×

آیا رابطه جنسی در پریودی بی‌خطر است؟ نکات، مزایا و عوارض

0
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

رابطه جنسی در پریودی درعین‌حال که می‌تواند خطرناک و همراه با عوارض مختلفی باشد؛ اما اگر با رعایت نکات یک رابطه جنسی ایمن انجام شود مزایای بسیاری برای زوج‌ها به همراه دارد. پس تا وقتی اصول رابطه را رعایت می‌کنید، هیچ دلیلی ندارد فقط به‌خاطر اینکه پریود هستید خود و شریک جنسیتان را از لذت رابطه محروم کنید.

در این مقاله درباره فواید و خطرات برقراری رابطه جنسی در پریود و نکات مهم برای انجام ایمن آن صحبت می‌کنیم.

آیا رابطه جنسی در پریودی مضر است؟

هم بله و هم خیر! سکس در پریودی برخلاف تصور عده زیادی از مردم فواید متعددی دارد و خطرناک نیست؛ اما اگر رابطه به شیوه درست و ایمن انجام نشود می‌تواند مضراتی به همراه داشته باشد. به یاد داشته باشید که این یک قانون کلی است و رابطه ناایمن در هر شرایطی مضر است، نه فقط در دوره پریود!

علت تحریک شدن در پریودی چیست؟

خیلی از خانم‌ها طی دوران پریود خود افزایش میل جنسی را تجربه می‌کنند. پزشکان معتقد هستند هم عوامل هورمونی و هم عوامل روانی باعث این اتفاق می‌شوند.

در طول یک چرخه قاعدگی تغییرات زیادی در میزان ترشح هورمون‌های استروژن، پروژسترون، تستوسترون و DHEA ایجاد می‌شود. (DHEA هورمونی است که توسط غدد فوق‌کلیوی ترشح می‌شود و بدن از آن برای تولید هورمون‌های زنانه و مردانه استفاده می‌کند.)

طبق نتایج پژوهش معتبر علمی که در سال ۲۰۱۳ انجام شده است، تغییرات این هورمون‌ها تاثیر زیادی در افزایش یا کاهش میل جنسی خانم‌ها دارد. طبق این پژوهش افزایش تدریجی هورمون استروژن در روز دوم یا سوم و کمبود همزمان میزان هورمون پروژسترون، می‌تواند علت احتمالی افزایش میل جنسی در این دوران باشد. (منبع: Hormones and Behavior)

یک فرضیه دیگر این است که انقباض‌های لگن باعث می‌شود میل به داشتن رابطه جنسی در پریود افزایش یابد. از طرف دیگر برای برخی خانم‌ها رابطه جنسی در پریود آرامش‌بخش است و به بهبود درد آن‌ها کمک می‌کند. این مسئله هم احتمالاً باعث می‌شود خیلی‌ها به‌صورت ناخودآگاه میل زیادی به برقراری رابطه در پریود داشته باشند.

تغییر میزان هورمون‌ها در پریود باعث می‌شود میل جنسی در این دوران بیشتر شود.

فواید رابطه جنسی در قاعدگی

از جمله مزایای برقراری رابطه جنسی در پریود می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. کاهش دردهای قاعدگی

شکم‌دردهای دوره پریود ناشی از انقباض‌های رحم برای خارج‌کردن بافت تخریب‌شده دیواره آن هستند. این بافت‌های تخریب‌شده با خون‌ریزی از واژن خارج می‌شوند. ارگاسم باعث می‌شود عضلات رحم ابتدا منقبض و سپس رها شوند. این رهاسازی عضله‌ها باعث کاهش درد پریود می‌شود.

علاوه‌برآن، رابطه جنسی باعث ترشح هورمون «اندورفین» می‌شود که هم نوعی مسکن طبیعی است و هم به کاهش استرس و ایجاد حال خوب کمک می‌کند.

حتما بخوانید : درد قاعدگی؛ معضلی برای خانم‌ها | بهترین روش‌های کاهش درد پریود

ارگاسم و رابطه جنسی در دوران پریود برای خانم‌های مبتلا به اندومتریوز ممکن است دردناک باشد. درصورت ابتلا به اندومتریوز، درباره راه‌های کاهش درد ناشی از رابطه در دوره پریود از پزشک خود مشاوره بگیرید.

۲. کوتاه شدن طول پریود

انقباض عضله‌ها در طول رابطه جنسی باعث می‌شود رحم بقایای دیواره تخریب‌شده خود را سریع‌تر دفع کند؛ بنابراین مدت‌زمان خون‌ریزی پریود کمتر می‌شود.

۳. افزایش میل جنسی

همان‌طور که گفتیم میل جنسی در دوره پریود بیشتر می‌شود. این موضوع باعث می‌شود رابطه جنسی در دوران پریود لذت‌بخش‌تر باشد.

حتما بخوانید : چگونه به ارگاسم برسیم؟ انواع ارگاسم در زنان

۴. روان‌کننده طبیعی

خون و ترشحات واژن در طول دوران پریود به‌عنوان یک روان‌کننده طبیعی عمل می‌کنند؛ بنابراین برای برقراری رابطه جنسی در پریود نیازی به استفاده از محصولات روان‌کننده نخواهید داشت.

۵. تسکین سردرد قاعدگی

سردرد و حمله‌های میگرنی از عوارض شایع دوران پریود هستند. نتیجه پژوهشی که در سال ۲۰۱۳ انجام شده است نشان می‌دهد اکثر افرادی که در دوره پریود رابطه جنسی برقرار می‌کنند کمتر دچار این نوع سردردها می‌شوند. (منبع: International Headache Society) پزشکان معتقد هستند ترشح هورمون «اندورفین» در رابطه جنسی احتمالاً یکی از دلایلی است که به تسکین سردرد کمک می‌کند.

مزایای سکس در پریودی

عوارض رابطه جنسی در دوره قاعدگی

از جمله مشکلاتی که برقراری رابطه جنسی در پریود دارد، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. امکان بارداری در دوره قاعدگی

امکان بارداری در پریود اگرچه کم است، اما صفر نیست! بیشترین احتمال بارداری در یک چرخه قاعدگی معمولی (۲۸ روزه)، حدود ۲ هفته قبل از شروع پریود و در دوره تخمک‌گذاری است. در این دوره یک تخمک از یکی از تخمدان‌ها آزاد و وارد لوله رحم می‌شود. اگر در لوله رحم اسپرمی حضور داشته باشد لقاح انجام می‌شود. سپس تخمک لقاح‌یافته وارد رحم می‌شود و لانه‌گزینی می‌کند.

 اما به این نکته هم باید توجه کنید که طول چرخه قاعدگی افراد مختلف با هم فرق دارد و حتی ممکن است در ماه‌های مختلف عوض شود. برخی عوامل می‌توانند طول چرخه قاعدگی را تغییر دهند و نظم آن را به هم بزنند، مثل:

 در افرادی که طول چرخه قاعدگی آن‌ها کوتاه‌تر است احتمال بارداری در دوره پریود بیشتر است. همچنین فراموش نکنید که اسپرم‌ها می‌توانند تا ۷ روز در بدنتان زنده بمانند.

بنابراین، برای مثال اگر چرخه قاعدگی شما ۲۲ روزه باشد، مدت کوتاهی بعد از پایان پریود تخمک‌گذاری‌تان شروع می‌شود. در نتیجه این احتمال وجود دارد که هنگام تخمک‌گذاری، یک اسپرم هنوز در رحم زنده مانده باشد و لقاح اتفاق بیفتد.

حتی در دوره قاعدگی نیز احتمال بارداری وجود دارد. برای برقراری رابطه در این دوران از روش‌های پیشگیری (کاندوم) استفاده کنید.

۲. افزایش احتمال انتقال بیماری‌های مقاربتی

بیماری‌های مقاربتی به بیماری‌هایی گفته می‌شود که از طریق رابطه جنسی منتقل می‌شوند. برخی از این بیماری‌ها عبارت‌اند از:

احتمال انتقال بیماری‌های مقاربتی درصورتی‌که رابطه جنسی بدون کاندوم انجام شود بسیار زیاد است؛ اما در دوره پریود این احتمال بیشتر هم می‌شود. علت این است که عوامل بیماری (مثل ویروس‌ها) در خون زنده هستند و تماس شریک جنسی با خون فرد پریود می‌تواند باعث انتقال سریع‌تر بیماری به او شود.

البته فردی نیز که پریود است بیشتر از قبل در معرض ابتلا به این بیماری‌ها قرار دارد. چرا که در دوره پریود دهانه رحم کمی بازتر می‌شود و انتقال ویروس‌ها از طریق واژن به داخل رحم راحت‌تر است.

۳. احتمال انتقال عفونت قارچی

عفونت‌ قارچی و عفونت باکتریایی واژن به علت تغییر PH واژن (میزان قلیایی بودن) و از تعادل خارج‌شدن مقدار قارچ‌ها و باکتری‌های مفید آن ایجاد می‌شوند. این عفونت‌ها در هر زمانی ممکن است ایجاد شوند؛ اما وقتی پریود هستید، تغییرات هورمونی باعث می‌شوند pH محیط واژن تغییر کند و احتمال ابتلا به عفونت بیشتر شود.

درصورتی‌که زن مبتلا به عفونت قارچی باشد، شریک جنسی مرد هم ممکن است به آن مبتلا شود. در این شرایط عفونت قارچی از واژن به آلت جنسی مردانه منتقل و باعث التهاب آن می‌شود.

۴. جاری شدن خون حین رابطه جنسی

شاید بزرگ‌ترین عیب رابطه جنسی در پریود، پخش‌شدن خون و کثیفی محیط  باشد، به‌خصوص در روزهایی که خون‌ریزی شدیدتر است. این مسئله می‌تواند باعث اضطراب شود و لذت رابطه جنسی را از بین ببرد.

۵. آیا رابطه در دوران قاعدگی باعث نازایی می‌شود؟

رابطه جنسی در پریود به‌تنهایی باعث نازایی نمی‌شود؛ اما اگر رابطه ایمن نباشد و به بیماری‌های مقاربتی مبتلا شوید احتمال آن وجود دارد. درواقع عفونت‌های مقاربتی پیشرفته می‌توانند به بخش‌های مختلف دستگاه تناسلی، چه در مردان و چه در زنان، آسیب بزنند و از این طریق باعث ناباروری شوند. به یاد داشته باشید که این مشکل در هر بازه زمانی از ماه و نه فقط در دوره پریود ممکن است اتفاق بیفتد.

فواید ارضا شدن در زمان قاعدگی

ارگاسم در زمان قاعدگی می‌تواند باعث کاهش انقباض‌های دردناک رحم شود و به ایجاد حس آرامش، خواب بهتر، کاهش استرس و تسکین سردرد کمک کند.

جدول مزایا و عوارض رابطه جنسی در پریودی

مزایا و معایب رابطه جنسی در پریودی

مزایا معایب
کاهش دردهای قاعدگی امکان بارداری
کوتاه شدن طول پریود افزایش احتمال انتقال بیماری‌های مقاربتی
کاهش استرس احتمال انتقال عفونت قارچی
افزایش میل جنسی و لذت بیشتر از رابطه جاری شدن خون حین رابطه جنسی
روان‌کننده طبیعی – 
تسکین سردرد قاعدگی – 

نکاتی که باید در مورد سکس در پریودی بدانید!

با رعایت نکات زیر می‌توانید با خیال راحت رابطه جنسی خود را در پریود ادامه دهید و از آن لذت ببرید.

۱. از کاندوم استفاده کنید

همان‌طور که گفتیم در دوران پریود احتمال انتقال بیماری‌های مقاربتی بیشتر است. استفاده از کاندوم نه‌تنها برای جلوگیری از بارداری بلکه برای پیشگیری از انتقال این بیماری‌ها ضروری است.

حتما بخوانید : عوارض و فواید کاندوم برای خانم‌ها در طول رابطه جنسی

تنها راه جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های مقاربتی استفاده از کاندوم است. برخی بیماری‌های مقاربتی مثل زگیل تناسلی از راه تماس پوستی یا رابطه دهانی نیز منتقل می‌شوند.

۲. پوزیشن‌های مناسب را انتخاب کنید

هنگام برقراری رابطه در پریود، پوزیشن جنسی مناسبی را انتخاب کنید. اگر روی کمر بخوابید، جریان خون خارج‌شده کمتر می‌شود. همچنین سعی کنید در این دوره دخول عمیق نداشته باشید؛ چرا که هنگام پریود دهانه رحم پایین‌تر و کمی حساس‌تر است.

۳. کاپ و تامپون را فراموش نکنید!

اگر قصد دارید رابطه جنسی همراه با دخول داشته باشید، فراموش نکنید که حتماً باید کاپ قاعدگی یا تامپون را خارج کنید؛ چرا که با واردشدن آلت تناسلی به واژن ممکن است کاپ یا تامپون عقب برود و خارج‌کردن آن امکان‌پذیر نباشد.

البته نوع خاصی از کاپ قاعدگی به نام «کاپ‌های یک‌بارمصرف» یا «دیسک قاعدگی» وجود دارد که مخصوص رابطه جنسی در پریود است. این نوع کاپ منعطف‌تر است و نسبت به کاپ‌های معمولی بالاتر قرار می‌گیرد. استفاده از این کاپ‌ها حین رابطه جنسی می‌تواند جلوی جاری‌شدن خون را بگیرد.

علاوه بر دیسک‌های قاعدگی می‌توانید از «اسفنج ضدبارداری» هم برای جلوگیری از خون‌ریزی استفاده کنید. این اسفنج‌ها هم خاصیت ضدبارداری دارند و هم می‌توانند تا حدی جلوی جاری‌شدن خون را بگیرند.

۴. روزهای با خونریزی کمتر را انتخاب کنید

جاری‌شدن خون پریود در رابطه جنسی آزاردهنده است و این باعث می‌شود زوج‌ها از برقراری رابطه در این دوره پرهیز کنند. برای حل این مشکل، بهتر است در روزهایی که می‌دانید خون‌ریزی‌تان سبک‌تر است رابطه برقرار کنید.

۵. از حوله استفاده کنید

برای اینکه رختخواب‌ها و وسیله‌های اطرافتان کثیف نشوند، می‌توانید از چند حوله برای پوشاندن آن‌ها استفاده کنید.

۶. رابطه در حمام را امتحان کنید

برقراری رابطه جنسی در مکانی مثل حمام که تمیزکردن آن ساده‌تر است، باعث می‌شود نگرانی بابت کثیف‌شدن محیط حین رابطه جنسی کمتر شود. همچنین رابطه جنسی زیر دوش می‌تواند به پاک‌کردن خون از بدن هم کمک کند.

۷. رابطه غیر واژینال را امتحان کنید

اگر دوست ندارید در دوره پریود رابطه واژینال داشته باشید، می‌توانید اشکال دیگر رابطه جنسی را امتحان کنید:

  • رابطه مقعدی در قاعدگی: رابطه مقعدی می‌تواند جایگزین رابطه واژینال در دوران پریود باشد. به یاد داشته باشید که احتمال انتقال بیماری‌های مقاربتی در این رابطه نیز وجود دارد. بافت نازک ناحیه مقعد باعث می‌شود سریع‌تر آسیب ببیند و در نتیجه عفونت‌ها راحت‌تر منتقل شوند؛ بنابراین حتماً باید از کاندوم استفاده کنید. همچنین ازآنجاکه احتمال پارگی کاندوم در رابطه مقعدی بیشتر است، باید از روان‌کننده زیادی استفاده کنید.
  • رابطه دهانی در قاعدگی: برای جلوگیری از جاری‌شدن خون در طول رابطه دهانی می‌توانید از اسفنج‌های ضدبارداری، کاپ قاعدگی، یا تامپون استفاده کنید.
  • رابطه غیردخولی در قاعدگی: برای ارضای نیاز جنسی در دوره پریود می‌توانید از انواع رابطه غیردخولی استفاده کنید. از جمله این روابط می‌توان به معاشقه و نوازش، ماساژ بدن و ناحیه تناسلی، بوسیدن، استفاده از اسباب‌بازی‌های جنسی، در آغوش گرفتن و تماس پوستی اشاره کرد.

امکان انتقال بیماری‌های مقاربتی از راه رابطه دهانی و مقعدی نیز وجود دارد. برای پیشگیری از انتقال این بیماری‌ها بهتر است ابتدا از سلامت خود و شریک جنسی‌تان مطمئن شوید و از کاندوم هم استفاده کنید. همچنین می‌توانید از سد دهانی در طول رابطه دهانی استفاده کنید.

نکات مهم در رابطه جنسی

نکات بهداشتی پس از رابطه در پریودی

  • کاندوم استفاده‌شده را دور بیندازید.
  • از یک حوله تمیز برای تمیزکردن خون اطراف بدن استفاده کنید.
  • بلافاصله بعد از رابطه دفع ادرار داشته باشید.
  • بعد از رابطه مقعدی دوش بگیرید تا باکتری‌های مقعد باعث عفونت نشوند.
  • از یک شوینده ملایم و آب ولرم برای شست‌وشوی دست‌ها و ناحیه تناسلی خود استفاده کنید.
  • اسباب‌بازی‌های جنسی را بشویید.

کلام آخر دکترساینا

سال‌های زیادی است که برقراری رابطه جنسی در پریود به‌عنوان یک تابو و حتی امری خطرناک شناخته می‌شود. ما در این مقاله تلاش کردیم این باور اشتباه را اصلاح کنیم. رابطه جنسی در قاعدگی نه‌تنها ضرری برای شما ندارد، بلکه می‌تواند باعث احساس آرامش بیشتر و کاهش دردهای رایج این دوران شود. تنها نکته مهم این است که اصول بهداشت جنسی را مثل همیشه رعایت کنید.

اگر شریک جنسیتان نسبت به برقراری رابطه در دوران پریود تردید دارد، صحبت‌کردن و به اشتراک گذاشتن دغدغه‌هایتان درباره این نوع رابطه به شما کمک خواهد کرد.

سوالات متداول

مشاوره با پزشک

برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانه‌ی دکتر ساینا می‌توانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روان‌شناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.

شاید بپسندید
نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید