۶ علت درد سینه در زنان
درد سینه مشکلی است که ممکن است بیشتر خانمها آن را تجربه کنند. اما علت درد سینه در زنان چیست؟ چه زمانی این درد خطرناک است و چه موقع برای درد سینه به پزشک مراجعه کنیم؟ در این مقاله از مجله سلامت دکتر ساینا شایعترین موارد دلایل درد سینه در زنان را بررسی میکنیم و پرسشهای شما را پاسخ میدهیم.
فهرست آنچه میخوانید:
درد سینه نشانه چیست؟
درد پستان یا سینه (ماستالژی) اغلب بهصورت دردی تیز و ضرباندار یا همراه با سوزش و حساس شدن سینهها توصیف میشود. این درد میتواند یک یا دو طرفه باشد و اغلب در ربع فوقانی سینه احساس میشود. این درد ممکن است مزمن و ادامهدار یا کوتاهمدت باشد و در زنان، مردان و افراد تراجنس احساس شود. شدت این درد نیز متغیر بوده و ممکن است شدید یا ملایم باشد.
درد سینه معمولاً زندگی روزمره فرد را مختل میکند[۱]. بسیاری از خانمهایی که تجربة درد سینه داشتهاند اثرات منفی آن را در زندگی بهویژه فعالیت جنسی (۴۰%)، فعالیت بدنی (۳۰%) و فعالیت روزمره (۱۰%) گزارش کردهاند.[۲]
موارد مختلفی میتوانند علت درد سینه باشند. درد سینه بهتنهایی معمولاً نگرانکننده نیست؛ اما اگر درد شدید باشد یا در کنار سایر علائم دیده شود باید حتماً به متخصص مراجعه کرد.
۶ علت شایع درد سینه در زنان
درد سینه در زنان میتواند به دلایل بسیار متنوع باشد. در ادامه به شایعترین دلایل سینه درد زنان میپردازیم:
درد سینه زنان به علت نوسانات هورمونها
شایعترین دلایل نوسان هورمون در زنان سیکل قاعدگی، بارداری و یائسگی هستند. عادت ماهانه با تغییر سطح استروژن و پروژسترون خون میتواند باعث دردناک و حساس شدن سینهها شود. در بعضی از زنان حساسیت نسبت به هورمونها با بالا رفتن سن افزایش مییابد.
درد سینه زنان به علت کیست سینه (فیبروکیستیک سینه)
کیست سینه کیسههای کوچکی هستند که با مایع پر شدهاند و ممکن است نرم یا سفت، دردناک یا بدون درد باشند.کیستها با تومور تفاوت دارند و سرطانی نیستند.
اگر در سینه خود تودهای احساس میکنید احتمال زیادی وجود دارد که آن توده یک کیست سینه باشد. گاهی اوقات تغییر در مجاری شیر باعث تشکیل کیست سینه میشود.
درد سینه زنان به علت سرطان سینه
اغلب موارد سرطان سینه بدون درد هستند. بههمیندلیل پزشکان احساس درد در سینه را یکی از نشانههای اصلی سرطان سینه نمیدانند. بااینحال بعضی از التهابات و تومورهای سینه ممکن است باعث ایجاد ناراحتی شوند. اگر علائم زیر را دارید بهتر است به متخصص مراجعه کنید:
- احساس کردن یک غده در سینه.
- درد یا وجود یک توده در سینه که بعد از قاعدگی تغییر نکند.
- ترشحات نوک سینه.
- درد سینه که هیچ علت اصلی نداشته باشد و با گذشت زمان کمتر نشود.
- علائم دیگری مانند عفونت، تب و چرک کردن سینه.
عوارضی جانبی دارو، دیگر علت علت دردناك شدن سينه ها
برخی از داروها میتوانند علت دردناك شدن سينه ها باشند؛ ازجمله:
- داروهایی که بر هورمونهای تولیدمثلی (استروژن، پروژسترون و …) اثر بگذارند؛ مثل برخی از قرصهای پیشگیری از بارداری.
- بعضی از داروهای مورداستفاده در بیماریهای روانی؛ مثل برخی از داروهای ضدافسردگی.
- بعضی از داروهای مورداستفاده در بیماریهای قلب و عروق.
درد سینه در زنان به علت جراحی سینه
جراحی و زخم در سینه میتواند دیگر علت درد سینه باشد. البته میزان درد در افراد متفاوت است و احتمال دارد بعضی از افراد هیچ دردی نداشته باشند. درد معمولاً بلافاصله پس از جراحی شدیدتر است و ممکن است فقط در سطح پوست یا در عمق پستان حس شود. احتمال دارد عوارض طولانیمدت تا ۶ ماه یا بیشتر پس از جراحی حس شوند. بعضی از این عوارض عبارتاند از:
- حساس شدن سینهها
- احساس درد هنگام لمس محل جراحی
- کاهش حساسیت در بعضی از نقاط سینه و حتی بیحسی
- دشواری در حرکت دادن زیاد بازوها
شایعترین علت درد سینه در زنان، سیکل قاعدگی است. بسیاری از خانمها در طول دورهی پریود یا پیش از آن دچار درد در سینه میشوند.
درد پستان در خانمها به علت ورم پستان یا ماستیت
ماستیت یک عفونت دردناک سینه است که اغلب در هنگام شیردهی رخ میدهد. برخی از علائم ماستیت عبارتاند از:
- تب
- درد بدن
- احساس خستگی
- تغییرات سینه؛ مثل قرمزی، ورم یا درد سینه
درد سینه در مردان
درد سینه در مردان در بسیاری از مواقع ناشی از بیماری ژنیکوماستی یا بزرگ شدن خوشخیم سینهها است. علت درد سینه در این بیماری برهم خوردن تعادل میان هورمونهای استروژن و پروژسترون است که باعث میشود غدد پستان رشد کنند و بزرگ شوند.
دکتر ساینا در مقاله علت درد سینه در مردان بهطور کامل به بررسی این عارضه پرداخته است.
تشخیص علت درد سینه
معاینه فیزیکی اولین قدم در تشخیص علت درد سینه است. درصورتیکه پزشک در معاینه پستان با مورد مشکوکی مواجه شود از سونوگرافی و ماموگرافی برای ارزیابی استفاده میکند.
برای مشاهده لیست بهترین متخصص زنان و زایمان کلیک کنید:
ارتباط تلفنی با متخصص زنان ارتباط آنلاین با متخصص زناندرمان درد پستان
انتخاب درمان مناسب بستگی به علت به وجود آمدن درد سینه دارد. به عنوان مثال علت سینه درد اکثر زنان تغییرات هورمونی و عادت ماهانه است. چنین دردهایی بهراحتی و توسط مسکنهای رایج برطرف میشوند.
دردهای دورهای زنان معمولاً نگرانکننده نیستند و نیازی به دارو ندارند؛ ولی اگر درد دلیل دیگری داشته باشد بسته به دلیل درد سینه ممکن است پزشک یکی از داروهای زیر را برای شما تجویز کند:
- دانازول (Danazol): این دارو برای افراد مبتلا به کیستهای خوشخیم و دورهای پستان (پستان فیبروکیستیک) و ژنیکوماستی تجویز میشود.
- بروموکریپتین (Bromocriptine): برای برخی از دردهای دورهای سینه تجویز میشود.
- تاموکسیفن (Tamoxifen): این دارو عمدتاً بهعنوان درمانی برای سرطان سینه تجویز میشود. برخی از پزشکان این دارو را برای درمان ژنیکوماستی نیز تجویز میکنند.
- گوسرلین (Goserelin): این دارو نیز برای سرطان سینه و گاهی برای ژنیکوماستی تجویز میشود.
- تورمیفن (Toremifene): این دارو با نام تجاری فارستون نیز به فروش میرسد و اغلب برای سرطان سینه و گاهی برای درد سینه نیز تجویز میشود.
تحت هیچ شرایطی داروهایتان را نباید بهصورت خودسرانه و بدون تجویز پزشک مصرف کنید.
درمانهای خانگی درد سینه
برخی از راهکارهای خانگی میتوانند برای درمان درد سینه مؤثر بوده و آن را تا حد زیادی کاهش دهند.
لباس زیر مناسب
در طول روز لباسزیر با اندازهی مناسب بپوشید و برای خواب از لباسهای نرم و انعطافپذیر استفاده کنید. همچنین هنگام ورزش کردن و فعالیتهای شدید لباسزیرهای ورزشی بهترین گزینه هستند.
روغن گل پامچال (گل مغربی)
بسیاری از زنان گزارش دادهاند ماساژ روغن گل پامچال اثر التیامی بالایی دارد؛ ولی مطالعات کافی در مورد اثربخشی این روغن انجام نشده است.
بهتر است زنان باردار، زنانی که قصد باردار شدن دارند و افراد مبتلا به صرع این روغن را تحت نظر پزشک مصرف کنند.
مسکنهای ملایم
داروهای مسکن مثل استامینوفن ساده و ایبوپروفن میتوانند در بسیاری از افراد درد سینه را تا حد زیادی بهبود ببخشند.
پرهیز از مصرف کافئین
مطالعهای که بر ۱۴۷ بیمار مبتلا به کیست سینه انجام شد[۳] نشان داد پرهیز از مصرف نوشیدنیهای حاوی کافئین مثل قهوه و نوشیدنیهای انرژیزا راهی مؤثر برای کاهش درد سینه است.
عدم استعمال سیگار
محققان و پزشکان بسیاری در مورد اثر منفی سیگار بر درد سینه هشدار دادهاند. ازآنجاییکه نیکوتین موجود در سیگار باعث تنگ شدن عروق و درنتیجه کاهش اکسیژنرسانی به بافتها میشود، استعمال سیگار میتواند علت درد سینه یا افزایشدهندهي آن باشد. عدم وجود اکسیژن کافی التهاب و درد را افزایش میدهد.
آیا باید برای درد سینه به پزشک مراجعه کنم؟
گفتیم که درد سینه در بسیاری از مواقع عادی است و نیازی به مراجعه به پزشک ندارد؛ ولی اگر علائم زیر را تجربه کردهاید بهتر است با یک متخصص مشورت کنید:
- درد سینه بر زندگی روزمرهی شما اثر گذاشته و آن را مختل کرده است.
- درد بیش از دو هفته طول کشیده است.
- همزمان با درد، غدهای در سینهتان به وجود آمده است که رفتهرفته بزرگتر میشود.
- درد فقط در یک نقطه خاص احساس میشود.
- درد بهمرورزمان بدتر و شدیدتر میشود.
- اندازهی یک یا هر دو طرف سینه تغییر کرده است.
- از یک یا هر دو پستان ترشحات دیده میشود.
- در ناحیه اطراف نوک سینه قرمزی یا جوش دیده میشود.
- پوست سینه دچار فرورفتگی شده است.
- در زیر بغل خود یک برآمدگی یا درد احساس میکنید.
- شکل ظاهری نوک سینه تغییر کرده است.
کلام آخر دکترساینا
علت درد سینه در زنان همیشه نگرانکننده نیست. بهعنوانمثال درد سینه در طی عادت ماهانه یا پیش از آن اغلب طبیعی است؛ اما اگر درد سینه شدت زیادی دارد یا برای مدت طولانی ادامه پیدا کرده است یا اگر به همراه درد پستان سایر علائم مانند احساس سوزش، لمس توده در بافت پستان، ترشحات از نوک سینه، تغییر اندازه یا شکل پستان دارید حتماً با متخصص زنان مشورت کنید.
سؤالات متداول
درد سینه معمولاً به علت سرطان نیست. داشتن درد سینه و کیست سینه احتمال مبتلا بودن به سرطان سینه را افزایش نمیدهند؛ ولی اگر در یک نقطهی خاص از سینهی خود احساس درد دارید که بهصورتمداوم احساس میشود بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
معمولترین علت درد سینه در زنان سیکل قاعدگی است. البته درد سینه میتواند علتهای دیگری مانند کیست سینه نیز داشته باشد.
همراهان مجله سلامت دکتر ساینا، شما عزیزان نیز میتوانید سوالات خود را در رابطه با موضوع این مقاله در بخش نظرات بنویسید. متخصصان ما در تلاش هستند تا در کوتاهترین زمان ممکن به پرسشهای شما پاسخ دهند.