۱۴ روش برای درمان خانگی اندومتریوز
قویترین داروی گیاهی برای درمان اندومتریوز چیست؟ این سؤال برای بسیاری از بیماران مبتلا که طرفدار درمانهای گیاهی هستند ایجاد میشود. طب سنتی انواع داروهای گیاهی، رژیمهای غذایی و درمانهای سنتی مثل ماساژ را برای بهبود این بیماری توصیه میکند. بااینحال این درمانها اصطلاحاً درمان کمکی هستند و جایگزین تجویز پزشک نمیشوند. با ما همراه باشید تا درباره انواع درمان خانگی اندومتریوز، طبق پژوهشهای علمی انجامشده در سالهای اخیر بیشتر بدانید.
فهرست آنچه میخوانید:
- آیا دارو گیاهی به درمان اندومتریوز میتواند کمک کند؟
- کدام گیاهان دارویی به اندومتریوز کمک میکنند؟
- نحوه استفاده از داروهای گیاهی در درمان اندومتریوز
- کدام ماده غذایی به درمان اندومتریوز کمک میکند؟
- رژیم غذایی ضدالتهابی و درمان اندومتریوز
- درمان اندومتریوز با طب سوزنی
- درمان اندومتریوز با ماساژ
- چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
- کلام آخر دکترساینا
- سوالات متداول
آیا دارو گیاهی به درمان اندومتریوز میتواند کمک کند؟
اندومتریوز یک بیماری مزمن است که طی آن بافت رحم به مناطق خارج از رحم گسترش پیدا میکند. زندگی با اندومتریوز میتواند بسیار دردناک باشد؛ چراکه بافتهای شکلگرفته در نواحی مختلف بدن درست مانند بافت داخلی رحم که هر ماه فرو میریزد، خونریزی دارند. این خونریزی التهاب و درد زیادی برای بیمار به همراه دارد.
متأسفانه درمان قطعی برای اندومتریوز وجود ندارد. ازآنجاکه مهمترین علامت این بیماری درد است، درمانهایی هم که برای این بیماری وجود دارند، معمولاً حمایتی و در راستای کاهش درد بیمار هستند. داروهای شیمیایی و هورمونی مختلف در کنار مسکنها و جراحی (در موارد شدید) میتوانند علائم این بیماری را کنترل کنند.
در کنار درمانهای دارویی موجود، انواع درمان خانگی اندومتریوز هم میتوانند سبب قابلتحملتر کردن علائم بیماری شوند. ماساژدرمانی، طب سوزنی و استفاده از داروهای گیاهی از جمله انواع درمان سنتی آندومتریوز هستند که میتوانند درد و التهاب بیماری را کمتر کنند.
طبق گفته وبسایت WebMD در مورد درمان گیاهی اندومتریوز:
اندومتریوز با مقادیر استروژن ارتباط مستقیم دارد. هرچه مقدار استروژن بیشتر باشد، رشد بافت و التهاب هم بیشتر شده و به درد بیشازحد منجر میشود. استفاده از درمانهای گیاهی اندومتریوز که روی منظم کردن تولید هورمونها و تثبیت مقادیر استروژن تمرکز دارند، در کنار سایر داروها میتواند در بهبود علائم بیماری مؤثر باشد.
کدام گیاهان دارویی به اندومتریوز کمک میکنند؟
این بیماری با تعادل هورمونها در بدن بهخصوص استروژن رابطه تنگاتنگی دارد. هرچقدر هورمون استروژن در بدن بیشتر میشود، بافتهای نابهجای بیشتری در بدن تشکیل میشوند. افزایش این بافتها به معنای التهاب بیشتر است و التهاب بیشتر هم یعنی درد بیشتر.
برخی داروهای گیاهی با خواص منحصربهفرد خود میتوانند چرخه تولید هورمونها را در بدن تنظیم و مقادیر استروژن تولیدشده را تثبیت کنند. در نتیجه علائم ناراحتکننده ناشی از بیماری هم به کمک این گیاهان کمتر میشود.
اگرچه روشهای درمان آندومتریوز با داروی گیاهی توسط پژوهشهای علمی متعددی مورد بررسی قرار گرفته و تأیید شده است، اما باید یادآوری کرد که این پژوهشها هنوز در مراحل ابتدایی هستند. این یعنی اگرچه شواهدی از بهبود علائم بیماری حتی توسط قویترین این داروها دیده شده باشد، اما بههیچعنوان نباید بهعنوان خط اول درمان مورد استفاده قرار بگیرند. درمان اصلی بیماری باید توسط پزشک و با تجویز داروهای اختصاصی این بیماری انجام شود.
در ادامه به چند نمونه از قویترین داروی گیاهی برای درمان اندومتریوز اشاره میکنیم.
۱. زردچوبه
زردچوبه حاوی مادهای به نام «کورکومین» (Curcumin) است که خواص ضدالتهابی دارد. بعضی پژوهشها نشان دادهاند که این ماده ممکن است بتواند در کاهش سرعت رشد بافت اندومتریال و بهبود علائم التهابی مؤثر باشد. کورکومین زردچوبه ممکن است بتواند با کاهش تولید نوعی استروژن به نام «استرادیول» (Estradiol) تأثیرات منفی بیماری را خنثی کند.
استفاده از زردچوبه در رژیم غذایی برای پیشگیری از بروز بیماری یا کنترل بیماری در خانمها میتواند مفید باشد. بااینحال، تعداد پژوهشها در زمینه درمان خانگی اندومتریوز با زردچوبه به اندازهای زیاد نیست که بتوان با قاطعیت درباره تاثیرگذاری سریع این ماده در فرایند درمان اظهارنظر کرد.
استفاده از زردچوبه در رژیم غذایی برای پیشگیری از بروز بیماری یا کنترل بیماری در خانمها میتواند مفید باشد. بااینحال، تعداد پژوهشها در زمینه درمان خانگی اندومتریوز با زردچوبه به اندازهای زیاد نیست که بتوان با قاطعیت درباره تاثیرگذاری سریع این ماده در فرایند درمان اظهارنظر کرد.
۲. پوست درخت کاج
پوست درخت کاج نیز در پژوهشها بهعنوان درمان خانگی اندومتریوز رحم مورد بررسی قرار گرفته است. طبق نتایج پژوهشی که در سال ۲۰۱۴ انجام شده، عصاره پوست درخت کاج درصورتیکه همراه با داروهای ضدبارداری استفاده شود، میتواند در کاهش درد ناشی از بیماری مؤثر باشد.
در این پژوهش دو گروه از افراد شرکت کردند. به یک گروه فقط قرصهای ضدبارداری و به گروه دیگر قرص ضدبارداری همراه با عصاره پوست درخت کاج داده شد. نتایج بهوضوح نشان داد که اگرچه گروه اول هم کاهش درد را تجربه کردند، اما کاهش درد در گروه دوم به اندازه قابلملاحظهای بیشتر بود.
در یک تحقیق دیگر مشخص شد تاثیرگذاری درمانی پوست درخت کاج نسبت به درمان با برخی داروها آهستهتر اما پایدارتر است. در مجموع میتوان گفت این گیاه اثر مثبتی دارد و زیر نظر پزشک میتوان آن را مصرف کرد.
طبق پژوهشهای علمی، داروهای گیاهی حاوی پوست درخت کاج تأثیر بلندمدتی روی درمان دردهای ناشی از اندومتریوز دارند.
۳. گیاه پنج انگشت
گل درخت ویتکس (Vitex) که به پنج انگشت یا عفیف هم مشهور است، از سالیان دور برای کمک به درمان انواع بیماریهای زنان مورد استفاده قرار گرفته است. برای مثال از ترکیبات این گیاه میتوان برای درمان قاعدگی نامنظم و علائم ناخوشایند سندرم پیش از قاعدگی (PMS) استفاده کرد.
باوجوداینکه برای درک اثر این گیاه روی اندومتریوز هنوز باید پژوهشهای بیشتری انجام شود، اما برخی تحقیقها نشان دادهاند که این گیاه میتواند اثر مثبتی روی درمان ناباروری این بیماران داشته باشد.
۴. بابونه
در مطالعهای که روی گیاه بابونه انجام شده بود، معلوم شد که ترکیب «کریزین» (Chrysin) که در بابونه وجود دارد میتواند سلولهای بافت اندومتریال را از بین ببرد و سرکوبشان کند. بااینحال، نباید فراموش کنیم که اکثر این تحقیقها (از جمله تحقیق روی گل بابونه) در محیط آزمایشگاه انجام شدهاند و برای گرفتن نتیجه شفافتر، این آزمایشها باید روی بدن انسان هم انجام شوند.
۵. نعنا فلفلی
گیاه نعنا فلفلی یکی دیگر از انواع قویترین داروی گیاهی برای درمان اندومتریوز بوده و به خواص آنتیاکسیدانی خود معروف است. طبق یک تحقیق که در سال ۲۰۱۲ میلادی انجام شده بود، مشخص شد موادی که دارای آنتیاکسیدان هستند میتوانند دردهای لگنی ناشی از اندومتریوز را در انسان کاهش دهند.
در مطالعه دیگری که در سال ۲۰۱۶ بهصورت اختصاصی روی خواص نعنا فلفلی انجام شده بود، مشخص شد که این گیاه میتواند شدت انقباضهای لگنی را در دوران پریود کاهش دهد.
با جمعبندی موارد گفتهشده میتوان گفت که نعنا فلفلی و سایر گیاهان دارای آنتیاکسیدان میتوانند در درمان خانگی اندومتریوز و کاهش دردهای قاعدگی مؤثر باشند.
۶. اسطوخودوس
مطالعهای که در سال ۲۰۱۲ میلادی انجام شده بود نشان داد که ماساژدرمانی با روغن رقیقشده اسطوخودوس میتواند انقباضهای دوران پریود را کمتر کند. طبق این نتایج شاید بتوان گفت این گیاه میتواند به کاهش انقباضهای شدید دوران پریود ناشی از اندومتریوز کمک کند.
۷. زنجبیل
مطالعهای که در سال ۲۰۲۱ انجام شده نشان داده است که احتمالاً زنجبیل میتواند در درمان دردهای شدید پریود نقش مؤثری داشته باشد. زنجبیل درعینحال که عوارض خاصی برای فرد ندارد، مفید و البته ارزان و در دسترس است.
در این زمینه مطالعات متعددی انجام شده و همگی آنها روی خواص ضددرد زنجبیل توافق داشتهاند. گذشته از این زنجبیل از دیرباز در ساخت داروهای گیاهی مورد استفاده قرار گرفته است. با جمعبندی موارد گفتهشده میتوان گفت زنجبیل میتواند بهعنوان یکی از قویترین داروهای گیاهی برای درمان اندومتریوز و درمان درد ناشی از این بیماری هم مؤثر باشد.
۸. گیاه آشواگاندا (بوزیدان)
گیاه آشواگاندا یکی دیگر از درمانهای گیاهی اندومتریوز است که در مطالعات مورد بررسی قرار گرفته است. در مطالعهای که در سال ۲۰۱۲ بهطور بالینی روی بیماران انجام شد مشخص شد که میزان استرس در بیمارانی که با گیاه آشواگاندا درمان شده بودند کاهش قابلملاحظهای داشت.
همچنین مقالهای که در سال ۲۰۰۶ منتشر شده است نشان میدهد خانمهایی که مبتلا به اندومتریوز شدید هستند مقادیر بسیار بالایی هورمون استرس کورتیزول دارند.
با جمعبندی نتایج این دو تحقیق میتوان فهمید که گیاه آشواگاندا در کاهش استرس خانمهای مبتلا به اندومتریوز مفید است.
۹. چای سبز
ماده فعال اصلی در چای سبز «اپی گالوکاتچین-۳-گالات» (بهاختصار EGCG) است. مطالعات نشان داده که این ماده میتواند اثر مثبتی روی بیماران مبتلا داشته باشد. یک مطالعه که در سال ۲۰۲۱ انجام شد نشان داد که EGCG ممکن است بتواند رشد و گسترش بافتها را متوقف و از تشکیل بافت اندومتریوز جلوگیری کند. یک مطالعه دیگر نیز که در سال ۲۰۲۱ انجام شد این نتایج را ثابت کرد و نشان داد که چای سبز میتواند درد را نیز در مبتلایان کاهش دهد.
ماده EGCG موجود در چای سبز میتواند رشد بافتهای نابجا را در بیماران مبتلا به اندومتریوز کمتر کند.
۱۰. گل مغربی
گل مغربی موضوع پژوهشهای زیادی درباره بیماریهای زنان بوده است. از عصاره گل مغربی، داروهای خوراکی مختلفی ساخته شده که برای درمان بیماریهای ناشی از عدم تعادل هورمونی از جمله علائم PMS کاربرد دارند. پژوهشها نشان داده که روغن گل مغربی احتمالاً میتواند در درمان علائم بیماریهای زنان از جمله اندومتریوز نقش مؤثری ایفا کند.
۱۱. ترکیب میخک، گل رز، اسطوخودوس و دارچین
مطالعات نشان داده که ترکیبی از روغنهای دارچین، میخک، گل رز و اسطوخودوس در روغن زیتون میتواند در ماساژدرمانی برای کاهش دردهای پریود و خونریزی استفاده شود. باتوجه به خواص آرامبخش این ترکیب میتوان گفت شاید از ترکیب مشابه برای درمان علائم ناخوشایند در بیماران مبتلا به اندومترویز هم بتوان استفاده کرد. البته برای اثبات این فرضیه باید پژوهشهای بیشتری انجام شوند.
۱۲. گیاهان چینی
از گیاهان چینی اغلب در داروهای طب سنتی چین برای درمان بیماریهای رحم از جمله اندومتریوز استفاده میشود. در دستورالعملهای درمان اندومتریوز در طب سنتی چین، عامل اصلی این بیماری سکون خون معرفی شده است. طبق نظریههای طب سنتی چین وقتی سرعت جریان خون کاهش یافته یا در شکم و سایر نقاط بدن جمع شود، بافتهای اضافی تشکیل میشوند. البته این تفسیری است که در قدیم برای توجیه بیماریها به کار میرفته و در پزشکی نوین چنین تفسیری جایگاهی ندارد؛ اما این به معنی رد اثر داروهای گیاهی نیست.
طبق یک مطالعه مشخص شد گیاهان چینی در مقایسه با داروهایی استروئیدی که برای درمان درد بعد از جراحی لاپاروسکوپی تجویز میشوند، بهخوبی عمل میکنند. همچنین اشکال مختلف خوراکی و تزریقی این دارو میتوانند خارج از محیط جراحی نیز به اندازه داروی استروئیدی «دانازول» در کاهش درد مؤثر باشند.
بااینحال نیاز به پژوهشهای بیشتری برای ارزیابی تاثیر گیاهان چینی در درمان خانگی اندومتریوز وجود دارد.
۱۳. رازیانه
رازیانه یکی از مشهورترین و بهترین داروهای گیاهی برای درمان اندومتریوز و سایر بیماریهای زنانه است. چای رازیانه تاثیر زیادی روی کاهش انقباضهای رحمی و در نتیجه کاهش درد ناشی از بیماری اندومتریوز دارد. ۸۰ درصد افرادی که در یک پژوهش علمی با چای رازیانه درمان شدند معتقد بودند که این گیاه توانسته دردهای لگنی آنها را به طرز قابل ملاحظهای کمتر کند.
۱۴. روغن کرچک
در گذشته از روغن کرچک برای درمان خانگی اندومتریوز استفاده زیادی میشد. از این روغن در ابتدای شروع دردها و قبل از شروع خونریزی میتوان استفاده کرد. روغن کرچک باید مستقیماً روی شکم ماساژ داده شود. همچنین میتوان آن را با چند قطره روغن اسطخدوس ترکیب کرد و با کمپرس گرم روی شکم گذاشت.
نحوه استفاده از داروهای گیاهی در درمان اندومتریوز
داروهای گیاهی برای درمان آندومتریوز با طب سنتی، معمولاً توسط پزشک نسخه نمیشوند. به همین دلیل روش و دوز استاندارد و پذیرفتهشدهای برای مصرف آنها وجود ندارد. برای استفاده درست از این داروها به موارد زیر توجه کنید:
- از داروهای گیاهی بهعنوان مکمل – و نه جایگزین – برای داروهای پزشک استفاده کنید.
- دستورالعمل مصرف روی بستهبندی داروی گیاهی را با دقت بخوانید. گیاهی بودن داروها به معنای بیخطر بودن آنها نیست و مصرف بیشازاندازه میتواند باعث مسمومیت شود.
- از چند داروی گیاهی بهصورت همزمان استفاده نکنید تا نتیجه دارو روی روند بهبود بیماری بهتر مشخص شود.
مکملهای گیاهی تجویزی در درمان کیست اندومتریوز با طب سنتی نیز مانند سایر داروها میتوانند عوارض جانبی داشته باشند یا تداخل دارویی ایجاد کنند. قبل از شروع به مصرف هر داروی گیاهی با پزشک مشورت کنید.
کدام ماده غذایی به درمان اندومتریوز کمک میکند؟
هورموندرمانی، جراحی، مصرف مسکن و تغییر سبک زندگی از جمله راههای درمان اندومتریوز هستند. تغییر رژیم غذایی و گنجاندن برخی مواد خاص در برنامه خوراک روزمره میتواند به بیماران در بهبود علائمشان کمک کند.
مصرف چربی امگا ۳
بعضی از انواع اسیدهای چرب موجود در بدن باعث بیشتر شدن التهاب و برخی دیگر باعث بهبود آن میشوند. بدن انسان اسیدهای چرب امگا ۳ را به نوعی از اسیدهای چرب تبدیل میکند که در کاهش درد و التهاب مؤثر هستند. همچنین امگا ۳ به حفظ اسیدهای چربی که مانع از ایجاد التهاب میشوند کمک میکند. پس مصرف امگا ۳ میتواند باعث کاهش التهاب در بدن شود.
از جمله مواد غذایی که حاوی امگا ۳ هستند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ماهی سالمون
- ماهی خال مخالی
- ماهی ساردین
- میگو
- دانه چیا
- دانه کتان
- گردو
و…
مصرف آنتی اکسیدانها
مطالعات پژوهشی مختلف نشان داده هرچه مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان بیشتر در رژیم غذایی گنجانده شوند، التهاب و درد ناشی بیماری نیز کمتر میشود. سبزیجات و میوههای مختلفی وجود دارند که سرشار از آنتیاکسیدان هستند.
مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان عبارتاند از:
- میوهها و سبزیجات تیرهرنگ
- انواع توت
- انواع دانهها و آجیلها
و…
مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان میتوانند دردهای لگنی را در خانمها و مبتلایان به اندومتریوز کاهش دهند.
مصرف ایزوفلاونها
دستهای از مواد خوراکی گیاهی که به آنها اصطلاحاً «ایزوفلاون» (Isoflavone) میگویند میتوانند با مسدود کردن آنزیم آروماتاز و متعادل کردن تولید استروژن، علائم بیماری را کاهش دهند. از جمله مهمترین مواد غذایی مؤثر در درمان گیاهی آندومتریوز رحم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کرفس
- جعفری
- سویا
- پسته
- نخود
- بادام زمینی
و . . .
دسته دیگری از سبزیها که اصطلاحاً به آنها «اندول» (Endole) گفته میشود میتوانند اثرات منفی استروژن را تقویت کنند و باعث تشدید علائم شوند. پرهیز از این سبزیها میتواند به شما کمک کند. این مواد غذایی شامل موارد زیر هستند:
- بروکلی
- گل کلم
- کلمپیچ
- کلم برگ
- کلم بروکسل
- کلم برگ چینی
مصرف پروبیوتیکها
پروبیوتیکها مواد غذایی حاوی قارچها و باکتریهای زنده مفید برای سلامت دستگاه گوارش هستند. پژوهشی که در سالهای اخیر انجام شده، نشان میدهد پروبیوتیکها نه تنها نقش مهمی در سلامت دستگاه گوارش دارند، بلکه میتوانند در جلوگیری از ظهور و پیشرفت علائم اندومتریوز هم مؤثر باشند.
از جمله مواد غذایی پروبیوتیکدار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ماست و دوغ پروبیوتیک
- کفیر
- بعضی پنیرهای نرم مثل فتا، چدار و گودا
- سیر
- زیتون
و…
کاهش مصرف چربی ترانس
نرخ ابتلا به اندومتریوز در افرادی که مقدار زیادی اسید چرب ترانس را در رژیم غذایی خود مصرف میکنند معمولاً بیشتر است. اسیدهای چرب در غذاهای سرخشده، مواد غذایی فرآوریشده و فستفودها وجود دارند.
کاهش مصرف شکر و مواد غذایی فرآوری شده
مصرف شکر باعث آزاد شدن مواد شیمیایی التهابی در بدن و افزایش درد میشود. بههمیندلیل، افراد مبتلا به اندومتریوز باید تا جای ممکن از مصرف غذاهای قندی و مواد غذایی فرآوریشدهای که حاوی مقادیر زیادی قند هستند خودداری کنند.
مصرف عسل
عسل درمانی یکی از راهکارهایی است که برای درمان خانگی اندومتریوز توصیه میشود. ازآنجاکه استفاده از قندهای مصنوعی و مضر میتواند برای بیماران مشکل ایجاد کند، توصیه میشود از عسل بهجای قند و شکر استفاده شود.
رژیم غذایی ضدالتهابی و درمان اندومتریوز
در کنار استفاده از انواع قویترین داروهای گیاهی برای درمان اندومتریوز، رعایت یک رژیم غذایی سالم، ضدالتهابی و متعادل نیز میتواند در درازمدت به برطرف شدن علائم شدید بیماران کمک کند. رژیم ضدالتهابی همان رژیم تنبلی تخمدان است که در تنظیم هورمونهای زنان موثر است. در ادامه بایدها و نبایدهای رژیم غذایی التهابی برای درمان اندومتریوز را بررسی میکنیم:
غذاهایی که باید اجتناب کنید!
از جمله مواد غذایی که باعث بدتر شدن علائم بیماری میشوند و مصرف آنها باید به حداقل برسد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- گوشت قرمز
- کافئین
- غذاهای فرآوریشده
- نوشیدنیهای قندی
- الکل
- گلوتن
- دسرها
مواد غذایی کمک کننده
مواد غذایی که مصرف آنها به بهبود علائم بیماری کمک میکنند شامل موارد زیر است:
- میوه
- بروکلی
- کرفس
- زنجبیل
- سبزیجات برگ سبز
- آجیل
- آب مغز استخوان
- ماهی
- دانه چیا
- چای سبز
درمان اندومتریوز با طب سوزنی
در طب سوزنی با فرو بردن سوزنهای کوچک در پوست، درد و سایر مشکلات مربوط به سلامت را درمان میکنند. در مقالهای که در سال ۲۰۱۷ منتشر شد نشان داده شده است که طب سوزنی میتواند دردهای شکمی و لگنی را کمتر کرده و اندازه بافتهای نابجا را در بیماران مبتلا به اندومتریوز کمتر کند.
همچنین یک پژوهش دیگر در سال ۲۰۱۸ نشان داد که از میان راهکارهای موجود، طب سوزنی تاثیر قابلملاحظهای در کاهش درد دارد.
بااینحال برای اینکه تاثیرگذاری این شیوه درمانی ثابت شود، هنوز به بررسیها و مطالعات بالینی بیشتر نیاز است.
درمان اندومتریوز با ماساژ
«استئوپاتی» یا «استخوان درمانی» (OMT:Osteopathic manipulative treatment) و ماساژ لگن میتوانند تاثیر فوقالعادهای در از بین بردن چسبندگی بافتهای اندومتریوز و کاهش درد و گرفتگی از طریق برطرف کردن استرس داشته باشند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر درد لگنی، درد در حین رابطه جنسی و خونریزی شدید و غیرطبیعی در دوران پریود دارید، باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک برای بررسی بیشتر وضعیت بیمار، معاینه لگن و سونوگرافی انجام میدهد. بعد از انجام معاینه در صورتی که بیماری تشخیص داده شود درمانهای مؤثر تجویز میشوند. ازآنجاکه این بیماری میتواند باعث نازایی شود، مراجعه به پزشک و رعایت تجویزهای او بسیار مهم است.
برای مشاهده لیست بهترین متخصص زنان و زایمان کلیک کنید:
ارتباط تلفنی با متخصص زنان ارتباط آنلاین با متخصص زنانکلام آخر دکترساینا
در این مقاله تلاش کردیم درباره قویترین داروی گیاهی برای درمان اندومتریوز صحبت کنیم. به یاد داشته باشید که درمان اندومتریوز در طب سنتی به معنای درمان قطعی و رفع این بیماری نیست؛ بلکه این درمانها باعث کاهش علائم آزاردهنده این بیماری میشوند و به شما کمک میکنند با بیماری خود کنار بیایید.
نکته مهم دیگر این است که داروهای گیاهی بدون عارضه نیستند و این درمانها باید زیر نظر پزشک و در کنار درمانهای تجویزشده توسط او به کار گرفته شوند. چهبسا مصرف خودسرانه داروهای طب سنتی میتواند باعث بدتر شدن بیماری و بروز مشکلات جدی دیگر از جمله مسمومیت دارویی شود. اگر نیاز به گفتگو با متخصص زنان دارید، دکترساینا مثل همیشه در کنار شماست!
سوالات متداول
علائم این بیماری با برخی گیاهان دارویی قابل کنترل هستند. داروی گیاهی برای درمان بیماری بهتنهایی کافی نیست و باید در کنار درمانهای پزشکی و البته زیر نظر پزشک مصرف شود.
مواد غذایی سرشار از فیبر مثل میوهها، سبزیجات، حبوبات و غلات کامل میتوانند به درمان این بیماری کمک کنند.
مصرف چای سبز میتواند به کاهش سرعت رشد بافتها و بهبود علائم بیماری (بهخصوص درد) کمک کند.
سیر باعث درمان این بیماری نمیشود؛ اما میتواند به کاهش علائم آزاردهنده بیماری کمک کند.
مصرف شیر میتواند در پیشگیری از ابتلا به بیماری مؤثر باشد. بااینحال در افراد مبتلا به بیماری، به دلیل حساسیت روده و شدیدتر شدن درد، بهتر است شیر لبنی مصرف نشده و از جایگزینهای غیرلبنی مثل شیر بادام و شیر نارگیل استفاده شود.
برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانهی دکتر ساینا میتوانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روانشناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.
[۱] Zhang, Y., Cao, H., Yu, Z., Peng, H. Y., & Zhang, C. J. (2013). Curcumin inhibits endometriosis endometrial cells by reducing estradiol production. Iranian journal of reproductive medicine, 11(5), 415–۴۲۲.
[۱] Vallée, A., & Lecarpentier, Y. (2020). Curcumin and Endometriosis. International journal of molecular sciences, 21(7), 2440. https://doi.org/10.3390/ijms21072440
[۱] Maia, H., Jr, Haddad, C., & Casoy, J. (2013). Combining oral contraceptives with a natural nuclear factor-kappa B inhibitor for the treatment of endometriosis-related pain. International journal of women’s health, 6, 35–۳۹. https://doi.org/10.2147/IJWH.S55210
[۱] Kohama, T., Herai, K., & Inoue, M. (2007). Effect of French maritime pine bark extract on endometriosis as compared with leuprorelin acetate. The Journal of reproductive medicine, 52(8), 703–۷۰۸.
[۱] Rafieian-Kopaei, M., & Movahedi, M. (2017). Systematic Review of Premenstrual, Postmenstrual and Infertility Disorders of Vitex Agnus Castus. Electronic physician, 9(1), 3685–۳۶۸۹. https://doi.org/10.19082/3685
[۱] Ryu, S., Bazer, F. W., Lim, W., & Song, G. (2019). Chrysin leads to cell death in endometriosis by regulation of endoplasmic reticulum stress and cytosolic calcium level. Journal of cellular physiology, 234(3), 2480–۲۴۹۰. https://doi.org/10.1002/jcp.26770
[۱] Santanam, N., Kavtaradze, N., Murphy, A., Dominguez, C., & Parthasarathy, S. (2013). Antioxidant supplementation reduces endometriosis-related pelvic pain in humans. Translational research : the journal of laboratory and clinical medicine, 161(3), 189–۱۹۵. https://doi.org/10.1016/j.trsl.2012.05.001
[۱] Akram Heshmati, Mahrokh Dolatian, Faraze Mojab, Nozhat shakeri, Somayeh Nikkhah, Zohreh Mahmoodi (2016), The effect of peppermint (Mentha piperita) capsules on the severity of primary dysmenorrhea, Journal of Herbal Medicine, ۶ (۳), ۱۴۱-۱۳۷. https://doi.org/10.1016/j.hermed.2016
[۱] Apay, S. E., Arslan, S., Akpinar, R. B., & Celebioglu, A. (2012). Effect of aromatherapy massage on dysmenorrhea in Turkish students. Pain management nursing : official journal of the American Society of Pain Management Nurses, 13(4), 236–۲۴۰. https://doi.org/10.1016/j.pmn.2010.04.002
[۱] Negi, R., Sharma, S. K., Gaur, R., Bahadur, A., & Jelly, P. (2021). Efficacy of Ginger in the Treatment of Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review and Meta-analysis. Cureus, 13(3), e13743. https://doi.org/10.7759/cureus.13743
[۱] Chandrasekhar, K., Kapoor, J., & Anishetty, S. (2012). A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian journal of psychological medicine, 34(3), 255–۲۶۲. https://doi.org/10.4103/0253-7176.106022
[۱] Lima, A. P., Moura, M. D., & Rosa e Silva, A. A. (2006). Prolactin and cortisol levels in women with endometriosis. Brazilian journal of medical and biological research = Revista brasileira de pesquisas medicas e biologicas, 39(8), 1121–۱۱۲۷. https://doi.org/10.1590/s0100-879×2006000800015
[۱] Kamal, D. A. M., Salamt, N., Zaid, S. S. M., & Mokhtar, M. H. (2021). Beneficial Effects of Green Tea Catechins on Female Reproductive Disorders: A Review. Molecules, 26(9), 2675. https://doi.org/10.3390/molecules26092675
[۱] Afrin, S., AlAshqar, A., El Sabeh, M., Miyashita-Ishiwata, M., Reschke, L., Brennan, J. T., Fader, A., & Borahay, M. A. (2021). Diet and Nutrition in Gynecological Disorders: A Focus on Clinical Studies. Nutrients, 13(6), 1747. https://doi.org/10.3390/nu13061747
[۱] Mahboubi M. (2019). Evening Primrose (Oenothera biennis) Oil in Management of Female Ailments. Journal of menopausal medicine, ۲۵(۲), ۷۴–۸۲. https://doi.org/10.6118/jmm.18190
[۱] Marzouk, T. M., El-Nemer, A. M., & Baraka, H. N. (2013). The effect of aromatherapy abdominal massage on alleviating menstrual pain in nursing students: a prospective randomized cross-over study. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2013, 742421. https://doi.org/10.1155/2013/742421
[۱] Flower A, Liu JP, Lewith G, Little P, Li Q. Chinese herbal medicine for endometriosis. Cochrane Database Syst Rev. 2012;(5):CD006568. doi:10.1002/14651858.CD006568.pub3
[۱] Omidvar, S., Esmailzadeh, S., Baradaran, M., & Basirat, Z. (2012). Effect of fennel on pain intensity in dysmenorrhoea: A placebo-controlled trial. Ayu, 33(2), 311–۳۱۳. https://doi.org/10.4103/0974-8520.105259
[۱] Laschke, M. W., & Menger, M. D. (2016). The gut microbiota: a puppet master in the pathogenesis of endometriosis?. American journal of obstetrics and gynecology, 215(1), 68.e1–۶۸.e684. https://doi.org/10.1016/j.ajog.2016.02.036
[۱] Missmer, S. A., Chavarro, J. E., Malspeis, S., Bertone-Johnson, E. R., Hornstein, M. D., Spiegelman, D., Barbieri, R. L., Willett, W. C., & Hankinson, S. E. (2010). A prospective study of dietary fat consumption and endometriosis risk. Human reproduction (Oxford, England), 25(6), 1528–۱۵۳۵. https://doi.org/10.1093/humrep/deq044
[۱] Xu, Y., Zhao, W., Li, T., Zhao, Y., Bu, H., & Song, S. (2017). Effects of acupuncture for the treatment of endometriosis-related pain: A systematic review and meta-analysis. PloS one, ۱۲(۱۰), e0186616. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0186616
[۱] Mira, T. A. A., Buen, M. M., Borges, M. G., Yela, D. A., & Benetti-Pinto, C. L. (2018). Systematic review and meta-analysis of complementary treatments for women with symptomatic endometriosis. International journal of gynaecology and obstetrics: the official organ of the International Federation of Gynaecology and Obstetrics, 143(1), 2–۹. https://doi.org/10.1002/ijgo.12576
[۱] Buggio, L., Barbara, G., Facchin, F., Frattaruolo, M. P., Aimi, G., & Berlanda, N. (2017). Self-management and psychological-sexological interventions in patients with endometriosis: strategies, outcomes, and integration into clinical care. International journal of women’s health, 9, 281–۲۹۳. https://doi.org/10.2147/IJWH.S119724
[۱] WHO, Endometriosis
[۱] Healthdata, Endometriosis
سلام من ۴۳دارم متاسفانه فیبرومهای زیادی دارم که بزرگترینش ۳سانت میشه.دکتر گفت تا زمانی که خونریزی زیاد پیدا نکردی میتونی رحم رودر نیاری.متاسفانه من چند ماهی میشه که با دارو پریود میشم.الان در روز ۶قاعدگی سونو دادم ضخامت رحم روی ۸بود که نوشته نامنظم هتروژن.خیلی نگرانم چکار کنم
سلام
در صورت تشدید خونریزی با پزشک زنان خود در مورد نیاز به جراحی مشورت کنید
سلام مهتاب ۴۳سالمه خونریزی شدید داشتم سونوگرافی واژینال انجام دادم گفتن ضخامت دیواره رحم دارم به اندازه ۱۰میلیمتر توزمان پریودی زیاده دکتر هیچ دارویی واسم ننوشت موندم چکارکنم
سلام
خونریزی در زمان پریودی افزایش پیدا کرده نسبت به زمان گدشته؟ فواصل خونریزی هم تغییری کرده؟ این موارد در گذشته هم سابقه داشته؟
سلام فرمودین کلم مضره ؟
سلام وقت بخیر
مصرف بیش از حد اون توصیه نمیشه ولی مصرفش در حد متعادل هیچ منعی نداره و حتی میتونه فواید زیادی برای ابعاد دیگر سلامتی داشته باشه. بهرحال فراموش نکنید هیچ کدوم از درمانهای گیاهی نامبرده جایگزین درمان جویزی از سوی پزشک نمیشوند.
سلام مطالب مفید و کاربردی بودند تشکر از دکتر ساینا و تیم با سوادشون انشاالله با کمک و تحقیقات بیشتر بتونید به درمان بیماران مظلوم آندومتریوز کمک کنید. چون بیماری شایع دردآوری هست اما پزشکان متخصص و درمانگر این بیماری در کشور وجود ندارد و این کمبود باعث سوء استفاده بعضی پزشکان و اخذ هزینه های سرسامآور از بیماران بدون موفقیت در درمان آندومتریوز شده است
سلام ممنون از به اشتراک گذاری نظرتون
البته متخصصین زنان و زایمان بسیار خوبی در کشور هستند که میتونند به درمان و بهبود علائم مبتلایان به اندومتریوز کمک کنند. بههرحال ماهیت بیماری هم طوری هست که ممکنه به طور قطعی درمان نشه و درمانهای فعلی بیشتر روی کاهش علائم و جلوگیری از عوارض بیماری تمرکز دارند.
مقاله فوقالعادهای بود تمام سوالاتمو جواب داد مرسی
ممنونم از مقاله خوب و کاملتون
فقط این زنجبیل و رازیانه را میشه در دوره پریودی هم مصرف کرد؟
ممنون از لطفتون دوست عزیز. بله اتفاقا برای دوران پریود بسیار مفیدند.
خیلی مقاله خوبی بود.
هیچ جایی روی پیدا نکرده بودم که انقدر علمی و دقیق راجع به داروهای گیاهی صحبت کنن.
عالی بود.
دوست گرامی ممنون از توجهتون، خوشحالیم که تونستیم مفید باشیم.