انواع روشهای درمان سرطان سینه و عوارض آنها
آیا درمان قطعي سرطان سينه امکانپذیر است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که موفقیت در درمان سرطان سینه بستگی به این دارد که بیماری در مراحل اولیه شناسایی شود. در این مقاله به مرور روشهای مختلف درمان سرطان سینه و عوارض آنها میپردازیم.
فهرست آنچه میخوانید:
آیا سرطان سینه درمان دارد؟
سرطان سینه میتواند کاملاً درمان شود؛ بهشرطیکه بیماری بهموقع تشخیص داده شود و درمان آغاز شود. در برخی از موارد فرد بهموقع متوجه ابتلا به سرطان نمیشود؛ درنتیجه زمانی برای درمان اقدام میکند که توده به بافتهای دیگر نیز گسترش پیدا کرده یا اصطلاحاً متاستاز داده است. دراینحالت درمان کمی مشکل است و شانس موفقیت پایینتر است.
بهتر است علائم اولیهی سرطان سینه را بشناسید و با راههای پیشگیری از ابتلا به این سرطان آشنا شوید تا بتوانید درصورت ابتلا، بهموقع برای تشخیص قطعی و درمان اقدام کنید. توصیه میکنیم برای آشنایی بیشتر به مقالهی علائم سرطان سینه مراجعه کنید.
موفقیت درمان سرطان سینه بستگی به زمان تشخیص و شدت بیماری دارد.
انواع روشهای درمان سرطان سینه و عوارض آنها
خوشبختانه با پیشرفت تکنولوژی در علوم پزشکی امروزه روشهای مختلفی برای درمان سرطان سینه وجود دارد که باعث ایجاد امید در زندگی مبتلایان شده است. درحالحاضر انتخاب نوع درمان با توجه به مرحله و نوع سرطان سینه برای بیمار در نظر گرفته میشود. در ادامه با انواع روشهای درمان سرطان پستان آشنا خواهید شد.
درمان سرطان سینه با جراحی
جراحی یکی از روشهای کلیدی در درمان سرطان سینه است. جراحی ممکن است بهتنهایی یا همراه با سایر روشهای درمانی مانند شیمیدرمانی یا پرتودرمانی انجام شود. همچنین برای افرادی که در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند جراحی یک روش انتخابی مناسب است.
جراحی سینه به روشهای مختلفی مانند برداشتن بافت کل سینه، جراحی قسمتی از سینه، برداشتن غدد لنفاوی مجاور و جراحی جهت بازسازی و ترمیم بافت سینه پس از برداشتن کامل بافت انجام میشود.
شیمیدرمانی
شیمیدرمانی روشی است که با استفاده از دارو سرعت رشد سلولهای سرطانی را کاهش میدهند و آنها را از بین میبرند. معمولاً از ترکیبی از چند دارو برای شیمیدرمانی استفاده میشود.
گاهی اوقات شیمیدرمانی قبل از جراحی بهمنظور کوچک کردن اندازهی تومور استفاده میشود. همچنین در مواردی که سرطان به بافت خارج از سینه و غدد لنفاوی گسترش پیداکرده باشد شیمیدرمانی اصلیترین روش درمان سرطان سینه است.
عوارض شيمی درمانی سرطان سينه
ازآنجاکه داروهای شیمیدرمانی توسط جریان خون در بدن انتشار پیدا میکنند، میتوانند باعث بروز برخی از عوارض در بدن شوند. عوارض جانبی ممکن است در طول دورهی درمان بدتر شوند؛ اما اغلب با گذشت زمان و پایان شیمیدرمانی معمولاً برطرف میشوند.
برخی از شایعترین عوارضی که حین شیمیدرمانی ممکن است برای فرد ایجاد شوند عبارتاند از: ریزش مو، خستگی، ازدستدادن اشتها، تهوع و استفراغ، اسهال یا یبوست، زخم دهان، تغییرات پوست و ناخن، افزایش خطر ابتلا به عفونت یا نوروپاتی محیطی (آسیب عصبی)
رادیوتراپی یا پرتودرمانی
رادیوتراپی یا پرتودرمانی روشی است که در آن از اشعهی قوی برای کوچک کردن یا از بین بردن تومور استفاده میشود. پرتودرمانی روشی بدون درد است؛ اما ممکن است باگذشت چند جلسه فرد دچار آسیب یا مشکلات پوستی شود.
این روش درمانی معمولاً بعد از جراحی برای از بین بردن بقایای سلولهای سرطانی استفاده میشود و به کاهش خطر عود سرطان کمک میکند.
در پرتودرمانی از اشعه ایکس یا ذرات با انرژی بالا برای آسیب رساندن به DNA سلولهای سرطانی استفاده میشود. وقتیکه DNA سلولهای سرطانی دچار آسیب شود دیگر نمیتوانند تقسیم شوند و میمیرند.
عوارض پرتودرمانی
شایعترین عوارض ناشی از پرتودرمانی بافت سینه عبارتاند از خستگی، سوزش پوست، خارش و قرمزی پوست، پوستهریزی، تاول و تورم سینهها.
هورمون درمانی در سرطان سینه
تقریباً از هر ۳ مورد ابتلا به سرطان سینه ۲ مورد گیرنده هورمونی مثبت دارند.[۱] گیرنده هورمونی مثبت یعنی اینکه سلولهای سرطانی به هورمون استروژن و پروژسترون متصل میشوند و رشد میکنند. هورموندرمانی روشی است که در آن از اتصال هورمونها به سلولهای سرطانی جلوگیری میشود.
انواع مختلفی از هورموندرمانی وجود دارد؛ اما بیشتر آنها با تغییر سطح استروژن و جلوگیری از اتصال آن به سلولهای سرطانی عمل میکنند. این روش درمانی معمولاً بعد از جراحی برای کاهش خطر عود سرطان به کار میرود. هورمون درمانی یک فرایند طولانیمدت است که بین ۵ تا ۱۰ سال طول میکشد.
هدف درمانی سلولهای سرطانی سینه
درمان هدفمند، نوعی روش درمانی است که در آن سلولهای سرطانی هدف قرار میگیرند تا آسیب به سلولهای سالم کمتر شود. این روش نسبت به شیمیدرمانی عوارض کمتری دارد. این نوع درمان اغلب برای درمان سرطان سینه وابسته به گیرنده استروژن استفاده میشود (استروژن مثبت).
برای اینکه بدانید کدام روش درمانی برای شما مناسبتر است، باید با پزشک متخصص سرطان یا متخصص سرطان پستان مشورت کنید.
برای مشاهده لیست بهترین فوق تخصص خون و سرطان (آنکولوژی) کلیک کنید:
ارتباط تلفنی با متخصص سرطان ارتباط آنلاین با متخصص سرطانطول عمر بیماران مبتلا به سرطان سینه چقدر است؟
میزان بقا و طول عمر در سرطان سینه به زمان تشخیص آن بستگی دارد. هرچقدر این بیماری زودتر تشخیص داده و درمان شود، شانس زنده ماندن افزایش پیدا میکند.
طبق گفتهی انجمن سرطان آمریکا ۹۹ درصد از افرادی کهدر مراحل اولیه بیماری تحت درمان قرار میگیرند حداقل برای پنجسال یا بیشتر زنده میمانند.[۲] درحالحاضر درمان قطعی برای سرطان سینهای که به سایر نقاط بدن متاستاز (منتشرشده) داده است وجود ندارد. بااینحال انجام روند درمان به بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا بسیار کمک میکند.
بر اساس انجمن سرطان آمریکا با پیشرفتهای پزشکی میزان مرگومیر ناشی از سرطان سینه ۴۰ درصد کاهشیافته است.[۳]
برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانهی دکتر ساینا میتوانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روانشناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.
کلام آخر دکترساینا
مهمترین نکته در موفقیت درمان سرطان سینه، تشخیص بهموقع این بیماری است. علائم این سرطان را بشناسید و از پزشک خود دربارهی زمان مناسب چکاپهای دورهای سؤال کنید. اگر به این بیماری مبتلا هستید، بهخاطر داشته باشید که روشهای متنوعی برای درمان این سرطان وجود دارند. برای اطمینان از اینکه کدام روش برای شما مناسبتر است با پزشک متخصص سرطان پستان مشورت کنید. شما میتوانید همین حالا در سامانهی دکتر ساینا مشاوره آنلاین سرطان و انکولوژی دریافت کنید.
[۱] Cancer.org. Hormone Therapy for Breast Cancer
[۲] Cancer.org. Survival Rates for Breast Cancer
[۳] American Cancer Society, Breast cancer statistics