دمنوش قهوه
درباره
قَهوه نام نوعی نوشیدنی رایج است که از دانه های بو داده شده گیاه قهوه به دست می آید.
درخت قهوه که برگ هایی همیشه سبز و زیبا دارد، گیاهی است از تیرهCoffee که دانه های آن را به صورت های مختلف همچون پودر و خرده های ریز ودرشت به فروش می رسانند. بیش از یک سوم مردم جهان قهوه را دوست دارند و مصرف می کنند.
واژه قهوه ، برگرفته از زبان عربی و به معنای تحریک کننده و زایل کننده اشتها است . و برخی از مورخان ، پیشینه این واژه را به کشور اتیوپی نسبت می دهند.
درخت قهوه بین ۷ تا ۱۰ متر بلندی دارد و درهوای گرم و مرطوب رشد می کند. این درخت گل هایی کوچک و سپید دارد که بوی آن بی شباهت به بوی یاسمن نیست. همچنین اندازه دانه های قهوه ، بین ۱۵ تا ۱۸ میلی متر است که در آغاز، رنگ سبز و پس از رسیدن، رنگ گیلاس به خود می گیرد. از این رو در بعضی کشورها به درخت گیلاس هم شهرت دارد. دانه های قهوه دو به دو به یکدیگر چسبیده اند و پرده نازکی میان دانه ها وجود دارد که آن ها را از هم جدا می کند.
فواید
نوشیدن آب پختۀ قهوه باز کنندۀ گرفتگی ها است به دلیل آنکه پادزهر است و مسکن دردها و به جریان در آمدن و غلیان خون می گردد و تندی و گزیدگی صفرا و سودا و سوخته شدن آنها را از بین می برد.
علاوه بر آن رقیق کننده و صاف کننده اخلاط است و غلظت آنها را از بین می برد. و بنابر این در تب های دموی و صفرایی و سودایی خصوصاً در ابتدا و پس از حصبه و آبله و ربع مفید است و یرقان را نیز سودمند است .
قهوه ملین طبع است و جاری کنندۀ ادرار و خشک کنندۀ رطوبات است و به جهت سرفه بلغمی و آب ریزش بینی و رفع ماندگی و خستگی مفید است. قهوه معده را تقویت می کند و انواع سردردها و آماس های چشم (رمد) را از بین می برد. و مانع صعود بخارها به مغز است. بعضی گفته اند قهوه برای بواسیر نیز مفید است.
جوشانده قهوه با عسل: جهت سرفه های گرم و تر استفاده می شود. و سرفۀ بلغمی و آب ریزش ها و رخوت و تنبلی معده را با خشک کردن رطوبات آن و صعود بخارات آن به دماغ التیام می بخشد.
جهت تقویت قلب قهوه را با زعفران بنوشند. بعد از خوردن افیونیات رافع خستگی و ماندگی و رخوت و سستی است و شخص را شکفته می کند.
مضرات
گفته اند سردرد می آورد، لاغر می کند و باعث بیداری و زرد شدن چهره و کم شدن قدرت باه می گردد.منی را کاهش می دهد و خفقان قولنج ، نفخ، مالیخولیا، کابوس می آوردو دستگاه تنفس را خشک می کند. در ضمن بواسیر آورده و بارد المزاجان (سرد مزاجان) که اخلاط فاسده در آنها غلبه دارد برایشان بسیار مضر است.
البته اغلب این مضرات در قهوۀ کهنه که بسیار بریان شده و سیاه باشد بیشتر است نه خام آن. خصوصاً قشر آن در بعضی مزاج ها محرک نیروی جنسی و هضم کنندۀ غذا است و بنابراین با خوردن خرما و میوه های گرم اصلاح می گردد.
چون قهوه برای قلب مضر است بهتر است با مروارید ساییده شده مصرف گردد.