صفر تا صد سونوگرافی تعیین جنسیت+ بهترین زمان تعیین جنسیت با سونوگرافی
مطلعشدن از جنسیت جنین داخل رحم مادر، جذابترین قسمت بارداری محسوب میشود. اگر شما هم مشتاق دانستن جنسیت جنین دلبندتان هستید، خبرهای خوبی برای شما داریم. بسته به اینکه در چه هفتهای از بارداری به سر میبرید، میتوانید با روشهای مختلف از جنسیت جنینتان مطلع شوید. سونوگرافی رایجترین شیوه تعیین جنسیت جنین محسوب میشود. هرآنچه لازم است درباره سونوگرافی تعیین جنسیت جنین بدانید، در این مقاله خواهید خواند. با ما همراه باشید.
فهرست آنچه میخوانید:
- سونوگرافی تعیین جنسیت چیست؟
- جنسیت جنین در چند هفته مشخص میشود؟
- میزان دقت سونوگرافی جنین چقدر است؟
- آمادگیهای لازم برای انجام سونوگرافی تعیین جنسیت
- نحوه انجام سونوگرافی تعیین جنسیت
- در سونوگرافی تعیین جنسیت چه موارد دیگری مشخص میشود؟
- نشانههای دختر یا پسر بودن در سونوگرافی تعیین جنسیت
- آیا بین ضربان قلب جنین و جنسیت جنین رابطهای وجود دارد؟
- چه مواردی احتمال خطا در سونوگرافی تعیین جنسیت را بیشتر میکند؟
- سایر روشها برای اطلاع از جنسیت جنین
- کلام آخر دکترساینا
- سؤالات متداول
سونوگرافی تعیین جنسیت چیست؟
سونوگرافی تعیین جنسیت یکی از رایجترین و در عین حال بیخطرترین روشهای مطلعشدن از جنسیت جنین است. در انجام سونوگرافیهای بارداری برای تعیین جنسیت از امواج صوتی برای دیدن و ارزیابی اجزای درون بدن از جمله جنینِ درحالرشد استفاده میشود. در طول دوره بارداری ممکن است سونوگرافیهای متعددی برای شما درخواست شود، اما سونوگرافی تعیین جنسیت جنین اغلب در سهماهه دوم بارداری و در حدود ۲۰ هفتگی انجام میشود. این سونوگرافی میتواند با دقت بالایی جنسیت جنین درحالرشد شما را پیشبینی کند.
جنسیت جنین در چند هفته مشخص میشود؟
از اواخر هفته ۱۴ بارداری امکان تشخیص جنسیت جنین وجود دارد. از آنجا که لازم است زنان باردار در حوالی هفته ۱۸ تا ۲۰ بارداری هم سونوگرافی آنومالی انجام دهند، اغلب پزشکان سونوگرافی تعیین جنسیت را هم به همان زمان موکول میکنند. به این ترتیب سونوگرافی تعیین جنسیت اغلب با سونوگرافی آنومالی همزمان انجام میشود. در این حالت، علاوهبر تعیین جنسیت، احتمال ابتلای جنین به برخی ناهنجاریها هم بررسی میشود.
پس با وجود اینکه با رسیدن به هفته ۱۴ بارداری، امکان تعیین جنسیت جنین با استفاده از سونوگرافی میسر میشود، ممکن است تعیین جنسیت جنین در این زمان کمی دشوار باشد و پزشک توصیه کند برای تعیین دقیقتر جنسیت جنین تا هفته ۱۸ تا ۲۰ بارداری و زمان انجام سونوگرافی آنومالی صبر کنید.
در طول سونوگرافی آناتومی، تکنسین سونوگرافی این کارها را انجام میدهد:
- بررسی جنین از سر تا پا؛
- ارزیابی موقعیت جفت؛
- ارزیابی روند رشد و اندازه جنین؛
- گوشکردن به ضربان قلب جنین؛
- بررسی اندامهای اصلی جنین؛
- بررسی اندامهای جنسی جنین؛
- ارزیابی سطح مایع آمنیوتیک داخل شکم.
میزان دقت سونوگرافی جنین چقدر است؟
میزان دقت سونوگرافی تعیین جنسیت به عوامل مختلفی نظیر هفته بارداری، وضعیت قرارگیری و اندازه جنین و تعداد جنینها بستگی دارد. اغلب سونوگرافیهایی که در فاصله ۱۸ تا ۲۰ هفتگی بارداری انجام میشوند، جنسیت را درست تشخیص میدهند، اما پیش از ۱۴ هفته میزان دقت سونوگرافی تعیین جنسیت بهطرز محسوسی کاهش مییابد.
بر اساس پژوهشی که در سال ۲۰۱۴ در استرالیا بر روی زنان بین ۱۱ تا ۱۴ هفته انجام شده است، میزان موفقیت در تعیین جنسیت جنین حدود ۷۵درصد ارزیابی شده است. رایجترین خطای این سونوگرافیها تشخیص اشتباه جنین پسر بوده است.
آمادگیهای لازم برای انجام سونوگرافی تعیین جنسیت
برای انجام سونوگرافی تعیین جنسیت باید طبق توصیههای پزشک پیش بروید. ممکن است برای پر بودن مثانه نوشیدن مقدار زیاد آب را به شما توصیه کند. پر بودن مثانه به پزشک اجازه میدهد که حین انجام سونوگرافی تصاویر بهتری به دست آورد. بااینحال در مواردی ممکن است این کار باعث کاهش دقت شود. برای پیشگیری از هر نوع مشکل، بهتر است فقط طبق توصیههای پزشک پیش بروید.
همچنین ممکن است حین انجام سونوگرافی از شما خواسته شود که لباس بیمارستان بپوشید. سونوگرافی اگرچه اغلب دردی ندارد، اما درصورتیکه هرگونه احساس ناراحتی داشتید، پزشک خود را درجریان قرار دهید. سونوگرافی عموماً پس از ۳۰ دقیقه پایان مییابد.
نحوه انجام سونوگرافی تعیین جنسیت
سونوگرافی تعیین جنسیت طی مراحل زیر انجام میشود:
- برای انجام سونوگرافی روی تخت معاینه دراز میکشید؛
- پزشک روی شکم شما ژل میریزد و وسیلهای به نام ترانسدیوسر یا مبدل را روی پوستتان میچرخاند و به شکمتان فشار میدهد تا به کمک آن امواج صوت به درون رحم فرستاده شوند؛
- پس از آن تصاویرِ بهدستآمده بر روی صفحه نمایش نمایان میشوند؛
- بهمحض پایان سونوگرافی میتوانید ژل را از روی شکمتان پاک کنید؛
- پزشک شما را درجریان نتایج قرار میدهد؛
- در صورت تمایل میتوانید پرینتی از تصاویر سونوگرافی دریافت کنید.
در صورتی که پزشک نیاز به اطلاعات بیشتری درباره سلامتی فرزندتان داشته باشد، ممکن است تستهای تکمیلی برایتان درخواست کند.
در سونوگرافی از امواج صوت برای ثبت تصویر از اجزای درونی بدن استفاده میشود. اگرچه با رسیدن به هفته ۱۴ بارداری، سونوگرافی میتواند به تشخیص جنسیت کمک کند، اغلب توصیه میشود که تا ۱۸ هفتگی صبر کنید.
در سونوگرافی تعیین جنسیت چه موارد دیگری مشخص میشود؟
در سونوگرافی تعیین جنسیت پزشک تلاش میکند که با بررسی برخی نشانههای خاص، جنسیت جنین را تشخیص دهد. علاوهبر این همزمان وضعیت جفت، موقعیت جنین و حجم مایع اطراف جنین هم اندازهگیری میشود. در صورتی که سونوگرافی تعیین جنسیت در ۱۸ تا ۲۰ هفتگی و همزمان با سونوگرافی آنومالی انجام شود، اعضای مختلف جنین از نظر وضعیت رشد و تکامل نیز بررسی میشوند.
نشانههای دختر یا پسر بودن در سونوگرافی تعیین جنسیت
ممکن است تصور کنید که تشخیص جنین پسر از دختر آسانتر است؛ اما این مسئله همیشه هم صدق نمیکند، بهویژه پیش از ۱۴ هفتگی که کلیتوریس و آلت تناسلی اندازه و ظاهری شبیه به هم دارند.
۱. نشانههای پسر بودن جنین
در قسمت زیر معیارهای تعیین جنسیت پسر در هفتههای ۱۸ تا ۲۰ بارداری را مرور میکنیم:
۱-۱. علامت ساژیتال
جنینهای دختر و پسر دارای یک علامت ساژیتال هستند که با نگاهکردن به نیمرخ آنها نمایان میشود. در پایین ستون فقرات جنین بخشی به نام بریدگی دمی وجود دارد. در صورتی که بریدگی دمی با زاویه بیشتر از ۳۰ درجه به سمت بالا باشد، جنین پسر خواهد بود اما اگر جایی در این بین باشد، تشخیص کمی دشوارتر خواهد بود.
۱-۲. علامت لاکپشت
یکی از مواردی که ممکن است در جنین پسر دیده شود، علامت لاکپشت است. منظور از علامت لاکپشت نوک آلت تناسلی پسر است که از پشت بیضهها بیرون زده است. بااینحال ممکن است تشخیص آن در برخی موارد دشوار باشد. سن بارداری و موقعیت قرارگیری کودک از مواردی هستند که بر روی تشخیص پزشک تأثیر میگذارند.
۱-۳. نعوظ آلت تناسلی
حتی جنین پسر هم ممکن است نعوظ را تجربه کند. نعوظ آلت تناسلی تشخیص جنین پسر را بهمراتب راحتتر میکند. بااینحال دیدن نعوظ ممکن است برای برخی والدین نگرانکننده باشد؛ اما فراموش نکنید که نعوظ در پسرها طبیعی است و ممکن است بعداً حین تعویض پوشک هم آن را ببینید.
۱-۴. جریان ادرار
گاهی جریان ادرار جنین در سونوگرافی هم دیده میشود. در صورتی که جریان ادرار بهسمت بالا باشد، احتمالاً جنین پسر است.
۱-۵. ناحیه تناسلی مردانه
با رسیدن به هفته ۱۸ تا ۲۰ بارداری، دیدن ناحیه تناسلی مردانه شامل بیضهها، کیسه بیضه و آلت تناسلی، علامت واضحی از جنسیت پسر است.
۲. نشانههای دختربودن جنین
در این قسمت دو نشانه اصلی جنین دختر در سونوگرافی تعیین جنسیت را معرفی میکنیم.
۲-۱. علامت همبرگر
این نامی است که به ظاهر لابیا و کلیتوریس جنین دختر در تصاویر سونوگرافی داده شده است. در حقیقت موقعیت قرارگیری کلیتوریس بین دو لابیا، ظاهر یک همبرگر (با سه لایه) را در ذهن تداعی میکند.
۲-۲. علامت ساژیتال
در صورتی که بریدگی دمی با زاویه ۱۰ درجه به سمت پایین باشد، جنین دختر است.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید به مقاله “آشنایی با تفاوت جنین دختر و پسر در سونوگرافی هفته ۱۲” سر بزنید.
آیا بین ضربان قلب جنین و جنسیت جنین رابطهای وجود دارد؟
خیر، ضربان قلب جنین نمیتواند پیشبینیکننده جنسیت جنین باشد زیرا تفاوت محسوسی بین ضربان قلب جنین دختر و پسر وجود ندارد. قلب جنین از هفته ۶ بارداری شروع به تپیدن میکند. ضربان قلب با سرعت ۹۰ تا ۱۱۰ تا در دقیقه آغاز شده و روزانه افزایش مییابد تا جاییکه در هفته ۹ بارداری به اوج خود یعنی ۱۴۰ الی ۱۷۰ ضربان در دقیقه (بهطور مشابه در جنین دختر و پسر) میرسد.
بنابراین سونوگرافی ضربان قلب جنین روش موردقبولی برای تشخیص جنسیت جنین محسوب نمیشود و باید از راههای بهتری از جمله سونوگرافی برای تشخیص جنسیت جنین استفاده کنید.
چه مواردی احتمال خطا در سونوگرافی تعیین جنسیت را بیشتر میکند؟
گرچه سونوگرافی روشی مطمئن برای تعیین جنسیت جنین محسوب میشود، گاهی ممکن است عواملی باعث بروز خطا در تشخیص دقیق جنسیت شوند. در این قسمت از مقاله این عوامل را به شما معرفی میکنیم.
۱. مهارت متخصص سونوگرافی
به یاد داشته باشید که سونوگرافی بر آنالیز بصری تکیه دارد و ازاینرو تشخیص درست جنین به مهارت کسی که آن را انجام میدهد، وابسته است و ممکن است خطا داشته باشد. هرچه مهارت و تجربه کسی که سونوگرافی را انجام میدهد بیشتر باشد، دقت سونوگرافی تعیین جنسیت جنین هم بیشتر خواهد بود.
۲. وضعیت مادر
اگر گاز یا نفخ داشته باشید (دو علامت رایج دوره بارداری) یا مثانهتان پر باشد، ممکن است سایههایی ایجاد و باعث کدورت تصویر و کاهش دقت در تعیین جنسیت شود.
۳. وضعیت قرارگیری جنین
ممکن است جنین شما وضعیتی داشته باشد که باعث کاهش دقت سونوگرافی شود. روی هم افتادن پاها، حضور بندناف بین پاها و دیگر وضعیتهای نامناسب جنین میتواند باعث ایجاد خطا شود.
۴. تعداد جنینها
یکی از عوامل مؤثر دیگر در ایجاد خطای سونوگرافی تعیین جنسیت بارداری دوقلو یا چندقلویی است. در چنین بارداریهایی، جنینها ممکن است با پنهانکردن بخشهایی از دیگری، تعیین جنسیت را دشوار کنند.
البته اگر شک دارید که اشتباهی در سونوگرافی تعیین جنسیت شما به وجود آمده، پیشنهاد میکنیم تا حتما سری به مقاله “اشتباه سونوگرافی در تشخیص جنسیت جنین دختر و پسر” بزنید.
سایر روشها برای اطلاع از جنسیت جنین
علاوهبر سونوگرافی روشهای دیگری هم برای تعیین جنسیت جنین وجود دارد. این روشها عبارتاند از:
- آمنیوسنتز: آمنیوسنتز فرایندی است که در آن از مایعی که جنین را احاطه کرده است، با استفاده از سرنگ و سوزن نمونه گرفته میشود. جنسیت جنین با این روش در ۱۵ هفتگی قابلشناسایی است.
- نمونهبرداری از پرزهای کوریونی (CVS): این نوع نمونهبرداری که بین هفتههای ۱۰ تا ۱۳ بارداری انجام می شود، شامل گرفتن سلولها از جفت برای غربالگری ناهنجاریهای کروموزومی یا ژنتیکی است. با استفاده از نمونهبرداری از پرزهای کوریونی میتوانید از جنسیت جنینتان هم مطلع شوید.
هر دوی این روشها خطر بالایی دارند اما در تعیین جنسیت بسیار دقیقاند. این دو روش اغلب برای تعیین جنسیت جنین درخواست نشده و بیشتر در صورت مختلبودن غربالگریها توصیه میشوند.
- NIPT: یکی دیگر از روشهای تعیین جنسیت است که با استفاده از نمونه خون در هفته ۹ بارداری انجام میشود. بااینحال هدف از این روش بیشتر تشخیص بیماریهای ژنتیکی جنین است.
کلام آخر دکترساینا
یکی از جذابترین بخشهای دوره بارداری تعیین جنسیت فرزند شماست. امروزه با استفاده از ابزارهایی نظیر سونوگرافی، تعیین جنسیت جنین به امری آسان و درعینحال بیضرر تبدیل شده است. نکتهای که نباید فراموش کنید این است که برای افزایش هرچهبیشتر دقت سونوگرافی تعیین جنسیت، لازم است علاوهبر انتخاب زمان مناسب، یک رادیولوژیست حرفهای را انتخاب کنید. ازاینرو خوب است در اینباره با پزشک خود مشورت کنید. همچنین بهترین متخصصان و پزشکان در وبسایت دکترساینا آماده پاسخگویی به سؤالات و ابهامات شما در این زمینه هستند.
برای مشاهده لیست بهترین متخصص زنان و بارداری کلیک کنید:
ارتباط تلفنی با متخصص بارداری ارتباط آنلاین با متخصص بارداریسؤالات متداول
با رسیدن به هفته ۱۴ باداری اغلب تعیین جنسیت جنین امکانپذیر میشود. بااینحال ممکن است در این زمان تعیین جنسیت کمی دشوار باشد. از این رو اغلب پزشکها توصیه میکنند که تا هفته ۱۸ تا ۲۰ بارداری و زمان انجام سونوگرافی آنومالی صبر کنید.
دقت سونوگرافی تعیین جنسیت به سن بارداری و عوامل دیگری از جمله مهارت رادیولوژیست بستگی دارد. هرچه سن باداری بیشتر باشد، خطای سونوگرافی تعیین جنسیت هم کمتر خواهد بود. با رسیدن به هفته ۲۰ بارداری دقت سونوگرافی تعین جنسیت میتواند تا ۹۹% هم بالا برود.
اگرچه تعیین جنسیت جنین در غربالگری اول و در هفته ۱۴ بارداری هم امکانپذیر است؛ اما دقت آن نسبت به سونوگرافی ماههای بعدی بهمراتب کمتر و حدود ۷۵% است.
با رسیدن به هفته ۱۴ بارداری تعیین جنسیت جنین با استفاده از سونوگرافی امکانپذیر است؛ اما دقت آن نسبت به هفتههای بعدی کمتر است و ممکن است خطا داشته باشد. ازاینرو اغلب توصیه میشود که برای تعیین جنسیت دقیق فرزندتان تا هفته ۱۸ تا ۲۰ بارداری و زمان سونوگرافی آنومالی صبر کنید.
در این شرایط تشخیص جنسیت جنین دشوار و همراه با خطاست:
- تکنسین سونوگرافی بهاندازه کافی مهارت نداشته باشد؛
- نفخ، گاز یا پربودن مثانه مادر باعث ایجاد سایه و کدرشدن تصاویر سونوگرافی شوند؛
- موقعیت جنین طوری باشد که تشخیص جنسیت را دشوار کند، مانند وجود بند ناف وسط پاها؛
- بارداری دوقلو یا چندقلویی که باعث میشود جنینها بخشهایی از بدن یکدیگر را بپوشانند و امکان تشخیص جنسیت را سخت کنند.
برای اطلاع از جنسیت جنین، علاوه بر سونوگرافی میتوانید از روشهایی مانند آمنیوسنتز، نمونهبرداری از پرزهای کوریونی (CVS) و آزمایش NIPT نیز استفاده کنید.
بهترین زمان تعیین جنسیت جنین با سونوگرافی حوالی هفته ۱۸ تا ۲۰ بارداری و همزمان با سونوگرافی آنومالی است.