااین‌حال اگر سیکل قاعدگی نامنظم باشد عقب افتادن پریود علامت قابل اطمینانی نیست.

۲. تغییرات سینه (احساس تورم و حساس شدن)

تغییرات هورمونی در اوایل بارداری باعث تورم و حساس شدن سینه‌ها می‌شود. اغلب با گذشت زمان و به دلیل سازگار شدن بدن با تغییرات بارداری، این مسئله برطرف می‌شود.

۳. حالت تهوع و استفراغ

 حالت تهوع با یا بدون استفراغ می‌تواند در هر زمانی از شبانه‌روز رخ دهد. حالت تهوع اغلب یک ماه پس از شروع بارداری رخ می‌دهد؛ بااین‌حال برخی آن را زودتر تجربه می‌کنند و برخی اصلاً آن را تجربه نمی‌کنند. علت دقیق تهوع در بارداری مشخص نیست؛ اما تغییرات هورمونی احتمالاً نقش مهمی در بروز آن دارند.

حتما بخوانید : برای جلوگیری از حالت تهوع بارداری چه کنیم؟

۴. لکه‌بینی یا خونریزی

خونریزی در ۱۵ تا ۲۵ درصد بارداری‌ها به‌صورت خون‌ریزی خفیف یا لکه‌بینی دیده می‌شود. این خونریزی معمولاً یک تا دو هفته پس از تخمک‌گذاری و نشانه لانه‌گزینی سلول تخم است.

حتما بخوانید : ۱۹ دلیل خونریزی در بارداری| علت، روش‌های درمان و عوارض آن

۵. تکرر ادرار

 یکی دیگر از نشانه‌های بارداری افزایش دفع ادرار یا تکرر ادرار است. به دلیل افزایش حجم خون در دوران بارداری کلیه‌ها مایعات بیشتری را برای دفع به مثانه هدایت می‌کنند.

۶. خستگی

خستگی و بی‌حالی یکی از علائم شایع دوران بارداری است. ممکن است در دوران بارداری به‌دلیل افزایش هورمون پروژسترون دچار خواب آلودگی شوید.

۷. گرفتگی عضلات

 گرفتگی عضلات می‌تواند ناشی از تغییرات هورمونی و افزایش سطح هورمون پروژسترون یا در اثر احساس خستگی ناشی از بارداری باشد.

۸. تغییرات خلق‌وخو

تغییرات هورمونی ابتدای بارداری می‌تواند باعث تغییر خلق‌وخوی شما شود.

علائم بارداری در ماه اول

علائم کمتر شایع بارداری

تغییرات هورمونی شما بلافاصله بعد از لقاح آغاز می‌شوند؛ این تغییرات گاهی می‌توانند باعث علائم عجیب و غیرمعمول شوند. همه افرادی که باردار می‌شوند، تمام این علائم را تجربه نمی‌کنند. همچنین شدت این علائم نیز از فردی به فرد دیگر متفاوت است:

  1. ترشحات واژن: ممکن است با شروع بارداری، ترشحات واژن شما افزایش پیدا کنند تا جلوی عفونت‌های احتمالی را بگیرند.
  2. ویار و تنفر غذایی: تغییر مداوم حس شما به غذا یکی دیگر از علائم بارداری است. ممکن است ناگهان از غذاهایی که قبلاً دوست داشته‌اید متنفر شوید یا هوس غذاهایی را بکنید که قبلاً مورد علاقه شما نبوده.
  3. دمای پایه بدن: پایین‌ترین دمای بدن در زمانی که کاملاً در حال استراحت هستید، دمای پایه نامیده می‌شود. در اوایل بارداری ممکن است دمای پایه بدن شما افزایش یابد.
  4. سردرد و سرگیجه: به خاطر افزایش حجم خون و افزایش سطح هورمون استروژن، ممکن است احساس سردرد و سرگیجه کنید.
  5. افزایش وزن: برخی افراد در ابتدای بارداری وزنشان افزایش پیدا می‌کند؛ چراکه تغییرات هورمونی می‌تواند بر هضم غذا و متابولیسم شما اثر بگذارد.
  6. تغییرات بافت پستان: ممکن است احساس کنید سینه‌هایتان پرتر و سنگین‌تر شده است و موقع لمس حساس و متورم باشد.
  7. پا درد و گرفتگی عضلات پا: احساس درد و گرفتگی در بدن یکی از علائم شایع بارداری است. گاهی ممکن است این درد در دست‌ها و پاها هم احساس شود و دچار درد پا در بارداری شوید.
  8. کاهش سطح ایمنی بدن: در طول بارداری سطح ایمنی شما کاهش پیدا می‌کند؛ یعنی ممکن است نسبت به قبل بیشتر در خطر ابتلا به سرماخوردگی و گلودرد باشید.
  9. گرفتگی بینی: علاوه‌بر کاهش ایمنی، افزایش سطح استروژن باعث افزایش تولید موکوس می‌شود. در نتیجه ممکن است گرفتگی بینی در بارداری را تجربه کنید.

برخی از علائم نادر دیگر بارداری هم عبارت‌اند از:

  • جوش زدن
  • تغییر میل جنسی
  • گرگرفتگی
  • خونریزی از لثه‌ها
  • بی‌خوابی
  • خشک شدن دهان یا افزایش بزاق
  • افزایش قدرت بویایی
  • شکنندگی ناخن‌ها و موها
  • تنگی نفس
  • یبوست
  • تورم عروق

علائم هفته‌به‌هفته بارداری

نوع علائم و زمان بروز آن‌ها از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ اما برخی علائم در زمان خاصی از بارداری رایج‌ترند. به یاد داشته باشید ممکن است همه این علائم را تجربه نکنید یا علائم را در زمان دیگری تجربه کنید.

علائم بارداری در هرهفته

علائم بارداری هفته بارداری
عدم پریود، خستگی، ترشحات واژنی، سینه درد، تغییرات خواب و خواسته‌های غذایی متفاوت هفته ۱ تا ۴
تهوع و استفراغ، حس بی‌اشتهایی یا افزایش اشتها، احساس خستگی و خواب آلودگی، حساسیت به بویایی، تغییرات در پوست و مو هفته ۵ تا ۸
کاهش تهوع و استفراغ، افزایش سطح انرژی، تغییر در ضربان قلب، افزایش حجم شکم هفته ۹ تا ۱۳
حرکات جنین را می‌توان حس کرد، رفع خستگی، تغییرات در ساختار و شکل بدن، درد ران و کمر هفته ۱۴ تا ۱۷
افزایش وزن، حساسیت پوستی، حرکات جنین قوی‌تر و متنظم‌تر هفته ۱۸ تا ۲۲
حرکات جنین قوی‌تر و شدیدتر، تغییر در شکل شکم، درد کمر، خستگی و خواب آلودگی هفته ۲۳ تا ۲۷
رشد سریع جنین، حساسیت پوستی و خارش، درد کمر و آرنج، کاهش تنفس هفته ۲۸ تا ۳۲
احساس تنگی نفس، افزایش فشار در بینی، حرکات جنین کمتر و شدیدتر هفته ۳۳ تا ۳۷
افزایش سایز شکم، دردهای معده‌ای و کمر، ترکیدگی آب‌های جنین هفته ۳۸ تا ۴۲

آیا می‌شود علائم بارداری را از روی چهره تشخیص داد؟

تغییرات هورمونی دوران بارداری می‌تواند باعث تغییراتی در بدن و چهره شما شود؛ اما این علائم در همه دیده نمی‌شوند و آن‌قدر اختصاصی نیستند که بتوان از روی آن‌ها بارداری را تشخیص داد. برخی از این علائم عبارت‌اند از:

  1. جوش
  2. کک‌ومک
  3. استرچ مارک
  4. لکه‌های قهوه‌ای (ملاسما یا کلوسما)
  5. درخشندگی پوست
  6. افزایش ضخامت موها
  7. حساس شدن پوست
  8. خال و اسکین تگ
  9. پدید آمدن یک خط تیره عمودی روی شکم

تفاوت علائم بارداری و پریود چیست؟

اغلب علائم اولیه بارداری به‌طور قابل توجهی شبیه عوارض سندرم پیش از قاعدگی (PMS) است؛ بااین‌حال علائمی مانند افزایش ترشحات واژن، افزایش مدوام دمای پایه‌ی بدن و تغییرات رنگ و شکل نوک سینه‌ها بیشتر در بارداری دیده می‌شوند. البته هیچ یک از این علائم به‌معنای تأیید قطعی بارداری نیستند و مطمئن‎ترین راه تست بی بی چک یا آزمایش خون بارداری است.

تفاوت علائم بارداری و قاعدگی

علامت بارداری پریود
خونریزی خونریزی ناچیز یا خونریزی نبودن خونریزی شدید و پرشدن بالشتک و سینه با درد
درد شکم درد شکم سبک یا تغییر در حس شکم درد شکم شدید و معمولاً همراه با کرامپ شدید
تغییرات سینه بزرگ شدن سینه و احساس حساسیت تغییری در سینه مشاهده نمی‌شود
افزایش دمای بدن افزایش دما به طور ثابت افزایش دما به مدت کوتاه و در هنگام پریود
احساس خستگی احساس خستگی و کاهش انرژی احساس خستگی و کاهش انرژی به مدت کوتاه و در هنگام پریود
حتما بخوانید : تفاوت علائم بارداری و پریود | آیا باردارم یا پریودم نزدیک است؟

تفاوت علائم بارداری با حاملگی خارج رحمی

حاملگی خارج رحمی یک وضعیت نادر و خطرناک است که نیاز به مداخله پزشکی دارد. علائم حاملگی خارج رحمی در هفته‌های اول درست مانند یک بارداری طبیعی است.

مهم‌ترین علامت تمایزدهنده بارداری خارج رحمی، درد شدید شکم و لگن است. این علامت معمولاً بعد از هفته هشتم بارداری ظاهر می‌شود.

اگر در سه‌ماهه اول بارداری دچار درد شدید شکم شده‌اید، سریعاً به پزشک یا اورژانس مراجعه کنید.

برای اطمینان از باردار بودن چه باید کرد؟

مهم‌ترین علامتی که اغلب افراد باردار تجربه می‌کنند، عقب افتادن پریود است. البته عقب افتادن پریود می‌تواند دلایل دیگری هم داشته باشد؛ بنابراین تنها راه اطمینان از بارداری، انجام تست‌های بارداری است.

۱. تست خانگی بارداری

تست‌ بارداری خانگی بی بی چک معمول‌ترین تست‌ تشخیص بارداری است. این تست میزان هورمون HCG را در ادرار اندازه‌گیری می‌کند. برای اینکه بی بی چک بتواند جواب درست را نشان دهد، باید میزان هورمون در ادرار به حد کافی رسیده باشد؛ بنابراین:

  • این تست را حداقل یک روز پس از عقب افتادن پریود انجام دهید.
  • در صورت منفی بودن تست و شروع نشدن پریود، تست را یک هفته بعد دوباره تکرار کنید.

۲. آزمایش خون بارداری

یکی دیگر از روش‌های تشخیص بارداری، آزمایش خون بتا یا آزمایش خون بارداری است که در آن سطح هورمون HCG اندازه‌گیری می‌شود. نتیجه این آزمایش به‌صورت کمّی است و حتی مقادیر کم هورمون HCG در خون قابل ارزیابی است.

البته آزمایش خون برای تشخیص بارداری رواج کمتری دارد و معمولاً از این تست برای بررسی روند بارداری یا تشخیص برخی مشکلات دوران بارداری استفاده می‌شود.

بهترین زمان برای انجام تست بارداری چه زمانی است؟

بهترین زمان انجام بی بی چک حداقل یک روز پس از عقب افتادن پریود است. اما تست بتا را می‌توانید زودتر انجام بدهید.

کاربرد تست‌های بارداری

بایدها و نبایدهای هفته‌های اول بارداری

پس از مثبت شدن تست بارداری، ابتدا باید از یک ماما یا پزشک متخصص زنان و زایمان وقت ملاقات بگیرید و ویزیت شوید.

اولین ویزیت بارداری

پزشک بررسی‌های مختلفی انجام می‌دهد تا مطمئن شود شما و فرزندتان در وضعیت مناسبی هستید. این بررسی‌ها بسته به شرایط شما و پرخطر بودن یا نبودن بارداری شما متفاوت است؛ اما به‌طورکلی ممکن است این مراحل را انجام دهید:

  • معاینه فیزیکی، شامل بررسی وزن و فشار خون
  • معاینه لگن (درصورتی‌که قبل از اقدام به بارداری معاینه لگن انجام نداده باشید، پزشک این معاینه را انجام می‌دهد.)
  • تست پاپ اسمیر (درصورتی‌که قبل از اقدام به بارداری معاینه لگن انجام نداده باشید، پزشک این معاینه را انجام می‌دهد.)
  •  آزمایش برخی بیماری‌های مقاربتی
  • آزمایش ادرار از نظر دفع باکتری، پروتئین و قند
  • آزمایش خون برای بررسی سطح هورمون‌ها، سطح آهن، تعیین گروه خونی و بررسی بعضی بیماری‌ها
  • بررسی ضربان قلب جنین
  • سونوگرافی ترانس واژینال برای تایید بارداری، بررسی از نظر چندقلو بودن و بررسی اندازه و ضربان قلب جنین

در اولین معاینه پزشکی بعد از تشخیص بارداری، پزشک شما را معاینه می‌کند و سونوگرافی و سایر آزمایش‌های لازم را برایتان می‌نویسد.

برای مراقبت از خود چه کنیم؟

حفظ سلامت شما در دوران بارداری بسیار مهم است. این نکات به شما کمک می‌کند طی ۱۳ هفته اول بارداری سالم بمانید:

  • داشتن فعالیت بدنی و ورزش‌های مناسب
  • مصرف ویتامین‌های دوران بارداری شامل فولیک اسید
  • مصرف غذاهای سالم و متنوع از تمام گروه‌های غذایی شامل میوه و سبزی، گوشت، تخم‌مرغ، غلات کامل
  • استراحت کافی
  • مصرف آب فراوان
  • جدی گرفتن معاینات دوران بارداری

چه کارهایی در دوران بارداری ممنوع است؟

برخی عادات مضر، در دوران بارداری بیشتر به شما و فرزندتان آسیب می‌رسانند. همچنین برخی کارهایی که قبلاً بی‌ضرر به نظر می‌رسیدند نیز می‌توانند در این دوران آسیب‌زا باشند.

  • مصرف سیگار، مخدرها و الکل
  • مصرف داروهای ترک اعتیاد مثل اوپیوئیدها
  • ورزش‌های تماسی مثل فوتبال یا فعالیت‌هایی که به شکم فشار وارد می‌کنند.
  • خوراکی‌هایی مثل ماهی خام (سوشی)، ماهی با جیوه بالا، گوشت خام یا نیم‌پز، گوشت کنسروی، لبنیات غیرپاستوریزه
  • سونا، جکوزی و وان آب داغ

چه زمانی از پزشک کمک بگیریم؟

در صورت مشاهده‌ی هر یک از علائم بارداری یا شک به بارداری، با متخصص زنان مشورت کنید. همچنین در صورت مشاهده‌ی علائم زیر در دوران بارداری در اسرع وقت به مراکز درمانی مراجعه کنید:

  • خونریزی واژینال
  • درد شدید معده
  • درد بدون بهبودی
  • استفراغ مداوم
  • سردرد
  • تاری دید یا کاهش بینایی
  • تورم ناگهانی دست‌وپا
  • خارش شدید پوست
  • نشت مایع آمنیوتیک (احتمال پارگی کیسه آب)

کلام آخر دکترساینا

علائم اولیه بارداری از فردی به فرد دیگر متفاوت است و نمی‌تواند ملاک خوبی برای تعیین بارداری باشد. بهترین راه تشخیص، انجام تست‌های بارداری است. اگر علائم بارداری را تجربه می‌کنید یا نسبت با باردار بودن خود مشکوک هستید، می‌توانید از تست‌های خانگی استفاده کنید یا از پزشک بخواهید برای‌تان آزمایش بارداری بنویسد. برای صحبت با پزشک زنان، می‌توانید همین حالا در سامانه دکترساینا مشاوره آنلاین زنان و زایمان دریافت کنید.

سوالات متداول

مشاوره با پزشک

برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانه‌ی دکتر ساینا می‌توانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روان‌شناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.

شاید بپسندید
2 دیدگاه‌ها
  1. atina

    سلام ، من همیشه پریودیم چهار پنج روزه بوده و سر تایم دقیق پریود نمیشم که این سری دو هفته بعد از رابطه پریود شدم که حدودا پنج شیش روز زودتر از ماه قبلم پربود شدم ولی مثل همیشه گرفتگی شدیدی نبود و خونریزی ب اون شدت نبود همون پنج روز طول کشید ایا احتمالش هست من باردار باشم علائم خاصی هم که ندیدم چند روز بعد پریودم توی باشگاه حالت تهوع شدید و اطراف ناف درد شدیدی گرفتم که تا دو روز ادامه داشت و کمر درد هم بهش اضافه شد ممنون میشم بگید اگر باردار هستم یا مشکل از جای دیگست

    1. تیم محتوای دکترساینا

      سلام. خونریزی داشتید یا لکه‌بینی بوده؟ اگر خونریزی داشتید بارداری منتفیه.

نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید