۹ علت شایع ریزش مو در زنان و روشهای درمان آن
ریزش مو در زنان علل مختلفی دارد. گاهی ریزش موی زنان موقتی است و پس از مدتی بهبود مییابد؛ اما در مواردی ریزش مو دائمی است. ریزش موی زنان میتواند ارثی، ناشی از تغییرات هورمونی، ناشی از مصرف دارو، استرس و … باشد. در این مقاله ۹ علت شایع ریزش مو در زنان و روشهای درمان آنها را بررسی میکنیم.
فهرست آنچه میخوانید:
ریزش مو چیست؟
رشد و ریزش موها بهصورت یک چرخهی چهار مرحلهاست:
- مرحلهی اول: فاز آناژن یا فاز رشد نام دارد. این مرحله طولانیترین فاز در چرخه رشد مو است و بین ۳ تا ۵ سال ادامه دارد. طی این مرحله موها از فولیکولها مو خارج میشوند. درحالتعادی ۹۰ درصد از موها در این مرحله قرار دارند.[۱]
- مرحلهی دوم: کاتاژن یا فاز بینابینی. در این مرحله فولیکول مو کوچک شده و رشد مو کند میشود. حدود ۵ درصد از موها درحالتعادی در این مرحله قرار دارند.
- مرحلهی سوم: تلوژن یا استراحت. در این فاز، رشد موها کامل متوقف شده است. این مرحله حدود سه ماه طول میکشد. حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از موها درحالتعادی در این مرحله قرار دارند.
- مرحلهی چهارم: اگزوژن یا ریزش. بسیاری از متخصصان این مرحله را بخشی از فاز تلوژن میدانند. در این مرحله که حدود ۲ تا ۵ ماه طول میکشد، مو میریزد و فولیکول برای ساخت موی جدید آماده میشود.
در یک چرخهی رشد موی طبیعی، ریزش در حدود ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو در روز طبیعی است؛ اما هنگامیکه این تعادل بین ریزش مو و رویش برهم میخورد و موهای کمتری رشد میکنند، ریزش موی شدید رخ میدهد. ریزش مو در زنان به علل مختلفی میتواند رخ دهد.
ریختن تا ۱۰۰ تار مو در روز طبیعی است؛ اما بههمخوردن تعادل میزان ریختن نسبت به میزان رشد مو، منجربه ریزش مو میشود.
میزان شیوع ریزش مو در زنان
بسیاری تصور میکنند که فقط مردان دچار ریزش مو میشوند. بیش از ۵۰ درصد زنان دچار ریزش موی قابلتوجه میشوند.[۲] مهمترین علت ریزش مو در زنان ریزش مو با الگوی زنانه است که حدود یکسوم زنان را درگیر میکند.
علل ریزش مو در زنان
عوامل مختلفی میتوانند باعث ریزش مو در زنان شوند؛ از استرس گرفته تا تغییرات هورمونی یا وضعیتهایی همچون بارداری و شیردهی. برخی از شایعترین علل ریزش مو در زنان عبارتاند از:
ریزش مو به علت استرس
استرس بر همهی سیستمهای بدن تأثیر میگذارد. بدن در شرایط استرس سعی میکند سوخت و انرژی را برای عملکردهای حیاتی بدن حفظ کند. هر فولیکول مو دارای مراحل رشد و استراحت است. در شرایط استرس فولیکول مو از حالت رشد خارج شده و وارد فاز استراحت میشود.
موهایی که در فاز استراحت هستند دچار ریزش میشوند. اغلب افراد بعد از مواجه با فشار و استرس زیاد، دچار ریزش موی شدید میشوند که ممکن است بین ۳ تا ۶ ماه ادامه پیدا کند.
ریزش موی ناشی از استرس منجربه طاسی نمیشود و بعد از رفع عامل استرس رویش مجدد ۱۲ تا ۱۸ ماه طول میکشد.
ریزش مو در زنان و رژیم غیراصولی
کاهش وزن سریع و غیراصولی اثرات بدی بر سلامت موها دارد. بدن کاهش وزن سریع را بهعنوان یک رویداد استرسآور تلقی میکند، همچنین رژیم غذایی سخت باعث میشوند که مواد مغذی موردنیاز مو تأمین نشود و ریزش مو رخ میدهد.
کمبود مواد مغذی مانند پروتئین یا ویتامینها ظاهر موها را تغییر میدهد و باعث خشک و شکننده شدن موها میشوند. برای جلوگیری از ریزش مو در زنان باید کاهش وزن بهصورت تدریجی باشد و رژیم غذایی باید بهاندازهی کافی پروتئین، آهن، روی و اسیدهای چرب داشته باشد.
ریزش مو در زنان و تغییرات هورمونی
تغییرات هورمونی بر روی رشد موها تأثیر میگذارد. سطح بالای استروژن باعث ضخامت موها و حجیم شدن آن میشود. هنگامیکه سطح استروژن کاهش پیدا میکند زنان دچار ریزش مو میشوند. هورمون پروژسترون عکس استروژن عمل کرده و باعث ریزش مو میشود.
مصرف برخی داروهای ضدبارداری حاوی پروژسترون باعث ریزش مو در زنان میشود. همچنین زنان مبتلابه اختلالات هورمونی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان و کمکاری تیروئید نیز در معرض ریزش مو قرار دارند.
عوامل مختلفی مانند وراثت، هورمونها، داروها، استرس و … منجربه ریزش موی زنان میشوند.
یائسگی و ریزش مو در زنان
یائسگی بهطورمعمول در سنین ۴۹ تا ۵۱ سالگی رخ میدهد. در دوران یائسگی سطح هورمون استروژن کاهش پیدا میکند و باعث نازک شدن و ریزش مو در زنان یائسه میشود.
یکی دیگر از دلایل ریزش مو بعد از یائسگی التهاب است. التهاب فولیکول مو را از بین میبرد و باعث عقبنشینی خط مو در پیشانی و ریزش مو در جلوی سر و ابروها میشود.
برای تشخیص علت ریزش مو و آغاز روند درمان، با پزشک متخصص پوست و مو مشورت کنید.
برای مشاهده لیست بهترین متخصص پوست و مو کلیک کنید:
ارتباط تلفنی با متخصص پوست و مو ارتباط آنلاین با متخصص پوست و موانواع ریزش مو در زنان
انواع مختلفی از ریزش مو در زنان وجود دارد.
ریزش موی آندروژنیک در زنان
ریزش موی آندروژنیک در زنان در اثر عملکرد هورمونهای مردانه رخ میدهد. این نوع ریزش مو با نامهای ریزش موی ارثی و ریزش موی الگوی مردانه/زنانه نیز شناخته میشود. هورمونهای مردانه باعث کوچک شدن فولیکول مو در زنان و ریزش مو میشوند.
ریزش موی آندروژنیک میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد که با عملکرد هورمونها مرتبط است. بارداری، مصرف برخی قرصهای هورمونی، یائسگی و کیست تخمدان میتوانند باعث ریزش مو در زنان شوند.
در مقالهی ریزش موی ارثی بهطور مفصل به این نوع از ریزش مو پرداختهایم.
ریزش مو تلوژن افلوویوم
شرایطی مانند زایمان، سوءتغذیه، عفونت شدید، جراحی یا استرس شدید میتواند بر روی مو تأثیر بگذارد. در این وضعیت موها از فاز رویش وارد فاز استراحت میشوند. این نوع ریزش مو بعد از برطرف شدن عامل استرس به حالت اولیه برمیگردد.
ریزش مو آناژن افلوویم
این ریزش مو بیشتر در افراد تحت شیمیدرمانی رخ میدهد. هرگونه آسیب به فولیکول مو باعث مختل شدن تقسیم سلولی و متابولیسم آن میشود. ازآنجاییکه شیمیدرمانی، سلولهایی را که بهسرعت تقسیم میشوند هدف قرار میدهد؛ فولیکولهای مو در فاز آناژن یا رویش نیز مورد حملهی داروهای شیمیدرمانی قرار میگیرند و تخریب میشوند. پس از شروع شیمیدرمانی ۹۰ درصد از موها در مرحلهی آناژن میریزند. در این نوع ریزش مو ساقهی مو دچار شکستگی میشود.
ریزش موی سکهای یا آرهآتا
در این نوع ریزش مو سیستم ایمنی بدن به فولیکول مو حمله میکند و باعث ریزش موی سکهای میشود. شدت و طول مدت این نوع ریزش مو در افراد مختلف متفاوت است. در برخی افراد ریزش مو آنقدر خفیف است که به چشم نمیآید، یا پس از چندماه موها مجدد رشد میکنند؛ اما در برخی افراد ممکن است ریزش مو در چند نقطه صورت گیرد؛ سپس این نقاط به هم بپیوندند و ایجاد طاسی کنند.
در مقالهی ریزش موی سکهای بهطور مفصل به این نوع از ریزش مو پرداختهایم.
ریزش موی ناشی از کشش و فشار بیشازحد
این نوع ریزش مو ناشی از ضربه به فولیکول مو است. بافتن موها، بستن موها به شکل دماسبی و استفاده از اکستنشن شایعترین علتهای ریزش موی کششی هستند.
چه خانمهایی در معرض ریزش مو قرار دارند
ریزش مو در زنان ممکن است در هر سنی رخ دهد؛ اما بیشترین گروهی که در معرض ریزش مو قرار دارند عبارتاند از:
- زنان سنین بالای ۴۰ سال
- زنانی که بهتازگی بچهدار شدهاند (بعد از زایمان)
- زنانی که در حال شیمیدرمانی یا مصرف برخی داروها هستند
- بستن نامناسب موها (دماسبی)
- زنان یائسه
درمان ریزش مو در زنان
روشهای مختلفی برای درمان ریزش مو در زنان وجود دارد. داروهای موضعی، هورموندرمانی، نوردرمانی و کاشت مو از روشهای رایج درمان هستند. رژیم غذایی مناسب و سبک زندگی سالم به سلامت مو کمک میکند.
داروهای موضعی
ماینوکسیدیل یک داروی موضعی تأییدشده برای درمان ریزش مو است. این دارو باعث تحریک رشد موها، افزایش خونرسانی و ضخامت موها میشود. عوارض جانبی ماینوکسیدیل غیرمعمول است و ممکن است برخی از زنان به مواد تشکیلدهندهی آن واکنش نشان دهند.
همچنین برخی ممکن است در ابتدای مصرف این محلول دچار افزایش ریزش مو شوند که با گذشت زمان ریزش مو متوقف میشود.
نوردرمانی
نوردرمانی بهتنهایی برای درمان ریزش مو در زنان مؤثر نیست؛ اما در کنار سایر روشها مانند مصرف ماینوکسیدیل اثربخش است.
درمان با کتوکونازول
داروی کتوکونازول ممکن است به درمان ریزش مو در زنان کمک کند. کتوکونازول موضعی ممکن است به کاهش التهاب در فولیکول مو کمک کند.[۳]
اگر درمانهای دارویی و هورمونی پاسخگو نباشند، میتوان از پیوند یا کاشت مو استفاده کرد.
درمان با کورتونها
تزریق کوروتیکواستروئیدها در برخی زنان ممکن است به درمان ریزش مو کمک کند. پزشکان تنها در مواقع ضروری از این روش درمانی استفاده میکنند.
درمان با تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)
یکی از روشهای درمان ریزش مو تزریق پلاسمای غنی از پلاکت است. در این روش پلاسمای غنی از پلاکت به پوست سر تزریق میشود. این روش به ترمیم مو کمک میکند. تزریق پلاکت یا (PRP) باعث کاهش ریزش مو و بهبود تراکم و قطر مو میشود.
درمان ریزش مو و هورموندرمانی
درصورتیکه ریزش مو به علت عدم تعادل هورمونی باشد، معمولاً از هورمون درمانی برای توقف ریزش مو استفاده میشود. از داروهای ضدبارداری یا هورمون استروژن و پروژسترون برای درمان ریزش مو در زنان استفاده میشود.
داروهای ضدآندروژن مانند اسپیرولاکتون[۴] نیز برای درمان ریزش مو مورداستفاده قرار میگیرند. آندروژنها هورمونهای مردانه هستند که در برخی زنان مبتلابه تنبلی تخمدان، سرعت ریزش مو را تسریع میکنند. داروهای ضدآندروژن، تولید هورمون مردانه را متوقف میکنند و از ریزش مو در زنان جلوگیری میکنند.
درمان ریزش مو با کاشت مو
در برخی موارد که فرد به هیچگونه درمانی پاسخ نمیدهد ممکن است از کاشت یا پیوند مو استفاده شود. در این روش از قسمتهای سالم مو برداشته میشود و به قسمتهای کمتراکم یا خالیتر پیوند زده میشود.
جلوگیری از ریزش مو در زنان
پیشگیری از ریزش مو زمانی که علت ریزش مو ارثی، ناشی از بیماری یا بالا رفتن سن باشد امکانپذیر نیست؛ اما میتوان سرعت ریزش مو را کاهش داد. برای پیشگیری از ریزش مو باید استفاده از مواد شیمیایی مانند انواع رنگ موهای شیمیایی را محدود کنید. روشهای زیر برای پیشگیری از ریزش مو در زنان مفید است:
- از بستن موها بهصورت محکم به مدت طولانی خودداری شود.
- از رژیم غذایی مناسب و سالم پیروی کنید.
- بهاندازهی کافی از پروتئین و مواد معدنی در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
- از کشیدن سیگار و دخانیات خودداری کنید.
- استفاده از برس حرارتی یا سشوار را محدود کنید.
کلام آخر دکتر ساینا
ریزش موی زنان علل مختلفی دارد. ریزش موی ارثی در زنان قابل پیشگیری نیست؛ اما با رسیدگی بهموقع میتوان سرعت آن را کم کرد. همچنین روشهای مختلفی برای درمان انواع ریزش مو در زنان در دسترس هستند. با تغذیهی مناسب و عدم استفادهی مکرر از رنگهای شیمیایی و سشوار به سلامت موهای خود کمک کنید و چنانچه ریزش موی بیش از ۵۰-۱۰۰ تار مو در روز دارید، حتماً با پزشک متخصص پوست و مو مشورت کنید.
برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانهی دکتر ساینا میتوانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روانشناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.
سؤالات متداول
زنان و مردان به دلایل مختلفی ممکن است ریزش مو را تجربه کنند. شایعترین نوع آن، ریزش موی آندروژنیک یا ارثی است که در هر دو جنس، اما با الگوهای متفاوتی دیده میشود. در مردان، موها از قسمت جلویی شروع به ریزش میکند و بهمرور به سمت عقب میرود؛ اما ریزش مو در زنان در تمامی قسمتهای سر اتفاق میافتد و حجم کلی مو کم میشود.
همراهان مجله سلامت دکتر ساینا، شما عزیزان نیز میتوانید سؤالات خود را در رابطه با موضوع این مقاله در بخش نظرات بنویسید. متخصصان ما در تلاش هستند تا در کوتاهترین زمان ممکن به پرسشهای شما پاسخ دهند.
[۱] Burg, D., Yamamoto, M., Namekata, M., Haklani, J., Koike, K., & Halasz, M. (2017). Promotion of anagen, increased hair density and reduction of hair fall in a clinical setting following identification of FGF5-inhibiting compounds via a novel 2-stage process. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 10, 71–۸۵. https://doi.org/10.2147/CCID.S123401
[۲] Dinh, Q. Q., & Sinclair, R. (2007). Female pattern hair loss: current treatment concepts. Clinical interventions in aging, 2(2), 189–۱۹۹.
[۳] Magro, C. M., Rossi, A., Poe, J., Manhas-Bhutani, S., & Sadick, N. (2011). The role of inflammation and immunity in the pathogenesis of androgenetic alopecia. Journal of drugs in dermatology : JDD, 10(12), 1404–۱۴۱۱.
[۴] Fabbrocini, G., Cantelli, M., Masarà, A., Annunziata, M. C., Marasca, C., & Cacciapuoti, S. (2018). Female pattern hair loss: A clinical, pathophysiologic, and therapeutic review. International journal of women’s dermatology, 4(4), 203–۲۱۱. https://doi.org/10.1016/j.ijwd.2018.05.001
سلام خانم دکتر جان خوب هستین درخصوص ریزش مو مزاحمتون میشم نوع ریزش موهای من مثل پدرم هستش موهایی چرب و بی دلیل موهامون میریزه جاش در میاد اما اونی هم که در اومده باهمون کوچیک بودنش دوباره میریزه من یه آزمایش برای موهام در خصوص ویتامینها هورمون ها و حتی کبد و یه سری مسائل مثل ساختار فولیکول مو و…دادم در کمال ناباوری هیچ مشکلی نبود این در حالی هست که روزانه بالغ بر ۲۰۰ الی ۳۰۰ تار مو میریزه و نه از نقطه خاصی بلکه از تمامی نقاط سر واینکه توی زمان استراحت خیلی میریزه بعد از بابام فقط من این مشکلو دارم میشه لطفا عنوان کنید مشکل من از کدوم مدل هستش؟ممنون از راهنماییتون❤