×

اشتباه سونوگرافی در تشخیص جنسیت جنین دختر و پسر: عوامل و توصیه‌ها

0

اگر باردارید و نمی‌توانید برای فهمیدن جنسیت فرزندتان ۹ ماه منتظر بمانید، روش‌های مختلفی وجود دارد که با استفاده از آنها می‌توانید در مراحل مختلف بارداری از جنسیت جنین خود باخبر شوید؛ یکی از این روش‌ها سونوگرافی است. البته سونوگرافی مصون از خطا نیست و احتمال بروز اشتباه و تشخیص نادرست جنسیت جنین وجود دارد. اشتباه سونوگرافی در تشخیص جنسیت جنین به عوامل مختلفی بستگی دارد. با اطلاع از این عوامل می‌توانیم تا حدی از بروز بعضی از آنها جلوگیری کنیم و احتمال را کاهش دهیم. در ادامه با عوامل اشتباه سونوگرافی در تشخیص جنسیت جنین دختر و پسر آشنا می‌شویم و راه‌های اجتناب از آنها را بیان می‌کنیم. 

آیا احتمال بروز اشتباه در سونوگرافی وجود دارد؟

به‌طور خلاصه، بله! سونوگرافی آزمایشی غیرتهاجمی است که در آن از امواج صوتی برای تولید تصاویری از جنین استفاده می‌شود. همچنین، یک روش ترجیحی تصویربرداری در دوران بارداری است، زیرا در آن تشعشعی وجود ندارد و آسیبی به جنین یا مادر وارد نمی‌شود. براساس نظر سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)، اگر سونوگرافی تعیین جنسیت به‌دست تکنسین آموزش‌دیده و با اهداف درمانی انجام شود، ایمن است ولی در نظر داشته باشید که در این آزمایش، با وجود ایمن‌بودنش، احتمال رخ‌دادن اشتباه در تشخیص جنسیت جنین وجود دارد. در ادامه توضیح خواهیم داد که این اشتباه در چه مواقعی رخ می‌دهد و چگونه می‌توانیم از پیش‌آمدن آن جلوگیری کنیم یا احتمال بروز آن را کاهش دهیم.

احتمال بروز اشتباه سونوگرافی در تشخیص جنسیت جنین، ۵ درصد است.

احتمال اشتباه سونوگرافی در تشخیص جنسیت جنین دختر و پسر چند درصد است؟

دقت سونوگرافی در تشخیص جنسیت جنین به زمان انجام آن بستگی دارد. سونوگرافی در تشخیص اینکه جنین دارای آلت تناسلی مردانه یا زنانه است، به‌ویژه در سه‌ماهه دوم و سوم، دقت بالایی دارد.

در مطالعه‌ای مشخص شد که متخصصان سونوگرافی پس از هفته ۱۴ بارداری تقریبا در ۱۰۰ درصد موارد جنسیت جنین را درست تشخیص می‌دهند ولی برآوردهای مربوط به جنسیت جنین بین هفته‌های ۱۱ تا ۱۴ دقت کمتری داشت و متخصصان سونوگرافی تنها در ۷۵درصد موارد، جنسیت جنین را درست تشخیص دادند. رایج‌ترین اشتباه این بود که جنین‌های پسر را دختر تشخیص داده بودند. 


عوامل ایجاد خطای سونوگرافی در تعیین جنسیت نوزاد

سونوگرافی بارداری بر تجزیه‌وتحلیل بصری تکیه دارد و می‌تواند بیشتر ذهنی باشد؛ بنابراین همیشه احتمال خطا وجود دارد. موارد زیر می‌توانند بر میزان دقت و درستی این آزمایش اثر بگذارند:

۱. تخصص و تجربه متخصص سونوگرافی 

هرچه تکنسین سونوگرافی باتجربه‌تر و آموزش‌دیده‌تر باشد، نتایج سونوگرافی و تعیین جنسیت جنین نیز دقیق‌تر خواهد بود. 

۲. دستگاه و تجهیزات سونوگرافی

اگر برای سونوگرافی از دستگاه‌های قدیمی و کهنه استفاده شود، احتمال خطا در تشخیص جنسیت جنین افزایش می‌یابد. 

۳. نفخ و گاز معده

نفخ و گاز معده (دو علامت رایج بارداری) یا پر بودن مثانه می‌توانند سایه‌هایی را ایجاد کنند یا تصویر ایجادشده را مبهم کنند و درنتیجه تشخیص دقیق جنسیت جنین دشوار شود. 

۴. سن بارداری

اینکه چه مدتی از شروع بارداری گذشته است، تأثیر زیادی بر نتیجه تعیین جنسیت در سونوگرافی می‌گذارد. دقت سونوگرافی با افزایش سن بارداری افزایش می‌یابد. انتظار تا سه‌ماهه دوم بارداری احتمال درستی نتیجه تشخیص جنسیت سونوگرافی را افزایش می‌دهد، زیرا اندام تناسلی جنین بیشتر رشد کرده‌ و دیدن آن آسان‌تر است. 

۵. وضعیت جنین در رحم

اگر متخصص سونوگرافی به‌دلیل وضعیت قرارگرفتن جنین در رحم به‌سختی بتواند بین پاهای او را ببیند، توانایی او در تشخیص جنسیت جنین کاهش می‌یابد. گاهی خود جنین همکاری نمی‌کند؛ روی هم انداختن پاها، قرارگرفتن بند ناف میان پاها یا سایر وضعیت‌های نه‌چندان ایدئال جنین می‌تواند مانع از دید خوب متخصص سونوگرافی شود. 

۶. کمی مایع آمنیوتیک

کم بودن مایع آمنیوتیک در رحم موجب می‌شود که تصویر سونوگرافی به‌شکلی واضح و مشخص مشاهده نشود و متخصص سونوگرافی نتواند جنسیت جنین را به‌درستی تشخیص دهد. 

۷. اضافه‌وزن مادر

اگر اضافه‌وزن داشته باشید، تعیین جنسیت جنین در سونوگرافی دشوارتر می‌شود، زیرا امواج صوتی باید از بافت‌های بیشتری عبور کنند تا به جنین برسند. البته متخصص‌های باتجربه معمولا می‌توانند برای مادرانی با وزن و اندازه‌های مختلف تصاویری واضح از جنین ایجاد کنند. 

۸. بارداری چندقلویی

اگر دوقلو، سه‌قلو یا چندقلو باردار باشید ممکن است که جنین‌ها مسیر دید یکدیگر را مسدود کنند و تشخیص جنسیت هریک از آنها سخت‌تر شود.  

بارداری چند قلویی، باعث اشتباه سونوگرافی در تشخیص جنسیت جنین می‌شود.
بارداری چند قلویی، باعث اشتباه سونوگرافی در تشخیص جنسیت جنین می‌شود.

نکاتی برای کاهش احتمال اشتباه در تشخیص جنسیت

حال که با عوامل اشتباه سونوگرافی در تشخیص جنسیت جنین آشنا شدیم، می‌توانیم با جلوگیری از آنها احتمال خطا در نتیجه سونوگرافی را کاهش دهیم. در ادامه، توصیه‌هایی برای کاهش بروز خطا در این زمینه را مطرح می‌کنیم.

۱. انجام سونوگرافی در زمان مناسب

زودترین زمانی که در آن می‌توان جنسیت جنین را با سونوگرافی تشخیص داد حدود هفته ۱۲ بارداری است؛ البته در این زمان نیز این کار می‌تواند بسیار دشوار باشد. اندام تناسلی خارجی تا حدود هفته ۱۳ هنوز به‌خوبی شکل نگرفته‌ است؛ بنابراین بهتر است که تا سونوگرافی‌های بعدی مانند اسکن آناتومی هفته ۲۰ صبر کنید تا نتیجه قطعی‌تری بگیرید. 

برای اطلاع بیشتر، پیشنهاد می‌کنیم مقاله “تفاوت جنین دختر و پسر در سونوگرافی هفته ۱۲” را مطلعه کنید.

۲. انجام سونوگرافی در مراکز معتبر

مراجعه به مراکز معتبری که دستگاه‌ها و تجهیزاتی نو و جدید و کادر درمانی مجرب دارند موجب افزایش احتمال درستی نتایج می‌شود.

۳. تکرار سونوگرافی در صورت مناسب نبودن وضعیت جنین

اگر جنین در زمان انجام سونوگرافی در موقعیت مناسبی قرار ندارد، می‌توانید از پزشک بخواهید که سونوگرافی را در زمان دیگری تکرار کند. 

۴. کاهش وزن 

چربی اضافی شکم موجب سخت‌تر شدن تشخیص جنسیت جنین در سونوگرافی می‌شود. اگر در ماه‌های اول بارداری قرار دارید و تا زمان مناسب برای انجام سونوگرافی تشخیص جنسیت جنین فرصت کافی دارید، می‌توانید وزن خود را کاهش دهید و به حد طبیعی برسانید. 

۵. مصرف مایعات به‌اندازه کافی

مصرف بیش از اندازه مایعات می‌تواند در تشخیص جنسیت جنین در سونوگرافی تأثیر منفی بگذارد. 


چه راه‌های دیگری برای تشخیص جنسیت جنین وجود دارد؟

فهمیدن جنسیت فرزند پیش از تولدش بسیار هیجان‌انگیز است، ولی فراموش نکنید که گاهی این پیش‌بینی‌ها نادرست هستند. اگر به‌دنبال جواب قطعی‌تر یا زودتر هستید، آزمایش‌های ژنتیک بارداری نیز می‌توانند جنسیت جنین را مشخص کنند. 

روش‌هایی مانند آزمایش غیرتهاجمی پیش از تولد (NIPT)، آمنیوسنتز و نمونه‌برداری پرزهای جفت (CVS) رویکرد عینی‌تری دارند و در آنها از DNA جفت یا جنین برای تعیین جنسیت او استفاده می‌شود. در آزمایش NIPT حتی می‌توانید بسیار زودتر و در هفته نهم بارداری نیز از جنسیت جنین مطلع شوید. 


کلام آخر دکترساینا

به‌طور کلی، سونوگرافی روشی ایمن برای تولید تصاویری از جنین در رحم است. باوجوداین، گاهی به دلایل مختلفی ممکن است اشتباهاتی در تجزیه‌وتحلیل بصری این آزمایش و تعیین جنسیت جنین رخ دهد. در این مقاله، درباره دلایل این اشتباهات احتمالی و نیز نکاتی برای کاهش احتمال اشتباه در تشخیص جنسیت صحبت کردیم. برای مشاوره و راهنمایی در مورد تعیین جنسیت جنین همیشه می‌توانید از خدمات سایت دکترساینا استفاده کنید و بدون محدودیت جغرافیایی از بهترین متخصصان و پزشکان کشور کمک بگیرید. پزشکان و متخصصان دکترساینا در تمامی ساعات شبانه‌روز آماده پاسخ‌گویی به سؤالات و نگرانی‌های شما در این زمینه هستند.


سوالات متداول

شاید بپسندید
نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید