×

پروستاتیت چیست؟ بررسی التهاب پروستات، علائم و درمان

0
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

پروستاتیت (Prostatitis) یا عفونت پروستات می‌تواند باعث تورم و التهاب غده پروستات در مردان شود. تقریبا نیمی از مردان در طول زندگی خود علائمی شبیه التهاب پروستات را تجربه می‌کنند. به همین دلیل بسیار مهم است که مردان از علائم پروستاتیت آگاهی داشته باشند.

دکتر ساینا قصد دارد در این مطلب به طور کامل به بررسی علت، علائم و راه‌های درمان پروستاتیت بپردازد. با ما همراه باشید.

برای مطالعه بخش موردنظر خود می‌توانید بر تیتر آن در فهرست کلیک کنید. اگر در موبایل می‌خوانید تیتر را لمس کنید.

پروستاتیت چیست؟ 

پروستاتیت، تورم و التهاب در غده کوچکی زیر مثانه تحت عنوان پروستات است. این غده دایره‌ای شکل ظاهری شبیه به گردو داشته و به قطر ۴ سانتی متر و وزن ۲۰ تا ۲۵ گرم است. وظیفه اصلی این غده، تولید مایع منی است که باعث تغذیه و انتقال اسپرم می‌شود.

علت پروستاتیت چیست؟ 

دلایل مختلفی برای ابتلا به پروستاتیت وجود دارد؛ اما گاهی اوقات علت دقیق آن مشخص نیست. اگر پروستاتیت ناشی از عفونت باکتریایی باشد، معمولاً با آنتی‌بیوتیک قابل درمان است. این عارضه که گاهی عفونت پروستات نامیده می‌شود می‌تواند باعث تورم و التهاب پروستات شود، بدون آنکه هیچ نشانه‌ای از عفونت در آن وجود داشته باشد.

مردان در هر سنی ممکن است از مشکلات مربوط به پروستاتیت رنج ببرند، البته این عارضه در مردان زیر ۵۰ سال کمتر دیده می‌شود. با این حال، تقریباً نیمی از مردان در دوره ای از زندگی خود علائمی شبیه پروستاتیت دارند. دلایل مختلفی برای ابتلا به این بیماری وجود دارد. گاهی اوقات علت دقیق آن مشخص نمی‌شود. اگر پروستاتیت ناشی از عفونت باکتریایی باشد، معمولاً با آنتی بیوتیک قابل درمان است.

انواع پروستاتیت

انواع پروستاتیت شامل موارد زیر است:

پروستاتیت باکتریایی حاد

 این نوع پروستاتیت با عفونت باکتریایی ناگهانی و التهاب پروستات همراه است. پروستاتیت باکتریایی حاد کمتر مشاهده می‌شود، اما علائم آن معمولاً شدید است. بیماران مبتلا به این نوع پروستاتیت ممکن است، شرایط زیر را تجربه کنند:

  • آن‌ها ممکن است به یک عفونت حاد ادراری مبتلا شده و دچار تکرر ادرار شوند. این مشکل بیشتر هنگام شب رخ می‌دهد
  • احساس درد در لگن و ناحیه تناسلی.
  • دفع ادرار اهمراه  با تب، لرز، حالت تهوع، استفراغ و سوزش.
پروستاتیت چیست

پروستاتیت باکتریایی حاد باید فوراً درمان شود، زیرا در صورت عدم درمان، این بیماری می‌تواند منجر به سپسیس (عفونت منتشر شده در خون) شود. این عارضه همچنین می‌تواند باعث سرگیجه و افت فشار خون شود، این علائم می‌توانند کشنده باشند. این نوع از پروستاتیت معمولاً در بیمارستان از طریق تزریق آنتی بیوتیک‌های وریدی، مسکن ها و مایعات درمان می‌شود.

پروستاتیت باکتریایی مزمن

پروستاتیت باکتریایی مزمن با عفونت‌های مکرر ناشی از باکتری‌های دستگاه ادراری مشخص می‌شود. در این نوع ممکن است، ادرار همراه با سوزش باشد و فرد از تکرر ادرار و درد رنج ببرد. تشخیص درست این شرایط چالش برانگیز است، زیرا یافتن باکتری در ادرار اغلب دشوار است و لازم است نمونه‌ای از مایع پروستات جمع آوری و کشت شود.

درمان این عارضه شامل استفاده از آنتی بیوتیک‌های طولانی مدت است. گاهی اوقات برای درمان قطعی باید افراد به مدت طولانی آنتی بیوتیک با دوز کم مصرف کنند.

پروستاتیت غیر باکتریال مزمن / سندرم درد لگن مزمن

پروستاتیت غیر باکتریال مزمن، شایع‌ترین شکل پروستاتیت است و در ۹۰٪ موارد مشاهده می شود.  علائم آن شامل درد دستگاه تناسلی، شکم و لگن است، این عارضه همچنین با اختلال نعوظ همراه است. بیماران مبتلا به نوع غیر باکتریال مزمن، هیچ باکتری در ادرار خود ندارند، اما ممکن است علائم دیگری از التهاب را داشته باشند.

پروستاتیت بدون علامت

در این نوع از پروستاتیت، بیماران هیچ علامتی ندارند، اما التهاب پروستات آن‌ها از طریق بیوپسی پروستات یا آزمایش مایع منی مشاهده می‌شود. این نوع پروستاتیت نیاز به درمان خاصی ندارد.

علائم پروستاتیت

علائم پروستاتیت به علت آن بستگی دارند. شایع‌ترین علائم این عارضه شامل موارد زیر است:

  • درد یا احساس سوزش هنگام ادرار (سوزش ادرار)
  • مشکل در ادرار کردن، مانند بی‌اختیاری ادرار یا شک در خروج ادرار
  • تکرر ادرار به ویژه در شب (شب ادراری)
  • نیاز فوری به ادرار کردن
  • ادرار کدر
  • خون در ادرار
  • درد در ناحیه شکم، کشاله ران یا کمر
  • درد بین کیسه بیضه و راست روده (پرینه)
  • ناراحتی و درد در آلت تناسلی یا بیضه
  • انزال دردناک
  • در پروستاتیت باکتریایی علائم و نشانه‌های آنفولانزا نیز مشاهده می‌شود.

بسیار مهم است که مردان در صورت مشاهده علائمی مانند تکرر ادرار، ادرار کدر، خون در ادرار، درد در ناحیه شکم و کشاله ران، درد در ناحیه کیسه بیضه، انزال دردناک حتما به یک متخصص اورولوژی مراجعه کنند.

مهمترین دلایل پروستاتیت

علت ابتلا به پروستاتیت بسته به نوع آن متفاوت است. در زیر به بررسی علل ابتلا به انواع پروستاتیت اشاره شده است:

علت پروستاتیت مزمن یا سندرم درد لگن مزمن

علت دقیق پروستاتیت مزمن یا همان سندرم درد لگن مزمن ناشناخته است. محققان معتقدند که یک میکروارگانیسم (نه یک عفونت باکتریایی) ممکن است باعث بروز این بیماری شده باشد.

این نوع پروستاتیت ممکن است به مواد شیمیایی درون ادرار یا پاسخ سیستم ایمنی بدن به عفونت قبلی دستگاه ادراری (UTI) مرتبط باشد. پروستاتیت مزمن همچنین می تواند در نتیجه آسیب عصبی به ناحیه لگن به وجود آید.علائم عفونت پروستات علت ورم پروستات التهاب احتقانی پروستات

علت پروستاتیت باکتریایی حاد و مزمن

عفونت باکتریایی باعث پروستاتیت باکتریایی می‌شود. نوع حاد به طور ناگهانی و کوتاه مدت اتفاق می‌افتد، در حالی که نوع مزمن به آرامی ایجاد می‌شود و مدت طولانی و اغلب سال‌ها ادامه دارد. عفونت باکتریایی هنگامی رخ می‌دهد که باکتری‌ها از مجرای ادرار به داخل پروستات منتقل شوند.

التهاب پروستات و عوامل زمینه‌ساز 

هر یک از عوامل زیر ممکن است در ایجاد التهاب پروستات نقش داشته باشند:

  • اگر فردی اخیراً دچار عفونت ادراری (UTI) شده باشد.
  • اگر فردی از کاتتر ادراری (یک لوله انعطاف پذیر برای تخلیه ادرار از مثانه) استفاده کرده باشد.
  • نمونه برداری از پروستات می‌تواند با التهاب پروستات همراه باشد.
  • عفونت مقاربتی (STI)
  • اچ آی وی یا ایدز
  • مشکل در دستگاه ادرار
  • سکس مقعدی
  • لگن آسیب دیده
  • ابتلا به پروستاتیت در گذشته
  • سایر موارد دردناک شکمی مانند سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
  • مردان بین ۵۰ تا ۵۹ سال ۳ برابر بیشتر از مردان ۲۰ تا ۳۹ ساله در معرض این مشکل قرار دارند.
عفونت مزمن پروستات آیا التهاب پروستات درمان میشود درمان پروستاتیت

پروستاتیت یا عفونت پروستات چه عوارضی دارد؟

  • عفونت باکتریایی در جریان خون
  • آبسه پروستات، یک حفره پر از چرک در داخل پروستات
  • اختلال عملکرد جنسی
  • التهاب اندام‌های تولید مثل نزدیک پروستات

تشخیص پروستاتیت 

تشخیص پروستاتیت، شامل بررسی تمام شرایط برای تعیین نوع و علت پروستاتیت بر اساس علائم گزارش شده است. برای تشخیص صحیح، پزشک در مورد سابقه پزشکی و علائم شما سوال خواهد کرد. وی همچنین یک معاینه بدنی انجام می‌دهد که احتمالاَ شامل معاینه دیجیتال مقعدی نیز هست.

آزمایشات تشخیصی

آزمایشات تشخیصی اولیه ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • آزمایش ادرار: پزشک ممکن است نمونه ادرار را تجزیه و تحلیل نماید، تا علائم عفونت را در ادرار مشاهده کند. همچنین ممکن است پزشک نمونه ادرار را برای تشخیص عفونت به آزمایشگاه بفرستد.
  • آزمایش خون: پزشک نمونه خون شما را برای تشخیص بررسی می کند.

آزمایشات تصویربرداری

در برخی موارد، پزشک ممکن است سی تی اسکن از دستگاه ادراری و پروستات یا سونوگرافی از پروستات شما را تجویز کند. تصاویر سی تی اسکن اطلاعات دقیق‌تری نسبت به اشعه ایکس ساده ارائه می‌دهند.

سایر آزمایشات مربوطه 

در موارد نادر، پزشک ممکن است پروستات شما را فشار دهد و ترشحات خارج شده را آزمایش کند.

جلوگیری از پروستاتیت و عفونت پروستات

هیچ راه مطمئنی برای جلوگیری از ابتلا به بیماری پروستاتیت وجود ندارد، اما بسیاری از تغییرات کوچک در سبک زندگی می‌توانند به بهبود این شرایط کمک کنند. همچنین این تغییرات موجب کاهش خطر ابتلا به پروستاتیت می‌شوند.

اگر در حال حاضر به پروستاتیت مبتلا هستید، نکات زیر را دنبال کنید تا علائم خود را کاهش داده و از بدتر شدن مسئله جلوگیری نمایید.

بهداشت را رعایت کنید

 برای جلوگیری از عفونت، آلت تناسلی خود و اطراف آن را تمیز نگه دارید.

از نشستن طولانی مدت برهیزید

وقتی برای مدت طولانی می‌نشینید غده زیر مثانه را تحت فشار قرار می‌دهید. با گذشت زمان این غده ملتهب می‌شود و درد و علائم بیشتر می‌شود.

دوچرخه سواری نکنید

برای کاهش علائم پروستاتیت بهتر است از دوچرخه سواری طولانی مدت خودداری کنید.

فعالیت ورزشی مناسب داشته باشید

حداقل هفته‌ای سه بار برای تمرینات ورزشی وقت بگذارید. پیاده‌روی سریع در پارک انجام دهید، حرکات کشش را هر روز تمرین کنید و تمرینات کاردیو را انجام دهید.

فعالیت بدنی می‌تواند احساس اضطراب را که با برخی از انواع پروستاتیت مرتبط است کاهش دهد. انجام فعالیت بدنی در مردانی که التهاب پروستات دارند، باعث تسکین علائم می‌شود.

 جلوگیری از عفونت پروستات

هیدراته بمانید

بعضی از انواع پروستاتیت زمانی ایجاد می‌شوند که باکتری‌های دستگاه ادراری به درون پروستات راه پیدا کرده و باعث ایجاد عفونت شوند. برای رقیق شدن ادرار و بیرون آمدن آن از مثانه حتماً آب زیاد بنوشید.

اقدامات احتیاطی را انجام دهید

اگر بیماری‌هایی مانند بیماری مزمن کلیه یا نارسایی احتقانی قلب دارید، در مورد اقدامات احتیاطی خاصی که باید انجام دهید، از پزشک خود بپرسید.

آیا پروستاتیت مزمن باعث ناباروری می‌شود؟ 

پروستاتیت مزمن یک علت نادر برای ناباروری محسوب می­‌شود، اما برگشت‌­پذیر است. به عبارت دیگر اگر پروستاتیت مزمن ناشی از باکتری باعث التهاب و متعاقب آن ناباروری شده باشد، مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها می­‌تواند باعث درمان آن شود. شواهدی وجود دارند که نشان می‌دهند، در مواردی که سلول‌های سفید خون بدون باکتری باشند، درمان با انواع آنتی‌اکسیدان‌ها نیز مفید است.

ویتامین‌های C ، E ، A  و سایر آنتی‌اکسیدان‌ها به محافظت از سلول‌های اسپرم در برابر گونه‌­های فعال اکسیژن واکنش‌­پذیر کمک می‌کنند. آنتی‌اکسیدان‌ها را می‌توان به عنوان مکمل‌های غذایی مصرف کرد، اما بسیاری از غذاها، به ویژه میوه‌ها، سبزیجات، مغزها و غلات حاوی مقادیر زیادی از این ماده هستند.

باروری یک فرایند پیچیده است که به درست کار کردن بسیاری از عملکردهای بدن بستگی دارد. حداقل یک سوم ناباروری مردان به همین مورد بستگی دارد. هنوز در مورد ارتباط احتمالی پروستاتیت مزمن و باروری، اطلاعات چندانی در دست نیست. تحقیقات بیشتر برای پی بردن به چگونگی تاثیر پروستاتیت مزمن بر باروری مردان نیاز است.

پروستاتیت و رابطه جنسی

در صورت ابتلا به پروستاتیت و مشکلات مرتبط با آن مانند تورم و التهاب پروستات، نباید از انجام رابطه جنسی اجتناب کرد. رابطه جنسی، پروستاتیت را بدتر نمی‌کند. با این حال، برخی از مردان مبتلا به پروستاتیت، هنگام انزال درد دارند. این می تواند لذت بردن از رابطه جنسی را با مشکل مواجه کند.

 پروستات و رابطه جنسی

پروستاتیت غالباً به دلیل عفونت‌های باکتریایی ایجاد می‌شود و در حین رابطه جنسی به همسرتان منتقل نمی‌شود. در موارد نادر، پروستاتیت ناشی از عفونت مقاربتی (STI) است. در صورت مشاهده علائم STI ، مانند زخم در اندام تناسلی یا ترشح غیرطبیعی از آلت تناسلی، تا زمانی که به پزشک مراجعه نکرده‌اید، از انجام رابطه جنسی خودداری کنید.
پروستاتیت و سایر شرایط با علائم مشابه دلایل مختلفی دارند. برخی از آن‌ها در صورت عدم درمان می‌توانند عواقب جدی به دنبال داشته باشند. اگر درد لگن، انزال دردناک، دفع ادرار دشوار همراه با درد دارید، به پزشک مراجعه کنید.

درمان پروستاتیت

پروستاتیت یک بیماری قابل درمان است. حتی اگر مشکل برطرف نشود می‌توان با پیگیری درمان‌های توصیه شده، علائم را بهبود بخشید.

اگر دارویی را که پزشک تجویز کرده مصرف می‌کنید، حتما درمان را به طور کامل انجام دهید، حتی اگر علائمی مشاهده نمی‌کنید. به عنوان مثال، در پروستاتیت عفونی، علائم ممکن است قبل از رفع کامل عفونت، از بین بروند.

درمان‌های توصیه شده برای پروستاتیت شامل موارد زیر است:

داروهای ضد التهاب

همراه با نشستن در حمام گرم، این محافظه کارانه­‌ترین درمان پروستاتیت مزمن است.

تغییر سبک زندگی

برای کاهش علائم پروستاتیت بهتر است مردان از مصرف غذاهایی مانند کافئین، ادویه و الکل که پروستاتیت را تحریک می‌کنند بپرهیزند. همچنین اگر مدت طولانی نشسته‌اید از کوسن استفاده کنید.

درمان پروستاتیت عفونی حاد

 بیماران معمولاً نیاز به مصرف داروی آنتی بیوتیک به مدت ۷-۱۴ روز دارند. تقریباً با این روش درمانی می‌توان تمام عفونت های حاد را درمان کرد.

درمان پروستاتیت

آنتی اکسیدان‌ها

طبق تحقیقات انجام گرفته، آنتی‌اکسیدان بیو فلاونوئید، کوئرستین طبیعی است که باعث بهبود التهاب و علائم در مردان مبتلا به پروستاتیت غیر باکتریال یا همان سندرم درد لگن مزمن می‌شود.

مسدود کننده آلفا 

 داروهای مهار کننده آلفا می‌توانند جریان ادرار را بهبود بخشند و سایر علائم را در بیماران مبتلا به پروستاتیت مزمن کاهش دهند. عوامل مهاری آلفا شامل تامسولوسین (Flomax®) یا آلفوسوزین (Uroxatral®) برای بیمارانی است که مثانه خود را به خوبی تخلیه نمی‌کنند.

سایر موارد درمانی

سایر موارد درمان پروستاتیت غیرعفونی مزمن شامل داروهای فیناستراید ( (Proscar® ، terazosin® و دوکسازوسین است. این داروها برای بهبود جریان ادرار و کاهش علائم بیماری، عضلات پروستات و مثانه را شل می‌کنند.

درمان پروستاتیت مزمن 

داروی آنتی‌بیوتیک باید برای مدت طولانی‌تری معمولاً ۶-۱۲ هفته مصرف شود. حدود ۶۰٪ از کل موارد پروستاتیت عفونی مزمن با این روش درمانی برطرف می‌شوند.

برای مواردی که به این روش درمانی پاسخ نمی‌دهند، مصرف آنتی بیوتیک با دوز کم برای مدت طولانی به تسکین علائم پروستاتیت کمک می‌کند.

درمان پروستاتیت غیرباکتریایی 

بسیاری از موارد پروستاتیت غیر باکتریال به درمان‌هایی از قبیل ورزش، فیزیوتراپی، درمان­‌های فیزیکی مبتنی بر رهاسازی مایوفاشیال، آرامش تدریجی و مشاوره پاسخ می‌دهند.

کلام آخر دکترساینا

همانطور که اشاره کردیم پروستاتیت انواع مختلفی دارد و متاسفانه هیچ راه مطمئنی برای جلوگیری از ابتلا به این عارضه وجود ندارد. اما بسیاری از تغییرات کوچک در سبک زندگی می‌توانند به بهبود این شرایط کمک کنند.

همچنین باید بدانید که پروستاتیت یک بیماری قابل درمان است. بسته به نوع پروستاتیت، پزشک ممکن است، داروهای مختلفی را برای درمان پروستاتیت تجویز کند.

مشاوره با پزشک

برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانه‌ی دکتر ساینا می‌توانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روان‌شناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.

جدول خلاصه‌ی مشخصات بیماری

شاید بپسندید
نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید